Politicienii și lecțiile Holocaustului

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, celebrată în toată lumea, se dovedește un prilej excelent pentru politicieni de a face declarații. Unii, prin intermediul unor mesaje, alții, prin viu grai. În România, ziua a fost marcată luni, fiindcă 27 ianuarie a picat sâmbătă. Pe de altă parte, Putin și Lukașenko au ținut să ia parte fizic la au participat la inaugurarea unui memorial pentru civilii URSS – victime ale genocidului nazist din timpul Marelui Război Patriotic. Sâmbătă după-amiază.

Preşedintele Klaus Iohannis, pe de altă parte, a transmis, luni, un mesaj din care spicuim:

„Aducem astăzi un pios omagiu memoriei tuturor celor care au pierit şi au suferit în timpul Holocaustului, precum şi supravieţuitorilor acestei file negre din istoria umanităţii. Departe de a fi doar o evocare a dramei teribile care a marcat milioane de oameni, comemorarea de astăzi este un proces de învăţare, o sumă de lecţii despre monştrii pe care îi poate naşte ura, dar şi despre triumful vieţii în faţa morţii”, a spus şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, în cadrul ceremoniei organizate la Templul Coral din Bucureşti.

Şeful statului a subliniat că, din nefericire, în ultima perioadă asistăm la o creştere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezenţa din ce în ce mai vizibilă a curentelor şi a ideologiilor extremiste în spaţiul public ridică serioase semne de îngrijorare.

Preşedintele Iohannis a adăugat că, în contextul actual, marcat de crize multiple şi de situaţia tragică din Orientul Mijlociu provocată de atacurile teroriste asupra Statului Israel, înţelegerea lecţiilor trecutului este cu atât mai importantă pentru a putea lupta împotriva răului.

Mesajul președintelui Senatului

Holocaustul este o pagină neagră a istoriei, care a pus în aplicare „o ideologie monstruoasă, exterminarea a milioane de oameni pe baza apartenenţei la o etnie”, a declarat luni preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, prezent la Ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului organizată la Templul Coral.

„Ceremonia de astăzi este un omagiu adus tuturor victimelor Holocaustului, dar şi o invitaţie la reflecţie asupra trecutului nostru şi la asumarea lui. Holocaustul este o pagină neagră a istoriei noastre, care a pus în aplicare o ideologie monstruoasă, exterminarea a milioane de oameni pe baza apartenenţei la o etnie. Este important ca noi, cei de astăzi, să nu uităm niciodată această pagină de istorie şi să nu-i repetăm niciodată greşelile. De aceea, educaţia şi conştientizarea fenomenului Holocaustului trebuie să fie priorităţi pentru noi toţi”, a afirmat Ciucă.

Premierul a făcut și el câteva declarații

Executivul rămâne, în continuare, un susţinător al educării tinerei generaţii privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, luni, prezent la ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului organizată la Templul Coral.

„Mă bucur să mă aflu şi în acest an aici, la Templul Coral, un adevărat reper al istoriei, credinţei şi culturii comunităţii evreieşti din România. Felicit conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România pentru organizarea acestei ceremonii, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului şi comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din Bucureşti.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului.

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică.

PS

Președintele Iohannis va primi mâine, de la ora 16.00, delegația American Jewish Joint Distribution Committee.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

30 de Comentarii

 1. Romania regala, interbelica, fascista, antonesciana este Autoarea Holocaustului din Moldova – Transnistria cu un numar de victime cuprins intre 280.000….350.000… Holocaust recunoscut recent de Romania ca autoare..

 2. Ca regim fascist, nazist, leghionar antinescian, aliat de nadejde al Germaniei naziste, Romania este contributoare la Marele Holocaust german cu 6 milioane de victime, conform Der Spiegel…si conform realitatii…

 3. Poporul roman si – a dovedit salbaticia cand a avut ocazia….1. Manipulat prea simpu de Securitate, romanii prin golanii lor si – au omorat Presedintele legitim Nicolae Ceausescu….Gratuit, fara nicio urgenta, din animalitate pura…. Tarul Rusiei, Regele Frantei au fost omorati de Revolutii adevarate, dar numai dupa ce au dovedit prin fapte ca au tradat Poporul in favoarea altor popoare….Tarul prin chemarea Occidentului sa omoare revolutia….regele Frantei prin chemarea Papei si Germaniei contra revolutiei franceze…Doar Ceausrscu a fost omorat de Popor gratuit, fara nicio urgenta, Pucistii controlau deplin situatia…dar poporul vrea sange..

 4. Ieri incurcai rusofon cu rusofob in postari,scriai una si intelegeai alta,erai matolit,azi te-ai trezit neted si iar ai trecut la ieptii. Cand rusofilii tai i-au asasinat pe Ceausesti in 25 dec.1989,tot pe poporul romancade,rusofilule! Interesant,pacat criminalii comunisticominternisti din 89 nu sunt inca judecati,cazul asasinilor comunistiilor cominternisti italieni ai lui Mussolini si amantei sale

 5. claxoane,Ieri incurcai rusofon cu rusofob in postari,scriai una si intelegeai alta,erai matolit,azi te-ai trezit neted si iar ai trecut la ieptii. Cand rusofilii tai i-au asasinat pe Ceausesti in 25 dec.1989,tot pe poporul romancade,rusofilule! Interesant,pacat criminalii comunisticominternisti din 89 nu sunt inca judecati,cazul asasinilor comunistiilor cominternisti italieni ai lui Mussolini si amantei sale

 6. 2. Armata Romaniei regale, legionar antonesciana a exterminat 70.000 de civili nevinovati la Odesza in 1941….Aceeasi armata romana este contributoare la exterminarea a circa 17 milioane de civili sovieti in anii de ocupatie a URSS alaturi de Germania, Italia, Ungaria naziste….Dezarmanta, naucitoare este atitudinea romanilor care se mira si se indigneaza fals ca URSS ne – a pretins niste despagubiri de razboi,
  oricum insignifiante comparativ cu faptele…..Naucitoarea afirmatia premierului Ciolacu cum ca Rusia a fost cel mai mars inamic al Romaniei in Istorie !!!….Daca marele Inamic a murit luptand alaturi de tine la Plevna, la Marasesti…..unde a luptat alaturi de tine marele prieten??? La carciuma…

 7. Au rămas cu holocaustul in gâtlej de ceva vreme, sa nu ii de-a în icter până la alegeri.

 8. Autorul Holocaustului romanesc nu este altul decat nemernicul acela de maresal Ion Antonescu, ridicat in slavi de toti tembelii necunoscatori ai istoriei Romaniei.
  Acest sifilitic incapabil (sifilis stadiul 3 !!!) a ordonat Armatei Romane sa execute evrei nevinovati din Basarabia, Hertza, Bucovina si Transnistria. Crimele masive din Odessa i-au uimit pana si pe criminalii din Germania lui Hitler.
  Azi mai sunt inca idioti care cer sa-i facem statuie acestui criminal care are pe constiinta lui 850 000 de romani morti in cel dea-l 2-lea WW din cauza imbecilitatii si lipsei lui de orizont politic .
  Lui ii datoram toti anii de dictatura comunista. El i-a adus pe rusi in Romania. La 23 Aug 1944 Regele Mihai ne-a salvat de la un dezastru total prin mutarea sa geniala……[Rumburak]

 9. @ Prostia…..Omul mai greseste, dar tu repeti de 10 ori pe zi aceleasi mizerii.
  Ceausescu a fost asasinat pentru intrarea NATO in Romania…Rusofilii pot fi ceausisti….in niciun caz nu pot fi ceausisti rusofobii ….In ziua Asasinatului la Bucuresti 30.000 de golani adunati in Piata asteptau cu nerabdare sa vada la TV caseta cu Executia, sa se convinga de asasinarea Ceausestilor….Doar imbecilii si smenarii interesati au bagat Rusia in mizeria lor din decembrie 1989….Implicarea Rusiei a fost facuta pentru incitarea rusofobilor de a iesi in Strada….La Bucuresti mascarada rivolutiei a durat 20 de ore…Din ziua de 21 ora 16….pana in ziua de 22 ora 12 cand Pucistii l – au obligat pe Ceausescu sa urce in Elicoper ca sa il abandoneze pe camp….In noaptea de 21/ 22 ordin de Tragere la Baricada a fost dat de Pucisti ca sa intarate populatia…Din ziua de 21 ora 16 Ceausescu era scos din joc. Asta e sigur azi…

 10. axoane…tu esti doar un BOLSHEVIC…in conservare
  ADEVARAT BOLSHEVIC…care dejectezi mizeriile ca un sconsc
  pai astia de-i ca tine trebuiau eradicatzi ca PUT si imprastie DEJECTII MINCINOASE
  dovada…alor exterminatzi in Transnistria…prezint-o
  dovada celor exterminatzi la Odesa…
  care nu au luptat ca partizani prin catacombele orasului dupa predarea orasului
  NUMAI MINCIUN BOLSHEVICE ADEVARATE
  Rusii de acum nu sint supusii bolshevicilor de atunci…

 11. al doilea razboi mondial a fost intre puteri imperiale care si-au revendicat coloniile ce le-au pierdut dupa primul razboi mondial ,germania si rusia de o parte si fostele imperii vestoccidentale europene si sua de cealalta parte…jidanii si agentii lor propaga ideea ca al doilera razboi monmdial a fost de dorinta lui hitler ca a urit jidanii ca erau inferiori si cadorea sa-i elimine…prin holocaust…in razboi se moare ,in toate …vedem live cum se moare in israel cum jidanii bombardeaza paleswtinienii copii , femei si civili …johamsky e un agent al israelului ca toti ailalti politicieni romanesti ….

 12. A israeliza = Să iei ceva ce nu-ți aparține,apoi să pretinzi fără rușine că îți aparține, jucând totodată rolul victimei.

 13. Cele mai multe victime ale holocaustului sunt înregistrate de… ruși/slavi; dacă te uiți pe declarațiile oficialilor români dar mai ales în comentariile unor cetățeni români, înțelegi că ideile holocaustului nu au fost eliminate din societatea românească de azi și că miriade de români îi consideră în continuare pe ruși suboameni, la fel cum o făceau naziștii și aliații lor.
  Felicitări autorului, pentru că a identificat corect faptul că lagărul de la Auschwitz-Birkenau – locul unde au avut loc unele dintre cele mai groaznice crime din istoria umanității – a fost eliberat de Armata Sovietică și nu a repetat declarația mincinoasă a UE.

 14. @ ics..alt bolshevic…
  hotarase-te…daca holocaust e pentru rusi/slavi sau doar pentru ‘ai cu motz’
  aburirea continua si aburitorii nu se lasa

 15. Axoane,represiunile administratiei romanesti dupa atentatul de la Odesa se ridica la max 5000 persoane, multe fiind victimele nationalistilor ucrainieni.
  Orice entitate ar fi ordonat represalii.
  Urss este creditata cu 20000000(20mil)victime, ocupand un rusinos loc 2 all time(BALTI, KATIN, FANTANA ALBA) intre ele.
  Rusine axon!

 16. @ gigel….Nu conteaza ce sunt eu….Conteaza ca tot ce am scris este adevarat…Exista dovezi cu sutele….dar gigeii sunt prea indoctrinati cu minciunile inghitite ani de zile.

 17. DAR CE TRAIESC BATRANII DIN ROMANIA ASTAZI, DUPA CE L-ATI OMORAT PE CEAUSESCU NU E GENOCID? E GENOCID NUMAI UNDE SUNT EVREI..DAR CAND EVREII SI-AU LUAT NUME ROMANESTI SI AU CREAT TORTIONARII, SECURITATEA, PARTIDUL COMUNIST ROMAN EI AU VRUT BINELE POPORULUI ROMAN? PRESEDINTELE ISRAELULUI A MULTUMIT POPORULUI ROMAN CA A SALVAT 400.000 DE EVREI…SI MAIMUTOII ASTIA S-AU TREZIT DIN MAHMUREALA SI O DAU CU HOLOCAUSTUL…DAR CINE DRACU A UMPLUT PUSCARIILE CU ROMANI? CINE A PRIGONIT PREOTII, TARANII, INTELECTUALII, TORTURANDU-I PRIN PUSCARII, SA IL SCOATA PE DUMNEZEU DIN MINTILE LOR? CE VORBESTI, FRANȚ?! KLAUSE, IA UITA-TE SPRE MAMA TA GERMANIA CA EI II DATORAM HOLOCAUSTUL…NU MAI ARUNCATI CU RAHAT IN VENTILATOR…CAT DESPRE CIOLACU…PUNE MANA PE CARTEA DE ISTORIE SA VEZI SI SA INTELEGI…DE PE TIGANII DE ASTAZI DE CE LUATI BANI EUROPENI, FONDURI, AVANTAJE, DAR II LASATI SA CREASCA PE STRAZI, CA APOI SA FIE INTERLOPII SEFII AUTORITATILOR? E ANTONESCU PE AICI? CINE SE FOLOSESTE DE TIGANI? UNII DINTRE AI LOR…CINE A DECIMAT INTELECTUALII, TARANII, STUDENTII, PREOTII DUPA AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, KLAUS CEL LENES? CINE A TARAT ROMANIA IN RAZBEL? GERMANIA…SI REGELE FILOGERMAN…CINE L-A PREDAT PE ANTONESCU EVREILOR COMUNISTI SA IL DUCA LA MOSCOVA? REGELE FILOGERMAN…FILOEUROPEAN!!! CINE A ADUS SOVIETISMUL IN ROMANIA? ANA PAUKER-ROMANCA GET-BEGET, AI? HANNA ROBINSSON…RRROMANCA !!!

 18. era o poezie,

  ” cu fruntea lipită,
  lipită de zid
  să simtă copilul
  ce-nseamnă Partid! ”

  (sambata 27 ianuarie
  domnul Preş Mârlanu poate a fost la sinagoga locală
  din Sibiu)

 19. Evreii din Odessa au fost invinuiti pe nedrept, iar criminalul care era sef al statului a dat un ordin complet nejustificat de asasinare a acelei multimi de evrei (eu stiu de cca 22 000 de suflete executate pe nedrept si in mod salbatic la Odessa doar in cateva zile).
  Trupele romane fusesera avertizate de o rusoaica sa nu se instaleze in cladirea respectiva. Rusoaica le-a spus ca fiul ei lucrase la minarea cladirii impreuna cu altii de la NKVD. Romanii au ,,verificat” cladirea cu ,,specialistii” romani si au decretat ca cladirea este sigura. A fost atat de sigura ca au sarit toti in aer.
  Orice criminal ar fi ordonat represalii, iar Ion Antonescu a demonstrat ca este un criminal. Nu mai incerca sa aperi un criminal de razboi……[Rumburak]

 20. Axon, pentru cei „17mil de civili sovietic morti in marele razboi de aparare a patriei”(Hrusciov a recunoscut cam 20 mil pierderi totale din care 10-12 mil soldati) intreaba-l mai bine pe Stalin, autorul prikazului secret 0428 care autoriza nkvd-ul sa lichideze civilii din zonele ocupate.
  …Ce lipsa de solidaritate din partea tov Molotov, sa-l lase pe dl Ribentropp sa atarne singur in streang in loc sa-i tina companie pentru blestematiile comise in numele revolutiei internationale atat de dragi lui Stalin…
  Armata de tarani a Romaniei era una nationala, nu legionar-fascista, asa cum nici tu nu esti baiat destept, ci doar o toba sparta care cerseste atentie.
  Ce chestie, pe primele doua locuri in topul celor mai criminale regimuri din istorie da fie cele iubitoare de oameni din popor.1-PRC, 2-URSS, 3 Germania nazista…
  Rusine axon!

 21. Rumburace, tu stii de 22000, eu stiu de 5000, axon stie de 70000.
  Adevarul nu va fi aflat niciodata pentru ca nu va fi cautat.
  Ca sa stii, cladirea a fost cercetata si de genistii germani.
  Te-as acuza ca esti bauat destept, dar nu pot…

 22. @gigel,
  Holocaustul a fost genocid comis de Germania nazistă și aliații săi – România, Italia, Ungaria, Finlanda (ca state), Ucraina, statele Baltice (ș.a. colonii militare sau Reichkommissariat) – împotriva evreilor, romilor și slavilor; ca urmare a războiului, au fost uciși ~ 6 mil de evrei (peste 1 mil de ruși), sute de mii (poate chiar 1 mil jumătate) de romi și 10-15 mil de ruși/slavi (numărul civililor ruși care au murit ca urmare a războiului fiind aproape 20 mil).
  Eu zic ca măcar aceste evenimente să fie comemorate așa cum merită ca să nu considerăm normale alte genocide – precum cel comis astăzi de israelieni asupra poporului palestinian.

 23. Nimeni nu vorbeste despre genocidul la care i-au supus turcii, ajutati de kurzi, pe armeni in ‘915. Mda, cel mai vechi popor crestin nu este popor „ales”. Treaba continua subteran fata de armeni. Subteran.

 24. @ics…
  mai cum se face ca in 45 de ani de comunism…nimeni in romanica nu ne-a acuzat de participare la asa ceva…
  dupa 90 a inceput tambalaul si acuzarea rominilor de aceste crime…
  mai intii ar trebuii sa demonstrati cu acte reale aceste fapte…
  nu asa …ii bagi pe totzi la aceiasi oala si ii acuzi pe tozti…
  da tzine minte..a inceput tambalaul cu romanii deabia dupa 89
  in plus, criminalii daca au existat…au murit de mult…de ce acuzi generatzii care nici nu existau la acea data…
  DE CE…???

 25. @gigel,
  Te/v-am acuzat eu de ceva?
  Doar în cazul în care dta sau persoanele la care te referi au trăit la momentul 39-45 și ați făcut parte din forțele armate ale Germaniei naziste sau ale unuia dintre statele menționate puteți fi acuzați de participare la holocaust.
  Poate că nu cunoști dta datele istorice, însă România are statutul de aliat al Germaniei hitleriste încă din 1947, nu „dupa 90”.
  Am pus și pe Cotidianul un fragment din tratatul în care România își recunoaște crimele din timpul războiului așa că ce altă dovadă ai mai vrea?

 26. @Ics…
  esti bun sa iei ‘the high moral ground’ si prin asta sa vrei sa te impui deasupra celor pe car-i acuzi…
  impuna-te prin lucrurile bune pe care le-ai facut in viatza ta..si nu prin acuzari de tip biblic…de peste milenii, sau veacuri..
  te rog sa ne scutesti de moralitatile tale…
  atacurile cu holocaustul la adresa romaniei…sint preventive…ca nu cumva sa ii acuzam noi pe evrei de bolshevismul demonstrat…si implementat in romania de catre ei dupa 45…politicieni bolshevici, procurori bolshevici, securisti bolshevici, militzieni bolshevici…da…au facut crime si au ucis romani…

 27. giggle,
  atunci când o societate folosește cuvinte precum „orc” pentru a se referi la persoanele care fac parte dintr-o etnie și când publică mesaje de bucurie atunci când „orcii” pașnici – civili – sunt uciși de atacuri care, dacă ar fi împotriva etniilor din occident, ar fi considerate teroriste, se cheamă că societatea respectivă are accese de sentimente rasiste, iar rasismul îndreaptat împotriva etnicilor evrei, romi sau ruși se cheamă nazism.
  Statul român (statul și nu popoarele locuitoare) din timpul războiului a fost parte la uciderea evreilor, romilor și rușilor; ai vrea să ignor acest adevăr ca să nu rănesc sentimentele unei minorități de rasiști români, cariați de plaga naționalismului?!

 28. @ics…
  gresesti…
  idiotii care fac astfel de asocieri sint doar niste imbecili cu clape…
  asta cu acuzarea unei natii peste ani de holocaust…e muuult mai grava si e facuta cu intentie
  pentru a da o anumita legitimitate unei anumitei SECTE religioase…ca nu e natie..dupa CUM BINE STII

 29. Dta te simți nazist? Dacă nu, atunci mesajele mele nu te vizează, însă nu îndrăzni să spui că pletora de români, scursuri ale umanității, care se bucură în mod public de fiecare dată când un atac terorist făcut de guvernul neonazist ucrainean (documentat și dovedit nazist) ucide civili ruși (sau care își exprimă satisfacția când etnicii romi sunt tratați precum untermenși), s-au îndepărtat de ideile naziste exprimate de înaintașii lor.
  Nu m-am referit nicio clipă la etnia indivizilor care fac parte din cele 3 nații de populații latine care trăiesc în România ci la unii dintre reprezentații statului român și la unii dintre cetățeni iar despre perioada holocaustului am vorbit deja.

 30. Trece-tzi batalioane romane Prutul, asta pentru ca sub Regele nostru era Romania Mare, nu ka kolonia asta dorita de Simon Perez shi eshalonul 2 de nomenclaturishti ai chibutzului PCR, desfintzat legal de Rege dupa primul atentat bolshevic cu bombe in Parlamentul Romaniei=reactzie fireasca asha cum se intampla in Gaza, dar la Bubyko nu sunt comentarii de genocid, decat la Antonescu, cu ale lui represalii nesignifiante. Trebuie sa fi imbecil sa spui Romania Gaza are! Clantzaii de aur cu doctrina Rabyiilor ca ei sunt viitorii imparatzi shi regi de popoare nu se lasa asha cum rromica al nostru tov.semikhazar Ylici Y., dupa fugarirea Regelui nostru a instaurat 2 reguletzi shi chiar un imparat cu ale lor coroane de aur din BNR a tov.Manoli

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.