Piperea atrage atenția: Asta nu e tot!

Creșterea facturilor la gaze și energie vine la pachet cu o altă veste proastă. Majoritatea prețurilor facturilor de utilități sunt „ilegal stabilite sau consolidate în euro, iar cursul de schimb a atins luni 5 lei pe interbancar, arată avocatul Gheorghe Piperea.

„Aseară (luni seară – nr.), la tv, știrile erau în sensul că facturile la gaze și energie pentru consum casnic se vor dubla în noiembrie, adică fix în prag de iarnă. Tariful pentru energie termică va crește, după estimările celor de la tv, cu 360%. Nu e tot. Majoritatea prețurilor facturilor se utilități sunt ilegal stabilite sau consolidate în euro, iar cursul de schimb a atins ieri 5 lei pe interbancar (5,1 – 5,2 pe facturi).
Mai mult de 2,3 milioane de oameni au venitul la nivelul salariului minim pe economie, iar 5 milioane de pensionari au o pensie medie de 1400 de lei.
Utilitățile vor putea costa 2 mii de lei lunar.
Se vor putea plăti?
Nu.
Se vor putea executa silit?
Nu.
Se vor putea vinde la colectorii de creanțe pentru a fi recuperate la valoarea nominală?
Da.
Colectorii vor trece la executarea silită a casei și la evacuarea debitorului din locuintă familială.
Asociația pentru protecția consumatorilor Parakletos explorează potențialul unor plângeri la ANPC și al unor procese de tip class action împotriva furnizorilor de gaze, energie electrică și de alte utilități, pentru majorarea inexplicabilă și agresivă a tarifelor, în prag de sezon rece. Așa cum am spus și acum câteva zile, acestea sunt practici comerciale înșelătoare și agresive care pot fi stopate de ANPC sau de justiție, cu condiția ca debitorii să își dorească asta. Plafonarea tarifelor la nivelul iernii trecute, cel puțin până trece pandemia, ar putea fi o soluție la nivel de guvern, dar guvernul lui Cîțu nu va face în veci așa ceva.
Cei interesați, sunt invitați să intre pe pagina de web sau de feisbuc a asociației Parakletos și să dea informații – facturi, în evoluția lor din ianuarie până în prezent, venituri personale stagnante sau în scădere, incidente de plată, negocieri eșuate etc.
Ar fi nevoie de un număr mare de voluntari care să ne ajute în colectarea și procesarea în timp scurt a informațiilor și a probelor. Voluntarii vor fi selectați în special din rândul studenților la drept, economie, psihologie și sociologie. Detaliile vor fi expuse azi, pe cele două pagini.
Întrucât furnizorii de utilități sunt corporații mari care lucrează cu onorarii enorme plătibile avocaților lor, trebuie să avertizez asupra necesarului de acoperire financiară a cheltuielilor de judecată, în caz de pierdere a proceselor (notă suplimentară – în justiția noastră, cutuma dominantă este “cei prea mari ca să fie lăsați să falimenteze au întotdeauna dreptate, iar când nu au dreptate, reclamantul poartă basca pe stânga, deci nu i se poate da dreptate”), a scris avocatul marți dimineață pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Author

26 de Comentarii

 1. la Editat romani !!…singura solutie…!!..puneti mana pe Editat…este singura solutie !!..TREZITI-VA !!!…

 2. Oare in toata Europa exista cresterie astea enorme de pret pentru energia electrica si gaze naturale, sau doar la noi?

 3. Romani sunt obisnuiti sa traiasca ca in evul mediu asa ca nu e problema

 4. Pe vremea lui Ceausescu : se lansase zvonul ca produsul X se va scumpi de la 9 la 15 lei . Ne-am ingrozit ! Cand s-a facut „doar” 12 lei , ne-am bucurat.
  Aceeasi schema ni se aplica si acum : sant vanturate facturi exorbitante , iar cand in sfarsit le vom primi si noi , dar cu majorari de „doar ” 80 % , ne vom bucura , vom fi multumiti .Ii vom iubi pe Katzu si hastagistii lui /

 5. Este perfect adevarat.1]oamenii vor muncii doar sa-si plateasca utilitatile si mai putin pe mancare;2]acum se vor imbogatii multi,pe spinarea consumatorului,[producatori straini si autohtoni intermediari+o gramada de firme,infintate ca niste capuse,in loc de comisioane,cu citirea contoarelor,cu facturarea contuarelor,cu verificarea instalatiilor,cu montarea instalatiilor de mantuiala,cu proiectari,cu racordari,cu de toate,ca hienele]3] Imbogatitii in aceasta perioada de capitalism salbatic,vor cumpara pe nimic,casele construite de oameni care nu vor putea platii la timp utilitatile,si apoi le vor inchiria.Aceasta sleata de colectori ii vad zi de zi,nu fac nimic,tot timpul isi cumpara case,la mare,la muntele renoveaza
  ,Banii le vin fara sa faca nimic,se imbogatesc pe suferinta oamenilor.Poltica a fost sa-i lase pe oamenii sa-si construiasca,sa-si renoveze,care mai de care,ca apoi sa vina ei,vulturii sa le ia tot.Iar la noi justitia nu imparte dreptatea ,sistemul judiciar este facut sa-i apere pe cinrupti,pe interlopi,pe romi,pe multinationale etc.Nu exista speranta ca ti se va face dreptate.+Daca nu suntem uniti,nu vom rezolva nimic.Noile contracte erau de fapt o smecherie ,inselatorie sa accepti tu ca consumator sa treci pe piata liberalizata,concurentiala.Da eu nu vreau piata concurentiala,eu vreau un pret fix,pentruca nu exista nici un fel de justificari,pe mine nu ma intereseaza la ce pret cumpara tarile care nu au gaze,nu au petrol,nu au energie electrica suficienta pentru ca au industrie.

 6. DOMNULE PIPEREA ,VA ROG sa gasiti timp sa va uitati pe un contract de furnizare energie si gaze emis de E.ON pentru clientii casnici 19 pagini !,in care majoritatea articolelor incep cu „ORICE ” orice pofteste muschii E.ON va factura celor care au semnat acel contract .
  La facturarea gazelor au prevazut ca plata se va face pentru „PUTEREA CALORIFICA MAXIMA”,fara nici o dovada privind compozitia gazelor (analiza cromatografica on line pentru zona de consum ).In sistemul national se injecteaza gaze din diverse surse ,astfel compozitia gazelor livrate variaza -variaza si puterea calorifica !,diferenta pana la PUTEREA CALORIFICA MAXIMA ESTE FURT -HOTIE
  PRACTICATA CU AVIZUL ANRE .E.ON A PRECIZAT CA ARE AVIZUL ANRE ATIT PENTRU FORMULARUL DE CONTRACT CAT SI PENTRU MODUL DE FACTURARE .CE AUTORITATE A STATULUI ROMAN ESTE ACEST ANRE ??.
  Consumatorului casnic i se factureaza pe linga energia activa si energia reactiva ! si energia capacitiva !,i se factureaza orice !.Sa vii cu un contract de 19 pagini pentru consumatorul casnic ,si in final sa te speli pe maini sa spui ca in final nu raspunzi de nimic si totul cade in grija distribuitorului final GRIDGAZ cu care tu n-ai contract ci el E.ON.

 7. Apare Ciolaku la tv si propune legi rasuflate pe care le-a spus si Catzu.
  Solutia este: LEGEA ADAOSULUI COMERCIAL…adica cumperi mere de la angro si nu ai voie tu tzigan sa le vinzi in piatza cu mai mult de 10% adaos la desfacere.
  Asa si energia gaze, kw, benzina.
  O cumperi de la producator cu 1 dolar , tu care desfaci marfa nu ai voie sa o revinzi la populatie cu mai mult de 10 % . ASTA TREBUIE SA FACA STATUL .
  LEGEA CARE SA INLATURE SPECULA.
  Ca se poate discuta si negocia cu statul adaosul pana la 30% e altceva.

 8. Este evident că aceste măsuri se încadrează în trendul Măreței Resetări profund tulburată în progresul ei de existența proprietății private. Dacă omul mai are ceva valoros ce-i aparține legal, mai are o scăpare, nu e sclav de tot. Nu vom avea nimic dar vom fi fericiți și, vai Doamne, să îndrăznească careva să nu fie… Pe de altă parte, avalanșa de facturi calculate și încărcate abuziv la energie electrică, toate în defavoarea clientului, niciodată a furnizorului, se încadrează tot în trendul amintit mai sus. Stresul duce la boli grave și chiar la moarte. Măreața Resetare este setată și pe reducerea populației la minimul convenabil pentru mizeria globalistă. Spun „mizerie” pentru că asemenea adunătură de descreierați nu poate fi numită „elită”.

 9. Dupa ce PSD l-a vandut pe Liviu Dragnea, PSD a devenit complice la distrugerea Romaniei. De aceea e anarhie si haos generalizat si intretinut in Romania. Ce rost avea ca Belzebutul Soros sa investeasca 500 milioane de dolari incepand cu cativa ani inainte de Dec. 89 si pana astazi in Romania??? Deschizand ONG Soros in care sa-i scoleasca pe cei alesi sa ocupe functiile cheie din SRI, SIE, MAI, MAN, DNA, ICCJ, DIICOT, Presidentie, Guvern, Parlament, Partide de dreapta si de stanga, Mass-media romaneasca ……. A facut toate acestea pentru a ne ajuta benevol, dezinteresat si nepecuniar pe noi romani??? Sau el practic a investit in Romania ca odata oamenii scoliti de el ajunsi sa conduca economic-politic-financiar Romania sa indrepte tara spre derapaj economic si indatorire masiva a finatelor tarii pe Piata de Capital Extern pana cand datoria Romaniei va depasi PIB??? Ca odata Romania adus in imposibiliatea de plata, cumparand Datoria Externa a tarii Belzebut Soros sa distruga mai apoi Romania, ca tara si popor. Vanzand tara pe bucati. Romania si noi poporul roman fiind in final sterse de pe harta. Belzebutul Soros facand acesta investitie de 500 milioane dolari ca sa castige mai apoi mii si mii de miliarde de dolari de pe urma vanzarii si distrugerii Romaniei. Acum v-ati prins ca Petre Roman a facut afirmatia cum ca „industria tarii e un morman de fiare vechi” chiar de la Brucan via Belzebutul Soros???

 10. ce face anre ?? asta este un monopol in crestere ! un pret unic sau pe acolo, enorm, astfel incat consumatorul sa nu mai poate alege. ROMANIA IESI IN STRADA ! ASTIA NE VOR INFOMETATI, OTRACITI, IN FRIG SI FARA APA. IN BEZNA. OPERATIUNEA DARK WINTER. PLANUL KALERGI. MAREA INFOMETARE SI MAREA RESETARE. RIDICAREA ANRHIEI SI A HAOSULUI ! ALOOOO? MAI EXISTA PATRIOTI IN SERVICII ? CUM DE IN UNGARIA, BULGARIA NIMIC DIN TOATE ASTEA NU SE INTAMPLA ? TREZITI-VA OAMENI BUNI DIN SOMNUL ASTA DE MOARTE !

 11. Piperea, opoziție controlată, pregătește terenul pt utilități de o mie de lei pe lună, speriindu-ne cu două mii ca noi să fim bucuroși că a fost jumate. Iar asta de-nceput.
  Crede cineva că nimeni din clasa politică, cu consilieri cu tot, Curte Constituțională, nu a știut ce se urmărește cu astfel de legi, bursă, piață liberă și alte prosteli? Era destul să se uite la alții-n grădină să vadă ce s-a’ntîmplat, oriunde au prostit și băgat pe gîtul oamenilor așa ceva facturile cel puțin s-au dublat.
  Pt astfel de mânăreli ne-au aruncat în ochi minciuna covid și sperietoarea vaccinarea.
  În privința facturilor la gaze și curent e ușor dacă măcar 10% dintre noi nu le mai plătesc și cerem un adaos pe acestea doar cît să își acopere costurile, desigur, fără salarii nesimțite și posturi de tăiat frunza la câini. Ar fi o cheltuială, cum ar fi firesc, fără însemnătate pt noi.

 12. Știi când se vor trezi românii? Când vor fi executați silit și scoși din case , dar va fi prea târziu; un om flămând înfrigurat și fără nici o apărare mai degrabă se va vinde ieftin decât să lupte! Vai și amar pentru cei fără Dumnezeu!

 13. @Nicu spune:
  31 august 2021 la 8:34

  „Oare in toata Europa exista cresterie astea enorme de pret pentru energia electrica si gaze naturale, sau doar la noi?”
  Da, ieri seara ziceau la TV (post strain) ca in Germania pretul energie a crescut cu 13% iar cel al alimentelor cu 4%, o crestere foarte mare.
  Este ca noi de-a dreptul ne dorim (DOAR) o crestere de 13% la energie si 4% la alimente?
  Dar ce sa vezi, Citu a declarat ca prioritatea lui este favorizarea mediului de afaceri. Uite ca si aceste cresteri sunt un un sprijin, favorizare a mediului de afaceri. In dauna romanilor in general. Dar asta este regimul iohannist. In scurt timp factura la curent, gaz si regia la bloc insumate vor depasi pensia ptr un stagiu complet de cotizare!!!! Iar ei au de gand sa mai reduca pensia, ptr ca recalcularea cu anuntata scoatere a indicelui de corectie va duce la scaderea puntului de pensie ptr toti cei pensionati pe contributivitate incepand cu 2011… adica ptr aproape jumatate din pensionari. Apropo, politrucu’ nesimtit nu are nimic de spus despre aceasta degradare masiva a nivelului de trai prin crestera masiva a preturilor?

 14. Va amintiti de programul proiectat cu care se mandreste de ani de zile, plavanul de lux:”Romania normala”? Va puteti inchipui proiectul plan de baza care cuprinde: romanii la lumina lumanarii, romanii fac mancarea la soba cu coceni si hluji de porumb, mancare subtire ca sa nu acumuleze slanina, gusa si putere, in jurul casei precum cainele pe lant in jurul custii, spalati odata pe luna cand pot cara apa de la kilometri distanta, toate in aer liber dar in jurul unui paravan gen tufis sa fie la dos de ochii lumii?! Asta e Romania normala, proiect plan pus pe hartie in fata capilor strainezi!

 15. In occident, starea normala locativa a „oamenilor muncii” este aceea de chirias. Stare care nu inseamna neaparat saracie.
  Ganditi-va ce se va intampla cu familiile ce-si vor pierde casele, apartamentele si vor trebui sa traiasca in case inchiriate.
  Adica, pe langa utilitatile extrem de scumpe acestia isi vor putea permita sa plateasca si chiriile ?
  Saracirea dramatica ce ne paste va duce la victorii nenumarate ale dreptei iliberal-soroshiste caci se va reduce povara fondului de pensii pe bugetul guvernului, de asemenea cheltuielile cu sanatatea, tratamentul medical fiind o delicatesa doar pentru angajatii cu asigurari. Scaderea numarului de locuitori ai tarii va incununa eforturile liderilor politici ce vor putea preda teritoriul national stapanilor lor.
  Doar asa Romania va putea scapa de cozile de popor (greseala de grafie intentionata), caci vor disparea impreuna cu mediul in care s-au dezvoltat.

 16. PAS CU PAS … acum ati inteles ?? Daca inca nu ati inteles, asteptati sa finalizam si ROMANIA EDUCATA. Ca doar noi am ticluit teoria LUCRULUI BINE FACUT.
  Si totul a inceput de cand ni s-a urat SA TRAIM BINE !!!

 17. Cum facem sa mobilizam cat mai multi romani din toata tara la Bucuresti ? Trebuie sa intram peste holera galbena , dar si in barlogurile parazitilor cu denumirea de FURNIZORI – Facturile DEJA au fost umflate pe luna august si urmeaza dublari si triplari !

 18. „Se vor putea vinde la colectorii de creanțe pentru a fi recuperate la valoarea nominală?
  Da.”
  -ba nu!

 19. Când majoritatea românilor au un venit de maxim 1500 lei si sunt 3-4 persoane de intretinut, calculati ce mai ramane pentru supravietuire, daca utilitatile ajung la 2000 de lei…
  Acesta este GENOCID facut de guwernerele IohaniSS+PNL și IohaniSS+PNL+USR-PLUS+UDMR, un genocid mai crunt decât cel al comuniștilor si, probabil, mai crunt decât cel făcut de naziști, în România anilor 1940…

 20. Intermediarii/traderii contribuie la scumpirea energiei, cu acordul tacit al politicienilor lacomi.

 21. Sa nu va mirati cand va veti trezi peste noapte cu un euroi sarit de la 5 lei la 12 lei. Situatia economica e mult mai grava decat pare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.