Piața cerealelor. Guvernul României aşteaptă Planul de acţiune promis de Ucraina

Guvernul României aşteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de acţiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieţei cerealelor din ţara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.

Într-un comunicat transmis vineri seara, Executivul „îşi exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluţie în plan european pentru prelungirea restricţiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de această decizie”.

„În funcţie de Planul de acţiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români. Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană şi cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile pieţelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, mai precizează sursa citată.

Comisia Europeană a pus punct, vineri, interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine, informează executivul comunitar, citat de AFP.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul acestei săptămâni că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Pe de altă parte, ministrul Florin Barbu a transmis că vor fi luate cele mai bune măsuri, atât economice şi financiare, cât şi acte normative, „pentru a sprijini şi proteja fermierii români”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

19 Comentarii

 1. Noi asteptam mila criminalilor de la Kiev?! Pai, cerealele cu care ne sufoca nici nu-s ale lor ci ale americanilor. Transportul graului strain trebuie blocat, granitele inchise, iar ” refugiatii ” obligati sa paraseasca Romania. Atata vreme cat Jidelenski se lauda cu noi cuceriri, inseamna ca teritoriul Ucrainei e sigur. Sa se duca acasa! Iar americanii sa-si ia jucariile si sa se joace in alta parte.Ne distrugem drumurile, proturile si Delta dunarii, doar ca sa facem jocul unor jaddani globalisti. SUA nu ne-a dat decat ordine, nu si bani.

 2. Polonia și Ungaria au acționat. Guvernul nostru, așteaptă…
  Votez AUR!

 3. promite Zelinski ca o sa protejeze piata din rromania, Ciolanis-Ciolacu-Cioaca pun botu’ si o sa falimenteze fermierii si o sa distruga drumurile in timp ce o sa va minta frumos

 4. Iubiții noștri ucraineni închid brusc alte 74 de biserici ortodoxe, toate la Kiev. Ce altceva poți aștepta de la un boxer ajuns primar? De Klitchko vorbesc. Pe care fie că le vor demola, fie le vor da greco-catolicilor. Acum înțelegem și mai bine de unde vin ordinele de atac împotriva Bisericii Ortodoxe Române. De la Washington și Vatican.

 5. SLUGA-ILOTUL ESTE DOAR O „UNEALTĂ” A STĂPÂNULUI DE SCLAVI CARE ARE DREPTUL DE VIAȚĂ ȘI DE MOARTE ASUPRA ILOTULI!

 6. Afară cu toți ucrainenii din România și granițele României închise pt ei,ukracii aduc masiv și drogurile in România pt că nu mai există niciun control pt ei

 7. La fel se intampla, asa practica politicienii romani cu absolut toate firmele straine cu interese prin si in Romania, apoi aproba legea exact cum a fost pusa pe tava. Asra clar respect pentru tara condusa si administrata de politicienii romani dezintetesati de tot ce misca in Romania, interesati fiind doar de propria buna stare si confort luxos.

 8. Deci Ucraina conduce U.E. si implicit Romanica ! Pe noi nu ne duce capul la nimic ???

 9. Da…oaia asteapta mila lupului imbracat in blana de oaie !!!

 10. 😂Polonia și Ungaria a zis nu , Romania așteaptă indicații de la ukr

 11. Restul țărilor implicate au prelungit unilateral embargoul protejandu-si producătorii. Statul român slugă așteaptă să le spună șefii ucraineni ce si cum să facă. Ce rușine maximă!

 12. Blocul fanariot astepta poruncile de la Inalta Poarta.

  Cu idioti pupincyristi ca Rares Bogdan se castiga si razboiul si praful de pe toba de pe brucselleza kompensatii. Prafuri albe. Tara de drogati.

 13. „Prietenia” impotriva rusilor say impotriva altor tari impreuna cu uctrainenii va aduce LA sapa de lemn..
  Hai si inca o manela..

 14. „Prietenia” impotriva rusilor sau impotriva altor tari impreuna cu uctrainenii va aduce LA sapa de lemn..
  Hai si inca o manela..

 15. Deci Romania va fi singura care va permite transportul (deci importul!) cerealelor ukrane pline de toxine. A si spus-o Grindeanu, ca ii sprijinim pana la capat. Si sa mai votez PSD-PNL ?????
  Chiar suntem ultimii, ultimii din Europa dar si din lume? Nu mai avem dreptul sa decidem nimic ?!!?

 16. Nu va panicati, fratii moldoveni sub conducerea surorii noastre (si sa-i ajute Dumnezeu la prezidentiale si sa ne uneasca in sfarsit – Romania mica, cu Moldova mare) o sa ne dea tot sprijinul – ca doar de la rasarit a venit intotdeauna lumina – s-o rezolvam si pe asta, cu cerealele ucrainiene crescute din pamant american… Atata doar ca cerealele astea, pe parcurs, o sa aiba acte de Moldova, desi o sa vina in camioane cu numere de Ucraina… Ceva problema ar mai ramane totusi, zice prim ministrul moldovean: ar fi nevoie de mai multe poduri peste Prut – si doar n-o sa le faca Moldova, ca e saraca, Grindeanu cu romanii lui ar fi tocmai aia potriviti…

 17. Asteptati-l mult si bine, o sa va fie trimis ca si in cazul Bastroie.
  Odata si odata o sa dati seama pentru tradarea intereselor Romaniei..

 18. Pai ce sa asteptam de la UE ? Cu un Bordell , analena , scUrSSULA , Macrou ,Metssola ,etc ? Numai unul si una. Bordell si Analena au ajuns de rid si curcile de ei.Si cu scUrSSULA ne apropiem mai repede de a deveni gubernie urkaka.La trei coceni un idiot patentat iar la guvern si parlament niste ratati si pupincuristi de teapa cotroceneanului. Avem ce am votat . Fac parte din natia asta si minoritatea se supune majoritatii. Chiar daca majoritatea „bubuie”.Asta-i „TARA NOASTRA”!Avea dreptate Petrov cind a spus : „O sa ma regretati”! Chiar hahalera cum a fost, era cu 10 clase peste „idiotul util”made in Sighii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.