Perdeaua de fum a invaziei ruse

La mijlocul lunii decembrie, guvernul rus a publicat doua proiecte de tratat – unul între Rusia și Federatia rusă, privind garanțiile de securitate, al doilea între Rusia și NATO, privind măsurile pentru asigurarea securității. Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat atunci că aceste proiecte de tratat au fost făcute publice, pentru că Moscova credea că Vestul va distorsiona ”solicitarea necondiționată ca NATO să nu se mai extindă spre Est”.

În luna ianuarie 2022, au urmat trei runde de negocieri între Rusia și Statele Unite – în cadru bilateral, apoi la OSCE și în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Delegația rusă a considerat că nu mai trebuie să urmeze și alte runde, câtă vreme discuțiile nu au avut rezultate. Pe 26 ianuarie, SUA au trimis un răspuns scris privind proiectele de tratat propuse de Moscova, răspuns despre care ministrul Lavrov a spus ca ”nu abordează subiectul principal” – extinderea NATO și desfășurarea armelor ofensive americane în Europa.

Începând din luna decembrie au avut loc o serie de evenimente interesante. Directorul CIA s-a deplasat la Kiev. Președintele Ucrainei nu a fost aproape deloc pe aceeași lungime de undă cu omologul SUA când a venit vorba despre cuantificarea pericolului unei invazii ruse, subliniind mereu că situația nu este mai periculoasă decât în ultimul an. Asta însă nu a împiedicat Kievul să solicite cat mai multe arme din partea Washingtonului, iar America, alături de Marea Britanie, a început să trimită transporturi de arme în Ucraina. Canada a trimis militari în Ucraina.

Apoi s-au observat fisurile din NATO. Comandantul Marinei Militare germane a demisionat, după ce a declarat că înțelege poziția Rusiei privind Ucraina și Vestul și că Vladimir Putin dorește „respect”. Avioanele britanice care au transportat arme în Ucraina au ocolit spațiul aerian german. La finalul săptămânii trecute, ministrul lituanian al Apărării a declarat că Germania este ”imorală și ipocrită”. ”Cum acționați când vine vorba de Lituania, China și Rusia? Imoral și ipocrit. Trasați o graniță între Estul și Vestul Europei. Securitatea Europei nu poate fi asigurată fără Germania, însă ezitarea germanilor când vine vorba de folosirea forței și lipsa de pregătire a Bundeswehrului sunt absurd pentru vremurile acestea”.

Președintele Croației a declarat că niciun soldat croat nu va participa la vreo misiune în Ucraina. Pe 26 ianuarie, premierul Bulgariei a declarat că este puțin probabilă trimiterea militarilor bulgari în misiuni în străinătate, iar o asemenea decizie nu va fi luată decât după dezbateri și cu aprobarea Parlamentului. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a pronunțat pentru „un nou început cu Rusia”. Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că UE trebuie să înceapă un dialog separat cu Rusia, fără prezența SUA. ”Cred că este bine să existe coordonare între Europa și Statele Unite, însă este vital ca Europa să aibă propriul dialog cu Rusia”, a spus Emmanuel Macron, la preluarea președinției Consiliului UE.

În cele din urma, săptămâna trecută, am avut declarația purtătorului de cuvânt al diplomației ruse, care a spus că este ”de neconceput” un război între Rusia si Ucraina. Iar apoi a urmat declarația secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, pe 30 ianuarie, într-un interviu pentru BBC: ”Nu avem vreun plan pentru trimiterea de trupe cu misiune de luptă NATO în Ucraina, ne concentrăm pe furnizarea sprijinului. Este o diferență între a fi membru NATO și a fi un partener puternic și valoros precum Ucraina”.

Așadar, se pare că nu va exista un război cu arma în mână între NATO și Rusia și nici între Ucraina și Rusia. De ce însă toate aceste ultime luni în care a sunat alarma invadării Ucrainei de către Rusia?

Un răspuns este sugerat de la Paul Craig Roberts, într-un articol publicat pe blogul personal: pentru că Vestul trebuie să salveze aparențele. Statele Unite sunt pregătite să facă concesii Rusiei – printre care inspecții militare ruse la bazele de rachete din România și Polonia. Paul Craig Roberts consideră chiar că, pe termen mediu, aceste baze vor fi desființate. O concesie precum aceste inspecții militare (și alte aranjamente ruso-americane legate de desfășurarea tehnicii militare în Europa) vor trebui să fie mascate de o ”victorie” a Vestului – salvarea Ucrainei de la o invazie rusă iminentă și menținerea suveranității, independenței.

Cum va rămâne însă cu solicitarea primordială a Rusiei – oprirea extinderii NATO. Aici, regimul Putin va fi cel care trebuie să salveze aparențele. Pentru că SUA și NATO subliniază că porțile Aliantei vor rămâne deschise. Aici, poziția Ungariei față de Ucraina (cu blocarea de ani de zile reuniunilor Ucraina-UE, Ucraina-NATO, din cauza noii legi ucrainene a educației) poate construi o ipoteză pentru evoluțiile viitoare. Nu poate fi exclusă o înțelegere secretă între Statele Unite și Rusia care să prevadă că Ucraina nu va adera la NATO, în timp ce, la nivel public, cele două mari puteri vor recunoaște dreptul suveran al Ucrainei de a-și stabili obiectivele de politica externă și securitate, inclusiv aderarea la NATO și UE. Însă NATO și UE vor „avea grija” să insiste pe criteriul ”zero probleme cu vecinii” și ”zero corupție”. Aici vor interveni state precum Ungaria, de ce nu Slovacia și România, care ar putea atrage atenția asupra drepturilor minorităților etnice din Ucraina, solicitând inclusiv autonomie teritorială. Pe de altă parte, ONG-urile sponsorizate de Occident ar putea sublinia gravele deficiențe ale reformelor structurale și pentru combaterea corupției. În acest fel, calea Ucrainei spre NATO poate fi blocată sine die, iar țări precum Ungaria nu ar avea decât de câștigat, atât în relația cu Rusia, cât și în relația cu țări precum Germania. Mâine, premierul Viktor Orban va efectua o vizită la Moscova și și-ar putea spori astfel șansele pentru al patrulea mandat consecutiv.

Trăgând linie, putem spune că Federația Rusă a înregistrat două succese în două operațiuni de război psihologic. În primul rând, sub pretextul unei invazii în Ucraina pe care nu avea de gând să o întreprindă, Moscova a reușit în timp record ceea ce dorea încă din urmă cu mai bine de un deceniu – să aducă la aceeași masă puterile occidentale, pentru a discuta despre o noua arhitectură de securitate in Europa. În al doilea rând, Moscova a reușit să convingă puterile occidentale să trimită un semnal puternic regimului de la Kiev – Occidentul nu va trimite nici măcar un militar care să lupte într-un conflict cu Rusia.

Cât privește Europa, Rusia și Statele Unite le-au arătat Uniunii Europene și țărilor membre unde le este locul. Țările UE, nu Statele Unite, ar fi cele care ar avea de plătit pentru disputele iscate de tabăra neoconservatoare de la Washington, acum în frunte cu Antony Blinken și Victoria Nuland. Statele Unite au amenințat mereu cu abandonarea gazoductului ruso-german Nord Stream 2, în cazul unei invazii ruse în Ucraina, sau cu excluderea Rusiei din sistemul de plăți SWIFT. Aceste sancțiuni ar fi o lovitură cruntă nu pentru SUA, ci pentru economia Germaniei și a țărilor din sfara de influență economică a Germaniei, printre care România. Este o situație care amintește tuturor statelor europene că statutul de membru NATO nu presupune doar conferințe, reuniuni, admirarea drapelului național fluturând în fața Cartierului General, nu presupune doar trimiterea câte unui batalion în teatre de război îndepărtate.

Acum, Rusia lui Vladimir Putin a pus piciorul în prag. A avertizat Occidentul începând de la Conferința de Securitate de la Munchen din 2007, iar acum a adus Vestul la masa negocierii unei noi arhitecturi de securitate. Este abia începutul negocierilor, Rusia are timp și pentru alte operațiuni psihologice, iar una dintre ele poate fi inițierea unei dezbateri în Europa – cât sunt pregătite țările europene să plătească pentru a face parte dintr-o Alianță care costa tot mai mult și aparent le vulnerabilizează în fața Rusiei și Chinei?

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 46

40 de Comentarii

 1. Noi
  Klaus Intaiul OberStumpFuhrer Navetist de HermannStadt nu vom Permite Germaniei sau Americii sa vorbeasca in Numele Nostru.
  Romania Normala va continua sa fie Independenta si Suverana atit timp cit Drumurile Medievale Mioritice vor Exista.
  Detinem un Numar Impresionant de Roboti KUKA fabricati atit la Maglavit cit si la Falticeni gata de Lupta Armata impotriva Iobagilor Agresivi.
  Cit priveste orgoliile Ciolovekului KGB Vladimir si Zombie Joe TaliBiden pentru Statul Artificial Ucraina este o Chestiune care Noua ne Convine pentru a Distrage Atentia de la Facturile de Energie in Crestere Exponentiala.
  Hellvig fii Vigilent !!!
  Simion Asculta…

 2. Slovacia nu are minoritate în Ucraina. „Transcarpatia” sovietică pierdută era și este locuită de unguri, ruteni și români maramurășeni.
  Polonia are minoritate în Ucraina, de aceea i s-a propus Poloniei cu 10 ani în urmă, de la Moscova, să participe la o împărțire a teritoriului Ucrainei. Și ar fi fost o împărțire justificată și corectă!

 3. Nu va fi nici un razboi intre Russia si Ukraina.N-or fi atit de timpiti sa se razboiasca doua tari cu aceeasi religie ortodoxa.Putin spunea ca Russia-Bielorusia-Ukraina sunt un singur popor.Cind ukraineenii isi vor da seama,asta cit de curind,ca sunt folositi de Occident impotriva Russiei,se vor uni cu Russia-Bielorusia si vor porni toti impotriva Vestului.Pasul doi ,rusii astfel uniti,vor umbla la robinetul cu gaz metan si ii va obliga pe NATO sa-si in „catrafusele”din Romania,Bulgaria si Polonia.Abia acum sa-i vedem pe prostanacii Stoltenberg si Geoana ce baliverne ne vor servi.Dar si mai grav este cum se va descurca Romania fiind prinsa in clestele ruso-unguresc?Asadar din nou la ..Moskova!Asa-i cind tara ne este condusa de..politruci/alogeni!

 4. Nu lupta pentru tara ci pentru cei 120.000 de securisti din cele 6-7 servicii secrete aservite Ocultei Satanice Mondiale care vrea sa inceapa cu orice chip un razboi impotriva rusilor astfel incat ortodocsii din Ucriana sa lupte impotriva ortodocsilor din Rusia. Daca in acest conflict vor fi atrasi mai devream sau mai tarziu si ortodocsii din Romania si Bulgaria cu atat mai bine pentru satanistii mondiali. Ma mir ca Bistorescu nu s-a prins de acest lucru??? De aceea noi ca tara ortodoxa nu aveam ce sa cautam in NATO a carei politica este facuta de khazarii ce conduc USA.

 5. Daca rusii nu reuseau sa-si doteze armata cu rachete hipersonice si puternice statii de bruiaj electornic NATO ataca Rusia fara sa stea prea mult pe ganduri. Asa NATO a luat-o barba si agita razboiul mediatic intr-o veselie.

 6. De cativa ani tot spun ca rusia conteaza mai mult decat china in occident indiferent de situatie si conjunctura pentru ca sunt o uriasa forta militara! China nu mai e acceptata momental pentru ca nu au tacut cu fabrica de virusi si au dat pe goarna adevarul. China e forta financiara globala care joaca pe degete orice tara. Romania este executantul in genunchi. De aici trageti voi concluziile real obiective.

 7. Asteptam sa apara Anonim sa ne explice el cum rusii urmeaza sa invadeze Romania ca sa-i fure avutia lui cea mai de pret; WC-ul din fundul curtii. Momentan el e ocupat, probabil e pe genunchi si pe coate undeva prin baracile americane de la Deveselu.

 8. „Ambasadorul SUA la la ONU: „Rusia a amenințat că va începe un război”
  Rusia „amenință” cu izbucnirea ostilităților dacă cerințele sale nu sunt îndeplinite. Acest lucru a fost declarat luni de către reprezentantul permanent al SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.”

 9. Ce este mai „BINE” pentru Uniunea Europeana,…sa se „inarmeze” cu mijloace cumparate din SUA,sau o „COOPERARE” economica cu Rusia si China. Ganditi BINE…!?.

 10. Ce mai raționamente savante. Este evident că niciunei țări europene, fie Rusia, Ucraina sau cei din UE, nu le convine război în Europa. Să-și facă americanii război la ei pe continent, dacă ard de nerăbdare să se bată.

 11. Iti sta mintea in loc!Se agita mormolocii din Romania pentru o tara care ne-a furat literalmente Bucovina , sudul Basarabiei si Insula Serpilor ,cu care nu avem nimic in comun, o tara sub ocupatia khazara!Unde esti tu, Stepan Bandera sa vezi ce s-a ales de Ucraina ta

 12. Unde mai pui, ca Franța și Germania abia așteaptă sa scape de tutela americană, ca să poata trata mai lejer cu Rusia chestiile economice. Și nu numai.

 13. Daca maine vin rusii, patura de vatafi si argati ai puterii din ziua de azi se va alinia prompt la noua configuratie, cu minime modificari: vor invata ruseste, vor bea vodca precum apa, vor sta la povesti si balalaici cu comandantii rusi, etc., vor primi medalii „Pobeda” si se vor lasa batuti prieteneste pe umar de catre noii „aliati”. La ambasada rusa de pe Kiseleff va fi mare spectacol in fiecare an de ziua Rusiei, cu participarea presedintelui Romaniei, a sefilor de partide si de servicii din toata tara. Se va reinfiinta A.R.L.U.S. si se va redeschide editura Cartea Rusa. Piata Charles de Gaulle va deveni Piata Ivan cel Groaznic.
  Instructiunile pemtru guvern vor veni prin telefonul rosu. Istoria va fi rescrisa de catre profesionisti, in asa fel incat SUA sa fie vinovatul principal de-a lungul istoriei, iar Rusia salvatorul.
  Si dupa ce toate cozile de topor se vor fi acomodat cu noii stapani, dupa ce aceasta sleahta fanariota fara tara si fara onoare va fi vandut acest popor a suta oara, lucrurile vor intra pe fagasul obisnuit. Acelasi de sute de ani. Poporul- exploatat si jefuit, ciocoii- bine mersi lingand papucii sultanului, iar stapanii de colonii mirandu-se de usurinta cu care se poate pune mana pe o tara.
  In esenta deci, nu se va schimba nimic…

 14. @gelu: Iar ai facut sedinte de spiritism si ai invocat-o pe baba Vanga cu cele rachete hipersonice si atacul NATO contra Rusiei. Tragi virtos pe nas baiete. Nu te vad bine. Vezi sa nu ajungi sa te linga sabacii pe la gura prin cine ce stie sant.

 15. Mise pare mie 😉 (IQ>145 …multe dintre predictiile in curs de implinire acum 😉 )

  mi se pare mie sau Marea Britanie vrea sa re-castige „ceva” influenta in UE …dupa BREXIT … si
  …si … nu le iese pasienta (inainte de catastrofa din 24 Mqrte 2022 😀 ) !

  😉

  [PS: sa chiar fie anul asta si anul dizolvarii NATO, de facto …”n-aduce anul ce-adice ceasul!” ]

 16. Istoria nu a cunoscut politicieni, oameni de stat mai mizerabili decat occidentalii , cu deosebire cei Anglofoni.
  Cunoscand presa Americana, Britanica, Canadiana, Australiana, ramai oripilat.
  Dar chiar si in alte tari: publicatii ca „Bild”, „La Stampa’ latra cum le vin indicatiile de peste ocean.
  Sunt PUTREZI, domnilor. Traiesc in America-dar de peste 20 de ani nu mai urmaresc CNN, FOX, MSNBC ; pentru orice om cu ceva cultura/ cunostiinte, aceste portaluri media te fac sa vomiti.

 17. Cica ambasadorul Norvegiei la Natiile Unite, a cerut Rusiei sa-si respecte propriile declaratii in privinta suveranitatii statelor… interesant, a intrebat cineva SUA de ce invadeaza ei tari ca Iraq, Afganistan, Siria, bombardeaza Libia, Serbia, etc? Nu mai vorbim de cate crime de razboi, cate atrocitati si cate victime colaterale au comis si nu sunt trasi la raspundere. Rusii trebuiau sa le dea in cap cu asta la toti ipocritii care au luat cuvantul, cati dintre voi ati condamnat public ce face SUA. E un adevarat motiv de mandrie pentru romani, sa fie prezenti in Wikileaks ca tara care a avut inchisori nedeclarate ale CIA pe teritoriu, ca si Lituania care tocmai a scos la vanzare inchisoarea unde au fost torturati liderii Alqueda care au pus la cale atentatul din 9 Septembrie.

 18. Ukraina a fost shi este o momeala pentru occident, care cum poate sa se bazeze de fapt pe o tzara cu tendintze impeialiste, mai ceva ca Tzarul? Mai da shi lectzii Imperialilor Rushi, asta ca sa se stie precum Hungaria dadea lectzii Austriecilor ca ei nu shtiu cum sa opereze in teritoriu cu sabia, etc… Se shtie cum a disparut imperiul austriac, pe care batalionele lui Maniu, incercau sa-l mai resurciteze! Acum Kiivul este folosita geopolitic, cu toate ca nu era necesar deoarece va face implozie shi ea la fel ca imperiul Rus, pe care-l condamna. Toata chestia asta seamana la a spala rufele in familie, mai ales dupa infctzia bolshevica cu marea Revolutzie din Oct. a lui Pomponel lenin. In acest moment Occidentul shi aliatzii vor trebui sa nu se bage la macelul Rus mult visat, cum a fost WW2 Marele Macel Pobeda de ucidere a creshtinilor majoritari de catre Khazarii din est shi vest=Hitler/Stalin. Ceva asemanator se pare ca au vrut sa o puna de mamaliga la Malta, de a fost ucis cu ritual masonic tov.lor de drum Cheashka. Ca doar vorbi-m de ruleta Ruseasca, Kaza ciok shi dansul lor pe vine, ca te miri daca nu s-au ka ka t pe ei. Doamne pedepsesh-te criminalii Omenirii, ca sa supravietzui-m, ca parca ashtia care ne vor binele, vor sa ne trimeata la Austerlitz, uitind ca adevaratele victime sunt-em noi Ortodoxii & ceilati creshtini.
  O zi buna.
  Con
  P.S. Timpul va lucra rapid in favoarea Dragonului Galben, shi dominatzia khazara ce a trimis pe adevaratzii evrei acolo, ca sa le ia shi dintzii de aur, samd, ca orice lucru in lume, va inceta curind…Pacat ca Planeta este in moarte clinica!

 19. Deci am ajuns la vorbele unora de pe forum si mai ales a lui O. Bufnila care acum citeva saptamini poate chiar o luna ne spunea sa nu punem botul la „gulgute ” ,ca sa-l citez.Dar marele nostru Volksgruppe in Romanien , sinistrul de externe si citiva puliticieni cu capete infierbintate baga batul prin gard . Deprindere marca „Petrov „.Nu vor sa inteleaga ca in max 24 de ore devenim gubernie ruseasca si pina vine ( daca vine ) unchiul Sam noi devenim rusi sadea sau ingrasaminte prin gulaguri .Si tot cineva spunea ca pentru linsul de clante pe malul Potomacului am pierdut o piata de desfacere si ne-am facut un dusman ( nu ca ne-ar iubi rusii ). Nu de astfel de conducatori avem nevoie . Linge -clante am avut si in „peroada „comunista ,dar mergeau la Moskova si-i cam tineau in friu Dej si Ceausescu . Acum s-au inmultit s-i gasesti ori la D.C.,ori prin capitalele „ieuropene „si mai ales la Bruxelless .

 20. Motivul actualei confruntari a occidentului cu Rusia are bataie lunga si foarte lunga. Se au in vedere resursele uriase ale Rusiei, ori foamea mondiala dupa resurse deja incepe sa se manifeste. Rusia nu este (acum) in situatia unor amarati care au fost deposedati de resursele lor nationale. Ori tocmai asta doreste Putin, sa nu ajunga mai tarziu in aceeasi situatie. Este hotarat sa-si apere inca de acum cu armele ceea ce este a rusilor.

 21. Hopppa,. unii s-au mai spălat, au inceput să priceapă imnul românesc și deși mai au flegme in ochi, au inceput să vadă,.

 22. Nu ai pomenit ABC-ul, tribuna propagandistica gretoasa a democratilor progresisti. Sa credem ca te informezi de acolo? Nu intamplator toti propaandistii USR din America sunt fidelii acestui post.

 23. Americanii se tem ca rușii sa nu atace vre-o țară membră Nato, daia îi instiga pe ruși sa intre in Ucraina.

 24. Nimeni nu sopteste nimic de impotenta UE. In Europa, americanii isi negociaza interesele lor, de parca ar fi la ei acasa. Rusine UE. Chiar daca americanii ies sifonati, UE pierde. A pierdut si pana acum din cauza restrictiilor commerciale impuse de americani. UE e copilul de mingi din tenis.
  Afganii i-au alungat pe yankei. Trump a ridicat vocea si a ordonat sa atace Iranul, dar s-a razgandit. De ce oare? Ii umileau iranienii? I-au umilit talibanii.

 25. @ Ion.. De stai strâmb și judeci drept, o să constați cum că ukranul a ajuns din punct de vedere economic, chiar cu ajutor și bănet american, de iși doresc o invazie rusă. Și asta nu doar cei două treimi din ukraina care sunt filo ruși, ci chiar și ukranul nazist acu nu vede altă cale. E identic cum românu la fel e in halul economic, politic, de vrea mereu război..

 26. @Lucan: Talibanii nu au umilit pe nimeni, doar pe ei insisi. Regimul taliban nu este recunoscut de nimeni, nici macar de China, care probabil ca in sinea ei totusi s-a bucurat de esecul americanilor in Afganistan. Americanii s-au retras pentru ca au vazut ca nu au cu cine crea un stat laic functional. Trebuiau insa sa o stie de la inceput, pentru ca o interventie militara, indiferent din ce parte, nu ii entuziasmeaza deloc pe afgani. Adevaratul pierzator este insa poporul afgan, care a fost aruncat in haos odata cu interventia ruseasca de la finele anilor ’70. Cu invazia Iranului, las-o jos ca macane. SUA nu dispun de fortele necesare si, foarte probabil, s-ar ajunge iar la situatia din Afganistan. Daca insa Iranul va intinde coarda, Israelul va fi cel care va riposta, punctual, asa cum a facut in cazul presupusului program nuclear irakian.

 27. @Marele Urs: Ai dat virtos pe git de scrii numai prostii. La rindul lor, si majoritatea rusilor sint filoucraineni. Nimeni din popor nu vrea deci razboi. Regim fascist este la Moscova si la Minsk. Putin este cel care vrea s-o faca pe marele Petru. Nici Romania nu vrea razboi. Singura care o cauta cu luminarea este Ungaria.

 28. @ Anonim,. Poate te-ai intâlnit cu fratele Ursului, și ai luat una cât un cutremur, și incă tot nu ești convins..

 29. @Marele Urs: Cel ce se crede mare urs este doar o tiritoare, un scandalagiu de circiuma, doar cu mari ifose.

 30. Rusii spun ca au concentrat trupe la granita cu Ucraina pentru a se apara in fata ofensivei vizibile a NATO impotriva Rusiei, ceea ce pare adavarat. NATO si-a dizlocat prima in 4 valuri succesive trupele si instalatiile militare in directia granitelor Rusiei, nimeni nu poate contrazice asta pentru ca este real. Rusia nu poate sa nu vada asta. Rusii considera ca nu isi pot lasa granitele neaparate in conditiile dizlocarii unor trupe straine in Ucraina (inceputul l-a facut Canada cu 900 de militari, dar mai urmeaza si americanii), mai ales in acea zona de campie care poate fi strabatuta usor in adancime. Sa vedem ce rezulta din negocieri.

 31. Cand asculti un mosorog de peste 75 de ani iti asumi si riscurile si in general, asculti cand mintea nu te duce, adica esti mai praf ca el, iremediabil. Deci, nu mai conteaza. Omul s-a nascut culegator (de informatii) si acum a devenit si ascultator. Ce frica a intrat in ei dupa Revolutia Franceza !

 32. Ce-ar fi ca, in plenul ONU, sa apara Lavrov si sa arate o sticluta cu apa de ploaie … pardon, „arme chimice”, pe care „tocmai a adus-o ca proba, la Moscova, un refugiat din Donbass” ? …

 33. Abia acum,odata cu pregatirea alimentarii Europei cu produse petroliere din Golful Persic putem crede ca Biden si-a facut calcule pe termen lung in privinta Rusiei,iar temerile lui Putin privind folosirea Ucrainei ca motiv de conflict,au baza.Daca a sperat intr-un conflict rapid ruso-ucrainean Biden s-a inselat dar actiunea lui privind gazele din Golful Persic vizeaza mai mult decat grija pentru o criza energetica posibila in Europa.Pe de alta parte Asia devine consumatorul sigur al Rusiei.Perspectiva unei lumi cat mai verzi se indeparteaza.Ceea ce voia sa para un produs de abandonat redevine produsul numarul unu in lume.Acelasi motiv ,sub alta forma, in alt secol.

 34. @GG
  Datorita politicii intelepte a birocratilor de la Bruxelles, coordonati cu mana parinteasca de „filantropul” satanisto-globalist George Soros, Europa nu va avea nici ecologie dar nici economie, in schimb va avea parte de valuri de migratori de toate rasele si religiile din Africa si Asia. Europa nu mai este capabila sa produca nici cipuri, deci toate produsele de inalta tehnologie inclusiv electrocasnice se vor importa din Asia, cu plata pe caiet (pe datorie), pentru ca Europa nu va mai putea produce nici automobile in lipsa cipurilor. Asta este perspectiva pentru ca Europa a renuntat la toata productia de inalta tehnologie, ca sa aiba chipurile o economie ecologica. Nu le-a trecut prin cap inteleptilor de la Bruxelles ca tot ce se produce pentru europeni polueaza si mai mult in Asia, iar poluarea ajunge si in Europa si in toata lumea, nu exista granite pentru circulatia apei si aerului in natura. Asiaticii nu isi vor eutanasia niciodata prin injectare populatia asa cum fac guvernele din Europa si America de Nord plus Australia si Noua Zeelanda. Singura rasa importanta care va mai ramane sunt asiaticii, sunt foarte multi si cu dezvoltare economica puternica.

 35. Exista etnii si popoare pentru care sacrificiiile umane constituie ritualuri de tip religios. Identificati pe glob macar doua asemenea etnii sau popoare care practicau si poate ca mai practica si astazi ritualuri de jertfe umane aduse divinitatilor lor. Asa veti intelege mai adanc istoria lumii.

 36. Cunosc o multime imensa de persoane nevaccinate care nu au facut boala sau au facut forme foarte usoare. Concluzia mea este ca pe acestia i-a protejat exact lipsa injectiei numita vaccin, din cauza ca nu au facut asa zisul vaccin au fost protejati si au facut forme usoare de boala sau nu s-au imbolnavit deloc. La noi sunt extrem de multi romani in aceasta situatie. Dimpotriva, cei injectati cu multe doze fac boala in mod repetitiv la intervale tot mai scurte, iar din ce in ce mai multi injectai mor de boli cardiovasculare sau atacuri cerbrale. Cazurile astea nu pot fi asacunse pentru ca vestea trece din om in om la cunoscuti si nu poate fi cvenzurata. Toti cititorii stiu asta, nu au nevoie de statistici sau de mazgalelile lui Jurma pe care el le considera grafice si statistici. Un studiu publicat recent si citat in presa, arata de exemplu ca in randul fotbalistilor vaccinati, numarul deceselor cauzate de „vaccinuri” in special datorita efectelor adverse de tipul afectiunilor cardiace, circulatorii sau atacurilor cerebrale, se va dubla la fiecare trei luni. Retineti, este vorba doar de decese, dar exista si bolile cronice dobandite de pe urma vaccinarilor. Nimeni nu raspunde pentru toate astea, oamenii care se injecteaza cu seruri experimentale sunt singurii responsabili, iar ca unici responsabili ar trebui sa va aparati sanatatea si sa nu cedati in fata presiunilor criminale ale guvernelor. Pentru boala exista tratamente excelente, Japonia tocmai a validat eficienta de exceptie a Ivermectinei.

 37. Putin et compania nu se vor opri aici. Niciodata Rusia de-a lungul istoriei n-a dovedit capacitate de colaborare de pe pozitii egale cu lumea civilizata. Instinctele brutale mostenite de la vikingii salbatici ii impiedica mereu sa iasa din inertia criminalitatii. Putin nu considera Ucraina o tara ci o parte a Imperiului vetust pe care viseaza sa-l resusciteze. Poporul rus (notiune abstracta!) este format din indivizi fără capacitatea de a actiona creator, mai ales in libertate. Au nevoie de un tatuc care se ratoieste la ceilalti pentru ca nu e capabil sa construiasca nimic pentru supusii lui si pentru omenire. Tzarul va declansa razboiul mondial. Nu se mai poate retine. N-a facut-o niciodata in prea indelungata domnie. Si asta se stie, nu ca i-ar amenita cineva pustiurile nesfarsite, dar setea de sange e mult prea mare, nebunia puterii prea nelimitata, chiar daca va manca si ceva tranteala. Cand nebunii domnesc lumea nu va avea liniste. Insa niciodata nu se stie dinainte rezultatul unui razboi de o asemena amploare. Hitler a facut ce a vrut cu Germania lui fascista iar rezultatul se cunoaste. Nici Rusia lui Putin nu sta prea bine, pentru ca natiile subjugate aspira si ele la lumina. Asa ca sa vedem ce va iesi din aceasta aventura fudula, imbecila si nenecesara.

 38. @Negro: Iti dau dreptate pina la a spune ca rusii, in libertate, nu sint creatori. Sint numeroase exemple de rusi din diaspra cu rezultate remarcabile. Exemplul care imi vine in minte este cel al lui Sikorsky. Acesta si-a inceput cariera de inginer de exceptie sub regimul tarist dar a fost fortat de cel bolsevic sa emigreze. Orice conducator responsabil ar fi trebuit sa regrete. Ar mai fi de spus ca regimurile totalitare au avut/au oarecare intelegere pentru indivizii de talent, in special tehnic, pentru ca progresul tehnic sta la baza prosperitatii oricarei societati. Exemplul la indemina este cel al lui Korolev, cel care a pus pe picioare programul spatial sovietic, atunci cind acesta, in pofida achizitiei de talente germane, era in impas. Trecuse si el prin inchisoare in timpul lui Stalin dar a fost crutat.

 39. „mi se pare mie sau Marea Britanie vrea sa re-castige „ceva” influenta in UE …dupa BREXIT … si
  …si … nu le iese pasienta (inainte de catastrofa din 24 Mqrte 2022 ? ) !”

  Buey …esti p…fantastiiiiiiiiik !

  😀

 40. De aceea NATO isi are zilele numarate :

  USA fara NATO ar fi moraliceste doar trupa de ocupatie in Germania …cu NATO e „aliat de nadejde” (care le scuoa-n nordstream2 afacerea ultra nationalista nemteasca care nu doar ca nu-i implica pe americani ci le mai si slabeste dollarul utilizand euro ca moneda de plata a gaz-lui …miliarde din NORDSTREAM in EURO care inzecit bancar ( stiti voi aia 10% garanti al banci = MULTIPLICATORUL)

  USA pierde prin NORDSTREAM” in euro echivalentul a de 10x pretul anual al gazului in dollar !
  (cateva sute de miliarde anual ! … cine nu crede ce spun poate intreba un economist cati bani are voie sa fiat-money-cesca o banca relativ la tranzactiile reale prin ea … tot 10x ca acum 25 de ani ? …)

  Multi vad putini pricep … NATO face stationarea de trupe americane in Germania ( independenta?) ceva moral ! = Fara NATO USA nu mai are nici-un drept moral de-a mai stationa militar la nemti
  si NORDSTREAMUL face o paguba americanilor de 10x pretul anual brut al tranzactiilor GAZPROM-nemti !

  😉

  [mai cultivati-va si-n trebi lumesti-practice buey …giurnalishtilor !)

  🙂

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.