Pensie specială: Peste 21.000 lei!

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2023, de 10.310 (plus 29 comparativ cu luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 5.309 fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) și consultate de Agerpres.

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna iulie un număr de 728 persoane. Pensia medie era de 5.814 de lei, din care 2.546 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 716 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.050 de lei (2.477 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.362 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.506 de lei, din care 7.511 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 548 de persoane, media fiind de 8.501 de lei, din care 2.806 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.647 de pensionari, pensia medie fiind de 5.144 de lei, din care 2.464 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

26 de Comentarii

 1. Bugetul sarac al tarii (a nu se confunda cu PIB-ul, sunt doua lucruri complet diferite, bugetul fiind cu mult mai mic decat PIB-ul) trebuie sa suporte pensiile unor paraziti, pentru ca parazitii au fost smecheri si si-au dat lege care sa ii favorizeze. Vorba cantecului “Legea-i facuta de noi / Deci dreptatea-i a noastra”.

 2. @ D.N. nu ai gresit cumva ? Stiam ca „taica”Lazar Gusti tortionar si fost porcoror general avea o pensie de 74.000 de lei( la pensionare). acum cred ca-i peste 80-85 de mii lei. Mai cauta, doar esti „gurnalist”de investigatii. Sau nu ?

  • Macar daca ar fi meritat acesti bani dar colectionarul de bricege era complet afon in meserie. O fi facut scolile inalte pe la UM Ubb de era atat de tamaie in profesie.Doar unul ca el, adica Johanis a putut sa-l numeasca in functia aia.

 3. DN, ai cumva vreo informatie care sa-ti spuna tie ca respectivul a furat banii sau ca i s-a dat pensie cit a cerut, sau ca orice altceva IN AFARA LEGII FATATE DE ”POLITICIENII” CRIMINALI !
  Mestecati intruna acelasi cacat si nu il inghititi odata ca sa terminati .
  Partenerii ”strategici” au dat ordin sa fie aceste pensii si sclavii de la Bucuresti s-au executat.
  CE VRETI , MA , VOI ACUM ?
  VREUN GLONT, CUMVA ?
  Nistorescule, ia-ti ma, fituica si pleaca dracului in republica ardeal ca aici nu mai esti suportat !

 4. Se pun cateva intrebari, daur sunt intrebari reale:
  1. Totusi, de ce asa sume uriase in completare din bugetul statului pentru pensii speciale?
  2. Nu cumva sunt stimulente acordate de politicieni pentru NICIO reactie la infractiunile facute personal si in grupuri organizate?
  3. Nu cumva sunt in complicitate cu politicienii si asta e compensarea pentru tacere?
  4. Nu cumva sunt pe aceeasi mana mai multi sau putini cu capii vechi din politica romaneasca la semnaturi privind distrugerea tarii?
  5. Nu cumva e un stimulent pentru a nu reactiona si acctiona in perioadele magariilor si omorurilor plus uciderile din aziluri care continua in Romania?
  6. Nu cumva e stimulent pentru executari orice politic si nu numai? Asa pare! Daca nu e asa, sa vedem cum actioneaza la modul real si NU EXERCITII DE SPALAT IMAGINEA CUM SE INTAMPLA CU FRATII TATE SI DESTULE CAZURI CARE AU MAI FOST SI SAU CLASAT DOSARELE LASATE INTENTIONAT LA PRAFUIT ani de zile.

 5. Dacă tot vă tufe grija, de ce nu dați spre exemplul câți judecători, procurori au diferite țări din muie raportați la numărul se locuitori ?…uite germania la aproape 80 de milioane de locuitori are jumătate din numărul de plosnițe din justiție!…
  La ce vârstă ies la pensie, veniturile realizate, proprietăți…etc…
  Poate d-aia colonia rumania este cea mai coruptă țară din europa!…
  Cu cât ai mai mulți justitiari ,cu atât e corupția mai mare…

 6. Poate ca pensiile speciale sunt constitutionale (zice CCR!) Am inteles ! Ce nu am inteles este modalitatea , prin care aceste pensii ajung la valori inexplicabil de mari ! Care este metoda de calcul a quantumului, acestor pensii ? Cam aici se ascunde smecheria ! Este o metoda, clara, de jaf institutionalizat, adica un jaf patronat de stat in folosul „specialilor”, dispretuind, cu nepasare, ceilalti cetateni ai tarii tratati ca niste paria inutili! Unele legi se fac , in aceasta tara, cu dedicatii clare, strambe si discriminatorii, din start ! In Romania merge! „NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE!” Aiurea! Unii isi fac legi ,ei pentru ei! Deci, jaf in umbra legii !

 7. O cam lalaie astia cu pensiile speciale, desi rezolvarea ar fi destul de simpla. Avand in vedere ca marea majoritate a respectivelor pensii au ajuns la un nivel astronomic prin umflarea veniturilor din ultimele luni de activitate, ar trebui investigata fiecare persoana cu activitate declarata mult peste media dinainte. N-ar fi vreo surpriza sa aflam de judecatori sau procurori care-au lucrat 30 din 24 zilnic, timp de cateva luni. Orice frauda folosita pentru obtinerea unor foloase necuvenite duce automat la pierderea respectivelor foloase, in acest caz fiind valabila si aplicarea retroactiva.

 8. Vlad Tepes , calm , calm , calm !!! Legile pensiilor speciale sunt legi neconstitutionale , discriminatorii , antinationale ! Cei care le-au facut vor raspunde . Iar VOI , beneficiarii va trebui sa dati inapoi ce ati furat , prin legi antinationale ! Roata se invirte si pt. ticalosi !

 9. La vremuri noi, tot noi. După restaurarea nomenklaturii PCR prin votul entuziast al imbecililor pentru părintele „democrației originale” din Duminica Orbului, toașu ion ilici iliescu, care a dat startul la jaful care continuă și azi.Așa că nu vă mai mirați că scapă toate otrepele fostului actual regim gen ficior&co.și s-au înmulțit teniile din justiție și alte tenii. speciale

 10. Acești nesimțiți după de ies la vârste fragede la pensie cu pensii speciale nesimțite se reangajeaza tot la stat pe funcții calde bine plătite cumulând pensia de la stat cu salariul tot de la stat devenind cumularzi nesimțiți. Am înțeles ca ccr nu permite eliminarea pensiilor speciale dar nici măcar eliminarea cumulului pensiei de la stat cu salariul tot de la stat nu se poate?!?!? Puși sa aleagă pensia sau salariul de la stat . Sa fie permis acest cumul doar în MEDIUL PRIVAT . .

 11. Salariile si pensiile judecatorilor si procurorilor sunt de zeci de mii de lei/fiecare individ !Furtul acesta de bani publici se intampla inca de la inceputul domniei lui Petrov,care si-a asigurat furaciunile grupului infractional organizat pe care l-a infiintat si condus vreme de 10 ani.Partzurile cu „statul de drept” sau cu „justitia independenta” erau pentru prostii care l-au votat ,iar unii dintre ei inca mai cred ca gunoiul a fost cel mai bun presedinte !!

 12. au pensii si lefuri este nimic dar ce dezastru au facut, aici este durerea!

 13. Statul nu plateste 40 de ani contributie la pensia astora, le plateste direct pensia, mizand ca traiesc mai putin. Statul roman e plin de smecherii ca wc-ul de hartii. Votez AUR si numele de cod „Muresan Andrei” !

 14. Apropo, spuneam de acum un an ca pensiile speciale sunt declarate definitiv pensii reale in Romania, restul care au contribuit, sunt introdusi prin minciuni in categoria asistati sau ajutati social! Ce se intampla la ora actuala? Tocmai ce afirmam anul trecut, informatie din surse sigure. Problema e ca usr se ciondaneste cu restul partidelor ca sa adune voturi la alegeri, de fapt, impreuna au hotarat linia minciunilor.

 15. 10000 de shmekeri extrag lunar vreo 150 de milioane de lei din banii fraierilor care platesc taxe si impozite, cica legal…

 16. Și-au dat pensii babane, fără jenă, fiincă au putut, au văzut că suntem proști. De ce nu puteți să le micșorați? Din aceea și cauză!

 17. Pensiile SPECIALE și salariile NESIMȚITE sunt recompensa pentru Caracatița masono-securice prin care Li?icii dictează în Colonia Marginală Eșuată, cu 150 miliarde coco datorie externă.
  Slavă Z !

 18. dacă sunt adevărate sumele -1)cea mai mare pensie=21 583 lei; 2)pensionari C.D=5814 lei; 3)funcționari publici=5050 lei);4)personal navigant=11506 lei;5)Curtea de Conturi=8501 lei;6)personal auxiliar -justiție=5144lei –despre ce pensii nesimțite e vorba /?? domnule autor al articolului care-i adevărul? e primu după ora 15!!

 19. @ just 18:52
  Nu ai citit articolul sau nu l-ai înțeles ?
  Problema e ca la o pensie de 5144 lei, 2464 lei sunt suportați de la Bugetul de stat. Adică doar jumătate din pensie rezulta din contribuție, restul E FURT DIN MUNCA p.r.o.s.t.i.l.o.r care cotizează la Buget de-n PoowliTehnica Ieșeană, ca să ia șmecherii pensii grase…[RomBoraK]

 20. Pai sigur iesimb in strada. Statia doar sa se termina scaldatoarea in পিপি de pe litoralul, sa se termina Untoldul, sa lamurim misterele adolescentelor cu mancarimi si sa lanseze pe টিক টক o che are la lupta cativa lideri carismatici. Eu l as vrea pe Godina ca sfideaza cartea si scoala

 21. romana merita! Un singur exemplu. Au permis retrocedarea unui sat cu 9000 de ha si toate casele, pe acte false!
  Procesul a durat 17 ani!
  SAPTESPREZECE ANI!
  Realizati ce orori faceau astia in comunism, cand te trimeteau la canal, cate 10 ani, doar pentru ca erea unul constipat sau il certa nevasta?
  Ceva se va intampla cu poporul nostru, prea am luat-o la vale…

 22. Soția mea a ieșit la pensie, la limită de vârstă, în luna Ianuarie, ei bine măi fraților,aflați că după 21 de ani de muncă trebuie să primească 935 de lei dar, nu a primit nimic până în ziua de azi, așa că statul î-și bate joc de cei cu pensii mici, cred că specialul a primit la timp pensia nesimtită, asta este cruda realitate și nu-mi rămâne decât să reclam la CEDO această nedreptate pt. că judecătorii din România nu-mi vor face dreptate, iar scursurilor care dau cu lături în acest ziar onorabil, plăcuțe suedeze fără nr.SICTIR !

 23. Sa ceara ajutor social, va primi 1150 lei…
  Iar unul care are 4000lei pe luna si munceste 35 de ani, va primi 1260lei!
  Votati PSD-PNL!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.