Paște cu risc energetic: Prosumatorii opriți, Cernavodă pregătită să reducă puterea

Duminică, 20 aprilie, când Paștele ortodox și cel catolic vor fi sărbătorite în aceeași zi, sistemul energetic național și european ar putea fi supus unei provocări majore. Într-un context în care consumul de electricitate va fi extrem de redus, iar producția de energie solară foarte ridicată, autoritățile române se pregătesc pentru măsuri excepționale. Printre acestea, un apel către prosumatorii din România să își oprească voluntar invertoarele instalațiilor fotovoltaice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat marți, după o ședință a Comandamentului energetic național, că un astfel de apel va fi lansat către cei peste 100.000 de prosumatori români care injectează energie în rețea.

„Am discutat cu președintele Asociației Prosumatorilor, cu domnul Pîrșan. Dânsul înțeleg că iese un mesaj, sau a ieșit deja, și va recomanda prosumatorilor să-și oprească invertoarele. Fiecare prosumator știe cum să facă lucrul ăsta, e un lucru foarte simplu. De ce? Și prosumatorii produc energie, consumă parte din ea, excesul îl injectează în rețea, și și asta poate crea dezechilibre”,
a explicat ministrul.

Datele oficiale arată că, la sfârșitul lunii ianuarie, prosumatorii din România aveau o putere instalată însumată de peste 2.440 MW – mai mult decât cea a parcurilor fotovoltaice comerciale (2.334 MW). În lipsa unui control direct asupra acestor instalații, autoritățile se bazează pe responsabilitatea individuală.

„Instalațiile de producție ale prosumatorilor nu sunt controlate de către operatorii de distribuție”,
a mai spus Burduja, subliniind că invertoarele sunt deja programate să se deconecteze automat dacă tensiunea din rețea depășește 253 V.

Perioada critică va fi duminică, între orele 11 și 16, când, conform estimărilor Dispecerului Energetic Național (DEN), consumul de electricitate ar putea coborî la doar 2.500 MW – o valoare foarte scăzută raportată la potențialul de producție disponibil.

Pentru a menține echilibrul în rețea, autoritățile au pregătit un plan de intervenție. Printre măsurile extreme avute în vedere se numără reducerea temporară a puterii celor două reactoare de la Cernavodă.

„La nevoie, va fi redusă puterea reactoarelor de la centrala nucleară Cernavodă cu 20%, sau chiar 40%, dacă situația o va impune. Dar încercăm să nu afectăm activitatea celor 2 reactoare, pentru că ele sunt grupuri destul de rigide, așa cum bine se cunoaște”,
a punctat Burduja.

Virgiliu Ivan, șeful Dispecerului Energetic Național, a confirmat disponibilitatea tuturor marilor producători de a interveni:

„La dispoziția noastră, Hidroelectrica poate să oprească, la nevoie, toate centralele, dacă excedentul de energie electrică va fi atât de mare. Nuclearelectrica, de asemenea, este dispusă să reducă puterea unităților sale chiar pentru câteva ore, astfel încât să ajute.”

Alte măsuri pregătite includ oprirea producției de energie electrică la ELCEN București – care va funcționa doar cu cazanele de apă fierbinte – și limitarea funcționării Complexului Energetic Oltenia la doar două grupuri, la o putere redusă.

„ELCEN București va opera doar cazane de apă fierbinte, deci va opri unitățile care produc energie electrică. De asemenea, Complexul Energetic Oltenia va funcționa doar cu 2 grupuri, și acelea la o putere redusă, de 80 MW fiecare, în total undeva la 160 MW. Hidroelectrica va asigura creșterea consumului cu ajutorul unităților sale cu pompaj. Și mizăm și pe baterii, avem astăzi o capacitate de aproape 400 MWh în sisteme de stocare. Aceste baterii se vor încărca și vor ajuta la echilibrarea sistemului”,
a mai relatat ministrul Energiei.

Apelul către prosumatori este fără precedent și vine într-un context în care energia regenerabilă joacă un rol tot mai important, dar și mai dificil de gestionat într-un sistem interconectat.

Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5147 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Ha! Ce aiureala! Sa le ceri prosumatorilor sa deconecteze invertoarele pentru ca exista riscul unor dezechibre.
    Carevasazica, e prea multa capacitate de generare si nu avem ce face cu ea (energia electrica).
    Sa nu cumva sa o exportam, noooo!

  2. Asta se cheamă că SEN(Sistemul Energetic Național) e flimsy(hapciupalitic)rău de tot dac-o încaseaza așa de rău de la niscaiva megawați.Un regulator hodro, ceva? Poate vreo ingineră textilistă că ministru? Un chef la cuțite, ceva? Că resursele de telijență ale guvernului le-am văzut…

  3. ” o putere instalată însumată” -adica maximum absolut care nu se poate atinge niciodata:
    ar fi ca orgasmu simultan intr-o mega-orgie.
    (mda,interesanta comparatie)

    -nu v-ati grabit dupa Lumina data trecuta
    poate ca nu apucati acum!

  4. Un DEZASTRU. Dai subvenție să se pună haotic celule solare fără un calcul și un sistem de control. Dispeserul Energwtic Național de ai exista și există casă regleze producția funcție de consum. Și dacă o hidrocentrală poate fi introdusă sau oprită din sistem o termocentrală sau nucleară care tot termo este presupune un sfert de zi. Tu pui pe cei de la Cernavodă la niște manevre complicate și pierdere de profit ca să dai bani la unii care și-au pus celule mult peste nevoi și bagă curent haotic în rețea? Și sunt cu zecile de mii la care DEN nu are nici o putere de decizie!!!

  5. Burdujo , vorba e că AVICOLA și Bianca Drăguța sunt de sărbători la Dubai , pune-l pe Ciolac să le oprească Invertoru și vibratoru , că e în tură la Puntu termic . Și mai ales bucurOIștenii să stea acas că se dă apă caldă de la KAF-uri , să nu pună copăile la Soare , cum pune ligheanu Violenta Lixandru , care e în șomaj ca liftiera pe care a dat-o afară.

  6. Că ne paște un răzbel , un faliment , niște BOALE pandemii etc. acum veni și riscu ăsta energetic , dar noi suntem ”tăbăciți . De fapt aci, acum viața e un risc , e pe ”semnătură , pe proprie răspundere . Voi știți de ce plătim noi p-ăia cu FONCȚII DE RĂSPUNDERE? ERATA lui Zăgrean : RIȘCĂ= NUME anterior pt. ALBA – NEAGRA .

  7. Burdujo , vorba e că AVICOLA și Bianca Drăguța sunt de sărbători la Dubai , pune-l pe Ciolac să le oprească Invertoru și vibratoru , că e în tură la Puntu termic . Și mai ales bucurOIștenii să stea acas că se dă apă caldă de la KAF-uri , să nu pună copăile la Soare , cum pune ligheanu Violenta Lixandru , care e în șomaj ca liftiera pe care a dat-o afară.

  8. Cresteti productia de lumanari ! Lumina lor este gratis si fara TVA, e de Sus, de la penultimul etaj, la ultimul este CCR.

  9. România cu cei ce ce te conduc și te nenorocesc de 35 de ani forma ta de guvernământ este Colonia Haotică România.

  10. risc mare de instabilitate în sistem….poate duce la o cadere totala prin auto deconectare a generatoarelor….risc de balans…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.