Afacerist italian, reţinut în România

Cinci percheziţii domiciliare au făcut procurorii DIICOT în municipiul Piteşti, județul Argeş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni economico-finanaciare şi spălarea banilor, din care fac parte mai multe persoane fizice şi juridice.

Procurorii bănuiesc că, începând cu anul 2002, pe teritoriul Italiei și al României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracțiuni economico-finanaciare şi spălarea banilor, coordonat de un cetăţean italian.

Update: Italianul Nicola Inquieto, care are numeroase afaceri în România, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT.

Afaceristul este acuzat de spălare de bani şi de asociere în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot. Nicola Inquieto a fost reţinut ca urmare a unui mandat de arestare european emis de Direcţia Antimafia din cadrul Procuraturii Napoli, scrie adevărul.ro.

În acest caz a fost reţinut şi fratele său Giuseppe, care locuieşte în Italia. Conform procurorilor italieni, cei doi fraţi aparţin clanului mafiot Casalese şi în particular, facţiunii lui Michele Zagara. Nicola Inquieto, care locuieşte de mulţi ani la Piteşti, a construit sute de apartamente prin firmele sale şi deţine cel mai modern centru spa din Argeş. Afacerile sale sunt evaluate la mai multe milioane de euro. Surse judiciare ne-au confirmat că Nicola Inquieto spăla bani pentru mafia italiană.

Procurorii au fost sechestru pe 400 de apartamente din Piteşti aparţinând firmelor lui Nicola Inquieto.

Activitatea infracţională a italianului a început în Italia în 2002, prin înfiinţarea unor societăţi comerciale cu obiecte de activitate diverse, în principal în domeniul tehnologiei comunicaţiilor. Ulterior, italianul, despre care procurorii susţin că aparţine clanului mafiot Zagaria, şi-a transferat în mod disimulat veniturile obţinute din activităţile infracţionale în România, ocazie cu care a înfiinţat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale în Piteşti, având ca obiect principal de activitate construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

”Activităţile comerciale desfăşurate de cele patru societăţi înfiinţate pe teritoriul României, în judeţul Argeş, s-au derulat sub o aparentă legalitate, iar profiturile obţinute în domeniul imobiliar au fost transferate de asemenea în mod disimulat către membrii familiei sale din Italia, aceştia din urmă având rolul de persoane interpuse în circuitul infracţional, adevăratul scop fiind de fapt finanţarea clanului de tip mafiot Zagaria, care acţionează pe teritoriul Italiei. Prin intermediul acestui mod de operare, suspectul I.N. a controlat, manipulat şi transferat fluxuri financiare importante din România în Italia. De asemenea, din materialul probatoriu au rezultat în mod clar probe care confirmă apartenenţa suspectului I.N. la clanul de tip mafiot Zagaria, fiind un membru important al acestui clan pe teritoriul României. Totodată, din conţinutul procedurii penale reiese ca I.N. a finanţat printre altele şi sprijinit în mod concret deţinuţii clanului Dei Casalesi, o fracţiune a clanului de tip mafiot Zagaria”, arată DIICOT.

Ancheta în acest caz continuă pentru identificarea şi strângerea de probe pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia.

Faţă de italian a fost emis mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Italia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Dar, în România, cui îi tremură nădragii? Acum vedem mafioții de seamă din partide și din instituțiile statului. Când Coldea era mare și tare știa ceva despre mafioții aceștia sau preocuparea lui erau politicienii și oamenii de afaceri români?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.