Pe Lună, după 50 de ani. Odysseus, aselenizare reușită

Sonda spaţială, supranumită Odysseus, a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă.

Modulul spaţial a făcut o călătorie de 384.400 km de pe Pământ după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, joia trecută.

Startup-ul Intuitive Machines a primit un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinţifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii şi la măsurarea undelor radio. Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spaţială în martie, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană

Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

„Ce triumf”, a exclamat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un mesaj după aselenizare. „Odiseu a cucerit Luna. Această ispravă reprezintă un pas uriaş înainte pentru întreaga omenire”, a comentat el folosind cuvintele primului om care a păşit pe Lună în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

„Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat şi a condus călătoria până acolo. Iar astăzi este o zi care arată puterea şi promisiunea pazare rteneriatelor comerciale ale NASA. Felicitări tuturor celor implicaţi în această mare şi îndrăzneaţă misiune de la Intuitive Machines, SpaceX şi până aici, la NASA”, a declarat Nelson, citat de The Guardian.

Poreclit „Odie” sau IM-1, modulul se află pe suprafaţa Lunii şi transmite, a anunţat Intuitive Machines, cu sediul în Houston, compania care a dezvoltat nava spaţială. „Bine aţi venit pe Lună”, a declarat directorul general al companiei, după încercarea destul de dificilă de aselenizare.

Călătoria lui Odie pe Lună este concepută pentru a evalua mediul lunar de la polul sud al Lunii, înaintea planului actual al NASA de a trimite acolo o misiune cu echipaj uman, la sfârşitul anului 2026.

Succesul din 22 februarie vine după o misiune eşuată de aselenizare a SUA, luna trecută, iar nava spaţială Peregrine a ars în atmosferă în timp ce se îndrepta spre Pământ 10 zile mai târziu.

India şi Japonia au reuşit recent să ajungă cu propriile sonde pe Lună, dar cu ajutorul agenţiilor lor spaţiale naţionale, devenind astfel a patra şi respectiv a cincea ţară care reuşeşte acest lucru, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. Însă mai multe companii – israeliene, japoneze şi americane – nu au reuşit până acum să reproducă aceeaşi performanţă. De asemenea, Rusia a ratat o aselenizare a unui modul în această vară.

Sosirea lui Odysseus marchează, de asemenea, prima „aselenizare uşoară” pe Lună realizată vreodată de un vehicul fabricat şi operat comercial şi prima în cadrul programului lunar Artemis al NASA, în timp ce SUA se grăbeşte să readucă astronauţi pe satelitul natural al Pământului înainte ca China să trimită acolo propria navă spaţială cu echipaj.

NASA îşi propune să trimită prima sa misiune Artemis cu echipaj uman la sfârşitul anului 2026, ca parte a unei explorări lunare susţinute pe termen lung şi ca o piatră de temelie pentru eventuale zboruri cu echipaj uman spre Marte. Iniţiativa se concentrează pe polul sudic al Lunii, în parte pentru că acolo se presupune că există o abundenţă de apă îngheţată care poate fi folosită pentru susţinerea vieţii şi producerea de combustibil pentru rachete.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

 1. Uite o oportunitate pentru Iohannis!…să colonizeze Luna…!acolo nu-l deranjează nimeni, poate dormi linistit!…

 2. Cîtă minciună și șarlatenie in lumea asta..Și cum să crezi unei NASA care de fapt a mințit și minte in continuare.. Cum explici, ” reușita” și pauza atît de lungă ??

 3. Singurul lucru pe care l-ar putea face NASA e sa ia premiul Pinochio cu coronita pentru „filmul” din 69. Cat de pelikan sa fii sa crezi ca aia au ajuns pe Luna cu tehnologia de atunci, cand azi cu posibilitati infinit mai mari, abia au reusit sa planteze (daca o fi si asta reala) un bax pe aceeasi Luna. Cica nu mai pot replica Saturnul V ca au pierdut schitele. Muahahahaaaa!!!

 4. SĂ FIM „SERIOȘI ȘI MERCANTILI” ȘI SĂ ÎNTREBĂM -CÂT AU COSTAT PROGRAMELELE DE CUCERIRE A „SELENEI” + alte cosmicării ȘI CE BENEFICII AU ADUS OMENIRII? PUTEM TOT ÎNTREBA -RĂSPUNS NU VOM CĂPĂTA! IPOTEZĂM CĂ RESURSELELE CHELTUITE DE TOȚI ASALTATORII COSMOSULUI :RUȘI,CHINEZI,JAPONEZI ,UE-IȘTI, PREMERGĂTORII SUNACI,INDIENI–AR FI ERADICAT FOAMEA,CANCERUL ȘI AR FI TRANSFORMAT SAHARA,GOBI ȘI CELELALTE DEȘERTURI ÎN PĂDURI ECUATORIALE CE PRODUCEAU OXIGEN ȘI PENTRU MARȚIENI(dacă le trebuia veneau ei după el ) :; S-O IA DRACUL DE GAURĂ NEAGRĂ CE A ÎNGHIȚIT RESURSELE CE PUTEAU ASIGURA UN TRAI DECENT OMENIRII … DAR SĂ NU UITĂM DE CE A AJUNS LUCIFER ÎN ADÂNCURILE IADULUI -ȘI-FIECARE PASĂRE PE LIMBA EI PIERE!

 5. 3,ianuarie,2019.(Exista si VIDEO).Premiera ISTORICA:China a reusit aselenizarea pe partea ASCUNSA a Lunii.Sonda chineza Chang’e 4 a aselenizat si exploreaza in bazinul Aitken,la polul Sud al satelitului natural al Pamantului.Sonda cuprinde un modul si un vehicul explorator,fiind lansata de la centrul din Xichang.
  Primele imagini cu partea intunecata a Lunii au fost transmise pe 3 ianuarie 2019.China a fost PRIMA tara care a realizat cu succes aceasta misiune.Evenimentul istoric chinez a deschis un capitol nou tehnologic in explorarea satelitului Luna,care pe suprafata intunecata BLOCHEAZA orice semnal RADIO si comunicarea cu restul omenirii este imposibila.
  Asa ca americanii de azi sunt in urma Chinei !!.

 6. Asteptam cu mare interes primele imagini cu un gheizer lunar mai mare ca acelea din Islanda.

 7. Bun banc !

  Cand au mai fost americanii pe Luna ?

  Cand au filmat ,,aselenizarea” in Nevada – exista si filmari din studio cum se filma MINCIUNA, rusii care stiau ca nimeni nu poate ajunge pe Luna au dat o stire de doua propozitii fara nici macar o poza.

  Cele trei straturi de radiatii X care inconjura Pamantul incep de la 160 de mii de km fata de Pamant.
  In 58 escrocii de la NASA au spus ca le-a descoperit un paduchios de-a lor si se numesc ,,centurile Van Alen”.
  Dar despre aceste centuri rusii au siut inaintea americanilor paduchiosi si au sacrificat-o pe catelusa Laika care in 5 minute si 23 de secunde de la intrarea in primul strat de radiatii, a murit in chinuri.

  Se pare ca cei care locuiesc pe nava extraterestra Luna, jegurile Anunnaki, sunt cei care au creat aceste trei straturi de radiatii pentru a tine captiva omenirea.

  Marii cosmonauti americani au avut misiunea de a se convinge ca Anunnaki locuiesc pe partea nevazuta a navei extraterestre Luna. De la doar 130 de mii km unde s-au oprit cu catrutza lor cosmica, astronautii i-au vazut pe SPURCACIUNI si au transmis la NASA ca: ,,Ii vedem ! Sunt acolo !”, dupa care au dat filmarea din Nevada.
  Nicio fiinta vie nu poate traversa aceste straturi de radiatii.
  Pentru a pleca de pe Pamant si a reveni se folosesc portalurile. Unul dintre ele este in Antarctica.

  Aselenizarea este una din minciunile paduchiosilor americani, ca si 9/11 lovite de Bin Laden, Pearl Harbour, Titanicul scufundat de ghetar, etc.

 8. In curind, pe NETFLIX … S-a turnat tot la Hollywood, si tot cu secretara aia care in ’69 trecea in planul doi, prin spatele modulului lunar, cu tava cu cafele pentru regizor si scenarist ? …

 9. Hai ca sunteti neseriosi! Ricanii au terminat de mult cu Luna. Acum sunt pe Marte. Luna-i mizilic.

 10. Declinul scolii se vede dupa liota de copeicari care contesta aselenizarea. Orice elev de la un liceu mai bunisor de alta data nu ar fi dat doi bani pe asemenea baliverne. Mai ramine ca ca aceeasi liota sa tipe ca pamintul e plat si totul e o conspiratie ‘amerloca’.

 11. @Marele Urs Idiot, ” Cum explici, ” reușita” și pauza atît de lungă ?? ”

  -e ca la secs
  trebuie mult antrenament!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.