Percheziții la Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia e vizat într-o nouă anchetă a procurorilor DNA. 

Verificate ar fi contractele încheiate cu două societăți comerciale, una din Gorj și alta din București, care au reparat motoare electrice la cele trei termocentrale ale CE Oltenia.

Vizat ar fi și un fost director al complexului. Percheziții au loc și în locuința acestuia. În total ar fi patru suspecți.

Acum o săptămână, directorul adjunct al sucursalei Electrocentrale Rovinari din Complexul Energetic Oltenia, Iosif Chircă, a fost trimis în judecată de DNA alături de alte trei persoane.
Potrivit unui comunicat DNA, în total au fost trimiși în judecată patru inculpați:

1. O persoană fizică, cercetată în stare de arest preventiv, pentru comiterea a două infracțiuni de dare de mită, o infracțiune de cumpărare de influență și o infracțiune de deturnarea licitațiilor publice,

2. O persoană fizică, cercetată în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunilor de dare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată,

3. O persoană fizică pentru comiterea infracțiunii de deturnarea licitațiilor publice,

4. Iosif Chrică, la data faptei director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, cercetat sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

DNA susține că „persoana fizică de la punctul 1:A. Ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, după caz, în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 533.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat;

B. Ar fi dat, în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica București Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale București SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar fi intrat în îndatoririle sale de serviciu;

C. În contextul inițierii, la data de 07.07.2023, de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023, o înțelegere asupra prețului ofertei cu inculpatul de la punctul 3, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii. Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare.
Societatea comercială cu capital majoritar de stat s-a constituit parte civilă în cauză.

D. La instigarea unui alt inculpat, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce ar intra în îndatoririle sale de serviciu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Mai degrabă-i sperie pe cei ce ar putea striga împotriva închideri CEO. Fără nici o îndoială mulți din conducere sînt plini de bube. Nu le-a spus Pete Roman prin ianuarie 1990 directorilor, ei erau șefii FSN, să se-mbogțățească.

  2. cand presa vorbea de calitatile in afaceri ale mamei deputatului Vilceanu si parca tot din zona Gorjului era unul ”fugarit” si salvat de reporterii A3 pe vremea cand erau la moda protestele…Ce vremuri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.