Pericolele cresc în jurul centralelor nucleare ucrainene

Pericolele cresc în jurul centralelor nucleare ucrainene din cauza apropierii luptelor şi a întreruperilor de curent, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, relatează AFP.

„Sunt numeroase pericole care se înmulţesc şi care sunt acolo până la sfârşitul conflictului”, a declarat Grossi presei, în marja unei vizite la un loc prevăzut pentru depozitarea de deşeuri radioactive la Bure, în estul Franţei.

Centrala nucleară Zaporojie, sudul Ucrainei, se află sub controlul ruşilor de la invazia ţării, la începutul anului 2022.

„Acţiunile militare au crescut, iar în misiunea noastră permanentă de experţi, pe care o avem în Zaporojie şi, de asemenea, în alte centrale ucrainene, se observă o creştere a atacurilor în jurul” centralelor, a remarcat Grossi. „Aceasta ne preocupă foarte mult”, a subliniat el.

Directorul AIEA a menţionat şi întreruperile de curent „care prezintă un risc pentru funcţia de răcire” a reactoarelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

 1. @L.V.
  -ce crezi ca iese („iasă”, ca la tine acasa)
  pe hornurile alea,
  fum cu izotopi radio-activi????

  e doar abur
  sau e centrala din vitan

 2. maier.. 5’43”
  Cine îți va răspunde? Toți stiu dar tac căci îndată o i-au la moacă și sunt alungați de la locurile calduțe..

 3. Ho bre cu teroarea. Războiul nu e pe zona acestor centrale, ukraina menține războiul departe de zonele locuite și de centrale! Nu uitați că ukraina folosește totul online cu marja de eroare in perimetrul de maximum 200 metri pătrați dar foarte rar eșecuri. Acest bula de la AIEA doarme sau visează teroare?!

 4. Cum cine ? Rușii! Atât de proști sunt că trag cu racheta în sus și așteaptă să cadă. (Ce ziceți băieți? Mă calific la ” servicii” ?)

 5. Pai, de ce le lăsați sa crească? Dați cu ierbicid sau lăsați o turma de capre sa le pasca. Neapărat sa angajați un bidenist ca sa le mulgă și sa facă din lapte hrana spirituala pentru cei care sug din biberonul NATO.
  PS. E clar. Rusii folosesc proiectile bumerang. Le-au achiziționat de la australieni, numai ca ei nu reușesc sa le prindă înainte de a exploda. Noroc ca noi ne-am prins și ne adapostim când se intorc ca să ne mângâie pentru ca ke-am scos la plimbare pe piața manipulării.

 6. Centralele ukrane sunt controlate de dusman, deci, ukranii nu pot exporta energie sa plateasca armele de la americani. Intelegeti a cui purtator de cuvant este „neutrul” acela.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.