Lumea fotbalului, devenit din ce în ce mai mult nu un sport ci o industrie cu cifre exorbitante, este în mare alertă.
Riscul de a avea un nou caz Bosman este iminent și FIFA a înțeles repede uriașul pericol care pândește sportul rege. De aceea, caută de urgență să găsească soluții viabile pentru a evita o situație ce se poate transforma într-una fără ieșire, cu consecințe dramatice.
FIFA și ECA (Asociația Europeană a Cluburilor) vor să demareze de maximă urgență tratative cu Sindicatul jucătorilor, în speranța găsirii unui acord. Această grabă este pe deplin justificată de faptul că, în urmă cu doar câteva săptămâni, Curtea Europeană de Justiție a dat o lovitură care ar putea fi aproape mortală fotbalului.
La mijloc, s-a aflat cazul mijlocașului Lassana Diarra, o poveste veche, datând tocmai din 2013, dar care abia acum și-a găsit rezolvarea, una foarte periculoasă pentru însăși existența acestui sport. Curtea a stabilit că Diarra a rupt pe drept contractul cu Lokomotiv Moscova după un an, pentru a se duce la Real Madrid, chiar dacă el semnase cu rușii pentru patru ani.
Instanța a constatat că regulamentul FIFA pentru transferuri, cu achitarea unor sume pentru eliberarea jucătorilor înainte de expirarea contractelor, este ilegal! Asta înseamnă că un fotbalist are dreptul să părăsească un club oricând vrea el, nu contează perioada pentru care semnase.
Ședința anuală a FIFPRO (sindicatul mondial al jucătorilor, la care este afiliat și AFAN din țara noastră) a luat în dezbatere această schimbare cu consecințe teribile, pentru că pe baza ei orice jucător de la orice club poate rupe înțelegerea cu clubul unde joacă pentru a semna în altă parte, fără a mai exista vreo sumă de transfer între cluburi. Pur și simplu, dacă el vrea să plece, fiind sub contract, clubul unde se află trebuie să îi dea drumul gratis, neavând drept de a se opune circulației libere a jucătorilor, considerați forță de muncă!
Asta ar duce clar la dispariția multor cluburi mici, pentru că nu ar mai putea vinde nici un jucător mai valoros și nici un club nu ar mai plăti sumele astronomice la care s-a ajuns pentru achiziționarea unui jucător. Din 1995, a apărut legea Bosman, de la cazul modestului jucător belgian cu acest nume, și de atunci jucătorii aveau dreptul de a semna cu alt club din momentul în care intră în ultimele 6 luni de contract.
Varianta pe care vor să o discute FIFA și cluburile cu FIFPRO este semnarea unui contract colectiv la club care ar însemna ca jucătorii să semneze un document prin care fotbaliștii să declare că sunt de acord să nu se folosească în justiție de legea Diarra pentru a pleca unde vor ei în timpul derulării contractului.
Dacă orice alt angajator ar fi introdus o clauză similară într-un contract individual de muncă, ar fi ajuns în pușcărie în doi timpi și trei mișcări.
Nu doar că clauzele în sine încalcă drepturile angajatului și ale cetățeanului, dar au fost (și sunt) o modalitate perfectă de a albi bani sau de a muta sume imense între state fără să plătești taxe.