Pentru cine se mai luptă PSD să primească pensii speciale

Fostul ministru al Justiției, pesedistul Florin Iordache, pare de neoprit în goana sa după inițierea de proiecte de lege cât mai controversate și cu dedicație. După controversata OUG 13/2017, care a stârnit valurile de proteste de astă-iarnă și după tot felul de propuneri legislative, care mai de care mai hazardante și contestabile, fostul șef al Justiției a găsit de cuviință să mai încropească o categorie de beneficiari de pensii speciale. Deputatul Florin Iordache a venit cu inedita propunere conform căreia să fie răsplătiți cu pensii suplimentare și funcționarii din cadrul Autorității Electorale Permanente. Și asta, după ce femeile de serviciu, muncitorii și șoferii de la Parlament beneficiază cot la cot cu parlamentarii și consilierii de astfel de remunerații. De asemenea, tot printr-o jonglerie legislativă demnă de un magician consacrat, și toți funcționarii Curții Constituționale, și cei ai Consiliului Legislativ vor primi pensii speciale. Speriat de impactul pe care astfel de măsuri extrem de populiste îl va genera în rândul românilor, șeful PSD, Liviu Dragnea, l-a pus în așteptare pe Iordache, cu tot cu doleanțele sale de legiferare.

Amânare de amorul artei

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a cerut blocarea, cel puțin pe moment, a inițiativei legislative a lui Florin Iordache privind acordarea de pensii speciale funcționarilor din cadrul Autorității Electorale Permanente. Însă liberalii susțin că aceasta este doar o stratagemă a șefului PSD, ca să evite un nou scandal. În opinia mai multor lideri ai opoziției, Dragnea a luat decizia amânării astfel încât, imediat ce trece tăvălugul nemulțumirilor, totuși, noua lege a lui Iordache să primească votul Camerei Deputaților, mai mult pe furiș, fiind inclusă pe o ordine de zi în ultimul moment. Potrivit proiectului de act normativ, personalul de specialitate din cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) va beneficia de același statut cu funcționarii publici parlamentari în ceea ce privește calcularea pensiilor. Proiectul a primit raport favorabil din partea Comisiei de Muncă a Camerei, deși Guvernul Grindeanu propusese respingerea acestuia. Proiectul a fost inițiat de șase deputați PSD, printre care și Florin Iordache. De aceleași drepturi beneficiază deja angajații Curții Constituționale (CCR) și cei ai Consiliului Legislativ.

Învârteli și interpretări legislative după bunul-plac

Proiectul de act normativ al lui Florin Iordache invocă în expunerea de motive faptul că funcționarii AEP au același statut cu cei din Legislativ, potrivit legii de funcționare a Autorității. Astfel, omiterea personalului din cadrul AEP de la beneficiile financiare oferite de pensiile speciale contravine legii de funcționare, fapt care „trebuie eliminat“ ca să fie evitate „situații care pot duce chiar la blocarea activității acestei instituții“. Acest proiect legislativ cu șanse mari să intre în vigoare vine în contradicție cu promisiunile recente ale PSD privind restrângerea categoriilor care beneficiază de pensii speciale. Pensiile funcționarilor publici parlamentari nu sunt calculate pe baza contribuției la asigurările sociale, ci în baza veniturilor realizate în ultimul an de activitate. La împlinirea vârstei de pensionare, funcționarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puțin 14 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni, înainte de data pensionării. Retribuția acordată nu poate depăși nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum și indemnizația de conducere și salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.

Muncitorii din Legislativ, egalii demnitarilor

Tot la inițiativa lui Florin Iordache, PSD a început acum doi ani procesul de amendare a Legii privind statutul funcționarului public parlamentar. Prin adăugarea unui articol, nu doar consilierii și experții parlamentari primesc pensie specială, ci și șoferii, personalul de la curățenie și întreținere sau ghizii din Palatul Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.