
Veşti-poveşti pentru când creşti
În orice carte trăieşte o poveste şi în orice carte e o lecţie de viaţă. Odată ce veţi deschide paginile acestui volum veţi porni în cea mai frumoasă călătorie. O carte minunată pentru cei mici şi o ramură de corcoduş. Poarta lui „A fost odată…” este desferecată cu povestea Prinţului din vis, ale cărui mâini aveau har. „Cu ele picta şi la pian cânta ca nimeni altcineva”. Era un zvon prin lume, şi anume că prinţul n-ar fi chiar fericit, dar… undeva departe de palat o fată simplă se tot gândea la Prinţ cu drag. La fel de încântătoare şi „Poveste de Crăciun”, în care o veţi descoperi pe „Bulinuţa”, căreia îi plăcea să înveţe, să citească, să râdă şi să scrie. Personajele care vă iau de mână în această călătorie iniţiatică au nume jucăuşe: Fata-cu-Neaţa, Oa-Chi, Chi-Chi, Bulinuţa, Roboţel, Băiatul-Ochi-de-Cer. Să nu vă lăsaţi păcăliţi! Deşi drăgălaşi, ei au un rol pe care şi-l iau în serios. Ilustraţiile, la fel de prietenoase, îi vor fermeca pe cei mici, trezindu-le dorinţa de a desena şi ei. Ce urmează veţi descoperi citind cele patru minunate istorioare scrise de Oana Machidonschi.
Volumul conţine şi un CD cadou. Ascultaţi-l cu ochii închişi, astfel ca poarta tărâmului visării să se deschidă. Sub bagheta regizorului artistic Laurenţiu Calomfirescu se îmbină cât se poate de armonios acordurile muzicale, efectele şi vocile actorilor Anca Zamfirescu şi Gabriel Coveşeanu sau Cove, cum îl ştim cu toţii. Ei dau viaţă personajelor şi fac ca mesajul textului să fie vibrant, real, netrucat, transmiţându-vă în egală măsură emoţiile şi trăirile lăuntrice. Fiecare poveste reprezintă o pledoarie pentru prietenie şi iubire, pentru gesturile simple, pentru bunătate şi generozitate. La final exprimă o povaţă ori o speranţă: fie să credem în Moş Crăciun, fie să înfăptuim şi să credem în minuni chiar de noi săvârşite.
Povestea lui Harap Alb
Într-o vreme când nu existau nici autostrăzi, nici avioane, iar caii puteau zbura ca vântul şi ca gândul dintr-o împărăţie în alta, un tânăr fecior de crai pleacă în lume să-i urmeze la tron unchiului său, Împăratul Verde. Drumul e lung şi plin de primejdii, dar fiul de crai are ajutoare dintre cele mai neobişnuite: Crăiasa Albinelor, Gerilă, Flămânzilă, Ochilă, Setilă sau Păsări-Lăţi-Lungilă. Un basm scris de Ion Creangă cu ilustraţiile Cristianei Radu.
Făt-Frumos din lacrimă
Dacă e adevărat ce spune lumea, că pentru Feţii-Frumoşi vremea nu vremuieşte, atunci poate că şi astăzi Făt-Frumosc din lacrimă colindă prin lume, luptă cu Muma Pădurii şi se însoară cu bălaia Ileana, călăreşte caii cu şapte inimi sau doineşte din fluier prin codri. Una dintre cele mai frumoase poveşti din literatura română, scrisă de Mihai Eminescu, ilustrată acum de Nura El-Saed.
Basme de pretutindeni
O ediţie de excepţie a poveştilor nemuritoare, ilustrată de Nicoletta Ceccoli, o colecţie adunată din lumea întreaga, repovestită de Malachy Doyle, pe înţelesul celor mici. O selecţie cosmopolită de povestiri cu prinţi viteji şi creaturi fermecate, proprii fiecărui continent.
Leon şi Tărâmul de la Mijloc
În această seară, spectacol de magie! Nici frăţiorul Pete şi micuţa Mo nu cred în trucurile marelui magician Abdul Kazam. Numai Leon este singurul care simte că peste tot prin aer există magie. Este singurul care crede. Această lume, povestită de Angela McAllister şi Grahame Baker-Smith, este o frumoasă călătorie, locul unde, împreună cu Leon, veţi vedea cum magia poate fi adevărată.
Tobias, elefănţelul colorat
Autorul volumului, Claudia Groza, prezintă lumea încântătoare a circului şi a elefănţelului Tobias. Cei mici se vor bucura alături de animalele de la circ, de prima reprezentaţie şi vor vărsa o lacrimă atunci când Tobias va trebui să părăsească lumea circului. „Tobias este un elefant colorat, corpul şi picioarele sale sunt albastre, urechile roz, iar trompa şi coada sunt albe. Ochii săi sunt de un verde strălucitor, asemănător frunzelor proaspăt înmugurite. Inspiră atâta blândeţe şi bunătate…” Dar el se întoarce pentru că nu poate trăi fără lumea circului şi fără dragostea copiilor .
„Cartea celor doi zbârliţi şi-a mai multor alţi pârliţi” este un volum de poezii care îl readuce în atenţie pe inegalabilul poet George Coşbuc, într-o lumină nouă. „Vânzătoarea de comori”, scrisă de Lidia Batali, este cu siguranţă un volum de poezii în opt culori care readuce universul copilului de azi, versificat în ritm modern, dar şi frumuseţea naturii, căldura verii, cât şi visele năstruşnice al copiilor bucălaţi…
„Broasca cea înţeleaptă” este o carte a celebrului fabulist Esop. Lev Tolstoi a preluat şi a adaptat creaţiile acestuia păstrând acţiunea şi caracterele personajelor. „Leul şi vulpea”, „Şoarecele de la ţară şi şoarecele de la oraş”, „Lupul şi veveriţa”, „Broasca cea înţeleaptă, leul şi ţânţarul”, „Şarpele şi ariciul”, „Leul şi şoricelul”, „Lupul şi iapa”, „Cocoşul de munte”, „Vulpea şi câinii”, „Ariciul şi veveriţele”, „Vulturul şi vulpea” sunt fabule care traduc morala în limbajul copilăriei. Un alt clasic, Vasile Alecsandri, emoţionează cu povestirea „Vasile Porojan”, istoria plină de umor a acelui rob ţigan, partenerul de joacă al scriitorului pe moşia de la Mirceşti, pitar de meserie, în care sunt evocaţi anii copilăriei.
„Aventurile pisicii Coadă-Coadă” sunt povestite de Mihail Ciobanu. Puiul de pisică Coadă-Coadă era foarte iubit de colegele de grădiniţă ale stăpânei lui, însă aceasta va trebui să plece cu părinţii foarte departe, cu avionul, într-o altă ţară. Gândul că va fi obligat să se descurce ca toate celelalte pisici fără stăpân de prin cartier îl înspăimântă. Alături de el vor fi noile lui prietene, Gri-Gri, Portocalie-Portocalie şi Neagră-Neagră, dar şi motanul Maro-Maro. În această lume a pisicilor răsar şi alţi vecini de cartier: ariciul Gopi, veveriţe şi broscuţe, căţei şi dulăi, tanti Cucu-Bau. Întâmplările prin care trec sunt de un haz nebun. La fel de hazlii şi ilustraţiile concepute de Emanuel Pavel.
Legende şi povestiri istorice
Viteazul rege al geto-dacilor, Dromichete, îşi trimisese solii la Dunăre pentru a-l întâmpina pe regele macedonean Lisimah. Acesta se pregătea să treacă cu numeroasa sa oştire peste fluviu pentru a cotropi pământul geto-dacilor. „Solii lui Dromichete erau trei bărbaţi, luptători neînfricaţi şi oameni de cea mai aleasă simţire. Îi chema Murceneu, Comes şi Brazdă. Cu ei duceau daruri pentru Lisimah, ca aceasta să nu-i atace pe locuitori. Murceneu avea în mâini un vas de lut plin cu apă de izvor, Comes purta spice de grâu, iar Brazdă ţinea, atârnând cu capul în jos, un erete ucis, străpuns de o săgeată”. Legendele povestite de Petru Demetru Popescu continuă cu „Poveţele bătrânului şi fiii lui Decebal”, cu „Decebal şi Traian”, „Frumoasa Bistră şi neînfricata Molda”, din ţinuturile de miazănoapte din Ţara Maramureşului, unde trăia mândrul voievod Dragoş, cu „Iancu de Hunedoara”, care avea în oastea lui trei fraţi, unul mai voinic decât altul, care mânuiau straşnic ghioaca dreptăţii, paloşul şi săgeata, cu „Vlad Ţepeş”, care împărţea dreptatea la Târgovişte, cu „Ştefan Vodă, voinicul de pe Siret”, dar şi cu Bucur, Radu şi Cârlan, care făceau parte din oastea lui Mihai Viteazul, cu inimosul Horea din Albac şi prietenii lui Cloşca şi Crişan… Figuri legendare care, asemeni şoimilor şi vulturilor, ţâşniţi de sub ramurile codrilor, au ştiut să-şi apere cu demnitate teritoriul lăsat de strămoşi.
Gauguin şi culorile tropicelor
O apariţie inedită care transformă spectaculoasa biografie a pictorului francez într-o fermecătoare poveste adresată copiilor. Deopotrivă plăcut şi educativ, ilustrată în stilul specific lui Gauguin, albumul este un prim pas pentru cei mici în cunoaşterea vieţii acestui pictor excentric care lasă Franţa natală pentru explozia de culori a tropicelor. Octavia Monaco, Berenice Capatti, Eva Adami ne trasportă prin text şi imagine în lumea colorată şi exotică a insulei Tahiti, acolo unde pictorul îşi va descoperi adevărata inspiraţie.
Povestiri după Shakespeare
Cele mai cunoscute piese de teatru ale marelui dramaturg sunt repovestite şi ilustrate pentru copii într-o carte minunată, tipărită într-o ediţie de lux. Ele sunt repovestite de Anna Klybourne, iar uimitoarele ilustraţii sunt concepute de Laura Fearn. Trecând de bariera vocabularului elisabetan, adolescenţii pasionaţi de literatură pot face cunoştinţă cu lumea lui Shakespeare din „A douăsprezecea noapte”, „Romeo şi Julieta”, „Visul unei nopţi de vară”, „Poveste de iarnă”, „Hamlet”, „Neguţătorul din Veneţia”… În plus, cartea include informaţii despre viaţa şi opera lui marelui Will, rezumate ale pieselor, cu citate celebre.
Cele mai frumoase poveşti
Alegeţi din această serie „Spărgătorul de nuci şi Regele Şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, care prezintă extraordinarele aventuri ale Mariei, fetiţa care având o imaginaţie foarte-foarte bogată, aşa cum au toţi copiii, a cunoscut lumi – de pildă Joclandia – pe care oamenii mari nu sunt în stare să le cunoască. Cel care o conduce în lumile minunate este Spărgătorul de nuci, viteazul care o apără.
Şi tot în aceeaşi serie, „Inimă de piatră” de Wilhelm Hauff. Volumul patru conţine povestea „Inimă de piatră”, dramaticele încercări prin care trece Peter Munk, tânărul cărbunar, până când va descoperi ce este cu adevărat important pe lume. „(…) Peter revăzu în minte toate mijloacele pe care le cunoştea spre a face avere, dar nu găsi nici o cale cât de cât potrivită de a se îmbogăţi. Până la urmă, îşi aminti vechile basme despre oamenii pe care Mihail Uriaşul sau Omuleţul-de-Sticlă i-au dăruit cu munţi de aur. (…) Peter îşi aminti chiar şi vraja care trebuia spusă în hăţişul pădurii, sub bradul cel mai înalt, pentru a-l chema pe Omuleţul-de-Sticlă: Într-o peşteră-n pădure / Un bătrân cu plete sure / Pe sub bradul cel semeţ / Tăinuia comori de preţ. / Magul cel însingurat / Era putred de bogat…
Inimă de piatră
Însă ultimele două versuri, Peter nu şi le putea aminti nici în ruptul capului. (…)”. O clipă, Peter căzu pe gânduri… Wilhelm Hauff (1802-1827) este unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori germani de la începutul secolului al XIX-lea. Printre cele mai cunoscute scrieri din colecţia de basme cu caracter oriental se numără: „Muck cel mic”, „Povestea Califului Barză”, „Povestea vasului fantomă”, „Eliberarea Fatmei”, iar din seria inspirată de folclorul german amintim: „Piticul Nas-Lung”, „Povestea mâinii tăiate”, „Inimă de piatră”.
„Prinţul fericit” de Oscar Wilde, ca şi alte povestiri de Charles Perrault, este un basm frumos şi trist. „Deasupra unei vechi cetăţi trona semeaţă, înălţată pe un soclu zvelt ca o coloană, statuia Prinţului fericit. Era învelită complet cu foiţe de aur curat, avea două safire luminoase drept ochi, iar la mânerul spadei strălucea un rubin mare. Toţi cei care îl vedeau rămâneau muţi de încântare”. Toate aceste cărţi conţin şi CD-uri, în care actori renumiţi, ca Sanda Toma, Vasile Gheorghiu, Ruxandra Demetrescu, Constantin Rauţchi, dau glas personajelor.
Cartea pericolelor pentru băieţi
Un ghid pentru băieţii între 8 şi 80 de ani. Volumul, scris de Conn&Hal Iggulden, adună la un loc sfaturi practice, tehnici de supravieţuire, noţiuni de cultură generală şi sugestii de lectură care îl transformă într-un „teren de joacă pentru imaginaţie”. La publicarea lui în Marea Britanie, a fost intens criticat pentru faptul că încurajează copiii să se rănească. Sigur că orice activitate care implică mânuirea unui ciocan sau a unui fierăstrău poate răni, dar, la urma urmei, acelaşi lucru se poate spune şi despre orele petrecute în faţa computerului. Cartea se ambiţionează să deschidă apetitul pentru jocul în aer liber, pentru bricolaj şi lectură. Nu-ţi face griji că n-ai învăţat niciodată să ambalezi cum trebuie un cadou. Vei învăţa şi acest lucru.
La apariţia sa, ediţia americană a fost surclasată în topul celor mai bine vândute cărţi doar de cel mai recent volum din seria „Harry Potter”. Autorii se ambiţionează să reconstruiască atmosfera unei copilării idealizate petrecute cu prietenii în jocuri zgomotoase şi vesele. Şi o fac cel mai adesea practic, cu un pumn de cuie şi multă bandă adezivă. Citind-o, adolescenţii vor învăţa cum să facă un nod marinăresc, cum să facă un arc cu săgeţi, cum să fabrice cerneală invizibilă, cum să gătească un iepure, cum să pregătească o masă, cum să cultive o floare sau să sădească un arbore, cum să strălucească în jocul de şah, cum să jongleze cu obiectele şi să înveţe Codul Morse… Coduri secrete, dinozauri, bătălii celebre, pescuit, astronomie, mitologie, figuri legendare, dar şi poveşti despre fapte extraordinare ale unor oameni obişnuiţi. O carte densă de informaţii care va constitui în acelaşi timp o lectură fantastic de plăcută la orice vârstă. „Ghid practic, roman de aventuri şi enciclopedie: 3 în 1″, cum ar spune un slogan modern. Regăseşte spiritul după-amiezelor de duminică şi al serilor lungi de iarnă!
„Mănâncă-mă”
Pentru năzdrăvanii mai mari
Nu trebuie să fii citit ca să mănânci. Dar, ca să citeşti, trebuie să mănânci. Librăria Bastilia vă aşteaptă la serile literaro-culinare, Porc cu piper, o serie de întâlniri dedicate cititului şi bucătăritului. De două ori pe lună, Matei Martin găteşte din cărţi. O reţetă descrisă de un autor, o referinţă culinară, o salată sau un desert menţionate între paranteze devin intrigile unei serate literare.
Astăzi, de la ora 18, după Alice în Ţara Minunilor, de Lewis Carroll, cei mari vor prepara o reţetă de „Porc cu piper”. Invitaţii serii: Antoaneta Ralian şi Radu Paraschivescu
Vor vorbi despre literatura pentru copii de azi şi de ieri, despre Alice şi Iepurele Alb, despre ce se poate întâmpla dacă mănânci o prăjiturică pe care scrie „mănâncă-mă!” şi despre volumul de dialoguri „Toamna decanei”.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.