Polonia își repatriază aurul – ”un simbol al puterii țării”

Polonia a reptariat 100 de tone de aur care erau păstrate la Banca Angliei. ”Aurul este simbolul puterii țării”, a spus guvernatorul Bancii Naționale, Adam Glapinski. El a adăugat că Polonia ar putea obține multe miliarde de euro prin vânzarea aurului, însă nu are de gând să facă asta.

În România, PSD a inițiat o lege pentru reptrierea aurului. Legea a fost retrimisă în parlament de președintele Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte ca Polonia să anunțe că a reptariat cele 100 de tone de aur din Anglia. Iohannis consideră că legea nu respectă angajamentele luate de România în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene. Legea ar fi fost adoptată fără consultarea Băncii Centrale Europene, nu ar avea în vedere obiectivele de aderare a ţării noastre la zona euro şi nici nu ar fi clară cu privire la procedura de repatriere şi costurile acesteia.

Guvernatorul Gplapinski a declarat, luni, că decizia de a repatria aurul din Anglia a fost luată pentru a demonstra forța economică a țării. În cursul anilor 2018 și 2019, Polonia a reptraiat 126 de tone de aur care erau păstrate în străinătate. În acest fel, Polonia se clasează pe locul 22 în topul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur pastrate pe teritoriul lor și este prima țara din Europa Centrala și de Est la acest capitol.

În prima jumătate a acestui an, guvernatorul băncii centrale a Poloniei anunța că este ”mândru” că poate aduce aurul în țară. ”Am reușit să ne sporim rezervele strategice de aur și sa facem pasi pentru reptarierea unei mari părți din aurul polonez. Aplicând angajamentul nostru constituțional și patriotic nu numai că sporim puterea economică a statului polonez, dar creăm rezerve de aur care să ne protejeze suveranitatea economică. Aceasta este tendința globală și aceasta este și așteptarea pe care o are societatea poloneză”, a spus Glapinski.

În 2018 si 2019, Polonia a cumpărat peste 120 de tone de aur. A fost cea mai mare achiziție de aur începând din 1998 și Polonia a devenit prima țară UE care să-și sporească semnificativ rezerva de aur, începând din 1983. Acum, Polonia are rezerve de 228,6 tone de aur, potrivit băncii centrale. ”Aurul este cea mai importantă rezervă: reduce riscul strategic și este o ancoră, în special în vremuri de tensiune și de criză”, a spus Glapinski.

Repatrierea aurului subliniază importanța deținerii aurului fizic într-un loc de unde poate fi lesne accesat. Potrivit publicației Bullion Star, ”deși folosește un limbaj diplomatic în comunicatul de presă, Banca Națională a Poloniei arată limpede că există un risc real când o țară își păstrează aurul la Londra”. Potrivit Bullion Star, confiscarea aurului deținut de Venezuela în Anglia a provocat îngrijorări privind păstrarea aurului în străinătate.

Mai multe țări central și est-europene au decis să-și sporească rezerva de aur și să o reptarieze, Serbia a cumpărat 9 tone de eur, în octombrie 2019. Ungaria și-a sporit de zece ori rezerva de aur sub guvernarea lui Viktor Orban. Rezerva Ungariei era mică și a ajuns acum la circa 32 de tone.

Și Germania a decis să își repatrieze jumătate din rezervele de aur și a transferat 31 de tone de aur care erau păstrate in SUA, Anglia și Franța. Si Australia a început procesul de aducere a aurului în țară, la fel și Olanda și Belgia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

17 Comentarii

  1. Polonia nu are un guvernator pe care sa il cheme Mugurelsohn Isarescowitz cel care pupa dosu la clanul de banksteri criminali Rotschild
    si nici nu ridica euro la valori catastrofale pentru populatie asa cum o face rabinul sef de la Bnr in complicitate cu ‘ministrul finantelor” Florin Cicatzu

  2. In pieptul polonezilor bate o inima adevarata sa nu uitam ca unii boieri s-au refugiat in Polonia si poate daca au dainuit ca neam azi sunt parte din acest popor minunat.

  3. „Cap de piatrā” reales la al 13 congres! Urāāā, urāāā (ā nu a)
    „Românasii mei” nici mācar de milā nu va pot plânge! L-ati reales, suportati-l inca 5 ani! Ce-si face omul cu mâna lui nici dracu nu desface! ICĀ 5 ANI DE iohanism CU EXECUTARE!!! 5 ANI DE EV MEDIU BARBAR SI DE NOAPTEA MINTII!
    Cum sa vā ajute Dumnezeu când voi insivā nu va ajutati ci va tot trageti gloante in picior.

  4. Societatea romaneasca sub inteleapta indrumare la nivel de Partid si de Stat a Marelui Cirmaci Klaus Iohannis a atins deja culmile Spiritualitatii Epocii de Piatra. Tocmai de aceea primatele mioritice se pisa pe toate metalele grele – inclusiv aur – si se inchina cu evlave Pietrelor Pretioase ( bazalt, granit si altele )

  5. Parca auzim ca aurul romanesc,peste 100 tone ajunge in aceeasi situatie identica cu cea acum peste 100 ani in rusicaia hulita de vestici! Problema e ca nu va fi tras la raspundere niciun parsiv care lucreaza impotriva propriei patrii si conationali! Vezi antichitatea si legislatia antica care cioncide cu actualitatea zilelor proastei sau mimatei democratii…comunistoide cu coordonare si control la sange mai abitir decat se vorbeste!

  6. ‘ Mioritici până la … aur ‘, dacă și olandezii pot, te poți întreba : ” n’oi’ de ce nu ” ?!

  7. Toate tzarile isi repatriaza rezervele de aur in contextul economic mondial, China a tiparit bani si acum a pierdut 3 banci in 3 saptamani si mai urmeaza alte cateva zeci, chiar sute, conform Societe General, India la fel are probleme, Germania e pe recesiune si nu o sa vada un gram de aur din rezerva pe care o are la FED-ul american pentru ca e tinuta garantie pentru investitiile speculative ale Deutschebank. Rusia si-a repatriat si ea tone de aur. Rromania e cu motz, ea investeste 2% in aparare, aurul nu vrea sa-l repatrieze, si-a asumat deficit de 3% din care aloca aproape nimic la investitii… dar macar acum avem guvernu’ meu si o romanie normala, mai punem si de niste anticipate… dar si cand o sa vina foamea…

  8. Toti pot, noi nu! Cum vine asta si de ce? Pentru ca avem ca presedinte un sas nazist si evanghelist, tradator de tara si oberfurer peste Romania ortodoxa, care se opune legii repatrierii aurului romanesc. Bravos romani! aveti ceea ce ati ales asa ca suportati ce va dicteaza iohanniSS si PNL/PDL- istii pe care i-ati adus la guvernare printr-un lung sir de tradari in Parlamentul Romaniei.
    Si totusi, romani, cand va treziti din mahmureala in care va balaciti din decembrie 1989 incoace?

  9. Desteaptate romane din somnul cel de moarte in care te-adincira in cei 30 de ani !!,toti hotii si talharii ce prada asta tara .N-am invatat nimic din pierderea tezaurului dus la rusi ,am instrainat iar aurul tarii si l-am dus la englezi care-s la fel cu rusii cand e vorba de castig dea moaca ,vor gasi tertipuri sau instante dalmatiene care sa gaseasca o hiba prin care sa ne lase fara aurul din banca Angliei . Nemtii ,ungurii ,polonezii isi aduc aurul acasa ,noi suntem mai prosti? ,baturi in cap !or idioti daca nu vedem ca lucrurile se schimba in rau .Antonescu in vreme de razboi a stiut sa pazeasca 241 tone aur si n-au dat de el nici nemtii nici rusii ,acum avem lupul paznic la oi si repetentii parlamentari si ministri si tradatori de neam cat n-am avut in 2000 de ani !.Sarmana tara cine ati dramueste soarta ??.

  10. Un alt exemplu de presedinte Iohanis si P.M. Orban, NEROMANI CARE REPREZINTA INTERESE STRAINE SI PRINTRE ALTELE REFUZA APLICAREA LEGII DE REPATRIERE A AURULUI ROMANIEI !!!
    In schimb POLONIA ISI REPATRIAZA AURUL SI AU O CONDUCERE A TARII CARE SE LUPTA PENTRU INTERESELE TARII LOR!!!

  11. Suntem aserviti intereselor strainilor, de aia nu aducem aurul inapoi. Nu avem coloana vertebrala, Nu mai contam ca tara. Suntem pierduti.

  12. In principiu, uitandu-ne la Venezuela, putem deduce ca aurul in banci straine e o vulnerabilitate. Daca nu joci cum ti se canta, pac! iti confiscam aurul- ca nu respecti democratia, sau ai o scama pe haina.
    E deci un mijloc de presiune. Pana acum, exista argumentul ca PSD (PSD!PSD!PSD!) ar putea cheltui aurul pe tampenii. Dar acum cu gu-ver-nul meu ce argumente mai sunt ca sa perpetueze o astfel de stare de lucruri nenaturala?
    Se pare ca exista si o explicatie nenumita, dar graitoare: orice valoare fixa e mai in siguranta cu cat e mai departe de granita de Est a NATO. Dar asta ne aduce la ideea principala: ce fel de ‘securitate’ asigura NATO daca nu putem indrazni nici macar sa ne aducem aurul acasa. Inseamna ca pe undeva se presupune, sau SE STIE, ca la un moment dat s-ar putea sa urmeze un conflict cu vecinii de la Est, care va rezulta in ocuparea de catre acestia a capului de pod numit Romania.
    Sa stam stramb si sa judecam drept. Alte explicatii nu exista.

  13. Inca un articolce da apa la moara unora care nu stiu la ce foloseste o rezerva de aur. Canada are patru tone (doar atat) si nimeni nu poate spune ca nu are o economie solida, in orice caz mai solida ca a Poloniei. Aurul este o garantie, care functioneaza numai daca nu sta la tine in banca. Poate Polonia considera ca aurul ramas afara acopera nivelul garantiile externe de care are nevoie. Sa dea Dumnezeu sa fie asa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.