Pensionarii aflați la pragul de jos al sărăciei

Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în iulie 2024, de 1.136.096 persoane, cu 115 mai mic comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 1.041.620 erau pensionari din sistemul public, iar 94.476 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 498 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Maramureş (de 581 lei), Bistriţa-Năsăud (570 lei), Hunedoara (551 lei) şi Cluj (549 lei).

Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.611 – şi în judeţele Suceava (42.835 pensionari), Dolj (37.758), Iaşi (37.664) şi Prahova (35.759).

În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 342 de lei, valoarea cea mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (484 lei), Gorj (441 lei), Hunedoara (418 lei) şi în sectorul 2 din Bucureşti (415 lei).

Potrivit sursei citate, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (6.582 persoane), urmat de Botoşani (6.224), Dolj (6.075), Olt (5.510) şi Teleorman (5.558).

CNPP precizează că beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii şi indemnizaţii, cumulate, se situează sub valoarea de 1.281 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr. 196/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Mi-am cumpărat 4 parizer si 4 kilograme de Roshii ca sa-mi ajungă pana in 15 august 2024 ca mi-am plătit toate Ratele de la Leptop Nou cu Windows 11 ca pe 15 august 2024 se incarca cardul social cu 250 de lei !

  2. De ce aceste ajutoare se dau de la casa de pensii și nu direct de la asigurări sociale? Nu cumva se vrea să li se de-a pensii la nivelul celor care au contribuit o viață de munca, acestor leneși fie ei și din agricultură? De ce nu se vrea știut și spus adevărul în legătură cu această categorie de ii plâng aruncandu-i in fondul de pensii a contribuabililor, diminuând pensiile celor care au contribuit?
    În agricultură, nu aveai obligația să mergi zilnic la câmp, mergeai, aveai recolta pentru toamna-iarna-primavara, și cum, destui erau bolnavi de pahar după pahar, că dormeau pe pat din vita de vie, mergeau la camp când erau apti de munca câmpului! Totuși, aveau asigurata hrana pe timp îndelungat daca munceau, în timp ce orășeanul, daca nu muncea nu avea ce mânca și nici pensie după ani de muncă! Și înainte de 1989 se vindea la stat recolta agricola care mergea la export, țăranii primeau bani buni pe recolta și nu plăteau nimic la stat! Daca nu au plătit, de ce sa li se dea ajutor sau pensie la nivelul contribuabililor care au muncit zeci de ani? Ba mai mult, fac scandal sa li se de-a dar nu au muncit și nici contribuit pentru pensie peste 25 ani! Cu scuzele de rigoare, inca n-ai știm ce însemna munca agricola înainte de 1989!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.