Petrom face o mutare-şoc: scumpeşte gazele de capul lui

Compania petrolieră a decis unilateral să majoreze cu 8% preţul gazelor de producţie internă de la 1 octombrie, ceea ce va însemna o scumpire de peste 3% pentru populaţie.

Românii plătesc unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din Europa, deoarece avem avantajul unei producţii interne, care acoperă 80% din consumul ţării. Astfel că importăm puţin de la ruşi, în comparaţie cu alte state, iar majorarea preţului pe pieţele internaţionale, ca urmare a creşterii cotaţiilor petroliere, ne afectează într-o mică măsură. Ruşii vând acum gazele cu 500 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce preţul resurselor româneşti este de 160 de dolari.

Însă Petrom, care extrage jumătate din gazul ţării, urmăreşte exclusiv optimizarea profitului şi încearcă de mai mulţi ani să crească preţul gazelor pe care le produce. În ultima vreme, discursul public al oficialilor Petrom, în care cer liberalizarea preţului, a devenit tot mai vehement.

Iată că reprezentanţii companiei au făcut şi ceva concret pentru a forţa liberalizarea preţului. Surse din domeniu au declarat, pentru „Adevărul”, că Petrom şi-a notificat clienţii la începutul acestei săptămâni de faptul că va majora, de la 1 octombrie, cu 8% preţul gazelor din producţia internă curentă şi cu 16% pe cel al resurselor extrase din depozite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.