Piaţa neagră a băuturilor, vacă de muls pentru partide şi stat

România ocupă locul cinci în lume la consumul excesiv de alcool pe cap de locuitor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În Europa suntem primii într-un clasament al femeilor care au murit din cauza consumului exagerat de alcool, iar bărbaţii ocupă şi ei un nedorit loc trei în acest clasament, relevă o campanie a ştirilor ProTV intitulată “Dependenţa României: alcoolul, boala din pahar”.

Se bea peste măsură şi se consumă băuturi contrafăcute. Locuitorii de la ţară sunt cei mai atinşi de alcoolism.Mulţi dintre ei produc băutura în gospodării şi beau peste măsuri, astfel că organele vitale sunt agresate, de multe ajungându-se la rapid la deces.

Romulul Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice Garantin România, confirmă că realitatea este cu adevărat îngrijorătoare.

„Problema alcoolismului este o problemă extrem de gravă. La băuturi contrafăcute, conform măsurătorilor noastre, se instalează în aproximativ o luna-două. Dacă la băuturi curate, o vodkă curată, un vin curat, se instalează, mă refer mai greu, se instalează poate într-un an-doi, la băuturi contrafăcute, datorită metanolului care efectiv bulversează sistemul nervos, îl face praf, şi datorită celorlalţi alcooli răi din conţinutul băuturilor, practic avem de-a face cu un fenomen extrem de violent şi îngrijorător, se instalează foarte repede”.

Extrem de săraci, mulţi îşi găsesc refugiul în băutură şi ajung rapid să fie dependenţi.

România nu este însă pregătită să facă faţă acestui fenomen. În lipsa unor centre pentru tratament, fără bani şi fără paturi suficiente în spitale aceşti oameni sunt complet lipsişi de apărare. Anual, nu mai puţin de 20.000 de români pier în acest fel.

Romulus Dascălu este de părere că acest fenomen este tratat cu mare indiferenţă de către Ministerul Sănătăţii.

„(…) îl consider principalul vinovat şi cu mare indiferenţă de către Ministerul Finanţelor, recte ANAF, care nu fac niciun efort de a… „dle hai să facem o dată hai să închidem toate nenorocirile astea din ţară.

Tot Ministerul Sănătăţii admite avem o problemă reală cu alcoolul. acesta este direct responsabil pentru producerea a aproximativ 60 de boli şi contribuie la apariţia altor 200 foarte grave, întrecare unele cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale şi numeroase cancere. Aşadar, alcoolul contribuie în diferite grade la majoritatea bolilor cronice de caresuferăromânii, dar responsabilii nu au un plan concret de măsuri”.

În acelaşi timp, sutele de milioane de euro care circulă anual pe piaţa neagră a băuturilor ajung în buzunarele unor indivizi care speculează dependenţa românilor.

„Este o piaţă nemaiîntâlnită din cele 28 de state europene, nu o să găsiţi nici în Bulgaria ceea ce se întâmplă în România. Sunt tot felul de ţuici, cazane, cazanele, instalaţii câtă frunză şi iarbă în România, este sport naţional. Noi am numărat circa 300 de mii de cazane mici, mijlocii şi mari. Le-am numărat la nivelul localităţii şi după aia ne-am oprit că tot mai erau şi tot mai erau. Vă spun că este un sport naţional şi nu vrea nimeni să-l oprească, mai ales că banii negri proveniţi din aceste băuturi au plecat şi la partide au plecat şi la lideri politici au plecat la instituţiile de control ale statului, a conchis Romulus Dascălu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.