Pastila de adevăr

Azi, domnul Cosmin-Horia Gușă ne-a oferit o lecție despre statul paralel. În viziunea domniei sale, similară cu enorma confuzie terminologică din administrațiile americană, britanică ș.a. , statul paralel este totuna cu statul profund.

Manipularea conceptelor este periculoasă, fiind o metodă a războiului informațional, prin care se dezinformează și se pun în pericol garanțiile corectei informări a opiniei publice, prevăzute de Constituția României ( art. 31, alin. 4 )

Semnificațiile și conotațiile adjectivului „profund” sunt esențialmente pozitive: (Despre oameni- înzestrat cu o mare putere de pătrundere, de înțelegere; care analizează temeinic lucrurile; care dovedește profunzime, seriozitate, inteligență. Despre însușiri morale- intens, mare, puternic. )

Semnificațiile și conotațiile adjectivului „paralel” sunt cu totul altele, conducând, în cazul statului spre accepția negativă a parainstituționalului, întotdeauna fără ceva comun cu ceea ce funcționează legal, moral și în interesul binelui public.

Confuzia impardonabilă Stat Profund/ Stat Paralel, nedefinirea și de aici și neînțelegerea termenilor, noțiunilor și conceptelor, amestecarea și apoi manipularea acestora, este și o practică politică frecventă. Confuzia a promovat-o și Steve Bannon, ca Strateg Șef și Consilier Principal al președintelui Statelor Unite Donald Trump, pentru a eticheta opoziția. Aceasta, deși în S.U.A. este demult înrădăcinată opinia că „deep state” înseamnă pilonii de rezistență ai securității națiunii americane: Pentagonul, C.I.A., F.B.I. și întreagul sistem al instituțiilor perene prin care se asigură continuitatea și stabilitatea funcționării statului.

Statul Profund este concept al democrației occidentale și referă la aparatul profesionist al administrației publice, stabil și independent de alternanța puterii politice.

Așa, de exemplu, unele democrații occidentale au avut o instabilitate guvernamentală cronică, dar statele, tocmai pentru că erau profund articulate, au funcționat foarte bine. Criza flamando-valonă a ținut Belgia fără guvern aproape un an. Statul, tocmai pentru că ne era o construcție superficială, pe care să o spulbere crizele guvernamentale, a funcționat ireproșabil. Nu este lipsit de interes cazul României, care cu 37 de guverne, din 1918 până în 1940, statul prin eșalonele din profunzime a funcționat, iar economia a prosperat.

Statul Paralel este cu totul altceva. Statul paralel sunt grupurile de presiune care fac și desfac guverne, care se interferează în politică, justiție și administrație funcție de interese private lipsite de respect față de lege, care calcă în picioare Constituția. Statele paralele sunt scene ale spectacolelor cu marionete politice.

„Statul paralel este statul mafiot” ! Dixit Trăian Băsescu, ori ex-președintele care ne-a furat până și un deceniu de istorie știe prea bine ce spune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Aurel I. Rogojan 248 Articole
Author

32 de Comentarii

 1. In sfarsit cineva care lamureste confuzia din capul jurnalistilor, politicienilor si analistilor politici romani. Deep state nu e statul paralel in tarile cu democratie avansata, ci e partea de guvernare care merge inainte indiferent de eventuala criza politica. Nu exista stat paralel ci stat mai mult sau mai putin mafiot. La noi e mai mult…

 2. Stimat domnule Rogojan asa ar fi dacă n-ar fi altfel.
  Deep stat or permanent state are Conotații pozitive exclusiv in mintea celor aproximativ 1 milion de securiști ( posesori de security clearance ) ce îl compun.

  Restul Americii cum sa va zic ii cam dispretzuiesc.

  Asa ca vorba lu Vlad Țepeș : alegeți-va boieri Dvs., Alegeți-vă ca apoi eu va voi judeca după alegerea voastră .
  Ia ghici tu cum ai picat pe alegerea făcută de tine ?

 3. Aiurea, d-le Șef de Cabinet al lui Iulian Vlad.
  Steve Bannon a definit Deep State exact ceea ce vedem în România: o caracatiță masono-securice, responsabilă de statutul de Colonie Marginală Eșuată în care a ajuns România. După mai bine de 30 ani de la Lovitura de Stat instrumentată de securici.
  Beneficiarii Loviturii…?

 4. Cam are dreptate Gusa: „statul profund” (deepstate) este format din acele institutii nealese de cetateni prin vot, dar care manipuleaza institutiile fundamentale ale unui stat de drept (parlament/congres/camera reprezentantilor, judecatori, media, guvern). Cand vad ce se intampla in America ma ia groaza: nu e nicio diferenta intre un stat mafiot si stat de drept. Actualul presedinte este implicat in acte de coruptie peste tot in lume (in special in Ucraina), acte secrete de stat-uitate prin taxiuri si dulapuri, gasti de „sustinatori” care iau cu asalt Capitoliu, oameni omorati pe treptele Capitoliului, dar omorati in mod „democrat”, astfel incat criminalii nu sunt trasi la raspundere, etc, etc… „DeepState” e cel format din marii mafioti ai planetei, sefii corporatiilor care pun si demit/omoara presedintii Americii…
  Poate ca a existat un „deep state” onorabil la inceputurile democratiei americane, atunci cand institutiile fundamentale ale statului erau independente.
  Si la noi functioneaza la fel statul paralel: oameni si institutii nealese prin vot (de regula institutiile de forta) care fac si desfac guverne si presedinti. Problema la noi este ca „statul paralel” este bicefal: pe langa cerberii incompetenti alesi de statul paralel, nu de cetateni prin vot, fraiele sunt la Washingotn si Bruxelles…

 5. Multumim pentru clarificare,
  In mas media actuala lipsesc dezbaterile pe subiecte de real interes public si in lipsa unui dialog intre decidentii politici aflati la guvernare ni se servesc pe sticla subiecte fara importanta, periferice, similare celor de vodevil de parca actuala clasa politica fuge pur si simplu de proriul sau popor si asta conduce inevitabil ca caderea dramatica a increderii populatiei in buna credinta a celor alesi sa exercite actul de guvernare.
  Va multumim inca o data pentru curaj !!!

 6. Mai nene,Romania este condusa de statul din umbra/paralel/profund care ordona statului de la vedere. De graba fraierii ii aleg pe cei de la vedere,nu conduc aceștia, aceștia executa ordinele celor din umbra și cei din umbra executa ordinele de afara! E clar!

 7. Dar daca acel stat este o combinatie cu succes garantat ( pentru politruci & asociati ) profund – paralel- mafiot ?

 8. Cred ca va inselati domnilor: „deep state” ar fi termenul corect si nu ar insemna „stat profund” ci mai degraba ar avea sensul de „stat adinc infiltrat” de persoane si grupuri care nu isi indplinesc rolul de protectie al institutiilor statului ci au radacini adinci in stat incat conduc statul din umbra in contra vointei oamenilor din popor (adinc in umbra, din culise). Stat paralel nu exista pentru ca nu ar avea nici o tangenta cu statul real (ce inseamna paralel oare? – ca nu se intalnesc, dar deep state tocmai ca este bine ifiltrat in institutile care numai cu numele sunt democratice). Statul profund nu este vre-un „concept al democrtiei occidentale”(asa cum sustineti) – este subversivul din interiorul statului.

 9. …ce ti-e si cu limba asta a noastra si selectia din definitiile si semnificatiile cuvantului profund!…in dexonline mai este una:greu de patruns, de inteles, de cunoscut(ca, ce se intampla cu reprezentantii asazisului stat paralel)si nu pt ca locuitorii cetatii ar fi cumva batuti in capatani ci pt ca nu vrea sa fie cunoscut patruns, inteles…acum, asa, ca definitie general acceptata, statul este suma institutiilor care concura la bunul-sau prostul-mers al societatii, in functie de forma pe care o imbraca la un moment dat-stat comunist, capitalist, feudal, de modul in care institutiile sunt create-alegeri democratice, succesiune la tron, dictatura etc…din punctul meu de vedere, ambele notiuni sunt gresit folosite pt a descrie mafia din politica, practicata de cei ce ocupa pozitii in institutiile statului…poate exista un stat paralel-dupa vechile definitii, acesta nu se rezuma doar la elitele conducatoare si formele lor de organizare-ci mai facea referire la teritoriu, populatie…s-au scos aceste afilieri de caracteristici pt ca nu mai cadreaza cu viziunea globalista…deci, stat insemneaza un ansamblu de institutii oficiale, nu pot fi doua state care pastoresc acelasi neam…doar mafia si gucernati mafioti…institutiile in sine nu pot fi corupte, oamenii care le reprezinta, da…

 10. Domnule, următoarele paragrafe sumarizeaza tot ce scriam pe aici de câteva luni, va citez:

  “Cesiunea de suveranitate și demnitate națională, respectiv servilismul și subordonarea informală în relațiile cu serviciile marilor puteri a dus la cedarea resurselor țării si ale romanilor de politicieni corupți si Secu către alții contra unui comision.

  Serviciile marilor puteri substituie relația oficială cu relația de încredere personală și crează, în acest fel, nuclee informale care acționează în alți parametri decât cei instituționali legali ai legislației statelor oaspete.

  Sunt servicii străine care plătesc anticipat toate prestațiile solicitate, dar le plătesc cash și fără documente. Nu-i interesează justificarea cheltuielilor, ci să obțină ce au cerut. Gestiunea este la latitudinea acelor nuclee informale, care devin mai puternice decât serviciul de care se folosesc, în virtutea poziției și a protecției, ca de o organizație privată.”

  Adică își iau mita “untraceable”. Aia corupți, sa fie clar, nu cei integri din servicii. Folosesc infrastructura de informatii plătită cu miliarde de euro din banii romanilor, fura si vand resursele romanilor contra mita si apoi încep campanii de denigrare si discreditare împotriva celor care le-au identificat, documentat si raportat Corupția. Asta este definiția unui grup infracțional organizat.

  Deep state are controlul informațional dar cel mult încalcă niște reguli de etica si corectitudine… deci intra pe incidente de integritate.
  Parallel state – in plus fata de Deep state susține si protejeaza grupuri de interese puse pe infractiuni de corupție si căpușarea banului public

 11. „… „deep state” ar fi termenul corect si nu ar insemna „stat profund” ci mai degraba ar avea sensul de „stat adinc”…”

  cel mai bun raspuns la incercarile de aburire a diversilor „soldati nechemati”, alt strat de protectie al constructiei. Gusa a scapat cu fuga de „iubirea” oamenilor, iar continuarea de „a se baga unde nu-i fierbe ciorba” mi se pare un act sinucigas al unui individ insalubru, un fel de CharLithiu. Remarc-ca-Clujul si UBB-ul produce astfel de indivizi, e ceva putred acolo. Mai rasfirati, bajeti !

 12. O ametela, adica ei sunt aia care-i duc pe aia care pleaca si ii aduc pe aia care vin ! ? Tot aia e, ce tot facem pe prostii, Gusa m-ai pierdut, asa de pe Gold FM !

 13. O fumigena jalnica incearca rogojan.
  O fi avut deep state conotatii pozitive in revistele securiste de dincolo.
  Dar de la eisenhower aflam deja de ‘complexul militaro-industrial’ ca fiind un pericol mortal. Iar asasinarea in totala impunitate si secretizare a lui kennedy il consacra pe o treapta mai sus: + juridicul si serviciile.
  Criza din 2008 fara nici un feedback pentru institutiile care acopera furtul uluitor, aduce in ecuatie si financiarul.
  Iar mutatia-accident numita trump exclude PRIN DENUNTAREA EXPLICITA orice neintelegeri semantice intre deep si paralel.
  Din politica occidentala a mai ramas doar jalea. Din controlul civil asupra institutiilor de forta (FUNDAMENTUL EXCELENTEI VESTULUI de la westfalia incoace) a mai ramas doar amintirea. Din alegeri doar bataia de joc si ranjetul.
  Usr-istii-agenti jucand fotbal la 2 noaptea langa sacii cu voturi, dupa ce sectia a fost evacuata MILITAR (pretext covid) – sunt epitomul lumii noi.
  Altfel spus NU MAI CONTEAZA NICI MACAR CEEA CE VEDEM, REALITATEA E CON-SACRATA DOAR DE TEROAREA INSTITUTIILOR ASERVITE.

 14. Romania e condusa de sri si toate retelele lor incolonate fie ca sunt alte institutii, agentii, fie ca sunt firmele capusate adiacente sau slugoii fericiti ca sunt si ei colaboratori (in toate mediile societatii)!
  Exista si alte institutii care se razboiesc cu srisi nu accepta bocancul lor, cum este sie si rar foarte rar altii.
  Dar in genere mafia conduce Romania! Asta asa pe scurt cat se poate de succint.

 15. Un securist pledeaza pentru suprematia ocultei „perene” intr-o democratie, indiferent de formula sa temporara. Oculta profesionala a institutiilor de tip CIA, FBI, Pentagon, etc. La noi SRI, SPP (alea sub protectia carora a furat Basescu, dar aici uita convenabil autorul), SIE (dar astia nu sunt vinovati pentru esecuri majore gen Schengen), etc. Bravos, generale, se vede ca au trecut niste decenii de cand va alerga lumea pe strazi. Curat murdara perenitate, mon cher, daca domnul instelat isi permite sa dea lectii patriei sufocate de prostocratie aplicata (hic politicienii) si servilism premeditat (et nunc serviciile speciale).

 16. Am mai comentat subiectul la un alt articol pe ziua de azi. Să facem o paralelă între statul profund şi omul profund. Cine înțelege esența temei nu se aruncă la comentarii cu dezinvoltura spectatorilor după meci…

 17. Cred ca asa e si societatea romaneasca – precum acest Forum de comentatori – majoritatea sfertdokti -care isi cauta , folosindu-se de un limbaj artificial , nefiresc de elevat ( sic) , sa-si exprime contorsiunile nervoase ale personalitatilor lor anxioase .
  Deh , daca ar citi un articol scris de cel mai bengoss ziarist al Lumii , premiat cu Pullitzer , cu Nobel chiar , tot n-ar fi pe placut audientei romanesti.
  Hotarit lucru , Societatea romaneasca are nevoie de un medic de specialitate .

 18. he, he
  mult fum articolul asta
  pai ei spun ca acel deep state face politica altor state decat cel roman
  ca santem niste sclavi prin intermediulo securitatii ca pe vremea lui ceasca

 19. Daca n-ar exista negresele si hispanicii nu si-ar mai face nici dracu cruce in America. Deep state prin repetitia constructiei invoca parintii fondatori, statul grec si-al lui Pericle precrestin. Asta-i zestrea lor. Cu chiu cu vai se lasa struniti de catolici&altii doar ca sa se debaraseze de organigrama incubatorului anglican: sclavi cu sclavi,copii cu copii,copii cu sclavi si sclavi cu copii; necazul asta al lor cu identitatea in libertatea circumstantiala ii duce pana la formarea de pamanturi noi, ale titanilor razvratiti din lumea greaca si care fixeaza pornirea civilizatiei, odata cu focul, in Caucaz apoi continua cu statul khazar intre Marea Neagra si cea Caspica care inghite si rusi si turci si armeni si azeri si alte 100 de limbi vorbite. Sunt autodidacti, au lipsit motivat din Restauratia Europeana (1815-1914) si nemotivat din Liga Natiunilor(1919-1946) ca sa-i intalnim la manșă in cadrul ONU de unde creaza state paralele cu materialul clientului unde se poate.

 20. abject articol, propaganda de cea mai mizera speta pro mafia CIA-FBI

 21. Vai, vai! Domnul Guse, care este si a fost in toate, in cele ce sunt si in cele ce vor rade la soare. El a fost, cica, sfatuitorul diversilor de la varf. Numai ca la incheierea misiunii, nu si-a primit cum si cat si-ar fi dorit. De aceea, acum, la intrarea in nmisiune scorul se va schimba.

 22. @victoras, inca ai grija de copiii ei?

  ha ha ha ha ha
  abject vezi, abject esti! nu stiai?

  sarman nefericit, invata sa zimbesti! lasa ruleta ruseasca ca pina la urma ti-o faci cu minuta ta 😉

 23. In Romania postdecembrista satul paralel este cel securist, adica statul real deoarece statul la vedere este doar ca decor. Dar dl Cosmin ca toti baietii lui Virgil Astalos nu pronunta niciodata cuvantul securitate.

 24. 1. Statul paralel exista de la aparitia statului.
  2. Statul paralel este statul din spatele statului.
  3. Statul paralel este principalul centru de putere din statele democratice.
  4. Statul profund de care vorbea Trump este sinonim cu statul paralel folosit de romani pentru a desemna puterea din umbra.
  5. Statul profund este statul care nu se afla la vedere, ci in profunzimile statului legal.
  6. Statul profund de care vb. dl. Rogojan este insusi statul, deci nu are legatura cu deep state.
  7. Statul paralel/profund este subordonat Statului Global, aka Sistemul, aka Reteaua, aka Oculta, adica Sistemului Global de Putere Oculta, construit sub forma unei retele piramidale, in al carei varf se afla insusi Lucifer, Printul Intunericului, Regele Lumii din Shambala, gaura neagra a pamantului, numita si Tartar.

 25. studioul 4 TVR
  echipa galbena made in Bassarabia filiera bolshevico itzigvita–Brucan, Petrica Roman ‘romanul’, Tudor Brates…impreuna cu prigada de pionieri Sergiu Nicolaescu-nepot general tradator Cambrea div Tudor Vladimirescu, capitan Lupoi…fiul col Lupoi directia cadre Armata Polulara Romana, baga in fatza pe generalul GRU Militaru si echipa sa…altzi militauri tradatori si pun stapinire pe Romania
  as fi curios sa vad cine e instalat la evidenta populatiei si stie desper adevaratele nume pe care le aveau bolshevicii astia…nu numele romanesti adoptate…
  Prietenii pusi de ei in functii la SRI, Politei si Armata se apuca de jumulit Romania…si o jumol si acuma de nu se vede.
  deci Cominternul bolshevic e in frunce…

 26. blah-blah tehnocrat – in fapt unul si acelasi concept. niste gigelushi care lucreaza tacut in umbra dupa cum au ei interesul. usor cu izoleta…are Ungaria stat profund? sau stat paralel? NU! vrajeala securista de spalare a creierilor, folosind filozofii blabaite!

 27. Daca nu ar fi Colonie, sub ocupatzie khazara, ce au ocupat toate posturile in stat, nu am fi avut acum statul Parale f.bune numai pentru ei, valabil cam peste tot pe unde trec aceshti migratori apatrizi khazari. Rolul lor conform rabyiilor lor este sa produca cit mai mult rau, izvoritor de profit=ghiseft gras. Deci ei creaza criza ca apoi tot ei chipurile pot sa o rezolve, dar in interes propriu=adevaratzi emanatzi din putzul gindirii rabyiilor. Exemplul cel mai bun este colaborarea lor internatzionala, adevarat Poker Mondial in acest razboi al celor 2 Roze antisemite a celor 2 Legionari roshi shi galbejitzi tov. ZZelea (Jelea la toata lumea) shi tov.Putin, amindoi produshi ai khazarilor, sub protectzia oligarhilor lor, spuma kamunizmului mondial. Se spera prin continuarea acestui razboi absurd sa fie o kacialma la acest Poker, daca China, inamicul lor nr 1 va pune botul, shi atunci va fi atacata din toate directziile. Pina atunci rromul nostru emanatul Ylici mascota khazarilor (la fel ca shi Ceashka), nu va fi judecat, macar ca la Tirgovishte, dar shopirlele lui de sinecuri ( ex.WeiSsel, proletcultista Zoe Petre cu ghettoul ei cultural pe spinarea noastra, tradarea Basarabiei, cedarea de patrimonii shi teritorii ex.de MRU sau Levantzica Tzapului, ca sa nu mai vorbim de alergarea Regelui cu rromii lui de 2 regi shi chiar un imparat, samd) rezista shi azi!!! Pastila am luat-o noi la lovilutzia serialul TV cind kgbul de Hartishti, etc. pushi in fatza din lashitateea Secu, ca sa-l dea jos pe Cheaska, chemau mamaligile noastre mai rau ca la rascoala din 1907 (alta facatura) ca sa vina in bataia gloantzelor teroriste care au fost vazute chiar de Ylici Y tragind din toate pozitziile.Ce adevar a vazut emanatul chemind minerii shi spunind ca este rebeliune legioanara, bagind sula in coaste cu bazaconiile lui???
  O zi buna.
  Con

 28. Total de acord cu Gușă. Faptul că îi zice în două feluri (poate se va mai născoci unul) tot ăl drac e! Ambele servesc capitalul și capitaliștii, tov general. Ziceți dvs: ,,Statul Profund este concept al democrației occidentale și referă la aparatul profesionist al Statul Profund este concept al democrației occidentale și referă la aparatul profesionist al administrației publice, stabil și independent de alternanța puterii politice,, În perioada de alternanță a puterii la butoane sunt tot cei de la paralel/profund prin agenții lor/funcționari (rude, fufe, putoriști (Vadim), amante, tineri roboței și cretinei etc) care n-au de a face cu interesul țugulanului alegător. Ziceți-ne și nouă ce e aia ,,democrație occidentală,, că mor de curiozitate! Ia să vă dau un impuls:,, Dictatura nu este opusul capitalismului și capitalismul nu este democrație per se,, zice un mucalit de filosof cu operă, nu glumă. Aștept. Ca să nu mai repet ce zicea și Petre Țuțea de democrație, occidentală,(poate fi și accidentală) of course.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.