Polițiștii amenință că vor boicota alegerile de anul viitor

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual anunţă că, de săptămâna viitare, încep protestele faţă de politicile fiscal- bugetare ”discriminatorii şi ineficiente”, avertizând că, dacă nu se vor găsi soluții la solicitările lor, vor boicota cele 4 sesiuni de alegeri din 2024.

”Protestăm din nou, în stradă, pentru drepturile angajaților și pensionarilor militari, și pregătim forme extreme de acțiune sindicală!”, spun sindicaliștii.

”Începând de săptămâna viitoare, vom protesta, în Bucureşti, la sediile Guvernului, MAI, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Muncii, împotriva politicilor fiscal-bugetare discriminatorii şi ineficiente, prin care actuala coaliţie de guvernare încă ne amână acordarea unor drepturi restante şi ne ignoră revendicările pentru 2024, sfidând, în continuare, Sistemul de Ordine Publică şi familia bugetară ocupaţională din care facem parte (vom anunţa, în timp util, locaţiile şi orele de desfăşurare a protestelor)”, a transmis, vineri, Sindicatul printr-un comunicat de presă.

Sindicaliştii au prezentat solicitările lor:

– cerem aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, respectiv acordarea sporurilor şi idemnizaţiilor la valorile salariale din iunie 2023, şi nu la cele aflate acum în plată, care sunt mult mai mici; în fapt, familia ocupaţională bugetară Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională a fost discriminată, în ultimii ani, din punct de vedere salarial, prin tot felul de OUG, care au impus prorogări, respectiv neaplicarea, la termenele prevăzute, a Legii-cadru 153/2017, Anexele nr. VI şi VIII, care privesc poliţiştii, militarii şi personalul contractual din SAOPSN;

– cerem includerea în bugetul public aferent anului 2024 a sumelor pentru plata personalului MAI care va fi implicat în cele două scrutine de alegeri de anul viitor, similar membrilor birourilor electorale de circumscripţie;

– se impune actualizarea salariilor, de la 1 ianuarie 2024, în raport cu indicele de inflaţie stabilit oficial de către INS, dar şi cu preţurile principalelor produse de consum şi ale utilităţilor (minim 13,8%);

– vrem actualizarea salariului de grad în raport cu salariul minim pe economie, stabilit prin HG, nu cu valorile de referinţă actuale, diminuate şi discriminatorii faţă de alte categorii bugetare;

– cerem asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii);

– se impune modernizarea Statutului poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesia de poliţist, în concordanţă cu realităţile actuale;

– cerem actualizarea normei de hrană (pentru poliţişti şi PC) şi a normei de echipare, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu;

– se impune actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţistilor judiciarişti / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, şi nu la valoarea minimă, aflată în plată;

– cerem actualizarea, la preţul pieţei, a compensaţiei pentru chirie, care se plăteşte şi în prezent la cuantumul stabilit în urmă cu 14 ani (2009);

– cerem indexarea pensiilor militare de stat conform celor din sistemul de pensii publice;

– vrem obţinerea dreptului constituţional la grevă pentru poliţişti, deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI şi Guvernul.

Sindicaliştii precizează că au notificat prim-ministrul României, miniştrii Afacerilor Interne, Finanţelor şi Muncii şi preşedinţii Camerelor parlamentare că, dacă nu le vor fi soluţionate revendicările, îşi rezervă ”dreptul de a organiza acţiuni de protest, respectând litera legii, cu stricteţe, fără efectuarea de ore suplimentare din partea funcţionarilor publici cu statut special – poliţişti din MAI/Poliţia Română/Poliţia de Frontieră/Imigrări, Paşapoarte ş.a. -,  care vor soluţiona prioritar doar urgenţele şi apelurile la 112, inclusiv în perioada apropiată, a Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, când concetăţenii din diaspora urmează să revină în ţară sau să se deplaseze peste graniţă, în scop turistic”.

  De asemenea, în cazul în care nu se vor găsi soluții, pentru solicitările noastre legitime, având în vedere faptul că Poliția este entitatea care poate asigura echidistant, imparțial, obiectiv și eficient paza secțiilor de votare,  vă informăm că vom boicota cele 4 sesiuni de alegeri din 2024, ADICĂ IN ANUL URMĂTOR NU VOM ASIGURA PAZA/ORDINEA/SIGURANȚA PUBLICĂ LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, LOCALE, PARLAMENTARE SI PREZIDENTIALE!”, au mai transmis sindicaliştii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8485 Articole
Author

22 de Comentarii

 1. dati-le tot dar scoate-tii la pensie in aceleasi conditii in care iese toata lumea! 65 de ani!! oricum de la 50 la 65 de ani iau aceeasi bani sub forma de pensii speciale dar degeaba!!

 2. nu conteaza ca oricum numara sts-ul adica un serviciu secret militarizat

 3. „ȘI CM CÂT AȚI VREA SALARUL? MAI MARE CA ȘPĂGILE-: VAMEȘI,CIRCULANȚI,ETC,ȘI ȘI CÎTE-O STICLĂ DE SAMAGON? ORI NUMAI VREȚI SAMAGON? PALINCĂ,ȘLIBOVIȚĂ,„JINARS DE PERE TIPRATE” !O AM UITAT :Ș-UN PACHEȚEL DE COCA…NA!

 4. boicot?
  -tot Poporul trebuie sa boicoteze,
  zero alegeri!

  sau,daca tot va roade ceva
  nu uitati ca viermele parazit oxiur e.colistatinescu
  mai are posibilitate pt. 1 mandat.

 5. va auda Dumnezeu! Nu mai trebuie alegeri! Nici politie! Nici justitie! Ne platim datoriile in doi ani!

 6. Coruptii astia de politisti doar ameninta ,dar nu vor face nimic.Doar citim si vedem zi de zi cum pot fi de usor mituiti politistii romani ,guvernul le va arunca atunci un os cu putina carnica si ei vor uita imediat de ce spun acum .

 7. sa boicoteze alegerile:)))cel putin 50% nu fac nimic,pot fi dati afara lejer,y compris politiile locale,care trebuie desfiintate

 8. Si cand sunt furate procurorii se fac ca ploua. Lasa voturile sa se mictionezd USR in sacii cu voturi si nu se mai por renumara si Clotilde e castigatoare.
  Fac militienii greva, mai bine nu le mai tin nici o alegere. Alegerile se fac la Bruxelles.

 9. Cu sau fără polițiști o să fie:” alegeți libere: fiecare votează cu cine vrea și din urnă iese cine trebuie”

 10. Politistii pot conduce tara cu brio!!! Mult mai bine decat 2-clase Ciuca, Bode si Ciolacu!!! Comentariul meu este valabil pentru jandarmi!!! Pe cine aparati romani frumosi cu parinti si bunici frumosi?!! Pe romanul frumos si cinstit sau pe coruptii care nu stiu sa scrie? Pe cine aparati? Pe romani cu frica lui Dumnezeu, sau pe pedofilii sau pe traficantii de droguri sau traficantii de prostituate? In fata lui Dumnezeu pe cine veti apara? Pe criminalii de la 2 Mai cu familia lor de camatari care au furat casele batranilor neajutorati sau pe copii morti nevinovati???

 11. vor iesii in strada „rezistii” din 10 August, pentru salariile politistilor!

 12. @ Dacă pe prosteala de la Ministerul de Externe și alte intituții ce nu au comunicare cu instituții din țări de destinație, se sinucid polițiști când se fac transferuri de fotbaliști, ce implică negocieri mai complexe și sume și impozite, contribuții mai importante, cutuma fiind că până în 1989 negocierile erau prin Ministerul de Externe și DIE, ?

 13. „Polițiștii amenință că vor boicota alegerile”

  Asta se cheama SANTAJ si este caz penal, puscarie ! Atata lucru nu stiu sindicalistii militieni ?

 14. profesorii ameninta de vreo 15 greve in 30 de ani de „democratie” ca o sa boicoteze BAC-ul… si nimic, deci de ce m-as astepta ca militienii sa „boicoteze” alegerile, si oricum… cu ei sau fara ei, se fura alegerile cu porcusori, cu judecatori, cu STS si SRI… ei sunt acolo doar sa pazeasca usile, preferabil de pe exterior, ca sa se poata fura in liniste la interior. singurele greve serioase in rromania au fost alea cand i-au calcat pe cap minerii, si cand RATBul nu a iesit pe strada.

 15. Serviciile de informatii „romanesti” au specificat cum se desfasoara asa-zise alegeri. Intrebare de ce se mai desfasoara. Sa-l tina pe Iohannis, ca pe Putin. Oricum il doare-n fund fiind calator.

 16. Si eu credeam ca politistii cer:
  – echiparea corespunzatoare
  – pregatirea politistului
  – drug test
  – depolitizarea inspectoratelor
  – legislatie pentru a nu repeta 2 Mai
  In schimb, protestati doar pentru burtica voastra.
  Politia romana: siguranta si incredere ..pentru viermii din mancarea din cantina.

 17. Politistii locali de prin toate satele romaniei au mai mari salarii decat Politia Nationala !!Logic ar fi ca sa declanseze greva generala,sa nu se mai prezinte niciun politist la munca!La fel jandarmii,pompierii si alte structuri ale MAI !

 18. @Cluso:militarul nu are drept la greva,la asociere,sa fie ales,etc,etc!in schimb are dreptul sa taca si sa indure bataia de joc!speciali cu foamea pe ei care nu au contat niciodata!conteaza magistratuk,popa,doctorul,politicianul!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.