Patronul de la Ferma Dacilor, „spovedanie publică”: Am înțeles că urmează să fiu arestat

Patronul pensiunii Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, unde au murit opt oameni carbonizați, inclusiv fiul său, a postat pe pagina pensiunii un mesaj pe care-l numeşte spovedanie publică. El spune că se aşteaptă să fie arestat după îmormântarea băiatului său. 

În mesajul său, Cornel Dinicu explică, ,între altele că ideea de a ridica Ferma Dacilor a apărut în urma unei… tragedii.

Redăm mesajul integral:

Acestea sunt nopțile de priveghi ale fiului meu și am început să scriu pentru că n-am unde să-mi vărs durerea. N-am nici unde să spun adevărul. N-am nici prieteni în politică, nici în presă, nici susținerea de care se tot vorbește.
Am prieteni mulți și apropiați, dar nu din ăștia de care se tot aude.
Scriu pentru că am înțeles că după înmormântarea fiului urmează să fiu arestat și cum altfel o să mai pot să îmi spun povestea?!
Mesajul acesta e spovedania publică pe care nu mă așteptăm să o fac vreodată, e durerea unui tată care își îngroapă fiul, e durerea unui prieten care își îngroapă prietenii cei mai apropiați.
Condoleanțe familiior celor care au fost cu noi în acea noapte tragică.
E peste puterile mele să duc nenorocirea și toate lucrurile pe care le spuneți despre mine, dar măcar să fi încercat să vă povestesc.
Eu sunt un băiat care a plecat din Mizil acum peste 30 de ani la București din dorința de mai mult. Provin dintr-o familie simplă cu 8 copii. Din păcate pentru mine, variantele mele de a găsi un loc de muncă erau extrem, extrem de limitate. Aveam un singur avantaj cu care am plecat la drum, anume acela de a fi fost sportiv. Să fiu paznic, gardă de corp, n-a fost visul meu în viață, dar n-aveam cu ce trăi, deci asta a fost. Acum știu să fac multe, dar la vremea aia atât puteam și asta a fost.
Pe măsură ce mi s-a mai dezghețat mintea am mai avut și alte locuri de muncă. Am făcut un club. M-am întors la Mizil, am vândut apartamentul părinților și o casă moștenită tot de la ei la Breaza, m-am umplut de credite la bănci, datorii la prieteni și am făcut Hotelul din Mizil, apoi Pisicina. Falimentul a bătut pe nesimțite la ușă pentru că băncile nu te așteaptă…iar eu nu eram tocmai un administrator cu școală. Atât s-a putut.
Ferma Dacilor a apărut ca idee în urma unei tragedii. Un bun prieten mi-a murit de foarte tânăr, iar când au venit rezultatele analizelor concluzia a fost că a murit intoxicat de mâncarea proastă din comerț. Atunci m-am gândit să-mi fac o fermă unde să produc lapte, ouă, carne, cârnați, brânză și să livrez către 500 de familii săptămânal materie primă pentru mesele lor. Pământul era extrem de ieftin la vremea respectivă, așa că am cumpărat și eu o bucată mică din ceea ce azi era Ferma Dacilor. Voiam să fac un grajd pentru care am fost să obțin autorizații încă de la început. În baza faptului că aveam un trecut și bani de dat stânga-dreapta deloc, autorizația întârzia să apară. Documentele pe care le cereau erau imposibil de obținut, cum ar fi un plan urbanistic zonal care a fost eliberat după 4 ani!!! Apoi într-un control s-a constatat că aveam construite niște cuști de iepuri (sper că știți cum arată) și că trebuie să le dărâm dacă vreau autorizație. Era, evident, un alt mod de a lungi procesul.
Am început să cresc păsări, gâște, porci pentru livrările la care visam eu. Vulpile ne dădeau târcoale necontenit, până când, într-o zi era prea evident că ceva nu-i în regulă. Vulpea trecea nestingherită cu o gâscă la purtător chiar prin fața mea. Ne-am apucat de numărat și șocul a fost pe măsură, peste 1000 de gâște lipsă. Am realizat că nu eram deloc în filmul bun și atunci am decis să construim primele 6 camere de închiriat în continuarea grajdului. Iar drumuri la autorități, iar dezbateri, iar ignorare, iar, iar, iar. Și acum mă întreb citind prin presă una-alta unde sunt relațiile și conexiunile astea despre care zice lumea că le am sau le aveam, că nu vă puteți imagina câte greutăți am avut cu ferma și nu vorbesc doar de autorizări, ci și de electricitate, și de apă, și de acces, și câte și mai câte și n-am găsit nici rezolvare, nici înțelegere de la autorități.
An de an am încercat să dezvoltăm Ferma Dacilor. Să extindem cazările, să diversificăm producția, să ne adaptăm vremurilor. Am muncit la pământ și la animale, am cumpărat materia primă pe care nu o produceam noi de la producători locali, am reinvestit fără regret banii care au venit ulterior muncii noastre.
Pentru cine scriu eu acest text?
În primul rând pentru familiile celor decedați, care sunt ca familia mea și prietenii copiilor mei, apoi pentru toți cei care au fost vreodată la Ferma Dacilor crezând în acest proiect și datorită cărora visul a devenit realitate, și nu în ultimul rând pentru autorități care trebuie să găsească vinovații.
De ce acum?
Pentru că aud la nesfârșit că după înmormântarea copilului voi fi arestat pentru a se da un exemplu și pentru că nu-mi doresc ca oameni nevinovați să sufere alături de mine, oameni precum administratorul, acționari etc.
La durerea pe care o simt acum, nu contează ce se întâmplă cu mine, dar îmi doresc liniște pentru cei dragi, nu contează cât mă veți hăitui pe mine.
Mă numiți pe toate posturile interlop. Și din păcate, am o reputație proastă creată cu mulți ani în urmă care merge peste tot cu mine. Nu contează cât bine faci, contează doar Greșelile pe care le faci. Nu pare să conteze nici că sunt achitat, nici care a fost adevărul la vremea respectivă.
Mulți dintre cei care aveți o opinie acum legată de activitatea mea de atunci, deși a avea o părere nu e echivalent cu a cunoaște ceva, nici nu erați născuți.
Dacă acum spun că atunci am fost condamnat pentru că trebuia? Că mi-am apărat un prieten bun împotriva clanurilor țigănești care aveau relații extraordinar de sus și eu eram doar un simplu pion? Că eram un nimeni care trebuia să pice ca să fie alții bine?
Pentru voi rămâne doar ce s-a consemnat. Eram tânăr, sportiv, puternic. Am plătit. Pare oricum că nu destul pentru că ștampila asta de cercetat în stare reținere nu dispare niciodată.
Acesta este unul dintre motivele pentru care am vrut să îmi protejez familia și numele meu nu apare nicăieri în ceea ce privește proiectul Fermei.
Afacerea era pe numele lui Adrian Ristin, un prieten vechi și bun al familiei. Un om foarte apropiat.
Situația mea de familie este mai complicată, pentru că am 5 copii din 3 relații și pentru a nu crea favoritisme și tensiuni am decis ca firma să fie din punct de vedere juridic în administrația unui apropiat. Astfel, cine a vrut din familie bani, a trebuit să muncească, urmând ca pe viitor fiecare să primească ceva în funcție de implicarea avută.
Nici nu sunt, nici nu am fost un om bogat din punct de vedere financiar, sunt un om de la țară care a vrut să implementeze copiilor disciplina și conștiința că banii se fac prin muncă. Toată familia mea muncește la Fermă.
Ați spus că s-au spălat bani în pandemie, că Ferma a făcut profit.
S-au spălat sau s-a făcut profit? Că e o contradicție.
Eu am investit în acest proiect în timp tot, plus bani împrumutați, fără a lua ceva înapoi. Toate câștigurile se reinvestesu. Eu nu mi-am făcut case, nu am schimbat mașină după mașină, eu doar am încercat să îmi îndeplinesc un vis.
În pandemie am funcționat cu restricții ca toată lumea, iar mare parte din venituri au venit din livrări.
Împreună cu copiii mei am făcut personal livrări la domiciliu și mulțumim celor care au cumpărat că așa ne-am susținut.
Am declarat veniturile și profiturile.
Nu înțeleg de ce conform presei e greșit că lumea venea să petreacă la Fermă. Sunt ceea ce în trecut numeam cârciumar. Eu îmi doream ca oamenii să vină la noi și să se simtă bine. Niciodată nu m-a interesat cine, ce funcție avea.
Încercam mereu să ne fidelizăm clienții prin metodele normale practicate de orice restaurant/pensiune/magazin.
Nu aveam autorizație de construire tocmai pentru că nu aveam relații bune cu politicul.
Am reușit intabularea clădirii prin instanță după o perioadă semnificativă. A fost nevoie să dau în judecată ca să ajungem în legalitate.
Am greșit pentru că am vrut să îmi îndeplinesc visul de a crea ceva unic în România în locul în care m-am născut și m-am încăpățânat să nu accept că nu se poate din partea celor care știu doar să pună piedică.
Nu sună plăcut, dar Ferma Dacilor a adus mai multă vizibilitate României decât toate târgurile Ministerului Turismului la un loc.
S-a înțeles că am intrat în legalitate prin instanță, și nici asta nu a fost simplu, bineînțeles.
Autorizarea ISU
Ferma s-a construit în timp. Întâi o fermă, apoi câteva locuri de cazare. Nu a fost de la început așa cum era în prezent. Necesitatea autorizarilor a venit pe parcurs pentru că la început noi aveam 12 locuri de cazare, respectiv 6 camere, iar până în 16 locuri această autorizație nu este necesară.
Când ne-am mărit am cerut autorizarea. De ce nu o aveam?
Pentru că eram în proces. Totul era nou, făcut cu firme specializate, ferma având hidranți interiori și exteriori, extinctoare, scări de exterior, lemnul era ignifugat, centrală antiincendiu, detectoare de fum, 4 bazine a câte 40 de tone de apă fiecare, mai exact 160 de tone de apă pregătită mereu pentru orice eventualitate. În fapt, toate măsurile de siguranță existau, mai puțin paratrăsnetul.
Mă gândeam că o să le auziți și la televizor că sigur s-a constatat prezența tuturor acestor măsuri.
Ce nu spune nimeni e că această nenorocire s-a întâmplat în casa mea, la petrecerea de Crăciun cu familia mea și musafirii mei.
Toți cei care au decedat nu erau clienți ai Fermei, erau familie și musafiri care au fost găzduiți în casa privată care nu avea nevoie de autorizații pentru că nu era destinată închirierii.
Deasupra camerelor de cazare de la parter destinate închirierii există o parte a clădirii cu intrare separată din interior și din exterior unde existau 4 camere și un living unde locuiam eu și familia mea și unde mai găzduiam prietenii când veneau în vizită.
Dupa petrecerea de Crăciun musafirii au rămas peste noapte în acest spatiu, care nu era destinat publicului.
Nu știu ce urmează să se întâmple cu mine, dar tor trebuie să aflu cine mi-a ucis familia, apropiații!
Pentru mine, care nu am lipsit în nicio etapă a construcției Fermei este extrem de suspect modul în care aceasta a ars și rapiditatea cu care flăcările s-au extins.
Centrala antiincendiu, deși omologată, nu a funcționat. Probabil trebuie să mulțumim celor de la Electrica pentru scăderea tensiunii pe magistrală și penelor de curent frecvente în ciuda reclamațiilor depuse constant către ei.
În camere nu existau reșouri. Centrala pentru încălzire funcționa și nu se află în aceeași clădire cu cea care a ars.
Suntem o familie care vrea să muncească și a dovedit-o. Am crescut o afacere în România, am plătit taxe, nu mă dezic de ce am făcut dar birocrația se pare ca a învins iar..
Nu contează dacă faci, dacă îndeplinești condițiile, ci în final este despre funcționari, hârtii și birocrație. Eu aveam tot, mai puțin un paratrăsnet.
De ce cred că e o mână criminală?
Pentru ca eu sunt victima perfectă.
Trecutul meu mă face să nu fiu credibil indiferent ce aș spune acum, și indiferent care e adevarul..
Ce contează e doar ce spun autoritățile care au zis din prima zi ca exclud o astfel de Ipoteză..
Cum excluzi ceva dacă nu cercetezi?…
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

23 de Comentarii

 1. Domnilor, frumos scris, neasteptat de cursiv si clar de la Un FOST BodyGuard.
  NU pot si NU vreau sa imi dau cu Parerea, fiind un Simplu Cetaean care NU are CUM si de UNDE „LE STIE”

  O Parere de Simplu Cetatean am emis intr-o Postare AICI in care (SI am fost … INAINTEA 🙂
  Criminalistilor GREI scriind ca a fost o Reglare de Conturi, NU am de unde sti CINE are DREPTate.

  Inca odata Condoleante, care se potrivesc OriCUM in acest CAZ Teribil sa iti piara un Copil.

  Sa ii odihneasca Dumnezeu pe TOTI cei Decedati.

  Interesul Cetatenesc este general, ca oriCare putem sa ne cazam intr-o Pensiune.

 2. Asta-i rezultatul cârdășiei dintre interlopi și organele statului. Acolo unde organele nu fac dreptate, face Dumnezeu!

 3. Ți-ai făcut-o cu mâna ta. Nici în ceasul al 25-lea nu realizezi asta.Trist e că ți-a murit în chinuri cumplite propriul tău copil. Nu zic că autoritățile au dreptate (au și ei foarte multe hibe de-ale lor) dar tu ai fost cel care a pornit un lanț de evenimente care a dus aici. La un moment dat trebuia să te oprești și să încerci să te pui în legalitate. Asta mult înainte de momentul 2019. Dar tu și după asta căutai rezolvarea prin metode neaoș dâmbovițene. Faptul că ai probleme cu furnizarea curentului, cu actele, cu rezerva de incendiu toate astea se datorează amplasamentului aflat la dracu-n praznic. Condoleanțe familiilor îndurerate. Nimeni nu merită o astfel de moarte. Poate Hitler. Dar nu e cazul aici.

 4. Probabil ca omul a fost ajutat in marturisirea sa de un avocat. Justitia locala afirma ca a finalizat dosarul deci sa subintelegem ca este stabilita si cauza incendiului cu tot ceea ce a urmat ca amploare a acestuia. Totusi Butoi a afirmat clar ca incendiul a fost provocat. Ancheta vizeaza aceasta varianta? Deocamdata doar niste tolomaci din nascare se reped sa emita concluzii.

 5. dupa ce i-au disparut gaste a avut o epifanie si s-a decis sa intre in ‘filmul bun; sa faca 6 camere sa inceapa si un motel,sa nu mai vina vulpea,dupa ce a sesizat ca i-au disparut ‘1000 de gaste’?????:)))Boala numerelor mari…poveste de induiosat procuratura….’Moscova nu crede in lacrimi’,flecuri pentru prostime

 6. Și cum credeai bre ciumete.. Că vei fi decorat, mai primești un portbagaj de bani și un sac cu diamante ??

 7. Voi chiar nu vedeți că e scenariu? Ne-au mințit cu revoluția, ne-au mințit cu covideala, cu Elodia, cu Dincă, cu război în Ucraiiina și Gaza, , 911, Luna, de ce ar fi altfel acuma?
  Se pare că numerologia, ca semne pt inițiați, e adevărată:
  ancient-spooks.de/symbols/number-8.html

 8. banditism liric sau lirism banditesc!

  „lasati oamenii in pace
  au murit copii!”
  -asta va spune si Bibi;
  „au murit batrani” va spune Firea……

 9. Ursare esti complexat rau de tot. Este arhicunoscut ca toti ungurii din Romania au complexe seculare in fata romanilor adevarati dar in cazul tau este vorba de niscaiva pastile. Ia-o ca pe un sfat amical.

 10. Un interlop sa asociat cu Cancerul Statului Eșuat (ISU;MELITIA Ro;Ministerul Margaretelor…),așa a functionat de 30 de ani capitalismul de cumetrenie .O să treacă poate 20 de ani cînd o să fie respectatate, deocamdată sunt pline de parveniți si tîrfe.

 11. De parcă Johannis nu a decorat-o pe șefa secției ATI de la spitalul județean Botoșani că ia spaga la greu pentru angajarea de personal,fiind informat și considerandu-se informat!Pestele de la cap se impute! Se mai aude ceva despre căminele groazei?

 12. Înafară de,măcar o instalație de avertizare, una de supraveghere CCTV era obligatorie.Costa, aprox. cât 2-3 porci și nu avea primăria treabă cu ea.Condoleanțe tuturor, inclusiv tatălui și să fie un avertisment pentru ceilalți: nu așteptați să fiți obligați să faceți ce trebuie, chiar dacă costă.Angajați oameni care știu ce fac, nu care par că știu și nici de cei care care fac cum vreți voi.Un om care știe, îți face ce vrei dar niciodată cum vrei.Nu neglijați amănuntele chiar dacă costă.Nenorocirea nu te întreabă și nu e o garanție a siguranței faptul că nu s-a întâmplat nimic până acum .Faceți reviziile si repaeațiile necesare.

 13. Papură vodă, știind implicațiile ”politice” majore il va grația la anul, la final de mandat,. doar e ”romîn bun”..ce puii mei..

 14. Romania este un stat mafiot profund corupt și eșuat. Sunt spusele ultimilor doi indivizi care au băgat România în șanț.

 15. Desigur. La noi totul incepe cu un arest. Apoi luni si luni de arest urmate un proces care dureaza sapte, opt, noua ani pana moare presupusul vinovat sau se prescrie sau se da un verdict „pentru ca opinia publica sa nu creada ca….ceva”.

 16. Cum???!!
  NU esti inca arestat?! Esti liber, dupa asemenea tragedie?!!!
  In nici o tara din lume nu ai fi fost liber…

  Ma’ omule, dincolo de povestile astea, o tara intreaga intreaba: cum naiba a functionat pensiunea aia, FARA Autorizatie de Constructie si FARA toate Autorizatiile necesare si cerute de LEGILE Romaniei?!
  Tu esti RESPONSABIL de moartea acestor oameni nevinovati pentru ca DACA toate lucrurile erau OK nu ajungeai la asemenea tragedie!
  Dar, cand tot soiul de polityruci si interlopi analfabeti ajung oameni plini de bani si fucntii in Romania tara nimanui, asa se intampla: de ANI de zile in Romania MOR oameni nevinovati, unii arsi de vii, in Spitale, in hoteluri, in pensiuni, in restaurante, in accidente, unde STATUL roman esuat NU mai are AUTORITATE, LEGILE nu mai functioneaza…
  Sper sa te aresteze si sa stai ani grei la puscarie…
  Dar, sunt sigura ca vei scapa… asa cum de exem0plu, dl Daniel Chitoiu de la ALDE(mana dreapta a lui Tariceanu) e liber bine mersi, nici nu a pus piciorul la Tribunal, Dosarul lui s-a mucegait in sertarele procurorilor, desi acum 4(PATRU!) ANI, in Decembrie 2019 a ucis intr-un accident rutier 2 soti si a ranit grav pe sora femeii decedate… maine poimaine fapta se va presrie…
  Asa se intampla de ani de zile, de la Colectiv incoace: mor oameni nevinovati, dar NU raspunde nimeni, niciodata…

 17. Au găsit acarul Păun,după ce iau distrus afacerea,omorât copilul,autoritățile desăvârșesc opera arestandu-l pentru a duce totul până la cap,îndeplinind planul sinistru.Caz rezolvat.Care va fi următorul cu gura mare,împotriva mafiei și corupției ,a crimei organizate de stat? Pe bunee? A declarat săracul om disperat că nu obținut autorizatia,chiar daca a dat șpăgi la greu,fără număr,cui a dat șpăgi și care se pare că l-au nenorocit ca răzbunare pentru că a vorbit? Incredibil, sefii de partide încurajează crimă organizata că să închidă gura delatorilor? Daca ciripești ai rămas fără afacere,fara familie? Numai la Dumnezeu ne mai putem plânge,mai putem reclama mafia și corupția de stat,fara teamă că o să fim eliminați?

 18. statul mafiotizat, hotii din servicii si politica trag sforile.
  Boborul, papa sare cu iod si sta la balcoane.

 19. Sarea iodată (tratament medical cu forța) este răul mai mic față de sarea numai cu antiaglomerant.
  E535 – ferocianură de sodiu (cianură e de ținut minte)
  De ce nu este sare de sare?

 20. Proprietarul, proiectantul,constructorul si personalul prezent acolo in ziua accidentului.Solidari cu anteriorii persoanele responsabile din institutiile statului care au autorizat constructia. Foarte simplu, cu totii la bulau nu la avocati cu gargara ce se vrea acum.Ani grei sa nu mai incerce si altii sa construiasca cartoane din polistiren si lemne care omoara oameni nevinovati. Reguli in legi si controale ptr constructii cu diriginti competenti nu paparude.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.