Plafonarea prețurilor: Ciucă a încurcat leii cu banii

Guvernul a aprobat marți plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze, după ce proiectul de Ordonanță de urgență a fost pus în consultare publică săptămâna trecută.

”(1) În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a), după cum urmează:

  • a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh;
  • b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.”, prevede proiectul de OUG.

 

Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul la începutul ședinței de Guvern de marți, dar a încurcat leii cu banii când a vorbit de plafoane.

„Aprobăm în şedinţa de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţilor economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru energie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră energie electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale, indiferent de consum. Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kW/oră energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kW/oră la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum, mai mult ca oricând, de susţinere pentru redresarea post-pademie”, a spus premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei.

El a prezentat şi măsurile care îi vizează pe consumatorii non-casnici: „Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri şi industria alimentară vom plafona preţurile la 1 leu pe kW/oră, TVA inclus, şi 0,37 bani kW/oră la gaze naturale”.

Premierul a menţionat că pentru CET-uri este activă, deja, o schemă de ajutor de stat.

S-a referit şi la măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie.

„După cum ştie, în decembrie anul trecut au fost alocaţi 130 de milioane de euro pentru susţinerea acestora. La nivelul Ministerului Energiei se discută, în prezent, cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin”, a completat Ciucă.

Premierul a subliniat că noul set de măsuri finalizat de Guvern se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali.

„Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem mai bine dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient, cu soluţii în această criză economică. În acest sens, am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energiei. Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că Ordonanța prevede și ca ANPC să poată aplica amenzi între 20.000 de lei și 200.000 de lei furnizorilor care nu aplică noile plafoane.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Nikulaie ca Infanterist de Meserie Marsaluieste, Marsaluieste.
    Cap de Lemn, Picior de Aur !
    Ba, Ascultati Comanda la Mine, si veti Beneficia de Pensii Speciale iar Iobagii de Locuri de Munca foarte Bine Platie, Imaginare.
    Aliatul Strategic o Cere…

  2. Fraților, hoții tot ii dau înainte cu prețul la kwh la gaze. Nu ne spun că 1 mc de gaz=10,50 kwh. Adicătelea 1 mc de gaz=3,7 lei față de 1,65 lei cât costă anul trecut. Deci nu se plafonează gazul sub 3,7 lei mc. Deci, o creștere de cel puțin 2,5 ori a prețului fata de anul trecut. La un consum mediu de 200 mc/ luna trebuie scos cel puțin 740 lei. Succesuri jigodii liberale care furați cot la cot cu multinaționalele pe amărășteanul român. Succesuri străini trădători de neam și țară!

  3. Ce a vrut omul să zică, era că plafonarea se face în bani, dar plata se va face în lei, conform unor algoritmi de calcul, așa, mai bulgărești.
    Dar să știți, că tot de la plagiat i se trage.

  4. O alta teapa si mai grasa. E fantastic cu cata seninatate mint cetatenii furandu-i prin legi, ordonante si facturi.

  5. Un popor care ne meritam soarta Timp de 32 de ani au facut ce au vrut cu noi, toate partidele, sustinute de adepti cointeresati,de lumea interlopa,de multi oameni,spalati pe creier,de profitori .Am devenit un pres,un gunoi al Europei. Nu-i intereseaza,pe toti decat,case,case,masini,masini,cumparaturi la mallurii,excursii in tari curate,nepoluate,.In rest nimic,accepta sa fie distrusa tara ,fiecare distruge cat poate,si ce poate ,banii sa iasa.Acum sunt de acord sa ne bage intr-un razboi care nu este al nostru,dar nu ei si nici copiii sau fratii lor, sa plece la razboi Ei nu,dar sunt de acord,cu barbatii si copii altora. Pentru ei razboiul cu rusii este la persoana a treia,nu se vad pe ei in prima limie,pentru ca ei au dubla cetatenie, au case in occident,au bani si o roiesc.,lasand in urma prapadul.

  6. Crede cineva ca scrie un text , ministrii sau primul ministru? Dar va dati seama ce analfabeti au angajati acolo.In ordonantele din pandemie au avut 3/4 pagina , fara punct sau virgula.

  7. plafonarea este tot scumpire. mascata. inselatoria romanilor care traiesc intr-o TARA BOGATA. CUM SA PLATESTI ATAT ? CUM SA „NEGOCIEZI” PRETURILE POPORULUI ROMAN BOGAT? ROMANII AR TREBUI SA PLATEASCA INFIM RESURSELE NATURALE CARE LE APARTIN DE DREPT! NATIONALIZAREA RESURSELO NATURALE ACUM! TREZESTE-TE ROMANIA! NU MAI DORIMI ROMANIA!

  8. @Inaltatradare
    -regulatoarele de presiune sunt reglate din fabrica pe minim de presiune si gazele livrate sunt de proasta calitate. Contoarele montate sut la un debit de 6m cubi,Se va sta in frig la un pret emorm
    Se pare ca filmul adorat de pnl este:Atunci i-am condamnat pe toti la moarte

  9. Deci 3.7 lei pe m3 de gaz.
    Aproape 1 dolar.
    In țara producătoare de gaze naturale.

    Nicio explicație concretă despre cum s-a ajuns aici deși se știe cum a fost manipulată piața futures, stocarea de gaze ieftine vara, etc.

    Cel mai mare furt din ultimii 32 de ani.
    Cu acte!

    Un fel de ANRP al PDL.
    Dar muuuult mai profitabil.

  10. Profitul Norvegiei din vanzarea petrolului se imparte,la toata populatia,pentru ca se considera ca zacamintele de petrol apartin populatiei/.La noi ,ne cumparam,cu preturi triple ,energia noastra de la altii [gen Elvetia] care nu au gaze,petrol,carbune,hidrocentrale]Nu mai prostiti populatia cu bursa,cu Curtea Europeana de justie.Ajunge,s-a furat si ne-ati jecmanit destul toate partidele.Justificati preturile ,facand o lista cu intermediarii energiei,cu persoanele care se afla in spatele acestor firme,si dupa aceea sa veniti sa va credem,ca nu stiati,ca asta este piata libera.Reveniti la preturi decende,nu compensari,care sunt platite tot din banii nostrii.Nu piata libera,pentru jecmanitori,exploatatori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.