
Polițiștii fac verificări după ce 20 de incendii au afectat peste 200 de hectare de teren într-o singură zi, în județul Arad, în timp ce pompierii au sesizat APIA pentru a suspenda subvențiile proprietarilor care ar fi dat foc vegetației uscate, lucru interzis.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a transmis, luni, că în ultimele 24 de ore pompierii s-au confruntat cu 20 de incendii de vegetație, care au afectat inclusiv locuri greu accesibile pentru intervenții.
S-a intervenit în localitățile Chișineu-Criș, Troaș, Văsoaia, Chisindia, Cladova, Susani, Julița, Mădrigești, Ilteu, Radna, Sârbi, Hălmăgel, Petriș, Paulian, Roșia Nouă, Virișmort, Arad, Seliște, Pâncota și Chesinț.
‘Cele mai semnificative evenimente s-au înregistrat la Toaș și Roșia, unde terenul accidentat a îngreunat accesul echipajelor, suprafețele de teren afectate fiind de aproximativ 100 de hectare. Cele 20 de incendii au afectat peste 200 de hectare de vegetație uscată și litieră împădurită’, a informat ISU Arad.
Instituția a amintit că arderea vegetației uscate este strict interzisă pentru că pot exista ‘consecințe grave atât asupra mediului înconjurător și solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor’.
‘În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, operatori economici, rețele de electricitate sau locuri cu pericol de explozie’, a mai transmis ISU.
Conform legislației, cei care dau foc vegetației riscă amenzi de până la 15.000 de lei, iar în cazul persoanelor juridice amenzile pot ajunge la 100.000 de lei.
Reprezentanții ISU au precizat, la solicitarea AGERPRES, că în toate cazurile au sesizat APIA, astfel încât proprietarii terenurilor incendiate riscă pierderea subvențiilor.
De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean a informat că face verificări pentru indentificarea proprietarilor terenurilor și a celor care au pornit focurile.
Georgescu o fi de vina ? Mai cercetati.
Draga L.V., cum semnezi tu articolasul asta: esti sigur/a ca litiera este impadurita? Adica, inteleg ca animalele sunt protejate dar nu stiam ca s-a ajuns pana la impadurirea litierelor.
Ăștia sunt oamenii lui Potra! De asta a fost interzisă candidatura lui Georgescu.Huuuooo! Sau schimbările climatice, ceva Încă nu știm exact, că nu ne-a venit telefonul de la Bruxelles, toa secretar al sovietului suprem e ocupată cu probleme grave, cum ar fi livrările de muniție în județul Ucraina, fabricate de industria bancară, că restul s-au dus dreaq cu carboanele.
Incepand de maine,cel putin 10 zile de ploi si furtuni in Romania,tineti minte..
Repetitii pentru lunile de vara, cand se va derula programul in stil grecesc de incendiere, ca sa demonstreze maselor ca incalzirea climatica e o urgenta.