Poliția locală inventează amenzi de parcare

Poliția locală inventează amenzi pentru a aduce bani la buget. Restricționează staționarea mașinilor, dar nu creează alte locuri de parcare. Plăcuțele prin care parcarea era permisă în perioadele mai puțin aglomerate au dispărut. Au apărut în loc amenzi usturătoare. Motivul ar putea fi o vistierie a statului tot mai goală din cauza creșterilor salariale. Șefii diverselor instituții centrale și locale se văd azi în situația disperată de a face rost de bani. Din păcate lipsa de respect față de contribuabilii, adică tot cei care își plătesc taxele și impozitele și susțin salariile angajaților la stat, este tot mai prezentă.

Poliția locală din diferite sectoare ale Capitalei schimbă peste noapte regulile de circulație, scoate și pune plăcuțe de dirijare și parcare a autoturismelor din diverse zone, însă nu același lucru se întâmplă când trebuie să găsească soluții pentru rezolvarea problemei. Sub pretextul fluidizării traficului, aplică amenzi usturătoare nu doar ziua, mai nou și noaptea.

Excesul de zel al fluturașilor de avertizare

Pe Bd. Ion Mihalache, o zonă destul de aglomerată a Bucureștiului, se aflau de ani de zile indicatoare care permiteau parcarea mașinilor la marginea trotuarelor noaptea și în week-end, atunci când circulația este redusă. Un lucru normal, dat fiind că situația parcărilor este dificilă.

Primăria Sectorului 1 nu și-a dat de-a lungul timpului interesul pentru a veni în sprijinul locuitorilor și a identifica noi locuri de parcare. Este mai simplă și rentabilă sancționarea cetățenilor care pierd minute întregi seara, când se întorc de la serviciu, pentru a găsi un loc unde să-și lase mașina.

Așa se face că plăcuțele prin care parcarea mașinilor era permisă noaptea și în zilele de sfârșit de săptămână, când traficul este redus, au dispărut peste noapte. Poliția locală a distribuit fluturași de avertizare șoferilor, sub motivul că ar fi parcat într-un loc interzis, exact în zilele în care staționarea era permisă. „M-am trezit într-o sâmbătă cu un fluturaș în parbriz care mă atenționa că n-am parcat unde trebuie. Nu mi-a venit să cred. Mă uitam la pliant, mă uitam la plăcuța de pe marginea trotuarului pe care scria, negru pe alb, că sâmbăta-duminica este voie.”, ne-a declarat C.T, un locuitor din zonă.

Amenzi nocturne în locul plăcuțelor dispărute

Câteva zile mai târziu, poliția a început să aplice amenzi nu doar ziua, dar mai ales noaptea. Unele persoane s-au trezit și cu două amenzi în parbriz, pe parcursul a 24 de ore. „Nu mi-a venit să cred când am primit prima amendă, de 600 de lei. Plăcuța pe care scria că parcarea este interzisă doar între orele 7.30-19.30 a dispărut peste noapte. Era însă seară când am găsit amenda și mi-am zis că o să plec a doua zi dimineața cu mașina și am lăsat-o acolo. Altfel trebuia să mă învârt disperat pe străduțe poate-poate găsesc un loc. Am tot încercat să închiriez un loc de parcare de la primărie dar nu sunt. Este o mare problemă, nimeni nu s-a deranjat să găsească o soluție, nici măcar pentru cei care locuim aici. Și dacă posibilitățile topografice nu permit locuri noi de parcare, măcar să fie permis accesul riveranilor.”, ne explica V.M., un locatar din împrejurimi.

Din păcate, preocuparea edililor de sector și a poliției locale, pentru locuitorii din zonă este inexistentă deși, cel puțin teoretic, munca lor ar trebui să fie în serviciul comunității.

Uimitor este faptul că a doua amendă avea trecută ora 00,00. Când am mers la Poliția locală să văd ce se întâmplă, mi-au spus că au luat aceste măsuri pentru fluidizarea traficului. Au anulat, ce-i drept, una dintre amenzi și au spus că trebuia să nu o iau pe prima din parbriz. Dar mă întreb. Noi ce facem acum ? Unde vom parca ? Aici locuim. Nu se gândește nimeni la noi, dar ne sancționează. Și despre ce fluidizare a traficului e vorba ? Noaptea și în week-end nu este aglomerație. Și posibilitatea asta ne-au luat-o.,” își exprima V.M. îngrijorarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Contestati amenda: Politia locala nu are dreptul de a aplica amenzi pe OUG 195 deoarece in metodologia de aplicare a OUG 195 scrie clar ca agentii de politie rutiera, singurii care au dreptul de amenda pe acest act normativ sun numiti prin ordin al Inspectorului General al Politiei Romane, ceea nu este cazul cu agentii politiei locale.

  2. Legea 155/2010 – Legea politiei locale – este un act normativ care a complicat si mai mult confuziile referitoare la competentele materiale si teritoriale existente in sistemul de ordine si siguranta publica. Aceasta prevede reglementari in contradictie cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 din 12/07/2001 privind regimul juridic al contraventiilor actualizata. Legea in cauza a fost emanata din ambitii eschibitioniste ale unor fantezisti rataciti in politica romaneasca fie si pentru a-si satisface scopurile meschine (neligitime). Legea 155/2010 este o aberatie juridica deoarece ofera aceleasi competente judiciare detinute de politia statala (materiale dar si teritoriale) unor structuri fantomatice cu angajati ce nu au pregatirea juridica necesara iar cazierul unora este de neinchipuit. Aceasta lege dovedeste clar cata lipsa de rigoare si exigenta exista in procesul de elaborare a sistemului legislativ din Romania.

  3. ALOOOO PRIMARIA………PREFECTURA BUCURESTI…. TREZIREA………..
    POLITIA LOCALA TREBUIE SA RESPECTE Decizia ICCJ nr. 9/2015 privind examinarea recursului in interesul legii ce este
    in vigoare de la 15.07.2015, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 526 din 15.07.2015.

  4. pentru toti cei care parcheaza masinile ca boii, amenda trebuie insotita de ridicarea masinii…

    • Corect, m-am saturat de toti nesimtitii care-si lasa masinile oriunde „vrea muschii lor”, chiar si in mijlocul intersectiilor daca acolo au ei treaba. Amendati-i si pe aia de blocheaza trotuarele, facandu-i pe pietoni sa mearga pe carosabil din cauza asta. Hai politia, faceti ordine.

  5. E foame mare de bani la buget, pentru plata salariilor aparatului politizat din administratia publica care, s-au majorat cu mult peste intelegerea noastra,noi, cei multi si luati drept una/alta, care trudim zilnic pentru a ne asigura o minima existenta.

  6. …sunt disperați pur și simplu….nu știu de unde să mai stoarcă bani…

  7. Trebuie abrogata Legea nr. 155/2010 pentru a fi eliminate conflictele de competenta “si institutionale” existente intre politia comunitara-locala, (definita ca fiind un fel de struto -camila conceputa dupa imaginatia unor primari alesi pe mici si bere oferite alegatorilor in campania electorala, animata de ideile fanteziste ale unor fosti activisti P.C.R. care, in fapt, este folosita pentru intimidare, amenintare sau ca mijloc de estorcare a bugetelor locale si ale cetatenilor de ex. structurile politiolor comunitare sau locale au sedii in apartapentele sau vilele, detinute de unii „baieti destepti” pentru care se platesc din bani publici -bugetele locale- pentru chirii multe zeci de mii de euro pe luna) si cea nationala deoarece datele statistice arata ca in actualele conditii suntem statul cu cele mai multe forte de ordine publica, din U.E. raportate la nr. populatiei si cu rezultatele cele mai nesatisfacatoare in domeniu sigurantei cetateanului).

  8. Politia locala nu e obligata sa creeze locuri de parcare pentru hoardele care au invadat Bucurestiul cu masini personale sau de servici si insista sa parcheze unde vor ei.
    Politia locala e obligata sa aplice legea.
    Primaria Bucurestiului nu e obligata sa creeze o infinitate de locuri de parcare pentru oricate milioane de nesimtiti ar putea veni in Bucuresti si nu platesc macar un leu taxe in localitate, ei insistand sa traiasca aici pe buletin de provincie.
    Asa ca motivul nu e vistieria goala, ci nesimtirea soferilor care parcheaza oriunde inclusiv pe trotuare, in completa sfidare a legii.
    Cei care vor sa traiasca la oras in buna convietuire cu orasenii, trebuie sa invete sa respecte legea. La oras doar strada e pentru masini, trotuarul e pentru pietoni.

    • Ideea e ca Politia locala nu amendeaza pe acei nesimtiti care chiar incurca fluenta traficului! Unde sunt cand parcheaza in colturile intersectiilor, cand se opresc in statiile de autobuz sa isi cumpere covrigi? si in alte nenumarate cazuri de nesimtire si abatere de la codul rutier?
      Tot in cei care platesc taxele lovesc, asta nu intelegi! Ar trebui niste solutii pt acestia, care sunt riverani, care platesc taxele locale!

  9. De cand cu zonele astea rezidentiale limitrofe Buc , dar in care toate locurile de mca sunt tot in Buc , s-a ajuns ca unele familii ( destul de multe ) , sa aiba cate 2-3 masini cu care vin la munca in capitala , ca doar n-or lucra toti in acelasi loc de mca . Vedeti numai cate masini sunt doar cu un pasager , omul si masina ! Si cand masini aduse de afara second-hand , se vand cu 2-3 mii de euro ! Grea problema !

  10. Acelasi lucru s-a intamplat si pe Mihai Bravu vis-a-vis Rompetrol Sector 3 si probabil mai urmeaza si in alte zone. Din cauza lipsei locurilor de parcare in acest moment se parcheaza pe trotuar. In continuare este foarte aglomerat datorita lucrarilor din intersectia Baba Novac, asa ca nici vorba de fluidizare.

  11. Trebuie masuri si mai aspre- inclusiv ridicarea masinilor, pentru cei care blocheaza intrarea/iesirea din garaje, curti de resedinta… si nu se gandesc ca poate ai o problema urgenta chiar si medicala; simplu PV de amenda in geam nu rezolva nimic~ sunt masini cu nr. straine, de firme dizolvate, vandute de multe ori fara acte etc pe care nu ii afecteaza amenda. Cand vin la masina soferii respectivi te ameninta, te jignesc, sar la bataie.. .Au fost situatii in care portile de acces au fost blocate foarte multe zile de o masina lasata parcata in Bucuresti.
    Amenzile trebuie sa fie mult mai mari iar ridicarea masinilor obligatorie !!!

  12. Foarte corect !!!! Bine ca Politia Locala da amenzi.
    Apropo … de cand trebuie sa faca Politia locuri de parcare? Ce treaba au ei cu locurile de parcare?
    Treaba lor este sa aplice legea. Iar in lege, cand luam eu permis de conducere, nu scria ca daca nu sunt locuri de parcare ai voie sa parchezi unde apuci. Sa inteleg ca acum scrie in lege ca ai voie sa parchezi unde apuci in caz ca nu sunt suficiente locuri de parcare? Deci … ce-i cu scuza asta rumaneasca?
    Ar fi bine ca orice politist sa poata da amenzi. Altfel scapa neamendati multi cocalari.

  13. Apropo … Politia Locala are, conform legii dreptul de a da amenzi in cazul catorva contraventii
    printre care si cea cu privire la parcarea neregulamentara.
    Legea 155/2010, aticolul 7. litera „h”:

    h) constata contraventii si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar;

    • VEZI Decizia ICCJ nr. 9/2015 privind examinarea recursului in interesul legii ce este
      in vigoare de la 15.07.2015, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 526 din 15.07.2015.

  14. ar trebui ca in tokyo: cand iti cumperi masina, vii cu dovada ca ai loc de parcare. nu ai loc de parcare, nu-ti cumperi masina

  15. Legea este lege, ea nu se discuta ci se aplica. Problema este ca politia aplica legea secvential. Atunci cand coloana de masini se intinde pe o singura banda – pt ca prima este ocupata – de la Piata Victoriei/Ion Mihalache pana la iesirea din Bucuresti pe Chitilei sau Bucuresti Noi – 7-8 KM – CE MASURI ATI VREA SA IA POLITIA ? Camere de luat vederi in toata capitala, plecand dinspre centru spre periferie. Eliberarea bulevardelor si a intersectiilor de masinile parcate ilegal. Numai astfel traficul se va desfasura intr-un mod civilizat. Nimeni nu este obligat sa creezelocuri de parcare, mai ales atunci cand nu exista astfel de spatii.

  16. problema este la judecători că sunt necunoscători ai realităţii şi ai legii. iar hotarârile primăriei nu sunt cenzurate . dacă mîine scrie un prost o hotărâre că trebuie să zbori, poliţiştii te amendează şi judecătorul spune că trebuie să respecţi legea . dar unde spune că hot consiliului local este lege şi de când orice prost poate hotărî ce să fac eu sau să nu fac. consiliul local nu este numit ca să mă reglementeze pe mine şi să mă supravegheze să mă amendeze! De când consiliul local stabileşte ce este parcare şi ce este carosabil? există o hotărâre care spune că şi trotuarul este carosabil , ştiaţi. deci trebuie amendaţi pietonii ca merg pe carosabil?

  17. Acum citiva ani am luat o amenda de „parcare neregulamentara” (chiar inainte de o trecere de pietoni, dar nu pe trecere, in sectorul 2). Pe amenda scria „ora 8” ca ora de constatare a „infractiunii” iar pe poza furnizata de „politia locala” (ii stiti probabil, baietii aia burtosi care tin de sase la pirandele din piata Obor care vind tigari) era marcata „ora 9” ! Am mers in „judecata” (ha ha ! piedere de vreme) pe acest clar viciu de procedura si, bineinteles, am pierdut multumita „justitiei” (de trei ori ha !) din Romania. Cred ca la un asemenea caz orice judecator, din ultimul catun amarit din USA, mi-ar fi dat dreptate, iar partii adverse i-ar fi tras si un sut in cur, dindu-i afara din sala de judecata !

  18. Cand am o treaba oricat de grabit as fi caut si 20 de min un loc de parcare ,daca vrei sa iti lasi masina in siguranta gasesti.Nu mai invocati lipsa locurilor de parcare ,obligativitatea primariilor sa creeze mai multe locuri de parcare decat spatii verzi si alte lucruri utile doar pt ca v-ati luat voi cate o troaca de masina pt fiecare posesor de permis din neam .Parcati voi in mijlocul strazii si trotuarului sa treaca femeia cu copuilul de mana pe carosabil ca sunteti voi smecheri.Bn face locala cand va rupe in amenzi ,app am cautat tot netul am pus cap la cap toate actele normative dupa care functioneaza locala.Cum se face ca toate instantele le recunoaste dreptul de a sanctiona la oug pe parcare ,acces interzis ,tonaj etc si voi tot sustineti contrariul?Iccj a dat decizia sa nu mai cheme soferul pt a il amenda ulterior in baza unui art din codul rutier,nicidecum ca nu mai au atributii pe linie de rutiera.A si app conform ierarhiei actelor normative ale statului roman legea doboara ordonanta de urgenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.