Pilda Sf. Spiridon

Pilda Sf. Spiridon! Fiind hramul unei biserici, Sf. Spiridon a intrat într-o biserică, nu a văzut nici preot, nici cântăreț, nici oameni la slujbă, ba, din contră, oamenii munceau pe ogoare, biserica era goală, nemăturată, candelele stinse.

Și îl întreabă pe paraclisier…

– Ce faci singur aici?

– Este hramul bisericii, dar dacă satul este sărac, preotul nu are din ce trăi, untdelemn în candele nu avem, este foamete, nu avem nici prescuri, din ce să faci slujbă? Şi, apoi, lumea nu mai ţine cont de slujbă, lumea se luptă cu foametea şi cu sărăcia.

– Nu se poate aşa! Dumnezeu a înmulţit cele cinci pâini şi cei doi peşti în pustie, zice sfântul, şi a hrănit 5.000 de bărbați, afară de femei și de copii. Pune un vas sub icoana Maicii Domnului.

Şi zice Sfântul Spiridon aşa: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mlădiţă de măslin a lui Dumnezeu, care ai adus pacea şi mântuirea lumii, dă harul peste bisericuța aceasta.”

Şi s-a umplut candela de untdelemn, a curs mult şi s-au umplut toate vasele.

Şi a spus sfântul: „Să aveţi ulei pentru slujbă!”

A binecuvântat o pâine veche găsită prin altar şi s-a umplut altarul cu prescuri. Şi-a pus epitrahilul în gât, omoforul pe umeri, a ieşit în faţa amvonului şi să vedeţi minune.

Când a dat drumul la Slujba Vecerniei, singur în biserică, a spus aşa: „Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Şi cine au răspuns din strană? Îngerii…

Atât de frumos cântau îngerii în biserică, încât oamenii care erau pe ogoare s-au oprit din tot ce făceau. Răsuna tot văzduhul de îngeri, în tot satul se auzea slujba de la biserică. Au lăsat sapele, animalele pe ogor şi au fugit toţi şi au umplut biserica.

Iar sfântul, văzând aşa, a spus: Oamenii iubesc pe Dumnezeu, dar trebuie să fie cine să le vorbească de El!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.