Polonia introduce controale la o frontieră

Polonia a anunţat luni că va introduce controale la frontieră la vehiculele care sosesc din Slovacia, un alt membru al UE, pentru a combate o rută de migraţie ilegală, notează AFP.

Retorica anti-imigraţie este de ani de zile un element de bază al conservatorilor la putere din Polonia, ţară care se pregăteşte pentru alegeri generale luna viitoare. Atât Polonia, cât şi Slovacia fac parte din spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Reintroducerea controalelor la frontieră în spaţiul Schengen este permisă numai în circumstanţe excepţionale.

„Imigranţii ilegali tranzitează prin aşa-numita rută balcanică de-a lungul Ungariei şi Slovaciei, pentru că nu există graniţă între Polonia şi Slovacia, ci doar o frontieră Schengen”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki în campanie electorală.

„L-am instruit pe ministrul de interne să introducă controale la microbuze, camionete, maşini, autobuze unde există suspiciunea de prezenţă a imigranţilor ilegali”, a adăugat el, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

Slovacia a cunoscut recent o creştere a numărului de migranţi. În primele opt luni ale acestui an, ţara a detectat aproximativ 24.500 de migranţi care au intrat ilegal, majoritatea din Serbia prin Ungaria.

Potrivit poliţiei slovace, această cifră a fost de aproape 10.900 pentru tot anul trecut, comparativ cu doar câteva sute pe an anterior.

Şeful poliţiei slovace, Stefan Hamran, a declarat că 97% dintre migranţii ilegali din Slovacia se identifică ca sirieni care, din cauza regulilor internaţionale, nu pot fi reţinuţi sau deportaţi.

El a explicat că după finalizarea procedurilor administrative în Slovacia, migranţii şi-au continuat călătoria spre Europa de Vest.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Se zice că merg în Polonia că acolo, după spusele părții germane, pot obține documente false. Contra cost.
    Poland accuses Germany of meddling over visa allegations

  2. deci prin Serbia prin Ungaria vin migranții ilegali!

    se știe că 99% din ”migranți” sunt bărbați cu vârstele între 20-40 de ani, dar Cotidianul alege să ilustreze fenomenul migrației printr-o imagine în care 100% sunt femei și copii.

  3. He, mda,..Or fi având și ei deja schengen și acu de bucurie dau cu bucile de pământ,..Poate fac și niște garduri, Căci e viitorul previzibil european..

  4. Da’ sirienii ce-au de nu pot fi retinuti sau deportati, is mai cu motz? Li s-a creat un avantaj nefondat, de care profita si alti nordafricani si nu numai, pentru invada Europa.

  5. Pai s-au dus americanii peste ei sa ii elibereze, sa le aduca libertate si democratie si uita ce fac irakienii, libienii, sirienii si altii din nord africa, fug de libertatea impusa cu armele. Fug din raiul adus de bombele americane.

  6. Poza numai cu femei si copii Photoshopua fost facuta la Hollywood sau la Buftea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.