Pensiile mărite! Ca să scape de rușinea interzicerii cash-ului…

Promisiunile guvernanților legat de creșterea pensiilor le par unor analiști fanteziste.
Economistul Bogdan Glăvan a calculat cât ar costa, concluzionând: promisiunea este la fel de mincinoasă ca creșterea de 40% legiferată acum câțiva ani.
„Pensiile vor crește de la 1 ianuarie cu aproape 14%. La 1 septembrie, conform promisiunii, creșterea va ajunge la 40%. În 2025 pensiile vor trebui mărite din nou, conform legii, măcar cu rata inflației, adică cu 10%, – atât va fi indicatorul luat în calcul la momentul respectiv. Deci, anvelopa cu pensiile va crește cu 54% față de cea din momentul actual.
Anul acesta anvelopa se va ridica, după estimarea mea, la 112 mld. lei. În 2025 va fi cu 60 mld. lei mai mare.
Asta reprezintă 3,7% din PIB de acum sau, dacă vreți, 3,2% din PIB estimat în 2025.
Acum, să luăm ipoteza că nu ne propunem reducerea deficitului bugetar – ceea ce contravine angajamentelor, în fine. Ar însemna că veniturile curente ale statului ar trebui să crească cu 3%-4% din PIB DOAR pentru a finanța majorarea pensiilor. Nu mai vorbim despre creșterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor (inevitabilă cât timp nu se întâmplă nici o reformă), despre înzestrarea armatei, despre cumpărarea de bunuri și servicii care se vor tot scumpi.
O creștere a poverii fiscale cu 3%-4% din PIB este complet neverosimilă. Spre comparație, creșterile de taxe legiferate deja, adică impozitul pe cifra de afaceri, triplarea impozitării microîntreprinderilor, acciza pe dulciuri, creșterea TVA la diverse, în fine, toate aceste taxe vor aduce conform estimării bugetare maxim 20 mld. lei, adică 1% din PIB.
E ușor să arunci cu vorbe. Ca să scape de rușinea interzicerii cash-ului, au băgat-o p-asta cu creșterea pensiilor. Și ca să cumpere voturi, desigur. Însă costul măsurii este uriaș, nu poate fi acoperit decât printr-o creștere atât de mare a birurilor încât va declanșa o revoluție sau printr-o inflație pustiitoare (greu de crezut) sau printr-o aprigă reducere a aparatului bugetar (la fel de neverosimil).
Pe șleau, este la fel de mincinoasă ca creșterea de 40% legiferată acum câțiva ani”, a scris economistul pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

 1. „au băgat-o p-asta cu creșterea pensiilor. Și ca să cumpere voturi, desigur.”
  De ce sa fie mincinos?
  Ptr cumpararea de arme (tancuri, avioane, rachete, blindate usoare) , ucrani si migranti se poate oricat ne ordona UE si SUA sa platim? Ba luam si imprumut ca sa finantam interesele straine.
  De ce nu s-ar putea si ptr pensionarii romani?
  Crezi ca lui Biden ii pasa de pensionarii romani sau de PIB-ul SUA? Sau lui von der Leyen ii pasa de pensionarul roman sau de bugetul UE din care finanteaza interesele americane in Ucraina?
  E vorba de optiune politica ASUMATA.
  N-am niciun dubiu de unde ai taia tu si unde ai directiona banii de la pensii…

 2. Din nou acest ,,mare economist” vorbeste exclusiv de poveri fiscale, dar nu sufla o vorba, daca tot se baga in seama, despre marea evaziune fiscala care se practica la multinationale, plus ,,optimizarile fiscale” la fel de paguboase. Se stie la toate nivelurile, dar toti fiind partasi o scalda cum vor si in final…..nu sunt bani pentru salarii, pensii, etc !

 3. Polémica pensiilor a inceput la sfarsitul lunii august si va dura pina in decembrie anul ce va veni.Despre pensiile speciale ,mucles! Tot pistolarii sunt la putere.Imbata-te romane!

 4. Faptul ca globanul spune prostii e demonstrat de idiotenia cu „o noua revolutie”, stiind ca popolul a permis apatic sa fie supus la privatiuni inimaginabile in cei 34 de ani de la Lovitura de STAT KGB/GRU/Comintern care a asigurat CONTINUITATEA PCR si SECUKU dupa REBOTEZARE, respectiv CONCASARE!!! Nu era un moment ideal anul fatidic 2020? Dar anul trecut cand sindicatele din educatie si invatamant au intrat in greva generala si nu li s-au alaturat celelalte sindicate? Monstruozitatea ghiolbanului transpare si din atacul murdar la legea lui Dragnea care precedea mariri cu 40%, MARIRI IMPIEDICATE de STATUL SECURIST prin organizarea in lant a TREI REBELIUNI BOLSEVICE GUVER NA MENTALE si CONFISCAREA PEESEEDEE!!!

 5. …economistul greseste!…in primul rand nu ar tre sa faca estimari, intr-un stat asezat cifrele ar tre sa fie publice si exacte, vbim despre bani publici…ca nu se intampla asa, stim toti, avem cea mai politizata ins-titutie, sa zic asa… pe exemplul meu, peste 5 ani statul va trebui sa-mi plateasca o pensie de peste-atentie!-20000 lei!…cine este atat de naiv sa creada acest lucru?!?!…concluzie:pensiile se vor mari cu 13,8%…in prag de alegeri vor screme normele de aplicare, pensionarii morti de foame vor pupa c.oitele ciolacului pt cei putin pesye 100 lei in plus, psd/pnl/udmr inca patru ani la guvernare, lege prorogata-in alt fel de aceasta data, prevederea parsiva privind corelarea cu veniturile samd-ins ne va face pe toti nemuritori, la trei ani-chiar, nimeni nu a observat, nu se face referire la raportul crestere durata de viata/ani in plus la varsta de pensionare, contributie minima, obligatorie…sunt ultimii ani de interes pt putere pt stergerea urmelor…dupa ei, potopul!…

 6. pai planu’ o sa fie cam asa, proiectul bugetului pe 2024 o sa fie blocat, o sa iasa scandal intre PSD-PNL de ochii lumii, si o sa fie impins cam pana prin aprilie 2024. Dupa ce e trecut si „toate maririle sunt incluse in buget”, aia de la pensii o sa astepte vreo 3 luni dupa normativele de aplicare pe care trebuie sa le produca guvernul… dupa ce alea o sa fie gata, o sa fie cam jumatatea anului… se apuca sa recalculeze si o sa le ia cam 3-4 luni… cu putin noroc, primele pensii „recalculate” o sa se dea cam prin august-septembrie, o luna sau doua inainte de alegeri ca sa puna prostimea botul… iar din 2025, potopul, taieri, someri, taxe si impozite, inflatie. DAR, ei e alesi democratic pe 4 ani, nimeni si nimic nu are voie sa-i conteste… ii contesti, pune jandarmeria bulanu’ pe tine.

 7. Se conduce prin minciuna si manipularea maselor ??? E fake news ? Cine se uita in gura astora, in afara de analfabetii functional ???

 8. 112/4,96=22,58 dintr-un PIB de aprox. 288 de miliarde sau mai mult deci pensiile reprezinta 7,8% din PIB daca PIB-ul mai creste cu 2%
  va fi 293 desi cred ca acum este deja 300 112+60=172 172/4,96=11,83% Valoare sub media europeana care e de 13%, asa ca vaietele si jalea Glavanului este ca asa spera sa distruga imaginea PSD si s-o creasca pe a PNL. Nu stimate domn, PNL este in picaj si PSD-ul la fel dupa povestea cu limitarea banilor si atitudinea slugarnica fata de UE cand nu e in stare se negocieze securitatea energetica a Romaniei, acceptand inchiderea CET-urilor de PNL-istul Virgil Popescu, Spunem cu cine te insoteti ca sa-ti spun cine esti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.