Polonia s-a scos la Washington

O nouă bază americană pentru apărare aeriană din nordul Poloniei, menită să detecteze şi să intercepteze atacurile cu rachete balistice în cadrul unui scut mai amplu al NATO, este gata pentru operaţionalizare, a anunţat miercuri alianţa militară nord-atlantică.

Secretarul general al NATO a declarat pe marginea summitului de la Washington că operaţionalizarea bazei este un pas important pentru securitatea transatlantică în faţa ameninţării crescânde reprezentate de rachetele balistice.

„Ca Alianţă defensivă nu putem ignora această ameninţare. Apărarea antirachetă este un element esenţial pentru sarcina principală a NATO de apărare colectivă”, a adăugat el, observând că rachetele balistice au fost utilizate pe larg în conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.

Sistemul, intitulat Aegis Ashore, este localizat în oraşul polonez Redzikowo din nordul ţării şi este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune, potrivit NATO.

Scutul de apărare antirachetă al NATO este menit să protejeze cetăţenii europeni, teritoriul aliat şi forţele statelor membre de atacuri cu rachete balistice.

Alte elemente cheie ale scutului includ un al doilea sit Aegis Ashore în România, distrugătoare ale marinei americane aflate în portul spaniol Rota şi un sistem radar de avertizare timpurie situat în oraşul turc Kurecik.

NATO susţine că sistemul Aegis Ashore este unul pur defensiv. Circa 200 de militari sunt staţionaţi la siturile de interceptoare din Polonia şi România, baza de la Deveselu din România fiind operaţională din 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

9 Comentarii

 1. Asta pentru că,în istorie, rușii au fost obsedați de câmpia de nord a Europei. Totuși nu m-aș mira să încerce o mișcare mai amplă în Marea Neagră că au avut-o și pe asta cu mările calde. Cel mai bine pentru ei ar fi să se mute dincolo de Caucaz că, din ce face Putin, pare că se înțeleg bine cu asiaticii. Cât s-or înțelege.

 2. Lenutzo.
  Vine era flămânzimei și se schimba climatul..
  La tine se schimba ciclul climax ,nu cumva..Rușii n-au vrut nimic în afara sa vândă gaz și îngrășăminte minerale..Acum sa vezi cine va înghiți mai mult în sec..Cică”câmpia de nord” ..Putin se uda de pe turnul Spasschyi pe câmpiile tale de nord ..Cum cu facturile..ai vreun prilej de bucurie? Fii atenta,Ursula iarăși e gata să cumpere seruri..Plăvanul patriot mai are de dat vreun Patriot? Sau le da deodată pe toate trei?

 3. FA.., IELENA POMPA,..MAI BINE TACEAI ..!! ITI URMARESC ‘TRASEUL’ PE CAMPII , DAR NU STIU CE AI, CA BATI LA EI DIN GREU..!

 4. POLONIA O caută de Secole …
  Numai și numai Agitație și Dărâmarea Principatelor Române a făcut. DREACUL Slav Poleak este CelMaiTareDinParcareaZonei, MaiTareDecătDreacii SLAVI Ruși și Ucrainineni …
  NU este de Colea …

  Iar Noi, Românii conduși de către Imbecili POLITICI am întărâtat D E G E A B A A pe Hitler contra Noastră ȘI NE plătit Cestia cu Aurul POLONEZ la Viena, mit dem Diktat.
  Iar Mussolini, ȘȚ Ăla opărit pe România întărâtat de alt IDIOT Politic Român Părăt, Nicolae Titulescu, ĂlaCare a sărit din Baie la Liga Națiunilor, înjurându-l spectaculos, ca PĂUNul TÂMPIT pe Mussolini CARE invadase Etiopia …
  CE Treabăa aveAM Noi, Românii cu Cearta MITOCANIOR Bătăuși …
  ȘI ACUM, la Fel, NE băgăm în CE NU trebuie.
  PLATA au făcut-o Românii SIMPLI din Ardeal UCIȘI cu Miile de Moghiorii SĂLBATICI în peste 30 de MASACRE de DesCreierați Bașkiro_Altaico_URALIENI …
  ȘI Alte Zeci de Mii de Tineri ROMÂNI în Războiulș din West, să luîm îndărăt CE a pierdut Titulescu, pe care Cohorte de Imbecili SERVILI îl laudă de Zeci de Ani …
  Că Mussolini a INISTAT MaiTareDecâtHitler în RUPEREA României la Viena, în Favoarea Ungariei.
  Alt APUCAT, Ion Antonescu a UCIS tot D E G E A B A Sute de Mii de Tineri ROMÂNI, PESTE Nistru …
  ESTE Nevoie să mai FIE și Dictatori, dar Ponderați si să ÎNTREBE când este Cazul, NU să își AROGE EI DREPTUL de a face Pagube ȚĂRII, inComensurabile …

 5. Lui Contestataru…
  Aveți dreptate.
  Polonezii mereu au distrus și trădat toate blocurile unde au fost membri..
  Englezii iau ales de mireasă veșnică gâdilindule egoul iar ei se străduiesc fara să înțeleagă că și ei sunt niste scule utile cum și ucrainenii..Și noi vedem și știm ce se întâmplă cu Țara dar din cauza că plăvanul e un zero suferim rușinea sărăciei.!

 6. Elenul Pompă 1 scrie la ordin, chiar daca un pic de creieraș i-ar spune altceva. N-ar fi primul care incepe s-o intoarcă.

 7. Rachete cu adevarat hipersonice probabil ca inca nu exista ca din momentul lansarii sa nu-si reduca viteza, altfel ar fi de neoprit fie de fie de Patriot sau S-400. Cateva sisteme AEGIS in plus tot n-ar face diferenta la un atac cu sute de rachete hipersonice simultan.

 8. De unde „s-a scos” Polonia ? Poate de pe harta,la propriu,fiindca tocmai s-a transformat intr-o tinta nucleara.Bine,ea era si inainte,dar acum si-au pus in spate o tinta mai mare si mai colorata.Ca sa se vada mai bine,ma ! Cand o intra URSUL peste potaile astea care au uitat pe unde erau acum 35 de ani,(editat) de pe Valea Jepilor e NIMIC.

 9. Păi, polonezul zbîrcit, tocmai a emis ipoteza de apărare a spațiului aerian ukran, prin doborîrea de rachete ruse operaționale in spațiul ukran… In acest caz cum cred ei că va reacționa Rusia ?? E clară implicare in conflict de pe teritoriu NATO, cu arme NATO, cu personal NATO,.. deci rezbel Rusia-NATO, a cărei finalitate nu cred că mai trebuie pomenit,..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.