Perpetua întoarcere la Stanbul

Moschei. Minarete. Cântecul muezinului. Bosforul pe care, deși nu îl vezi, știi bine că îți este în gânduri, trăgându-te spre el. Mușterii, magazine, mărfuri. Strigăte, claxoane, autocare, camioane, șir nesfârșit de mașini, de oameni, de vieți, de biografii, de speranțe sau tragedii, noroc la toptan ori neșansă eternă, câteva zâmbete și multe priviri chiorâșe, ironii, perfidii, subtilități, rafinament de Orient și câte o rază dinspre Vest, neamuri de-ale Babilonului biblic, aluzii politice, Ataturk, Erdogan, balans între vest și est, între nord și sud, între Marea Neagră și Marmara, cu Egeea ei și cu Mediterana ei cu tot, între aproape și departe, între atunci și acum dar niciodată între trecut și va fi, pentru că totul, absolut totul se petrece acum, nu altcândva.

Stanbulul nu are timp decât pentru acum, nu pentru viitor și în niciun caz pentru vis. Visul e al poeților din cântecele tânguite în melisme pentatonice, al poeților despre care nu știi dacă mai există că adevărat prin vreun ungher al megalopolisului de 127 de kilometri lungime și 63 de kilometri lățime, în care se adună viețuind peste 22 de milioane de locuitori. Sau e al cine stie cărei fecioare care se tânguie și ea, privind spre apa Bosforului care îi promite o liniște eternă, știind bine că visul îi va fi spulberat de cine știe ce căsătorie de convenție, la fel cum, în alt colț al locului urieșesc, visul unui flăcău e aruncat și el în apa strâmtorii, acolo unde elicele vapoarelor îl vor toca până nu va rămâne din el nimic, nimic, nimic.

Este același Stanbul pe care omenirea îl știe de mai bine de 2000 de ani, de pe vremea când grecul Byzas ridica drept așezare vechiul Byzantion, devenit Bizanț salvator de creștinism după prăbușirea Romei, devenit imperiu atoatestăpânitor pe cele două margini de continente și de lumi, țintă și poftă nesățioasă pentru cuceritori de toate mamele și ajuns în stăpânirea unui neam care i-a păstrat rostul în care s-a născut, îmbogățindu-l cu propriul rost și fiindu-i de folos celui care îl stăpânește acum.

Este același Stanbul în care vestigiile Greciei și ale Romei antice de abia dacă le mai ghicești, în care urmele Bizanțului de abia dacă le mai atingi cu privirea, în care palate sublime precum Topkapi ți se dezvăluie lăsându-te doar să ghicești fabuloasele povești sau uluitoarele momente ale istoriei pe care le-a găzduit și pe care le-a zămislit, în care Moscheia Albastră te cheamă pe tine, nevolnic drumeț de altă nație și de altă credință să i te-nchini cu respect măcar pentru măiestria arhiteților, dacă nu pentru altceva, același Stanbul pe malul căruia zidurile albe ale palatului Dolmabahce păstrează în ele dorința deșartă a unei imitații rămasă acum doar ca o curiozitate, orașul urmându-și drumul inspirat de Orient, același Stanbul a cărei parte dinspre răsărit pare mai potolită dar și mai conservatoare, mai tradiționalistă, parte în care poți dibui mai bine decât pe malul european hipodromul roman care, la capătul de dincolo de cartierul Fener păstrează ceea ce este considerat primul semn de circulație din istorie, adică o talpă de bărbat săpată în marmură care îți spunea că, depășind-o cu propria-ți talpă, poți intra în bordelul care exista acum mai bine de 2000 de ani, iar dacă nu, dacă piciorul îți era mai mic, erai considerat minor și erai pus să mai aștepți măcar până îți dădeau tuleiele.

E același Stanbul care, în cel mai înalt punct de pe partea asiatică găzduiește Moscheea Ceamlica, zisă și a lui Erdogan, care, cu fața spre Europa așezată fiind, amintește de ambițiile și poftele neîmplinite ale lui Soliman Magnificul.

Dar este și același Stanbul în care ți se spune să nu cumva să ajungi în Bagcilar, cartierul rău-famat în care copiii sar pe tine ca niște mici raptori, încercând să te fure, iar dacă îi repezi se aruncă pe jos țipînd ca din gură de șarpe, mințind că i-ai lovit, motiv tocmai bun pentru ca niște hădrălăi să sară pe tine, să te ducă în cine știe ce ungher și, punându-ți cuțitele la gât, să te oblige să le dai tot ce ai la tine, dar mai ales pașaportul de țară a Uniunii Europene, care, în lumea emigranților, e aur curat.

Este și orașul în care se află piața Aksaray, acolo unde își fac veacul românii sosiți pentru aliș-verișuri și afaceri de tot felul, la vedere sau mai ascunse, motiv pentru care în zonă hotelurile sunt mai ieftine și mâncarea mai proastă, este orașul în care Laleli e punct central, într-atât de central încât, chiar pe platoul din fața intrării la Universitate, o fetiță de vreo zece ani, îndemnată de părinți, a vrut să fure subsemnatului rucsacul, însă e și orașul în care încă mai există Turnul Genovezilor, cu cartierul său boem cu tot, turn botezat de ceva vreme Galata și la poalele căruia se află un bar în care la ora zece dimineața îl poți auzi din difuzoare pe Toto Cutugno cântând ”Un italiano vero”, îngânat de un grup de tineri englezi plini de vervă, semn autoritar ca o Constituție a locului, care spune că multiculturalitatea este cea care a dat vitalitate, și rost, și direcție, și prosperitate, și împlinire.

Dar mai presus de orice, Stanbulul este acel loc în care se află Ayasofia, acolo unde, din înaltul peretelui dinspre răsărit, Maica Domnului cu Pruncul în brațe privește spre lume iertându-i păcatele, mângâindu-i obrajii înlăcrimați de vină, dându-ți ție, păcătos etern, motiv de perpetuă întoarcere, în numele Tatălui, al Fiului, al Sfântului Duh, Amin!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

22 de Comentarii

 1. Deja J.R.Biden ne-a spus cum Ucraina este doar o mica pietricica din ceea ce se va intimpla in lume . In Romania vedem , parca fermecati care vor fi pasii .Trilaterala Rep.Moldova ,Romania ,Ucraina ,parteneriatul strategic nou infiintat , ajutorul acordat Ucrainei in plan militar si economic , intrarea Romaniei in Schengen si parcursul devenit European al Rep.Moldova si al Ucrainei , oferta ce tine de instruirea pilotilor de avioane F16 si de alte noi oferte ce se concretizeaza chiar acum cu Marera Britanie , tintesc nu numai nasterea unei forte militare extraordinare in aceasta parte de lume dar si opresc toate actiunile ruso – maghiare inca din fasa .Forta data de aceasta Uniune(Visegrad s-a dezintegrat)va cuprinde si Polonia si va contesta in curind si dominatia Turciei din Marea Neagra ca si partea Europeana a Stambulului .Dupa cum bine vedem Marea Neagra nu mai poate oferi protectie niciunei forte navale indiferent cit de mare si de puternica este ea .In Romania vedem cum Orban de Budapesta vrea sa formeze o alianta punctuala aducind impreuna pe Kelemen(UDMR) ,Barna(USR),Ciolos(Reper) ,Orban fost PNL si Tomac(PMP) spre al sprijini ,conform dorintelor Moscovei ,punctual, doar in alegerile Prezidentiale , pe Simion (AUR). Jocul devine interesant pe masura ce Trump pierde fondurile si sprijinul material al marilor investitori americani ce nu ii mai sprijina campania electorala de nominalizare si pe masura ce banii se consuma iar evenimentele atasate il prind din urma pe Trump .De acum inainte trebuie sa privim Romania , Ucraina si Moldova ca un intreg militar .Extraordinara realizare a Presedintelui Iohannis ce„ taie bilete la spectacol ”pina si Austriei .

 2. trebuie sa fii nebun ca sa cheltui bani in acea cloaca islamista populata de mongoloizi.

 3. cand aud „cantecul muezinului” amplificat de statie imi vine sa o iau razna…

 4. Esentialul este Sf Sofia a noastra, a crestin-ortodocsilor pe care liftele asiatice au pangarit-o si umilit-o transformand-o in moschee. Proces reluat si de actualul sultan care i-a ridicat statutul de muzeu, readucand-o la rangul de moschee. Ce usor este sa jonglezi cu ceea ce ai furat din ceea ce au creat altii! Paralelism perfect cu Transilvania nostra furata de alte creaturi asiatice aduse de vant.
  Dar ptr ca sus exista un Dumnezeu crestin, l-a lovit pe marele cuceritor Suliman unde il doare azi mai tare: in urmasi.
  Acest gunoi care se credea stapanul lumii si-a omorat doi fii conceputi cu alta sotie, fii foarte capabili, pe motiv ca vor sa-i ia tronul. Lucratura in totalitate a ruteanei Roxelana. A fost razbunarea Roxelanei.
  A dat Dumnezeu si a ramas ca urmas la tronul lumii un nevolnic betziv, Selim al II-lea cel Betiv, fiul celebrei Roxelana, interesat doar de vin si sex.
  Cu acest gunoi uman a inceput decaderea imperiului Otoman. De la el imperiul a tot dat inapoi ca racul.
  Sf Sofia traieste inca in inimile ortodocsilor. Nu trebuie sa ne miram ca turcii gasesc azi biletzele cu rugaciuni crestine, strecurate in crapaturile din zidurile Sfintei Sofia.
  Sf Sofia nu poate fi data uitarii. Acolo este mama crestinatatii noastre……[Rumburak]

 5. Supermarket România mâncare:, DOVLECEI țara de origine Turcia. ZUCCINI țara de origine Turcia. ROȘii țara de origine Turcia. PORTOCALE țara de origine Turcia. LĂMÂI țara de origine Turcia. CASTRAVEȚI în OȚET țara de origine Turcia etc… Sau LC WAIKIKI:,
  Îmbrăcaminte pentru copii fabricat în Turcia. Îmbrăcăminte femei Fabricat în Turcia. Îmbrăcaminte barbați Fabricat în Turcia.
  Îmbrăcăminte bebeluși Fabricat în Turcia… Și dacă ne-am ras de pe fața României industria putem continua la nesfârșit cu: Fabricat în Turcia.

 6. A ramas in istorie ca Selim cel Betiv, ahtiat de sex, daduse ordin sa i se faca un vagin de vaca din aur. In aceasta masinarie isi descarca el energiile si fanteziile. Se saturase de cele 300 de cadane din serai ……[Rumburak]

 7. Am fost în Turcia cu vreo cincisprezece ani în urmă. Mi-au rămas în suflet Istanbul și Pamukkale.

 8. Turcii n-au furat doar Sf Sofia. L-au furat pana si pe Iisus Hristos si l-au decretat profet al lui Allah. Sa nu mori de ras?
  Au furat nume ebraice din Bioblie:
  Suleiman = Solomon
  Ibrahim = Avraam
  Musa = Moise
  Iusuf = Iosif
  sau
  Iskender = Alexandru……[Rumburak]

 9. Conflictele interpersonale, sociale, interstatale etc au fost provocate din nenumărate cauze : aroganță, dispreț, agresivitate, divergente nesoluționate de scopuri și interese etc etc
  Niciodată, dar niciodată din respect reciproc, înțelegere, prietenie, ajutorare reciprocă etc etc
  La ce atitudine se poate aștepta … un dezechilibrat, de exemplu, din partea a milioane de credincioși islamici, a zeci de state în care Islamul este religie oficială, față de imbecilități (termen blând !) de de genul : … când aud „cântecul muezinului” amplificat de stație îmi vine să o iau razna… ?!
  Aidoma dementului care punea mâna pe armă când auzea cuvântul cultură…

 10. @W, „trebuie sa fii nebun ca sa cheltui bani in acea cloaca islamista populata de mongoloizi”
  Stoian nu a trecut Podu in Asia,
  in mahalala:
  ii dadeau aia o circumcizie la creierii capului de se satura!

 11. @mafalda : ce fac durerile la nervii capului din om ! Și zii asa , România, Ukraina și Moldova ii vor pune la punct pe rusi și pe turci în Marea Neagra ?

 12. Bă, omule !
  – ce ți se întâmplă de nu poți citi detașat un text despre Stambul ?
  – sunt „meleoane” de vizitatori străini care nu gândesc ca tine
  – ce-ai zice dacă vreun turc îți descrie colțișoare din … Ferentari, Zăbrăuți sau de-astea de pe unde viețuiești tu ?
  – la „mongoloizii” ăștia avem și ce să vedem !
  Poduri peste Bosfor / tunel pe sub Bosfor / stațiuni maritime dificil de comparat cu ale noastre / producție națională nu chiar de persiflat etc

  Nota : Neicușor Dan a muncit peste un an la fiecare din cele două poduri „grandioase” din Cișmigiu / Parcul Tineretului!

 13. Wow ! Superb. Foarte frumos ! De aci inainte il voi citi pe Ilie Stoian cu alti ochi….

 14. La ce … orient te referi ?
  „E” mai multe : Apropiat, Mijlociu, Îndepărtat !
  Asculți doar…manele și de-aia debitezi neghiobia asta.

  Pentru mine, gmbplay = gogoman

 15. Am postat si au APARUT Comments ale mele.
  ACUM au disparuuuut … 🙂
  Adica Alde ANONIMs au telefonat SCURT si Zilnicuu’.ro s-a executaaaaat …
  Rushiniiika !
  Le voi POSTA oe BOLGuu’ meu, imrepuna cu TOATE Cele refuzate in acelasi Stil, telefonate adica de catre ANONIMs …

  ASTA este PROBA ca am DREPTate …

 16. Frumos articol ! Felicitari d.le Stoian ! ps- Pt. a fi inteles mai bine , Stambulul trebuie vazut si cu ochii mintii , ai imaginatiei ! Este fabulos ! Stambulul nu apartine Turciei , apartine umanitatii !

 17. Fooooarte FRUMOS !
  Serios, si Orasul, si Descrierea IlieStoianista … 🙂
  Problema NOASTRA, a Romanilor este ca uitAM repede, desi tinEM Minte GREU!

  Recomand Lecturi serioae asupra EvuluiMediu Romanesc, spre Edificare asupra a TOT CE ne-au facut, in Ordine
  (incompleta, ca LIFTELE Barbare ne-au calcat in Valuri, imediat dupa Fuga Imperiului ROMAN din Afga … 🙂 Pardon! I beg Your Pardon!
  Din DACIA la 263 AD …)
  SLAVII
  UNGURII
  TURCII

  Slavii auvenit in Valuri URIASE si au SLAVIZAT pe ROMANII care populau intreaga ROMANIE Bizantina.
  Multa Vreme ROMAN era sinonim cu RUMAN, adica Serbul BOIARINului Slav.
  Desi vorbeau sibur Limba Romana, intre Boieri, multa Vreme vorbeau Slavona, Cestie pe care au mentinut-o in Biserica CRESTINA Bulgarizata, dupa CE Bulgarii DIN Imperiul ROMANO-Bulgar, intemeiat de ROMANII ASANesti au intors Istoria in Favoarea LOR, la SUD de Dunare.
  Incet, incet Diferentele s-au aplatizat si NU mai putem vorbi de Slavi SI Romani …

  UNGURII
  Acestia, dupa ce au fost „LINISTITI” si pusi la Locuu’ lor, in Pusta semanand cu Stepa Bashkieza de catre GERMANI, la 955 AD sau 962 AD, se cerceteza inca … 🙂
  au napustit inTransilvania, profitand de Slabicunea Romanilor SI Slavilor de Acolo, Slabicune consecutiva Valurilor de BARBARI navaliti CONTINUU de la 263 AD si pana la Unguri.
  Au instaurat un Regim de Teroare TERIBILA, NON Europeana si au ROBIT, EXTERMINAT CRUNT pe Romanii AUTOHTONI.

 18. Am sa prezint in Curand Idei din Cartea domnului Profesor Ion Coja „Invincibile Argumentum” in care acesta trece dincolo de Controversele Istorice ( pe care le analizeaza en detail) si arata ca LIMBA ROMANA, ACEEASI pe TOATA Intinderea Iperiului lui Boierbista – Situaie UNICA in Europa plina de natii cu Limbi impanate de DIALECTE – este un ARGUMENT ImBatabil …
  TURCII
  In general SE STIE despre Relatiile intre NOI, Romani si TURCI.
  Nicio alta Natie NU ne-a facut ATATA Rau, Noua, Romanilor, pecum TURCII.
  Pe scurt, JAF TOTAL !
  BIOLOGIC, prin ROBII luati la fiecare Campanie MILITARA sau cu Trupe NeRegulate, Akangii si Navrapi, care traiau NUMAI din Prada, la care Robire au fost FRATI de FURAT si Tatarii, de Altfel FRATI apropiatide Sange cu Turcii.
  La fiecare Campanie a Sultanilor in Tarile ROMANE, Tatarii „Biciul de Foc al Sultanului” veneau si ei, dupa PLEAN …
  ECONOMIC direct prin ALIMENTELE pe care le luau de AICI la Peturi Derizoprii sau pe care eram obigati sa le dam LOR degeaba, ca ZAHEREA, in Timpul Campaniilor lor de Jaf si Ucidere prin Alte Parti.
  FINANCIAR, Haraciul fiind doar ASA, de Fudulia DOMINATIEI Politice, TEMELIA fiind Gramezi de Obligaii care odata platite, deveneu LEGE !
  La luarea Domniei,
  La Mentinerea Domniei,
  La … 😊 JUPUIREA’M’Prejur a Fiului cel Mic al Vizriului al Treilea, va dati Seama CE se platea la Operatiunea Im’Prejur a Plozilor SULTANULUI, ca avea Ala Masina de facut Copii, HAREMuu’ …
  TOATE aceste Obligatii erau de Zeci de Ori mi mari decat HARACIUL !
  Daca s-ar face CONTABILITATEA a CAT ne-au stors Barbarii ASHTIA in TOATE Modurile descrise mai sus, va dati Seama CE POPOR am fi putut ajunge !

 19. CONTINUAREA CONTINUARII …
  Ma mir ca NU o fac, Istoricii si Academicienii, ei sunt ocupati ANCILAR Mode cu Identificarea SI Ridiculizarea, la Ordin STRAIN a „DacoPatilor” !
  Un POPOR Hranit, in Siguranta, in Stare NORMALA deci, LIBER la Dezvoltare ITEGRALA !
  Si de Aia ma indignez, ma’n’tzelegi cand vaz ca se cam KKa preDanshii, LYRIC Mode, Unii si Altii vis a vis de TURCII actuali, in FOND aceeiasi ca si Strabunii LOR, AiaCare ne-au FXXXT cam 477 de Ani Infernali !
  Odata ca NU este Frumos sa uitAm ca au fost CALAII a Sute de MII de Romani cat au stAt in Carca NOASTRA.
  AR TREBUI sa aratam RESPECT fata de Srabuni, ca Sacrificiul LOR ne-a permis TOTUSI, sa fim (INCA) un Stat National!
  NU sa URAM Aiurea pe TURCI da’ macar sa fim DISTANTI si PRECAUTI vis a vis de un POPOR cu ASAO Istorie CRUNTA de Crime si Jafuri !
  Mai ales in Conditiile AGITATIUNII Neo Ottomaniste iscata de Erdogan.
  ASTA viseaza oa o NOUA Turcie SULTANALA, de la Balcani (SI cu Ungaria, ca sunt Rude VECHI) SI cu TOTI TURCII, ca sunt fff InRuditi TOTI din Fostele Republici Sovietice MUSLIME din AsiaSI din Asia Centrala, ca TOTI sunt TURCI si pana la (inclusiv) UIGURII Muslimi din China …
  In aceste Conditii, OriCAND se poae gasi o Oportunitea Istorica si DREACuu’ ne-a luat, daca IAR ne imbarligam PreaStrans cu Danshii.
  DEJA, „BINE” condusi de Slugile Imbecile PUSE in Carcile NOASTRE cu … 😊 Instrumentuu’ MODERN de Play the Piano, am DAT practic TOATE Strungurile, Frezele, MASINILE Unelte in general, c a TAMPITII TURCILOR, Operatiune PLANuita inca inainte de Lovilutie si acceptata senin de Javrele care NE STAU in Carci …

 20. INCHEIERE
  Ca Incheiere, Deontologia de COMMENTACK serios si corect ma obliga sa prezint si SINGURULAspect POZITIV din Partea TURCILOR, chit ca a fost IMPLICIT, NU din Simpatie pentru NOI, Romanii.
  DACA NU erau Turcii, in Calea Expansiunii RUSESTI de DUPA 1711 si a Expansiunii HABSBURGILOR de pe la 1530 (pe Timpul lui PetruRARES) ne lua DREACuu’ Definitiv.
  RUSII ne faceau RUSI, inceeet, inceeet, ca Pithonuu’ …
  Austriecii NE lasau ca TAMPITII pe Labbele Bashkireze ale Maghiarilor si ADIO Limba, Natiunea si STATuu’ ROMAN
  ACUM vorbeam Limba CAILOR !
  Va prezentam Postarile mele … 😊 UNICE cam ASHA : Nihao Nichh HOHOOHHHooo … plus COPITELE de Rigoare CelorCareLeCer, fie SI ANONIM Mode … 😊

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.