Piața futures a gazelor, un nivel maxim

Iarna care bate la ușă s-ar putea dovedi mult mai costisitoare decât s-a anticipat și pentru consumatorii casnici dar și pentru cei industriali. Piața futures europeană a gazelor a atins un nivel maxim din toate timpurile, de peste 800 $ la 1.000 de metri cubi, scrie sputniknews.com.

Prețul gazului în Europa în timpul tranzacționării din 14 septembrie a doborât un record și a depășit 800 de dolari la 1.000 de metri cubi, potrivit datelor bursei ICE.

Costul contractelor futures din octombrie pe hubul TTF din Olanda a ajuns marți la 801,2 dolari pe 1.000 de metri cubi, sau 65,5 euro pe MWh (pe baza cursului de schimb actual al euro la dolar, prețurile pentru ICE sunt prezentate în euro pe MWh).

Sunt vești și mai rele decât creșterea facturii la gaze

Prețurile la gaz sunt în creștere din cauza ofertei care a rămas în urma cererii pe fondul recuperării coronavirusului. Capacitatea de stocare în Europa a fost de 70,75% duminică, cu 15 puncte procentuale sub media de cinci ani.

Preţurile inaccesibile ar putea limita cheltuielile de consum ale gospodăriilor şi eroda salariile prin inflaţie, obligând guvernatorii băncilor centrale să ia unele decizii dificile de politică monetară. Şi mai grav, deficienţele în aprovizionarea cu gaze ar putea paraliza industrii întregi şi chiar întrerupe livrarea de curent electric în ţările în curs de dezvoltare, declanşând tensiuni sociale, scrie Bloomberg, citat de digi24.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Important e ca Europa sa fie verde si lumea sa o arda ca in Evul Mediu in timp ce elitele stau cocotati in zgarie nori

  2. Futures pe dracu. Se plimba gazul prin intermediari până ajunge la ceea ce trebuie. Să fiu stat i-aș arde la foc domol. Ei nu își dau seama că omoară omul de rand. Un stat puternic ar prelua frâiele și iar elimina prin concurenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.