Pedepse mai mari pentru profesorii care greșesc

Cadrelor didactice care hărţuiesc sexual elevii/studenţii vor avea parte de pedepse majorate cu o treime. Camera Deputaţilor a adoptat cu 282 de voturi „pentru” şi o abţinere un proiect de modificare a Codului penal.

Proiectul completează articolul 299 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul instituirii unor variante agravate ale acestei infracţiuni.

Actul normativ prevede completarea articolul 299 cu textul: „Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au fost săvârşite de către personalul didactic din învăţământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Conform Codului penal, articolul 299, alineatul (1) prevede că fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Alineatul (2) al articolului prevede că pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Prin acest proiect se incriminează hărţuirea sexuală în şcoli şi universităţi, a evidenţiat deputatul PSD Maya Teodoriu.

Deputatul neafiliat Cătălin Teniţă a atras atenţia că universităţile trebuie să introducă prevederi în acest sens în Codurile de etică.
Şi deputatul UDMR Hajdu Gabor a subliniat că „hărţuirea sexuală în şcoli trebuie incriminată şi pedepsită sever”.

Potrivit deputatului AUR George Simion, din păcate, există tot mai multe cazuri de hărţuire sexuală.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

 1. Sa inteleg ca pedofilia este permisa la preoti si la antrenori de sport ?

 2. Să înțelegem că anumite categorii cum ar fi: politicienii, popii, antrenorii, ‘meseriasii’ de la școala de șoferi, părinții adoptivi plus cateva categorii sunt excluse de la pedepse? Da, părinți care sunt pedepsiți in sânul familiei violate!

 3. mai urmeaza alt „anuntz”?
  „profesoru care isi pfwtee elevu….”

  mah bolanzii dracu:
  -ghici pentru cine este pedeapsa cu moartea!

 4. Dar pentru elevii care agreseaza profesori, care-i injunghie, nu exista pedepse? Sa nu ma luati cu ” consiliere psihologica „, ca nu ve cred. E nevoie si de scoli de corectie pentru minoriideviati social.

 5. Măsura pare buna. Cred, totuși, că vor exista „copile” care nu vor trece clasa, singurele lor cunoștințe învățate in școală țin de „școala vieții”, și aia necesita o alta abordare din partea profilor… Cred că pretențiile la discreție vor crește. Și notele de la uabsolvire la fel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.