Piedici pentru Navalnîi şi pe ultimul drum

Aliaţii defunctului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au declarat joi că nu reuşesc să închirieze o maşină funerară care să transporte sicriul cu trupul lui Navalnîi la biserica Maicii Domnului din suburbia Mariino (sud-est) a Moscovei, unde va avea loc slujba de înmormântare pe 1 martie, relatează Reuters şi Meduza.io

Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a declarat pe X (ex-Twitter) că persoane necunoscute au ameninţat telefonic furnizorii de servicii funerare şi că, prin urmare, nimeni nu a acceptat să-i transporte trupul.

„Este o adevărată ruşine. Şoferii de maşini funebre refuză acum să îl ia pe Aleksei de la morgă”, a deplâns pe Telegram Ivan Jdanov, unul dintre apropiaţii opozantului decedat.

„La început ne-au pus piedici în găsirea unui spaţiu pentru ceremonia de rămas-bun. Acum, când ar trebui să aibă loc în biserică doar o slujbă de înmormântare, agenţii de servicii funerare ne spun că nu ne vor închiria niciun fel de maşină pentru a transporta sicriul cu trupul său. Indivizi necunoscuţi sună la toate agenţiile şi le ameninţă să nu transporte trupul lui Aleksei”, afirmă asociaţii lui Navalnîi, citaţi de publicaţia independentă rusă Meduza.io (cu sediul la Riga, în Letonia).

Potrivit acesteia, echipele funerare „primesc telefoane de la persoane necunoscute care le ameninţă să nu ducă nicăieri trupul lui Aleksei”.

Ivan Jdanov spune că echipa lui Navalnîi va găsi în cele din urmă o soluţie.

Navalnîi (47 de ani) a decedat subit la 16 februarie într-o colonie penitenciară dincolo de Cercul polar.

Aliaţii celui mai proeminent critic al Kremlinului – care au promis să transmită în direct pe internet slujba de înmormântare a acestuia – au acuzat autorităţile că au blocat o ceremonie de rămas-bun pe care doreau să o organizeze pentru el.

Încă de când trupul lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale sâmbăta trecută, echipa opozantului decedat a căutat un loc pentru o ceremonie de rămas bun, dar a fost „refuzată” la fiecare solicitare. Ea acuză autorităţile că fac presiuni asupra agenţiilor de servicii funerare.

Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu toate acestea.

Joi, aliaţii lui Navalnîi au făcut apel la persoanele care vor să-i onoreze memoria, dar care nu pot participa la slujba de înmormântare să meargă în schimb la anumite puncte de reper din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19:00.

Judecând după adunările anterioare ale susţinătorilor lui Navalnîi – pe care autorităţile ruse i-au desemnat drept extremişti susţinuţi de SUA – este probabilă o prezenţă masivă a poliţiei, iar autorităţile vor dispersa tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstraţie politică în conformitate cu legile privind protestele, notează Reuters.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, a declarat că nu este sigură dacă înmormântarea în sine va decurge paşnic sau dacă poliţia va aresta participanţii.

Cu o zi în urmă, aliaţii lui Navalnîi au transmis că slujba de înmormântare a disidentului va avea loc la Biserica Icoanei Maicii Domnului din Mariino – suburbia moscovită unde acesta a locuit – pe 1 martie, la ora locală 14:00. După aceasta, Navalnîi va fi înmormântat la cimitirul Borisovskoe, din apropiere.

În ajunul înmormântării, poliţia a început să patruleze în zona de lângă cimitir. Bariere metalice au fost pregătite la intrare. Bariere similare au fost aduse la biserica unde va avea loc slujba de înmormântare. În plus, după cum transmite canalul de Telegram SOTA, în biserică au fost postate afişe care interzic înregistrarea audio şi video, iar deasupra altarului a fost instalată o cameră de supraveghere video.

Aliaţii lui Navalnîi l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că el ar fi dat ordin ca opozantul să fie ucis, pentru că liderul rus nu ar fi tolerat ideea ca Navalnîi să fie eliberat în cadrul unui potenţial schimb de prizonieri.

Ei nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis că vor prezenta modul în care Navalnîi a fost ucis şi de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea disidentului şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun fel de negociere pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces – potrivit aliaţilor – spune că a murit din cauze naturale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

16 Comentarii

 1. SIMPATIZANTII SI PUPATORII DE FESE A LUI PUTIN,AUZITI MA CE SE INTAMPLA .

 2. Nici o zi fără minciunile propagandei amerloce despre nevolnâi, agent cia, mia, pia , mo, și ho? Ce face ,,soția,, lui nevolnâi ăsta, e la înmormântare sau suge din străinătate scula altui fraier? Despre pilotul amerloc care și-a dat foc și a murit pentru că nu a vrut să ucidă cu bombe și rachete copii, femei civili nevinovați într-o anumită fâșie, când aflăm despre asta ? În hamerloca sunt deja zeci de mii de OAMENI la priveghi, pe străzi, în fața ACELEI ambasade, noi nu avem DREPTUL să fim INFORMAȚI? Mă interesează pe mine ce scrie meduzasculii cum îmi pasă dacă găina bunicii doarme în nuc sau în tei sau în coteț? SLAVĂ PĂCII, nevolnicilor !

 3. asa se întîmpla cînd vrei sa transformi o înmormîntare în miting politic….

 4. Calul moare de drum lung iar prostul de grijă altuia.. Merită acest hoț de bunuri obștești și coțcar politic să fie în atenția românilor? Nu cred. E menționat numai pentru a amagi lumea ca cica Putin se teme de el ca de adversar politic.. ? E un „Guaido”de doi bani ridicat în slăvi de propaganda CIA..

 5. Pentru pupătorii de moaște soroșiste: voi pricepeți ca nimeni nu-l vrea nici mort?… Ațu crezut ca faceți dintr-un marginalizat social, un “disident”…

 6. Nici KGB nu mai e ce-a fost. Ăștia sunt ca niște interlopi din Ferentari.

 7. „CUM VA FI ÎMBRĂCATĂ D-NA „GÂT GOLAȘ” LA ÎNMORMÂNTARE? ORI VA ȚINE UN DISCURS DESPPRE CEL MAI IUBIT DE RUȘI =TIRAN= ,TIRAN CE I-A UCIS SOȚUL PE CARE L-A LĂSAT ÎNAINTE DE CUNUNIE ! CÂT CINISM! Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe” -mama navalnovo

 8. Ce împuțiciune de lume! Să profite de pe urma unui mort mai mult decât de viața lui. Infect e occidentul colectiv. L-au descompus pe ăsta mai ceva decât bacteriile care vor urma. Nicio urmă de umanitate în acești demenți care vor să-și mențină hegemonia. Dacă știa idiotul ăsta cât de util le va fi stăpânilor, se sinucidea de vreo 2 ani. Toți se întreabă de ce s-a întors în Rusia:
  1. Că l-au trimis stăpânii;
  2. Ce să facă într-un occident în care și nevastă-sa l-a părăsit?

 9. Auzi ce prostie….Cica Putin se temea ca Navalnay putea fi eliberat prin schimb de prizonieri cu Ucraina!!!…Pai bine ma, mincinosilor, nu a fost lasat Navalnay sa plece in Germania? A fost.. Asa si acum, Putin il schimba rapid si pe un caporal rus prizonier…Putin voia sa scape de Navalnay, sa nu – i moara in curte….Navalnay NU a reprezentat niciodata ceva serios pentru Putin …Navalnay avea mintea varza, nu avea o gandire politica clara, era doar un muscator de nadragii lui Putin, …consilierii gandeau pentru el.

 10. @paul
  Foarte corect punctul dv. de vedere. Prezenta fortelor de ordine nu e legata de inmormantarea propriuzisa ci de manifetatiile politice ale agentilor sustinuti de CIA sau alte servicii secrete occidentale interesate in destabilizarea Rusiei. Rusia este o prada foarte mare pe care toate hienele occidentului o ravnesc.

 11. Elena Popa ia zi tu cum e cu soros ong. Crape pământul sub voi,nemernicilor.

 12. Sint atitea sustinatori ai acestui Navalni ,chiar nimeni din astia nu au o masina sa il duca la Biserica si de acolo la Cimitir ? Le trebuie neaparat serviciile unei firme ?

 13. Asta-i democratia putinoasa: dupa ce te omoara in puscarie, nici sa te ingroape nu ai voie.
  Hai putinofili, valea in raiul democratiei kremlineze pe care il laudati tot timpul!
  [Savant in apa chioara incompresibila, inalte studii la Gherla si Mandresti]

 14. După ce se termină circul, înscenarea, Navalnîi, desigur, vor scoate altele. Chiar dacă poza de sus nu e din Rasiiia și e de la ceva ambasadă rusă de te miri unde, de ce ar scrie în engleză? Unde sînt scenariile politice de altă dată? At fi zis Francois Villon dac-ar trăi în zilele acestea.

 15. Bieeey, Yarmîş, șî tu ieșt’ di la C.I.A. ca șî Navalnîi, șî ca nievastî-sa cari si tragia cu unu’ la Luonduonistan. Șieri di la riespuonsabielu’ C.I.A. di la Skutu’ amierluok di la DievetSielo sî-ț’ trimiatî caruța ‘șieia șie uo discarcat uoltienii la Karakîl, cu 10000 di ani în urmî, cum zîși a’și „duoru puopiesku”, di ajunsierî di puoviesti. Șî-l dușieț’ cu iea, nu vî mai trabî mașînî funierari, ca sî vî riefuzî patruonii ruș’!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.