Patronii Electrogrup, parteneri cu statul

SC Nova Power&Gas, una dintre firmele fraților Simion și Teofil Mureșan – patronii Electrogrup, a ajuns să fie partener egal cu statul român într-o afacere de producție a energiei electrice nucleare. scrie Gazeta de Cluj. Cei doi frați au cumpărat o termocentrală dezafectată pe amplasamentul căreia o firmă americană vrea să implementeze un proiect experimental de producere a energiei nucleare prin intermediul unor minireactoare. În baza acestui fapt,  compania de stat Nuclearelectrica s-a asociat cu firma fraților Mureșan și este de așteptat ca peste 10 ani centrala atomică de la Doicești să fie construită și să producă energie.

Deputata Gavrilă Anamaria a adresat Ministerului Energiei mai multe întrebări despre sistemul energetic național. Printre acestea se regăsesc unele care fac referire la o afacere din care fac parte clujenii Simion și Teofil Mureșan, patronii Electrogrup. Este vorba despre un proiect experimental care ar urma să producă energie electrică în cadrul unei centrale care folosește minireactoare nucleare.

Potrivit deputatei, ”deținătorii terenului de la Doicești, SC Nova Power, au pe anul trecut o cifră de afaceri de 580.790.378 lei și o pierdere de 28.186.313. Orice companie care înregistrează pierderi este descalificată de la orice licitație. Cum este posibil ca o mare companie națională importantă, cum e Nuclearelectrica, cu o cifră de afaceri de 55 de ori mai mare, să se asocieze cu o firmă aflată în pierderi: Vă rog să ne comunicați raționamentul economic pentru care Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producție a energiei electrice care vor aparține unei firme private? Menționez că Nova Power&Gas a cumpărat o serie de active pe amplasamentul respectiv cu o sumă infimă în comparație cu valoarea investițiilor ce urmează să se facă de aproape 10 miliarde dolari”, arată una dintre întrebările adresate de deputată.

În răspunsul primit, reprezentanții Ministerului Energiei nu spun care a fost modalitatea în care firma clujenilor a ajuns să facă parte din această afacere, dar se arată că SC Nova Power&Gas va deține 50% din acțiunile viitorului producător de energie nucleară din România.(…)

Clubul ”băieților deștepți” din energie

Frații Teofil și Simion Mureșan sunt implicați, cu preponderență, în afacerile cu energie electrică. Ei au cumpărat de la omul de afaceri Rareș Criste firma Ten Transilvania Energy, acum radiată de la Registrul Comerțului.

Cei doi au reuşit performanţa ca, prin Ten Transilvania Energy să fi cumpărat energie electrică de la  SC Beny Alex (societate din Satu Mare, cunoscută prin faptul că aparţine lui Vasile Ţânţaş şi Ioan Oltean şi că a beneficiat de posibilitatea de a cumpăra energie electrică la un preţ mult prea mic de la statul român), SC Green Energy (firmă din Piatra Neamţ, controlată de Gheorghe “Pinalti” Ştefan) şi Gevco SRL (controlată acum de Marinescu Gabriel). Energia cumpărată a fost revândută la preţuri mult mai mari. (…)

Inițial, societatea a fost controlată de Alin Ardelean, fiul fostului șef DGIPI Virgil Ardelean, și de Rareș Criste și a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL și, ulterior, până în 2010 a funcționat sub denumirea de TEN GAZ SRL(…)

Afacerea nucleară construită pe coada Vulpii

Până în 2010, firma Nova Power&Gas a fost controlată de Alin Ardelean și de Rareș Criste și a schimbat două denumiri. Până în 2007 firma a fost cunoscută sub numele de AMGAZ FURNIZARE SRL și, ulterior, până în 2010 a funcționat sub denumirea de TEN GAZ SRL.(…)

 

Citește articolul integral pe Gazeta de Cluj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. NU EXISTA CONTROL PENTRU „AFACERILE” MAFIOTE!!!! CONTRACTUL ASTA SEAMANA CU GOLD GORPORATION!!! ROMANIA VA SFARSI PRIN A PLATI DAUNE MAFIEI CA VEZI DOAMNE PROIECTUL NU S-A FACUT CAND DE FAPT „MARFA” ADICA REACTOARELE NICI NU EXISTA !!! SINGURA SOLUTIE ESTE NATIONALIZAREA ENERGIEI!!! NATIONALIZARE!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.