
Guvernul lucrează la un nou mecanism de plafonare și compensare a prețurilor la energie, care va intra în vigoare după 1 aprilie 2025. Decizia vine în contextul creșterii accelerate a prețurilor la energie pe piețele europene și al riscului ca facturile populației și firmelor să crească semnificativ odată cu expirarea actualului sistem de sprijin.
Anunțul a fost făcut în urma ședinței Comitetului Interministerial pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și combaterea sărăciei energetice, desfășurată la Palatul Victoria pe 17 februarie 2025. Reuniunea, prezidată de vicepremierul Marian Neacșu, a reunit oficiali guvernamentali, reprezentanți ai ANRE, ANAF, Consiliului Concurenței și ai principalelor companii din sectorul energetic.
Un nou mecanism de sprijin, în contextul scumpirii energiei
Ministerul Energiei a anunțat că până la sfârșitul săptămânii va publica în transparență proiectul de act normativ care va reglementa noua schemă de plafonare-compensare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că măsurile trebuie să asigure un echilibru între protecția consumatorilor și buna funcționare a pieței de energie.
„Dorim să restabilim funcționarea normală a pieței energiei, într-o manieră rațională și graduală, astfel încât să evităm creșteri bruște ale facturilor. Dacă nu am lua în calcul măsura prelungirii mecanismului de sprijin, ne-am asuma riscul unei posibile creșteri accelerate a costurilor cu energia pentru populație și mediul economic de la 1 aprilie 2025”, a declarat Burduja.
Pentru susținerea acestei măsuri, Guvernul a alocat deja 3 miliarde de lei pentru începutul anului, bani care vor fi utilizați pentru plăți către furnizori și pentru menținerea prețurilor la un nivel suportabil în perioada următoare.
Creșteri semnificative ale prețurilor pe piața energiei
Decizia de prelungire a sprijinului pentru consumatori vine pe fondul unei creșteri semnificative a prețurilor la energie pe bursele europene. Potrivit Ministerului Energiei, în ultimele luni, prețul gazelor naturale a crescut cu 65%, ajungând la 60 euro/MWh, iar energia electrică s-a scumpit cu 25%, atingând 110-115 euro/MWh.
Această tendință este influențată de factori precum tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse privind exporturile de energie, nivelul de interconectare între statele UE și gradul de înmagazinare a gazului la nivel european.
Carduri de energie, o nouă măsură de sprijin
Pe lângă prelungirea mecanismului de plafonare-compensare, Ministerul Energiei ia în calcul introducerea unor noi forme de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, printre care cardurile de energie. Acest sistem, inclus în programul de guvernare, ar urma să ofere un ajutor financiar direcționat pentru persoanele aflate în dificultate.
În zilele următoare, vor avea loc noi discuții tehnice între Ministerul Energiei, ANRE și companiile din domeniu pentru definitivarea propunerii legislative. Prima variantă a actului normativ va fi publicată în transparență până la finalul săptămânii, urmând să fie supusă dezbaterii publice.
„Piața de energie” trebuia să rămână la stat, care ar fi produs energie din apa și cărbunii locului cu 1 leu/kW. Ați distrus ce producea zeci de MW și cumpărați la bișniță. Dpadv înainte era mai bine. De liberalizare, nu mai săriți așa!
Sa se renunte la liberalizare, dar si la subventionarea de pana acum. Statul sa elimine taxele pe carbon si sa zica: 70 bani KW de curent si 20 bani KW de gaz preturi finale la vanzarea catre clientii consumatori. Statul sa redeschida termocentralele si sa considere gazul extras ca fiind al Romaniei nu al OMV-ului. Si fara intermediari si burse care sa umfle preturile. Cine nu poate sa respecte conditiile de pret final iese de pe piata si statul preia afacerea.
a fost un salt de cateva zile, deja a coborat sub 50 de euro/MWh, dar daca vreti sa-i ”ajutati” pe baietii destepti a lui Basescu nu-i nici o problema popor suport orice curba de sa…cri…ficiu s-au obisnuit…
Escrocherie prin care înșală cetățenii, e publicitate înșelătoare fara nicio jenă! De ce? Ăsta de la energie, urla că plafonul maxim pentru care compensează, e de maximum 2.470 sau 2.500 lei, documentația online în scris, are limita la 2.200 lei, exact cum se intampla când această acțiune era la primărie, urlau că dau până la nivelul convenit politic, în fapt, era o limită financiar pe familie mult scăzută, pe motiv că nu are bani primăria, sa ceară cetățenii de la guvern pentru că, guvernul a promis!