PF Daniel, mesaj special pentru migranții români

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj cu prilejul Duminicii migranţilor români în care îi îndeamnă pe aceştia să nu uite că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, însă acest dar trebuie păzit, îngrijit şi sfinţit.

„Duminica aceasta, dedicată românilor aflaţi departe de ţară, dorim să fie pentru toţi o zi a recunoştinţei şi a dragostei, a împlinirii şi a bucuriei alături de toţi cei dragi, o zi în care să mulţumim clerului şi credincioşilor din Diaspora pentru statornicia lor faţă de valorile identitare româneşti şi pentru jertfelnica lor slujire. Cu multă dragoste părintească, îi îndemnăm pe toţi românii care trăiesc departe de ţară să nu uite că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, însă acest dar trebuie păzit, îngrijit şi sfinţit. Iar dacă l-am pierdut, trebuie să-l căutăm cu multă credinţă şi speranţă, rugându-ne lui Dumnezeu, Maicii Domnului şi Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, să ne vindece sufletul de păcate şi trupul de boli”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

În comunicat se aminteşte că, avându-se în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflaţi în suferinţă sufletească şi trupească, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat Anul 2024 drept Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi.

„În lumea în care trăim, omul tinde să se închidă tot mai mult în propria lui individualitate, concentrându-se doar asupra lui şi a nevoilor sale. Însă, Biserica se roagă pentru întreaga umanitate şi, în mod deosebit, pentru cei aflaţi în suferinţă, pentru cei bolnavi, săraci şi orfani, potrivit îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos la iubirea faţă de aproapele: ‘Întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei 25, 40). Când boala a devenit parte integrantă a vieţii, suferinţa nu poate fi deplin înlăturată, însă este de datoria noastră să ne îngrijim de semenii care sunt suferinzi. De aceea, slujirea sacerdotală a cuprins dintotdeauna şi datoria clericilor de a se îngriji de cei bolnavi, ca o împlinire a poruncii Domnului Iisus Hristos, dată ucenicilor Săi trimişi la propovăduire: ‘Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi’ (Matei 10,8)”, a subliniat Patriarhul BOR.

Potrivit înaltului ierarh, în societatea contemporană, pastoraţia şi îngrijirea bolnavilor se confruntă cu o serie de dificultăţi, la care trebuie găsite soluţii adecvate.

„Bătrâneţea, care, desigur, nu este echivalentă bolii, este însă o perioadă a vieţii în care fragilitatea trupului îl expune pe vârstnic suferinţelor fizice, iar acestea îl fac pe bolnav de foarte multe ori, mai ales în lipsa unei îndrumări duhovniceşti potrivite, să se însingureze şi să-şi acutizeze starea, neînţelegând că suferinţa trupească îndeamnă şi la căutarea sănătăţii spirituale. Din păcate, tehnicizarea majoră a îngrijirii bolnavilor, care în sine este pozitivă, a devenit un factor ce duce la însingurarea acestora. Pe de altă parte, viaţa cotidiană a devenit foarte complexă, ritmurile de lucru s-au accelerat şi nu mai găsim timp pentru a vizita bolnavii în spital sau pe cei singuri, aflaţi în suferinţă acasă. Bolnavul are nevoie, pe lângă îngrijirea medicală corespunzătoare, şi de o alinare sufletească pe măsură, ce nu poate fi înlocuită de niciun tratament medical. Sprijinul emoţional, compasiunea, înţelegerea şi comunicarea eficientă între bolnav, familia acestuia şi personalul medical sunt condiţiile principale pentru a spori vindecarea celor suferinzi. Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Sa şi Sfinţii tămăduitori fără de arginţi sunt adevăraţii vindecători ai bolnavilor, de multe ori, inspirând lucrarea medicului, care tratează. Prin lucrarea Duhului Sfânt în lume, în special prin Sfintele Taine, slujitorii Bisericii continuă misiunea la care au fost trimişi de Hristos, vindecând şi alinând suferinţa nenumăraţilor bolnavi”, mai spune Patriarhul Daniel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

12 Comentarii

  1. 2024 e declarat de prea afaceristul popă Daniel „anul celor fără de arginți”, adică anul săracilor și a sărăciei😯?! Bine că are el de toate și țara e sub orice critica, ‘noroc’ de ukraina de au început să construiască șosele in Romania.

  2. Bai barbosule si imposture care iei pielea de pe sclavii naivi si creduli si pun botul la hohaiala ta ,mai bine spune citi preoti in Colonia Rumunia sint homalai si pedofili

  3. … sa se ocupe de ei si sufletele lor Biserica Scientologica.

  4. @parere
    Ai inteles „tot”, ce sa zic. Sfintii tamaduitori fara de arginti nu inseamna neaparat saraci, ci, pe intelesul tau, aceia care lucreaza in „voluntariat”, din dragoste de semeni. Iar acest fel de oameni nu sunt deloc saraci spiritual, ba dimpotriva. Iar saracia fizica pentru ei nu conteaza. De aia ei au si ajuns sa fie considerati sfinti si de aia eu, tu, noi nu suntem.

  5. Sa puna mana sa ajute poporul,sa termine cu stransul averilor!sa plateasca taxe si impozite ca oricare,sa ramana oameni!

  6. Multumiri de ocrotire! Daca trec dincolo inainte de vreme, macar stiu ca am facut ce puteam face cat am avut ocazia sa fiu in viata chiar daca pe multi revolta facerile mele. Asa ca mine au fost si altii. Fara perspectiva unui vaccin curand, fara sanse in tara, dormit pe jos, luat totul de la zero, ne-am tras suflarea/sufletul in piept si ‘Cu Dumnezeu inainte!’

  7. Cea mai recenta manifestare de pe 15 Aug., daca era ultima participam si eu, a strans nici macar 100.000 de locuitori din 19.000.000, adica 1 din 190 !

  8. In timp ce „parere…” ne acuza de inalta tradare si fuga rusinoasa, frate-sau de arme, Miai, ne numeste papugii adica purtatori de papuci precum calugarii catolici. Ei doi au voie sa poarte curea cu catarama metalica ca sfinti parinti cu catarama, noi insa n-avem voie metale sa nu cumva sa fim trazniti. Au grija sa intram noi intai in rai, apoi si ei. De altfel in minunatul lor serviciu, fratii nostri romani nu ne mai inteleg durerea care ne fac sa incercam sa ne descurcam si altfel. Dar ii iertam si aici cat timp nu ne deranjeaza.
    La randul nostru ii ajutam sa se simta oameni de omenie din ‘stable genius’ de neclintit care deja sunt.

  9. Lasati vraja marii ca vreti binele diasporei cand sunteti haitasi in urma lor venind cu sistemul de care au fugit sa ii prindeti precum faraon dupa evrei! Spuneti-le ferali, necrestini, cum vreti, dar diaspora intai de toate sunt liberi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.