Pentru prima oară. Românii îl pot vedea cât mai aproape de imaginea lui autentică

În manualele școlare este descrisă adesea călătoria lui pe jos până la Roma, unde Gheorghe Cârțan – pe numele lui real, a dorit să vadă cu ochii lui originea latină a poporului român și Columna lui Traian. De asemenea aventurile lui Badea Cârțan sunt menționate în numeroase cărți de istorie.

Însă de fiecare dată Badea Cârțan apare ilustrat alb-negru, puține dovezi fotografice ale existenței lui trecând testul timpului.

În apropierea Zilei Naționale Jecinci Colorizations a făcut publică una dintre cele mai cunoscute fotografii ale lui Badea Cârțan restaurată și colorată. Practic, pentru prima oară românii îl pot vedea pe Badea Cârțan cât mai aproape de imaginea lui autentică.

(…)A trecut prin Timişoara, Szeged, Budapesta, Viena, Salzburg, Innsbruck, Genova, ajungând la 15 februarie, la Roma. La Columna lui Traian, Badea Cârţan a presărat pământul românesc şi boabele de grâu, ca ofrandă, apoi s-a culcat la picioarele Columnei, unde a dormit până a doua zi.

Dimineaţa, la trezire, a observat că era înconjurat de o mare mulţime de admiratori, iar unul dintre ei, văzând costumul popular românesc al lui Gheorghe, a exclamat: „un dac a coborât de pe Columnă”.

Astfel, Badea Cârţan a devenit celebru şi în Italia, mai multe ziare scriind despre el.

Mai multe despre viața lui Badea Cârțan pe Rador.

Jecinci Colorizations este o inițiativă artistică privată dedicată restaurării, retușării și colorării fotografiilor alb-negru sau istorice.

Sursa  turnulsfatului.ro 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

11 Comentarii

 1. Asa de bine mă simt cu Telefon Fix Panasonic cu Display încât stiu ce număr mă suna ! Iar eu nu raspund la Telefon la Numere Necunoscute !

 2. Un fapt mai putin cunoscut despre Badea Cartzan: la intoarcere a facut explozie la opinca.

 3. @Neagu Mircea: ma boule, ce legatura are articolul cu frustrarile tale? Sau nu ti-ai luat pastilele? Pentru cune nu stie, Badea Cartan e inmormantat in cimitirul de la Sinaia. Odihneasca-se in pace!

 4. Cu Telefonul Panasonic cu Display am Interceptat Numărul Necunoscut de la care ma suna la Telefon
  Numărul de lelefon Interceptat se afla pe Internet ! La mai mulgi Oameni au dat telefoane !

 5. Da , calatoria la Roma apoi la Paris unde s-a intilnit cu VA Urechia , calatoriile prin” Vama Cucului” cu desagii plini cu carti romanesti pentru copiii transilvaneni , cu inchisorile si hartuirile autoritatilor habsburgice , etc.In loc sa ne aducem un pios omagiu acestui CIOBAN transilvanean , autodidact , deja denigratorii si javrele elucubreaza pe forum. ” Lumea-i cum este /Si ca dinsa suntem noi ” !

 6. Toate scursurile isi permit sa faca azi mistouri pe seama unui roman cu un suflet mare.
  Cei mai multi sunt romani ardeleni care duc dorul sclaviei la unguri……[Rumburak-un Mitic muntean]

 7. Mare Atentie ! Ca Numărul de Telefon din Memoria Telefonului poate fi Spam ! Deci stergeti din Memoria Telefonului , Numărul de Telefon Necunoscut !

 8. Cand s.or infoia odata cu coasele la voi ,Badea Cartanii din Romania numai cacati de comunisti pe toate strazile.Terminati cu articolele astea care ridica moralul si mandria romanilor,va taiati singuri craca de sub picior si stiti Ca au educatie putina si se exalteaza genetic cam repede,ce dracu?

 9. Un oier cu capu’-‘n nori, unde se și uită, cum apare din fotografie…
  Idioți utili au fost destui, în multe momente istorice.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.