Planul lui Ilan Şor: Federalizarea Republicii Moldova

Oligarhul fugar Ilan Şor s-a pronunţat pentru transformarea Republicii Moldova într-o federaţie, în care Tiraspolul şi Comratul să fie puse pe picior de egalitate cu Chişinăul, relatează miercuri Ziarul Naţional din Chişinău.

În acelaşi timp, limba de comunicare în Republica Moldova ar urma să fie rusa, a declarat Ilan Şor la Moscova, după ce a constituit la sfârşitul săptămânii trecute blocul politic „Pobeda” („Victoria”), care are ca obiectiv deturnarea parcursului european al ţării.

Potrivit lui Şor, conflictul transnistrean poate fi rezolvat „foarte simplu”, prin federalizarea Republicii Moldova.

„Din punctul meu de vedere, pe care îl voi propune în cadrul blocului Pobeda, este nevoie de federalizarea Republicii Moldova. Este calea unică, pentru că în Republica Moldova trăiesc oameni cu diferite viziuni, păreri. Chiar şi limba de comunicare este diferită. De exemplu, în Găgăuzia limba de comunicare e rusa. La nordul Republicii Moldova oamenii vorbesc în rusă, în special în Bălţi. Trebuie să facem o federaţie, în cadrul căreia fiecare va avea drepturi, împuterniciri. Statul înseamnă oamenii, iar federalizarea ne va permite nu doar să întregim ţara, dar va da posibilitatea ca fiecare să se simtă confortabil în această ţară, mai ales din punctul de vedere a limbii de comunicare”, a declarat Şor într-un interviu pentru RIA Novosti.

În opinia sa, modelul de federaţie din Rusia poate fi „un exemplu” pentru Republica Moldova.

„În Elveţia oamenii vorbesc mai multe limbi, dar totul e în regulă. În Federaţia Rusă este o singură limbă de comunicare, dar locuiesc diferite naţionalităţi. Oamenii trăiesc şi muncesc în folosul ţării lor. Asta vrem să facem şi în R. Moldova. Eu sunt sigur că cei din Transnistria vor fi de acord cu această abordare. Se vor simţi confortabil în cazul federalizării R. Moldova, în condiţia în care Federaţia Rusă va fi mediator”, a declarat Şor.

Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova în prezent în Rusia, unde a venit din Israel. El a anunţat la 21 aprilie crearea blocul politic „Pobeda”, al cărei scop este să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău. Şor a spus că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an.

Discuţiile despre federalizarea R. Moldova au fost iniţiate în 2002. Cel mai mediatizat eveniment a fost pregătirea semnării Memorandumului Kozak, la care urma să participe liderul rus Vladimir Putin. În preziua semnării, însă, programată pentru 25 noiembrie 2003, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a decis să nu-şi pună semnătura pe document, iar Putin şi-a amânat zborul spre Chişinău, aminteşte Ziarul Naţional din Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

14 Comentarii

 1. Rusia nu are ce căuta langa Nistru.Au colonizat și acaparat teritorii care erau pline de români,trebuia să i lase românii să.i cucerească turcii dar noi i.am ajutat ,uite că acum le.a crescut cresta mare,că atâta știu să ucidă oameni neajutorați și nevinovați,că ei se cred buricul pământului.

 2. Sor nu se găsește nici un moldovean să și ascută cuțitul pe dinții aia de. dgizdan care nu.i ajunge ceva!Voi o să sfârșiți trasi in țapa când pun românii mana pe voi.

 3. N. 6.03.1987, are 37 ani? Planul lui personal sau e planul impus? Acest golan fara studii la timp, barbugiu, hot, escroc+, mă mir cum de umbla liber! Studiile sau recomandările pentru accesare diplome au fost dupa vârstă de 27-30 ani! Individul executa orice că este dator vândut celor care îl mențin și îl protejează de pușcărie! Aproape că e un alt plavan de lux doar că e marca republica moldova! Indiferent de situație, daca va ajunge plasat, va avea viață grea.

 4. @ Imre 21:54
  nu curățau Rușii litoralul Mării Negre și Balcanii de Turci și Tătari, acu’ purtai șalvari și băteai mătănii pe covoraș la strigarea mueZinului,
  măR🤣g…
  ●)RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor PATRIOTice Tulcene -RumburKK(●

 5. Rusii si ukrainienii VOR GURILE DUNARII…ASTA E IN CAPUL LOR
  ASTA E MAREA MIZA CU MOLDOVA

 6. Baiatu este din neamul lui Jelinschi. Dar spre deosebire de ala care este cu perdantii, baiatu este de partea celor ce vor fi victoriosi. cat priveste problema cu federalizarea, are ca model politica UDMR aplicata insa de niste romani.

 7. Rumburak e ușor să ai fantezii cu turci cu salvari si totuși eu nu contestez calitățile sau valoarea poporului rus dar nici nu pot sa trec cu vederea excesele și abuzurile inutile și fără motiv atunci când au frâiele în mâini iar cel mai recent este comunismul pe care ni l.au adus cu forța armelor după ce evreii (poporul cel mai naiv și ușor de manipulat de cel rău)le.au impus în prim plan lor și s.au folosit apoi de ei sa impuna și altora iar acum va baga pe gat digitalizarea.Omenirea nu și.a învățat lecțiile trecutului și v.a plăti prețul pe măsură și nu vor avea nici o scuza.Te întreb un lucru așa ca de la evreu la evreu ,de ce in spatele sau in prim planul tuturor masacrelor ,războaielor și ideologiilor dictatoriale,manipulărilor,finanțării și crimelor la nivel mondial sant ai noștri.Eu știu că noi știm dar spune.o să audă și ceilalți daca nu ești un ovrei căcăcios!Înțelegi mai!

 8. Au plecat turcii cu fanariotii sa vina fanarihotii de Bruxel. Si Putin nu putea ramane mai prejos

 9. Moldova aceasta saracie a planetei mincatori de mamaliga plina de alcoolisti moldovani si kurwwe ieftine , Moldova va fii federalizata 100% dupa ce Rusia va face regula de joc ,iar Rumunia mare care nu are de mincare v a avea aceasi soarta SLAVA RUSIA , SLAVA Z , SLAVA BRICS

 10. Ilan Sor e cetatean israelian nascut si crescut in Israel din familie de ecrei basarabeni si trimis cu ciordeala in rep Moldova de unde a speriat 1 miliard de dolari.
  Ce are el cu Moldova e greu de spus,afara de Jasmine

 11. Ilan Sor e cetatean israelian nascut si crescut in Israel din familie de evrei basarabeni si trimis cu ciordeala in rep Moldova de unde a speriat 1 miliard de dolari.
  Ce are el cu Moldova e greu de spus,afara de Jasmine

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.