Pensiile speciale ale parlamentarilor, încă o încercare

PSD a depus la Parlament un proiect de lege de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, a anunţat, marţi, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

„Am depus, astăzi, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale. Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale. Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor. Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor”, a precizat Simonis la Parlament.

El a menţionat că iniţiativa depusă de Partidul Social Democrat prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor, precizând că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

„Ultima decizie a Curţii Constituţionale nu invocă niciunde retroactivitatea legii pe care am votat-o în urmă cu un an de zile, tot la iniţiativa noastră, ci CCR se referă la procedura prin care a fost adoptată, pe repede înainte, trecerea de la o Cameră la alta. Vom avea grijă – în primul rând legea respectă întru totul decizia Curţii, iar procedura prin care va fi adoptată cu siguranţă va ţine cont de decizia Curţii”, a explicat Alfred Simonis, întrebat de posibilitatea ca acest proiect să fie atacat la Curtea Constituţională.

Simonis a mai precizat că proiectul modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor şi urmează să fie adoptat în şedinţă comună a celor două Camere.

„Este o lege care trebuie trecută prin ambele Camere, în plen comun, fiind vorba de Statutul parlamentarilor. În acest moment, există perspectiva ca în această lună, până la finalul sesiunii, să fie adoptat, atât timp cât va avea raportul comisiilor”, a spus liderul deputaţilor PSD, adăugând raportul va putea fi adoptat în comisii săptămâna viitoare.

Proiectul va intra în circuitul parlamentar în paralel cu proiectul referitor la toate pensiile speciale din România.

„Repet, nu putem vorbi de impozitare şi eliminare pentru alte categorii atât timp cât suntem beneficiari de pensii speciale. Eu, oricum, nu sunt beneficiar pentru că mi-am dat demisia în ultima zi de mandat. Neavând un mandat plin, nu pot beneficia de pensie specială, dar cred că aşa e normal, ca parlamentarii să nu mai aibă pensii speciale”, a adăugat Alfred Simonis.

Potrivit lui Simonis, adoptarea acestui proiect „nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate şi de aşteptare a societăţii”.

„Oamenii politici trebuie să-şi amintească faptul că sunt cei care trebuie să fie extrem de atenţi la ceea ce îşi doreşte opinia publică. Cred că nu mai e nimeni în România care să susţină pensii speciale pentru parlamentari şi pensii speciale, în general”, a mai spus Simonis.

Proiectele similare din Parlament urmează probabil să fie respinse, odată ce acest proiect va fi adoptat.

„Iniţiativa a fost depusă de câteva minute, urmează să hotărâm care este cea mai bună soluţie, astfel încât să scăpăm de aceste pensii ale parlamentarilor, putând discuta despre o reformă a pensiilor din România”, a subliniat Simonis.

Și USR are un proiect

„396 de zile de când PSD blochează legea USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. După 1 an şi 31 de zile, a ieşit PSD, prin vocea lui Alfred Simonis, să ne anunţe că depune o lege care, aţi ghicit, elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Asta e definiţia ipocriziei. În tot acest timp, cu o Românie într-o criză a scumpirilor, Marcel Ciolacu ne spunea cum foştii parlamentari merită şi ei o pensie specială de peste 10.000 de lei”, a scris Cătălin Drulă, marţi pe Facebook.

Liderul USR a mai susținut că în această săptămână putem tăia toate pensiile speciale, nu doar ale parlamentarilor.

„Avem amendamente pentru o reformă reală a sistemului de pensii, aşa cum am introdus şi în PNRR. Cu banii salvaţi, vom putea creşte salariile profesorilor”, a completat Drulă.
Reacţie liderului USR vine în contextul în care liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat că a depus, marţi, un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. „Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor”, a mai spus social-democratul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8516 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Pensiile speciale tine economia țării sunt precum bogății unei țări asigură stabilitatea financiară țin banii in țară și ii cheltuie pe brânză ouă lapte și alte produse nu afectează cu nimic omul de rând subiectul e fals …..doar un sarac crede că dacă sărăcesc cei din jurul lui se îmbogățește el ….din contră dispar banii din piața și automat sărăcesc toți …..nu pensiile speciale sunt problema … banii in plus la bugetul țării nu înseamnă bani in plus pentru cetățenii …..

  2. Toate gunoaiele care ne-au furat 33 de ani sunt speciali, eu propun CA cei din invatamant sa fie speciali

  3. si tanti avocat al poporului cand reduce salariul nesimtit al politrucilor la 5500 si cere sumele nesimtite innapoi ,votate de parlamentarii insusi ptr ei ? = CONFILCT GRAV DE INTERESE SI DISCRIMINAREA POPULATIEI LA SCHIMBARILE INFLATIONISTE?
    sa se auto-sesizeze toate grupurile care fac greva si care vor face greva si sa opreasca debandada asta si sa isi ceara dreptul din banii recuperati din jaful COFLICTULUI DE INTERESE(nu de la investitii,nu de la aparare,….)

    da?
    bine!

  4. Notiunea de”drept castigat” nu poate fi compatibila cu notiunea de „pensie speciala”, adica un cadou dat prin lege, nicidecum o pensie obtinuta pe baza de contributivitate. Insa, psf are o mare problema-guvernarea falimentara si acizitiile de armament la mana a doua pe sume infernale, factor determinant al diminuarii drastice a pensiilor si veniturilor profesorilor si altor categorii socio-profesionale.

  5. Se scufunda corabia pe linga barcuta peneleprelor si sunteti in sevraj ? Cumparati-va pernite. Ce suturi in penk o sa primiti….

  6. Totul este o vrajala , nu se va schimba nimic ; Romania va fi , in continuare, o tara ciudata, unde oamenii au ajuns sa fie impartiti in doua categorii : oameni „speciali”, in general „muncitori cu gura” si… restul !

  7. Singurul drept castigat este sa iti iei pensia din ceea ce ai contribuit la CAS. Pensia speciala nu este un drept castigat, si poate fi anulata prin abrogarea legii prin cate s-a acordat, pe fiecare ocupatie in parte. Ei doar se prefac ca vr sa renunte la pensiile speciale, stiind prea vine ca modaliatea prin care “incearca” sa scape de ele
    va fi declarata neconstitutionala, pentru ca mai apoi sa spuna ca ei au vrut dar nu au foat lasati. Singura modalitate legala de eliminare a pensiilor speciale este abrogarea legilor prin care au fost acordate.

  8. Ce? Sa declare pensiile speciale neconstitutionale ? Cine ? Cumva, Curtea Constitutionala? Pai, cei de acolo se bucura de pensii „speciale”, cum sa-si taie singuri craca de sub picioare ? Asa ca, adio mama! Cei „speciali” vor continua sa ramana „speciali”; pentru pensii sa contribuie , doar, „prostii”!

  9. Deciziile CCR , IN MATERIA PENSIILOR SPECIALE SUNT NULE DE DREPT . Motivul este acela ca membrii CCR , sunt beneficiari de pensii speciale … se gasesc deci intr-un urias conflict de interese ! MINISTERUL DE JUSTITIE SI MINISTERUL DE FINANTE , care sunt parte in aceste litigii , sunt complice la aceata ” hotie legala ” , prin tacerea lor , prin refuzul de a intreprinde demersuri ( chiar si la instantele si institutiile UE ) ! Este halucinant acest abuz , prin amploare si lipsa totala de rusine !

  10. Si cu legea facuta de catre pesedistul Budai, ce faceti? Nu este buna legea Budai, outbudai de la min muncii! E doar vrajeala pesedista. De 34 de ani psd tine poporul in saracie crunta cu pomeni electorale si minciuni.

  11. Pensiile speciale ale parlamentarilor, încă o încercare, inca o minciuna, marca boschetara PNL.

  12. IOAN LOGHIN
    Sat Farau jud.Alba
    105 ani
    Veteran de razboi
    A ajuns pe jos pana in Caucazi

    1.400 lei pensie
    200 lei indemnizatie veteran de razboi

    R U S I N E pentru toti decidentii politici din aceasta tara !
    Pentru faptele de EROISM si VITEJIE ale acestui OM de 102 ani, care a ajuns in Caucazi PE JOS in timpul celui de al 2 lea razboi mondial, statul roman ii acorda o umila pensie de 1.400 lei si indemnizatie de VETERAN DE RAZBOI de 2oo lei.

    Iar unui alt cetatean roman, ii acorda o pensie de ( ATENTIE ) 50.359 lei/ luna
    pensie platita in integritate de la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat ,
    ( ATENTIE ) CONTRIBUTIE – 0 lei.
    Adica nu a dat un leu de a lungul vietii pentru a fi indreptatit sa ia o asemenea fabuloasa penrie.
    Are doar calitatea de a fi MAGISTRAT.
    Pe contributivitate pensia ar fi undeva la …..5.000 lei
    DOAR ATAT !
    Si, sunt sute ca el……

    Are curajul cel de mai sus sa se uite in ochii veteranului de 102 ani si sa i spuna ca pensia lui de peste 10.000 euro este legala si in conformitate cu Constitutia Romaniei, art.16, CETATENII SUNT EGALI IN FATA LEGII SI A AUTORITATILOR PUBLICE, FARA PRIVILEGII SI FARA DISCRIMINARI!

    CCR arăta în urmă cu 13 ani deci in 2010, (ce-i drept, atunci judecătorii constituționali nu aveau la rândul lor pensii speciale, deci nu aveau un interes direct, cum se întâmplă astăzi) că doar dreptul la pensie este unul garantat de Constituție, nu și cuantumul pensiei.

    De asemenea, partea necontributivă din pensie nu face parte din categoria drepturilor constituționale.
    Altfel spus, un om are dreptul garantat de a primi înapoi, la pensie, banii cu care a contribuit la sistem de-a lungul vieții sale profesionale.
    Dar bonusul pe care îl capătă printr-o lege specială este doar atât: un bonus.

    SE AUDE DOMNILOR MAGISTRATI ?
    SE AUDE AVOCAT AL POPORULUI ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.