
Pensiile militare vor fi recalculate până la sfârşitul anului 2011, iar adeverinţele de venit ale militarilor, pe baza cărora se va face această recalculare, vor trebui obţinute de către instituţiile din sistemul de apărare şi de ordine publică şi transmise caselor de pensii până la 31 octombrie.
Astfel, potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri din sistemul de pensii, obţinut de NewsIn, pensiile militarilor, ale poliţiştilor şi ale angajaţilor din penitenciare vor fi revizuite până cel târziu la 31 decembrie 2011, pe baza veniturilor realizate de pensionari.
De asemenea, instituţiile din sistemul de apărare şi cel de ordine publică sunt obligate să transmită caselor de pensii datele necesare recalculării până cel târziu pe 31 octombrie 2011.
Pe de altă parte, în cazul pensiilor militarilor pentru care nu au fost identificate adeverinţe de venit, recalcularea se face în baza cuantumului soldelor lunare corespunzătoare gradului militar şi funcţiilor deţinute.
Mai mult, proiectul citat prevede ca, pe perioada revizuirii pensiilor recalculate, instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională comunică cu beneficiarii drepturilor de pensie, în vederea clarificării aspectelor legate de locurile de muncă, gradele avute, funcţiile îndeplinite şi veniturile realizate.
Potrivit aceluiaşi document, „Pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare individuale realizate pentru întreaga perioadă care constituie stagiu de cotizare, rămân în plată în cuantumul rezultat în urma recalculării”.
În ceea ce priveşte pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mari decât cuantumurile aflate în plată în luna decembrie 2010, acestea se menţin în plată în cuantumurile rezultate în urma recalculării.
Mai mult, potrivit unei alte prevederi, „Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate şi a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare şi ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cuantumurile aflate în plată în luna decembrie 2010, se menţin în plată în cuantumurile avute în luna decembrie 2010, începând cu luna ianuarie 2011”.
Democrat-liberalul Adriean Videanu a anunţat, luni, că procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit, prin decizia coaliţiei, până la 31 decembrie, urmând ca în următoarele două săptămâni procedurile să fie puse în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Preşedintele Băsescu a declarat duminică, în urma întâlnirii de lucru cu premierul şi miniştrii care au ca sarcină implementarea legii privind pensiile speciale, că Executivul va emite o OUG prin care va prelungi termenul de recalculare a pensiilor militare până pe 31 decembrie 2011.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată, în motivarea deciziei prin care suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a rămas definitivă, că această decizie produce efecte „erga omnes”, adică este opozabilă tuturor pensionarilor militari.
„(…) Instanţa de control judiciar are în vedere faptul că H.G. nr. 735 din 21.07.2010 – act administrativ unilateral cu caracter normativ – produce efecte erga omnes, ca şi sentinţa recurată”, se arată în motivarea deciziei din 7 ianuarie a instanţei supreme, prin care decizia de suspendare a HG 735/2010 a rămas definitivă.
Practic, în motivarea deciziei luate la începutul lunii ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată că suspendarea hotărârii de guvern care prevede metodologia de recalculare a pensiilor militare este valabilă în toate cazurile, nu doar pentru părţile din proces.
Fii primul care comentează
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.