Diminuarea risipei alimentare, obligația operatorilor economici

Operatorii economici vor fi obligaţi, începând din anul 2026, să prezinte planuri anuale de diminuare a risipei alimentare, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030 este prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată şi de ţara noastră, a menţionat Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

„În ceea ce priveşte combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/ 2017, Guvernul a decis astăzi, prin hotărâre, să modifice şi să completeze normele metodologice ale acestei legi. (…) Decizia de astăzi instituie pentru operatorii economici obligaţia de a implementa cel puţin două măsuri sau acţiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare. Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare şi să raporteze cantităţile şi valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri şi rapoarte să fie încărcate pe o platformă naţională pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor”, a precizat Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, este prevăzută şi adoptarea unei strategii naţionale pentru diminuarea risipei alimentare, care va clarifica şi mai mult pentru părţile implicate în acest proces cum se va derula acest program.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. risipa de alimente se calculeaza dupa consumul de apă
    (dupa hushtiulucul nautic din vvc)
    …la bloc e simplu,
    existe niste contoare cu unde radio.

  2. O vrăjeală. Risipa alimentară a fost şi este ÎNCURAJATĂ, iar astea sunt poveşti ipicrite de adormit proştii. Termenele de expirare sunt intenționat stabilite excesiv de mici ca să se vândă mult şi să fie profitul mare, tinerii au fost învățați să arunce totul imediat ce termenul de pe ambalaj expiră sau chiar puțin înainte etc. Poți ține ouă în frigider şi o lună, dar la magazin după 3 zile se aruncă, altfel îi omoară cu amenda. Au pus şi la sare termen de expirare! Sarea, care stă în pămâny zeci de mioane de ani, după ce ajunge ín magazin trebuie aruncată după câteva luni. Rafturile cu „preț tedus aprospe de expirare” e altă vrăjeală: doar produsele care oricumerau de 3 ori mai scumpe decât ar fi trebuit să fie apar acolo.
    Măriți cu 30% termenul de expirare şi reduceți risipa la jumătate! Dar nu vreți, nu asta e ideea…

  3. Cand cumperi carne, legume—-produase (in general) si constati ca nu se pot consuma si le dai la gunoi e risipa sau ai procedat corect?

  4. PRAF ÎN OCHI! Reducerea risipei alimentare se va face prin supra-scumpiri!

  5. Inca o manevră pentru menținerea și creșterea sărăciei în România! Au semnat, sa vedeți că scot iar obligativitatea UE la înaintare! Parcă UE au semnat în locul guvernului român!

  6. huștiuliuc – definiție DLRLC – Dexonline
    dexonline.ro › definitie › huștiuliuc
    HUȘTIULIUC interj. ( Mold. ) Onomatopee care redă zgomotul produs prin căderea repede a unui corp, greu în apă.

    he,he,he,he!

  7. So sa vezi economie de dovleci si de taratze. Ha Ciulace nu te fa ca nu capishti. Da-le gaura de la covrig.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.