Pe ce mai dă bani guvernul. Or să zbârnâie primăriile

Site-urile web ale 1.000 de Primării şi Consilii judeţene vor fi adaptate sau reconstruite pe un format standardizat naţional, în baza unui program coordonat de Ministerul Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării aprobat, joi, de Guvern, care prevede alocarea pentru acest an a 50 de milioane de lei, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Bogdan Ivan.

„În clipa în care noi vorbim despre transformarea digitală a României avem profilate instrumente foarte clare (…) despre finanţarea acestei tranziţii pentru sectorul guvernamental. În acelaşi timp, pentru a avea o viziune complementară şi exhaustivă am luat în calcul şi modul în care vom putea să aducem şi administraţia publică locală, şi aici mă refer la Primării de comune, oraşe, municipii şi Consilii judeţene, pe acelaşi limbaj comun cu limbajul Guvernului României şi cu principiile de cloud guvernamental tocmai pentru a asigura această interoperabilitate a bazelor de date, a serviciilor publice pe care le oferă astăzi statul român. Din acest punct de vedere, doar pentru anul 2024 avem alocaţi 50 de milioane de lei pentru a asigura servicii pentru 1.000 de Primării şi Consilii judeţene din România, iar pentru anul 2025, în funcţie de solicitări, vom putea să mergem până la 200 de milioane de lei”, a declarat Ivan, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că, în primul rând, se vor interconecta platformele actuale ale Primăriilor cu platforme de plăţi electronice, precum ghişeul.ro. „Vom adapta sau vom reconstrui site-urile fiecărei Primării pe un format standardizat naţional, vom achiziţiona soluţii de securitate cibernetică, care reprezintă un must have în anul 2024, şi, în acelaşi timp, ne vom asigura de interoperabilitatea infrastructurii IT atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional”, a explicat Bogdan Ivan.

Potrivit acestuia, prin implementarea programului, autorităţile locale vor beneficia de un suport practic pentru a se asigura un standard în ceea ce priveşte solicitările pentru serviciile publice.

„De exemplu, dacă astăzi ai de trimis o cerere către o Primărie pentru eliberarea unui document sau pentru un anumit serviciu public, e nevoie să descarci un PDF, să-l completezi şi după aceea să-l semnezi şi să-l încarci înapoi. Ei bine, vom trece într-un format standard în care vom avea câmpuri în care oamenii îşi vor trece datele fără a fi nevoiţi să descarce un document, să-l printeze, să-l semneze şi, după aceea, să-l încarce în această platformă”, a menţionat Ivan.

Totodată, va fi creat un formular „foarte simplu” de accesat de către autorităţile locale dedicat acestui apel de proiecte pe site-ul Ministerului Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării, pe care Primăriile vor putea bifa serviciile de care au nevoie, întrucât pot fi situaţii în care UAT-urile să aibă deja create anumite servicii digitale.

„În funcţie de serviciile pe care le vor solicita, primele care sunt eligibile vor intra automat. Trebuie să fie o Primărie viabilă, care-şi asumă un termen scurt în care vor implementa aceste măsuri. Ce e foarte clar, fiind finanţat prin bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Cercetării, Dezvoltării şi Digitalizării, această schemă propune foarte multă flexibilitate şi, automat, foarte multă simplicitate atunci când vorbim despre procedurile de contractare, selecţie şi aplicare a acestui mecanism”, a transmis ministrul Ivan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Bani de castigat voturi. Mai intai este nevoie de reorganizarea satelor si comunelor. 1/3 din comune nu au peste 5000 de locuitori si nici venituri proprii suficiente. Traiesc cu bani dati de guvern. Ca mereu, se pune caruta inaintea boilor!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.