Patriarhul Daniel: Viaţa Sfântului Nicolae invită la frumos

Icoană împărătească pe lemn, Sfântul Nicolae, Ţara Românească, sec. XVII

Pentru o lume secularizată, sfinţii sunt adesea uitaţi sau nebăgaţi în seamă, în vreme ce viaţa Sfântului Nicolae invită la frumos, la generozitate, râvnă şi cumpătare, a afirmat marţi Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, Daniel.

Preafericitul Părinte Daniel a asistat la spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, organizat la Palatul Patriarhiei de Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

„Pentru o lume secularizată, sfinţii sunt adesea uitaţi sau nebăgaţi în seamă. În locul lor, de multe ori aducem în viaţa noastră şi a copiilor noştri sărbători care pun în centru mai mult frica decât bucuria, mai mult moartea decât viaţa, mai mult urâtul decât frumosul. Spre deosebire de aceste aşa-zise modele moderne, care strâmbă realitatea în căutarea unei fericiri facile, viaţa Sfântului Nicolae invită la frumos, viaţă în comuniune, la generozitate, râvnă şi cumpătare”, a spus Patriarhul, potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Cunoscându-i viaţa, a arătat PF Daniel, creştinii au în faţa ochilor un exemplu despre felul cum Duhul Sfânt rodeşte lumină în oamenii care primesc şi împlinesc cuvintele Domnului Iisus Hristos.

„Dând dovadă de iubire milostivă şi considerându-se doar un simplu administrator al averilor pământeşti, bunuri ce aparţin de drept celor săraci, părăsiţi şi nedreptăţiţi, Sfântul Nicolae este dovada vie că darurile primite de la Dumnezeu se înmulţesc şi se sfinţesc atunci când sunt împărţite cu semenii noştri, că darurile ne sunt oferite de Dumnezeu pentru a fi şi noi darnici cu cei săraci”, a îndemnat Patriarhul.

Înaltul ierarh ortodox a subliniat că „pentru copii, Sfântul Părinte Nicolae este un model de ascultare şi râvnă, pentru tineri el este o pildă de înfrânare, pentru adulţi el este un exemplu de smerenie, înduioşătoare sensibilitate şi milostivire, în timp ce pentru bătrâni este un martor al blândeţii şi al înţelepciunii pline de înţelegere”.

„Acesta este şi motivul pentru care foarte multe istorii pioase şi tradiţii sfinte s-au ţesut în jurul persoanei sale”, a adăugat Patriarhul Daniel.

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, unul dintre cei mai mari şi mai iubiţi sfinţi, este pomenit de Biserica Ortodoxă la 6 decembrie.

Este patronul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor din temniţe şi primejdii, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi.

Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează faptelor de milostenie deosebită ale Sfântului Nicolae. Puţini sfinţi au fost milostivi ca Sfântul Nicolae, spune părintele Ilie Cleopa. El împărţea la săraci tot ce avea iar pe cei din nevoi şi din primejdii îi izbăvea de pedeapsă şi de moarte cu rugăciunile sale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Nici un semn de solidaritate cu fratele Longhin de la Banceni (Ucraina) care trece prin grele incercari pentru verticalitatea sa???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.