Pericolul ascuns din şcoli şi grădinițe

Cercetătorii UBB atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult, depășind cu mult limita maximă admisă.

În opinia cercetătorilor de la UBB, creșterea concentrației de radon pune în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Conform unui comunicat al UBB Cluj, universitatea este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și care are rezultate științifice solide în domeniu, bazate pe o experiență de peste 30 de ani de cercetare și recunoscute de către CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare).

„Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirille publice în care își desfășoară activitatea majoritatea școlilor și a grădinițelor și au înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanțare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentrației de radon, însă fără succes. În 20% din școlile investigate din România dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon a depăşit valoarea limită”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, ghidul de finanțare al Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ nu cuprinde nicio prevedere cu privire la protecția pentru reducerea expunerii la gazul radioactiv radon a copiilor din școlile și grădinițele din clădirile reabilitate, renovate prin programul finanțat de stat.

„Forma finală şi publică a Ghidului nu cuprinde aceste măsuri, deși ele sunt obligatorii prin legislație. DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom prevede că Planul naţional de acţiune la radon pentru fiecare ţară europeană trebuie să fie corelat cu Programele de eficienţă energetică şi de calitate a aerului interior”, se mai arată în comunicatul UBB.

Specialiștii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) studiază constant efectele radonului asupra sănătății. Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat.

„Expunerea prelungită la niveluri care depășesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică. Uniunea Europeană a stipulat în DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom obligația ca statele membre să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale și antropice. România are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon care vine în întâmpinarea acestei directive, prin care măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum şi aplicarea unor lucrări pentru protecţia faţă de radon sunt obligatorii. Legislaţia din România prevede că nivelul de referinţă de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări/zi”, au mai transmis specialiștii universității clujene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. UBB este Finantata de Pokeristul George Soros.
    Aceasta „stire” are menirea sa Sperie Primatele Mioritice cu Rodonul pentru a pune Presiune pe Governu Meu#3 sa „reAbiliteze” Gradinitele cu Tencuiala de Balega Ecologica Kosher din Import.
    Pacat ca Nu avem si Noi in Romania un SRI…ca altii.

  2. Bunicii nostri care au trait in case ”pe pamanat” urmand gradinita, scoala, facultate nu au trait intr-un mediu cu radon? Cum explicati faptul ca unii au ajuns la 90 de ani sau chiar 100 de ani, zilele acestea a fost sarbatorita o centenara care locuieste intr-o casa obisnuita de 100 de ani. Unii s-au nascut in blocuri, la etaj se presupune ca sunt feriti de emisiile de radon, deci ar trebui sa aiba o viata mai lunga decat restul populatiei. Simplificati totul. Viata este un proces mult mai complex decat credeti. Unii au supravietuit si traiesc in Nagasaki si Hiroshima, faceti aceeasi gresala ca si prof. dr Constantinescu. Preda ingrasaminte complexe si afirma ca sarurile de potasiu din sol sunt insolobile, confundand un pahar cu solul care este un univers viu. Daca prof. ar fi deschis o carte de Agrochimie acad. David Davidescu ar fi inteles ca exista procese prin care potasiul din solurile romanesti e preluat de plante si este inutila folosirea ingrasamintelor cu potasiu. Cum pot vietui toate acele organisme de la unicelulare la mamifere/cartita, rozatoarele, etc. iar omul este in pericol, traind la suprafata Pamantului?

  3. Iarăși vor să ne sperie cu ceva natural. Jmecheria folosită este că-i fără culoare, fără gust, fără miros, numai specialiștii-l pot vedea.
    oarecum precum la covid, numai că așa ceva nu este, este închipuit, minciună.

  4. Enervant articol! Școli reabilitate. Dar ce conține radon radioactiv: zugrăveala lavabilă?, polistirenul placat ca izolația exterioară?, vata minerală?, polistirenul de la tavane false?, rigipsul?, sau podelele din parchet laminat? Bancile și scaunele din pal melaminat? Ce? Și cât se poate suporta? Este periculos numai dacă stai de 10 ore? Sau și 5 ore? Concluzii de cercetare prezentate în coadă de pește. Oricum Scoala facută în clase cu podele curățate săptămânal cu motorină, cu bănci de lemn cu masa ușor inclinată, cu teroarea caligrafie călimară cu cerneală, toc și peniță, cu tavane varuite și pereți cu zugrăveală pe bază de humă, cu uniforme de lână și cămașa de bumbac , cu criteriul nr. 1 al calității învățământului actual closetul în fundul curții, dar niște dascăli dedicați, cu vocație și răbdare care s-au străduit să scoată oameni din amalgamul de copii buni și râi și majoritatea săraci drept care ne mai și abțiguiau a fost net mai bună.

  5. Citez: „Radonul este unul din principalii agenți din mediul înconjurător considerat, după fumat, a două cauză în apariţia cancerului pulmonar. E un gaz radioactiv, care se formează în interiorul clădirilor, pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă SOLUL (atentie) pe care este amplasată construcţia”
    Cat de cretini poti fi „cercetatorii” de la UBB(cunoscuta pentru imbecilitatea corpului profesoral ) sa alertezi parintii cand e vorba de SOLUL pe care sunt amplasate constructiile si care e solul Romaniei?
    Inca o data daca mai era necesar,ne convingem de imbecilitatea universitarilor de la Cluj,ajunsa la celebritate prin exponenti ca Dincu,Marga,Boc,Rares Bogdan,Gusa si alte hahalere..

  6. Se pregătește terenul pentru următoarea salvare globală – vacsinul anti cancer

  7. Numai tampitii de la Bobesh Boyoy puteau inventa asa ceva. Asa-zisa universitate e o cloaca de mancatori de slana fuduli, care nu mai stiu cu ce sa se faca remarcati. Il au ca exponent pe cherechesul ” expert ” in politici de sanatate, adica frecator de menta.

  8. Ha, ha, haaa! Auzi cu ce prosteala manipuleaza javrele astea cand de fapt, in spatele acestei manipulari crase, sta o alta manevra si mai infecta decat coro, adica „sa se inchida tot si invatati peste hitare”! Marsh bai manipulatorilor! Citez dintrun comentariu al unui naiv de aici care crede cam orice varza sub rata:”Radonul este unul din principalii agenți din mediul înconjurător considerat, după fumat, a două cauză în apariţia cancerului pulmonar.”! Breeee!, voi chiar credeti aceste statistici infectate cu minciuni desantate?! Cunosc persoana care si la 75-80-85 ani fumeaza masiv, debutul fiind la 14-16 ani si nu au nici pe naiba! Ba mai mult, au fost pentru cardio la cobsultatii si medicii nu le-au intetzis fumatul! Bai dementilor, tutunul contine gudron, medicament care este recomandat celor care au scazuta tensiunea subit, e diferenta uriasa intre pastila gudron industruala si continutul frunzei din tutun! Un sau de gard refuzar de caini poate fi stimulentul pentru acesti manipulatori!

  9. radon,noxe auto,e.uri,tampoane vaginale,creme si prezervative:
    -si cica de fapt penixu aduce nishte virushi si dupa 20 de ani
    (asha au indicat „modelele de laborator”,shobolance modificate genetic,cu celule vaginale umane in ele)
    apare un cancerel „acolo jos”(asa se exprima poporu…).

  10. O afacere nouă pe plaiurile mioritice , ceva mai veche în raiul capitalist occidental , sunt unii care vând senzori de radon , cică când sună senzorul să deschizi larg ferestrele că sa cumulat radonul în casă, cică un senzor de radon e o sută dă ieuro și e musai să îl ai în casă, la fel ca pă senzorul dă gaze. Și iată ce zic aia care sau luat la bătaie cu radonul:
    „Şi mai avem nevoie de o legislaţie în domeniu. Senzorii de radon costă în jur la 100 de euro bucata, se instalează foarte uşor în fiecare casă şi, în lumea occidentală, reprezintă un must have. În clipa în care te muţi într-o casă, trebuie să ai senzori de radon, de monoxid de carbon. Suntem la începutul unui drum şi ar trebui să eliminăm rapid acest decalaj între noi şi lumea civilizată” …

  11. Radon inhalează tot prostu care arde gaz metan pe ”aragaz” și mai ales nu are sistem de aerisire, hotă. Gazul metan are invariabil și o concentrație de radon.. Se pare că in lume gazul metan românesc are cel mai puțin radon și sulf din lume, Deci este gazul cel mai pur,.. Insă este vândut, sau produci prostește ingrășăminte din el..Despre radon, e mai bine să nu știi de el,..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.