Este cert! Pensiile cresc de la 1 septembrie

UPDATE  Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii, promovată de către PSD.
Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a decizie de neconstituționalitate a CCR.
Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie 2019 și încheind cu 1 septembrie 2021.
Astfel, valorile punctului de pensie sunt următoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.
Mai mulți lideri ai Opoziției au declarat, însă, că legea nu este sustenabilă și că în următorii ani Guvernul va avea o problemă în acoperirea majorărilor.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și
perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Potrivit prevederilor proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor. Cuantumul indemnizației pentru însoțitor reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în conformitate cu legislația în vigoare, aferent lunii pentru care se face plata. În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi, potrivit documentului.
Potrivit expunerii de motive a documentului, proiectul va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei în acest an, un impact de 24,8 miliarde de lei în 2020, de 58,1 miliarde de lei în 2021, iar în 2022, ar urma să aibă un impact de 81,1 miliarde de lei.

Reacția lui Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că vor fi demarate procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, se va face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat.
„Dacă Opoziția nu ar fi contestat noua Lege a Pensiilor la CCR, aceasta ar fi fost, deja, demult publicată în Monitorul Oficial. Contestația doar ne-a întârziat și a redus perioada de recalculare a celor aproape 5 milioane de pensii din România. Acum, că legea a fost promulgată, vom demara procedurile pentru achiziția programului informatic necesar recalculării și, în paralel, vom face o analiză pentru a vedea ce personal poate fi detașat din alte instituții pentru efectuarea recalculărilor și dacă și câți oameni trebuie angajați. Evident că datele problemei s-au schimbat din cauza acestei întârzieri cauzate de Opoziție”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Bine ca militarii cinstiti (care au luptat aiurea pentru interesele americanilor si tarii)au fost inghetati pentru 1000 de ani! In loc sa le fie actualizate pensiile cu cresterea soldei de functie a activilor acum sunt taiati mai rau ca pe vremea lui basecu! Huuo fiola!

  2. Cu ce data se pune in aplicare ieșirea la pensie anticipata a mamelor cu cel puțin trei copii , cu stagiul minim de cotizare de 15 ani?

    • În 2021….daca va mai fi valabila legea. Pe atunci nu va mai fi la guvernare PSD….

  3. Achizitia programului informatic necesar recalcularii?? Pentru ce ma rog?

  4. Cu riscul ca ajungem in genunchi din cauza pensiilor mizerabile pe care le avem insa cer Partidului Social Democrat sa nu se mai majoreze nicio pensie. Sa vina la guvernare „Invingatorii si Salvatorii Natiei Romane” din 26 mai 2019, Basescu, Ciolos, Plavanu,etc.Alo, domnilor doctori, vi s-a dat si pe gura si pe cur si tot mai stati cu mana intinsa, jegurilor fara caracter. Alo, bugetarilor, r-ati ai Draku…?!Eu vreau sa se aleaga prafu’ si pulberea atata timp cat amaratu ala se afla in temnitele capitaliste. Dancila, ai grija ca te asteapta vijulii, grindina, tunete, caderi masive de ocari, etc. etc.?!

  5. pentru calculul pensiilor pe 2019, eventual 2020, vă dau eu moka un excell, până mâine la prima oră, iar pentru recalcularea cu noul punct, tot un excell, până poimâine, că trebe să fac dulceaţă de vişine, nu glumesc, nici cu una, nici cu cealaltă…ce-au de făcut piţifelnicii de la casele de pensii, e să lingă digital, încă o dată, fişierele cu date…

  6. Bai Alifie, vad ca ai ce ai cu doctorii. Da` de securisti, judecatori si procurori nu te iei?! Sau esti si tu ” defavorizat „? Da inapoi diferentele de pensie pana la cea fixata de Basescu, renunta in scris la marirea punctului de pensie si te cred. E usor sa mananci c..t cu buzunarul plin.

  7. PSDeii s-or fi gandit ca aduc ei BANI de-acasa!
    Daca Romania va mentine actualul Ritm de crestere si de Imprumuturi(!), e posibil, dar asta inseamna ca Datoria Tarii va continua sa Creasca si ca TOTI Banii vor merge in continuare pentru Plata Salariilor Bugetarilor si Plata Pensiilor, cu #NIMIC pentru Investitii, FIX ca in 2017 si 2018 si 2019!
    Adica: Nici Autostrazi moderne, nici Drumuri moderne si sigure, nici Spitale moderne, nici Scoli si Gradinite moderne, #NIMIC pentru DEZVOLTARE!
    Mentionez ca „România e ţara din UE cu cel mai mare procent din Veniturile încasate la stat care merg către plata Salariilor bugetarilor, arată un Raport oficial lansat de Consiliul Fiscal. Anul trecut, acestea ne-au costat cu 5 miliarde lei mai MULT decât a Estimat Iniţial Guvernul in Bugetul pe 2018!
    Raportul arată că salariile bugetarilor sunt plătite cu circa 32,6% din totalul Veniturilor încasate de România la Buget. Acesta e cel mai mare procent din întreaga UE şi e în creştere faţă de 2017, când salariile ne costau numai 29,8% din Venituri. Spre comparaţie, în UE, doar 22% din media Veniturilor bugetare merg către Salariile angajaţilor la stat.”
    PSD vrea ca Romania sa ramana o Tara subdezvoltata, cu Salarii mari la Bugetari si Pensii mai mari!
    Tinerii din Mediul PRIVAT, cei care PRODUC BANII, oare ce spun?!
    Cititi si calculati artmetic(!) conform Articolul de mai jos: modelul grecesc e calea!
    „Pensiile: dispunerea exclusiv electorală a Creșterilor, Bugetul românesc și modelul grecesc.”
    https://cursdeguvernare.ro/pensiile-dispunerea-exclusiv-electorala-a-cresterilor-bugetul-romanesc-si-modelul-grecesc.html

    Pariez ca aceste Cresteri NU vor fi puse in aplicare de PSD!
    Gargara electorala, Marca PSD…mai vorbim, Partidul promite multe!
    https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

  8. LEGILE REFERITOARE LA INSTRAINAREA AVUTIEI NATIONALE , LA PRIVATIZARI, LA SALARIZARI SI A PENSIILOR AU ZECI DE VARIANTE PENTRU CA SUNT ELABORATE IN ULTIMII 30 DE ANI DE CATRE BANDITI PENTRU HOTI. NU EXISTA ASEMANARI CU VREO TARA EUROPEANA.
    NU EXISTA ELABORATE IN ACEEASI PERIOADA NICI O STRATEGIE NATIONALA DE DEZVOLTARE (PE TERMEN LUNG, MEDIU SAU SCURT) A ROMANIEI.
    TARA ESTE CAPTURATA INCUSIV DE CATRE CEI CARE AVEAU OBLIGATIA SA O APERE.
    ROMANIA VA DISPARE CURAND CA TARA DE PE HARTA LUMII.

  9. Falsului „Alcibiade. Braila” de la ora 17,31. Se vede de la o posta ca esti unul/una din bestiile fesenisto-basiste frustrate, parte a KGB-ului bacauoano-ieseano-vasluian, si care mama Draku’ ati mai fost, din aia cu „mormanul de fiare vechi”, „sa rupem pisica in doua”, „sa traiti bine”, „coruptia ucide”, „muie PSD” si cate si mai cate, taieri de pensii si salarii, desfiintari de scoli si de spitale, mariri de TVA la 25%, Resitutio in Integrum, Infiintarea Fondului Proprietatea pentru a pradui totul si toate in folosul vostru, jigodiilor fasciste prin ANRP si golanii si golancele voastre din justitie, notariate, „artizanii” de Protocoale Secrete Criminale, catuse, arestari si intemnitari nocturne etc, „evaluatorii” si „juristii”, „scoliti” la Biotera Slobozia, Ecologica Bucuresti, Iasi, etc. Ori esti „doctor”, mizerabile, de le plangi pe umar. Vrei „pensiile” lui Basescu, pai alea nu erau pensii ci ajutoare sociale minime pentru luminari, coliva, tamaie si inmormantare, strigoiule, alea erau pensiile lui Basescu, asa ca la ce sa ne intoarcem la slujbe de inmormantare, parastase si liturghii. Canaliilor care ati distrus Romania si ati zapacit de creier idiotii si naivii de umbla ca bezmeticii prin lume la curvasarit si furat…?! Hai Sictir mai boule consecvent si frustrat ?!

  10. Teodorovici isi poate trage un slogan de campanie beton: votati-ma presedinte si voi fi garantia nationala ca nimeni nu se va atinge de pensiile voastre! Dar uite ca-i dau idei pe gratis!

  11. Reacție nervoasă a ministrului Muncii Marius Budăi, întrebat la Digi24 dacă România e în criză.
    El a avut o reacție nervoasă când a fost întrebat dacă susține o idee lansată de ministrul de Finanțe E. Teodorovici, de a INTERZICE pensionarilor să mai lucreze la stat.
    Măsura, adoptată de Guvernul Boc în timpul crizei economice din urmă cu aproape 10 ani, a fost atunci CONTESTATYA Vehement de PSD.
    Intră România, acum, într-o nouă criză?
    Dialogul dintre M. Budăi și jurnalista Alice Iacobescu:

    A. I.: Susțineți ideea mininistrului Finanțelor de a interzice pensionarilor să lucreze la stat?
    M. B.: E o discuție pe care o vom purta în Guvern și când vom avea un răspuns final îl vom face public.

    A. I.: A mai fost pe vremea unui guvern pe care l-ați acuzat tocmai pentru această interdicție și pentru altele. A mai fost pe vremea Guv. Boc, pe vremea crizei. Suntem în criză?

    M. B.: Refuz să răspund la această întrebare. Dacă puneți problema așa, cand Eurostat spune ca avem creştere economică 5,1 în acest an în primul trimestru…

    A. I.: Atunci care e rațiunea pentru care Guvernul dvs. se gândește?

    M. B.: …și îmi puneți întrebarea dacă suntem în criză, v-am spus clar: cifrele vorbesc.

    A. I.: Spuneți-mi dacă suntem sau nu în criză, câtă vreme PSD intenționează să ia o măsură pe care Guv. condus de Boc a luat-o în criză.

    M. B.: Nu. Guvernul PSD vrea să ia toate măsurile pentru ca banul public să fie eficient utilizat.(!)

    A. I.: Guv. PSD și-a făcut un titlu de glorie când a ajuns la putere, în 2012, tocmai prin ștergerea acestor măsuri de austeritate, inclusiv această măsură de a interzice pensionarilor să lucreze la stat. Ce s-a schimbat?

    M. B.: Nu știu de ce am impresia că discut cu un coleg de la PNL, dar trecem peste.

    A. I.: Discutați cu un jurnalist, dle ministru, nu cred că e cazul să intrăm în altă linie a discuției.

  12. Marius Budăi: „România nu e în criză economică, până la finalul anului Bugetul de pensii VA intra pe excedent.”
    „România nu este în criză economică, iar până la finalul anului Bugetul de pensii VA intra pe Excedent, a declarat luni ministrul Muncii”, Marius Budăi.

    „Refuz să răspund la această întrebare, când Eurostat spune că avem 5,1% creştere economică pe România în primul trimestru. Repet a 2-a oară, nu suntem în criză, şi nu v-o spun eu, v-o spune Eurostatul şi INS. Banii(pentru creşterea pensiilor, n.r.) vor veni din Incasări şi din faptul că, din calculele noastre, la finalul anului VOM intra pe Excedent la Bugetul de pensii.

    „Deficitul de la Fondul de pensii a scăzut de la circa 18 miliarde în 2017 la 4,2 miliarde în 2018, prin Creşterea încasărilor la Bugetul de asigurări sociale de stat, prin Transferul Contribuţiilor şi prin faptul că masa salarială a crescut. Dacă la începutul anului aveam peste 230.000 de locuri de muncă create, acum avem peste 250.000. Masa salarială în România a crescut, ceea ce înseamnă că şi Incasările au crescut, deci suntem într-o dinamică care demonstrează că avem aceşti bani prinşi în Buget”, a afirmat Marius Budăi, potrivit Agerpres.
    MINTE!
    Conform Executiei bugetare afisate pe Site-ul Finantelor, la 5 Luni pe 2019, DEFICITUL la Bugetul de pensii e de 1,402 Miliarde Lei!(desi Bugetul de Pensii e construit pe EXCEDENT!):
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc31mai2019.pdf
    La 4 Luni Deficitul era de 1,754 Miliarde Lei:
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/executii/bgc30aprilie2019.pdf

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.