Pericol public! OMS cere măsuri

OMS a lansat luni un apel la ”o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate, informează AFP.

În decursul ultimelor patru luni, cel puţin şapte ţări au semnalat incidente în care au fost implicate siropuri pediatrice împotriva tusei eliberate fără reţetă, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat.

Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente în trei dintre aceste ţări: Gambia, Indonezia, Uzbekistan, a precizat organizaţia, adăugând că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul ”copiilor sub cinci ani”.

Incidentele semnalate vizează contaminarea confirmată sau suspectată a unor siropuri de tuse fabricate în India, cu un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol. ”Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că ”nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.

Organizaţia a lansat o primă alertă după decesul unor copii în Gambia în octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia şi o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan.

OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.

OMS susţine că ”nu este vorba despre incidente izolate” şi solicită ”măsuri imediate şi coordonate”.

Autorităţile de reglementare precum şi guvernele trebuie să depisteze şi să retragă toate produsele medicale care nu corespund normelor şi care au fost identificate în urma alertelor OMS şi să vegheze ca produsele să provină de la furnizori agreaţi, iar comercializarea acestora să fie aprobată de autorităţile competente.

Fabricanţii de medicamente ar trebui ”să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi”, a subliniat OMS.

Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze ”teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.

În ultimul rând, potrivit OMS, furnizorii şi producătorii de medicamente trebuie ”să verifice mereu indicii ale unei contrafaceri” şi să vândă doar medicamente utilizate de autorităţile competente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Spuneți țările cu copii morți, ne spuneți țara care a fabricat medicantele toxice și numele fabricanților, dar nu spuneți cei mai important denumirile sub care se vinde siropul antituse.

  2. Pai de ce au interzis ai nostrii vanzarea antibioticelor, a algocalminului si a altor calmante? ca sa poata vinde siropurile astea scumpe si cu efect secundar daunator.

  3. Ce prosteala folosesc astia! Din cate stiu, O.M.S tradus inseamna Organizatia MONDIALA a Sanatatii, deci, e pe tot globul, doar ei avizeaza tratamente si medicamente, vaccinuri si siropuri! Oare India e pe alta lume sau oms o face pe proasta sa iasa basma curata?! E doar doua intrebari la care oricine poate sa isi raspunda!

  4. PRESA = LIBERTATE SI ADEVAR! PRESA NU ESTE MINISTERUL ADEVARULUI! SI NU TREBUIE SA AJUNGA ASTFEL VREODATA! DOAR PRESA POATE DESCHIDE OCHII CELOR CARE DORM SOMNUL CEL DE MOARTE!

  5. Etilenglicolul este ce se folosea(foloseste in multe tari)ca antigel.Scade temperatura de inghet a lichidelor.In trecut,fiind un alcool,se folosea la falsificarea bauturilor.Au fost intoxicatii in masa la inceputul sec.20.Multi compusi neutri(excipienti) se folosesc la prepararea medicamentelor,dar nu au efecte secundare decat la doze de sute de ori mai mari.Siropurile pt.a fi mai ieftine,mai ‘primesc’etilenglicol care este dulce.

  6. au desfiintat industria unor tari pt a putea fabrica medicamente esentiale, iar ceea ce se cumpara si doar se ambaleaza la noi pot fi orice pt ca nu detinem aparatura pt a verifica substantele folosite in medicamente…de aceea au facut atata tapaj si cu aia de la Antena care mai detineau un laborator de verificarea a alimentelor…stie cineva din ce-i facut untul, iaurtul, etc.? suntem sclavii occidentului, cand au comparat produsele vandute in Romania desi erau sub calitate le-au comparat cu Spania nu cu Germania…asa ca…

  7. Firmele de distributie medicamente sunt dotate la noi in tara cu mici laboratoare pentru verificarea medicamentelor pe care le importa
    Problema este, ca aceste analize nu se fac efectiv ci numai din pix.Asa ca si la noi riscul este mare ori ca nu au efect in cazul infectiilor,ori ca pot fi daunatoare.

  8. Se moare din orice cauza: de la aragaz,de la siropuri,de la „climate change” doar de la terapiile genice impuse de voi,nu?
    Dar cati au murit de la virusul imbunatatit si sponsorizat de Fauci ne vorbeste OMS? Nu,nu e voie,Fauci desi pensionat,inca este cel mai bine platit de administratia Casei Albe. De unde vedem cine aduce moartea! Virusul lui Fauci si proteina Spike din vaxxinuri fac ravagii si nimeni nu raspunde. Fiarele astea ne vor anihila inainte de a li se atinge vreun fir de par.
    Chiar,in plandemita lipseau antiviralele si ati interzis medicamentele ieftine si salvatoare,ba ati desfasurat si propaganda infernala impotriva lor,acum in sezon al virozelor farmaciile sunt lipsite de banalul „nurofen raceala si gripa”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.