Polonia sfidează Statele Unite

După ce s-a opus ani de zile liniei politice dictate de Bruxelles, prin noile legi ale justiției și politica anti-LGBTQ, guvernul conservator de la Varșovia sfidează și Washingtonul, printr-o lege care urmărește ”repolonizarea” presei.

Jaroslaw Kaczynski, liderul din umbră al Poloniei, a riscat uriaș și a obținut o victorie a la Pirus – adoptarea legii presei în Seim cu un vot la limită. Legea va fi trimisă în Senat, unde, mai mult ca sigur, va fi respinsă și retrimisă în Seim. Legea cu pricina interzice acordarea de licențe companiilor media care nu au acționariat majoritar din Spațiul Economic European. Argumentul oficial este împiedicarea accesului Rusiei și regatelor din Golf în presa din Polonia. Asta ar duce la retragerea licenței pentru trustul TVN, deținut de americanii de la Discovery, din care face parte cea mai critică televiziune la adresa actualei guvernări – TVN24.

Reacția Departamentului de Stat a fost cât se poate de clară. Secretarul de Stat Antony Blinken s-a declarat „profund îngrijorat”. El a spus ca legea din Polonia ”vizează cea mai vizionată televiziune independentă, care este și una dintre cele mai mari investiții americane în țară”. „Presa liberă și independentă face democrația mai puternică, face alianța transatlantică mai rezistentă și este fundamentală pentru relația bilaterală. Marile investiții comerciale americane în Polonia ne întăresc securitatea colectivă. Acest proiect de lege amenință libertatea presei și poate submina climatul de investiții din Polonia”, a spus Blinken.

”Guvernul Poloniei are acum ocazia să arate prin fapte, nu doar prin vorbe, că acceptă valorile care unesc alianța noastră transatlantică și valorile care leagă SUA de Polonia”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Investițiile americane și trupele americane vin împreună cu presa americană, pare a fi mesajul Departamentului de Stat. Această idee a fost subliniată și mai bine de o serie de senatori americani citați de presa poloneză, care sugerează nu doar că Polonia nu va mai găzdui o bază permanentă a armatei SUA, unde să staționeze o parte din contingentul ce va pleca din Germania (așa cum se negociase în vremea administrației Trump), ci că o parte din trupele americane staționate în Polonia ar putea fi transferate în România.

 

De ce riscă Jaroslaw Kaczynski, liderul de facto al Poloniei, deteriorarea relațiilor cu SUA? Mai mult, de ce a insistat atât de mult pe votarea acestei legi în Seim, când asta a dus la pierderea majorității, prin retragerea micului partid Acord și demisia din guvern a vicepremierului Jaroslaw Gowin?

În primul rând, pentru că relația cu SUA se deteriorase grav după venirea la putere a lui Joe Biden. Noua administrație democrata a dat mâna cu Germania peste capul Poloniei, permițând finalizarea gazoductului germano-rus Nord Stream 2, după ce SUA se opuseseră ani de zile acestui proiect, alături de statele din Europa Centrală și de Est. Pentru guvernul Poloniei, aceasta a fost o palmă din partea SUA, mai cu seama că Polonia a încercat să câștige bunăvoința Washingtonului prin contracte militare de miliarde și prin importul de gaze lichefiate americane la prețuri mari.

Jaroslaw Kaczynski a atacat indirect guvernul SUA în momentul în care a respins propunerea vicepremierului Gowin de a permite licențierea televiziunilor cu acționariat majoritar din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, din care face parte și SUA. Kaczynski a spus că asta ar echivala cu a permite sumelor obținute din spălare de bani și trafic de droguri să intre în presa poloneză. În plus, liderul de facto al țării a mai arătat ca Rusia și China vor ajunge să fie membre ale OCDE.

În al doilea rând, un pas inapoi al guvernului ar costa mult la urne, în 2023, la alegerile la termen, sau în cazul anticipatelor. Partidul Lege și Justiție încearcă să-și asigure voturile tuturor conservatorilor din Polonia, inclusiv ale extremei drepte, de aici și adoptarea unei linii mai dure. Jaroslaw Kaczynski vorbește despre ”repolonizarea” presei încă din vara anului trecut, când a acuzat că trusturile germane de presă, care dețin o parte însemnată din ziarele și televiziunile poloneze, i-au favorizat clar pe liberali la alegerile prezidențiale. El a vorbit atunci despre o „ciocnire a civilizațiilor” care are loc acum în Europa și despre cum Polonia a respins ”sclavia”. ”Este o ciocnire civilizațională între cei care vor să inițieze și în Polonia revoluția care are loc în Europa de Vest, pentru a le-o impune polonezilor. Cei care sunt suficient de atenți știu bine că acest lucru nu ar aduce nimic bun pentru Polonia. Dimpotrivă, ar face mult rău. Opoziția vrea să creeze o situație care, în timp, ar pune sub semnul întrebării existența statului nostru și, pe termen lung, existența poporului. Cei care se consideră polonezi trebuie să fie de partea valorilor tradiționale. Unii vor să creeze o societate fără identitate, fără un punct de sprijin, care ar putea fi lesne manipulată. Ar fi o sclavie inconștientă. Doar civilizațiile care nu acceptă acest model vor câștiga”, a spus Kaczynski. Iar presa este un element esențial în această luptă a civilizațiilor.

Fundamentală în strategia conservatorilor polonezi pentru a se menține la putere este adoptarea reformei fiscale propuse în această primăvară. Nu puțini analiști consideră că legea presei și disputa iscată cu guvernul SUA nu au decât rolul de a-i asigura lui Kaczynski voturile extremei drepte, pentru a putea trece reforma fiscală, cu care guvernul speră să seducă electoratul. Reforma fiscală prevede reducerea la zero a impozitelor pentru cei cu venituri anuale mai mici de 7000 de euro și introducerea unui impozit progresiv pentru polonezii cu salarii mai mari. Cel mai mare impozit, de 32% va fi pentru cei care câștigă peste 30.000 de euro anual. Legea mai prevede și o reducere a contribuțiilor pentru sistemul de sănătate, care însă va avea alocat un procent mai mare din PIB.

Presa poloneză vorbește și despre posibilitatea ca guvernul să renunțe la Camera Disciplinară de pe lângă Curtea Suprema, însărcinată cu anchetarea magistraților, dacă în acest fel poate obține lumină verde din partea Comisiei Europene pentru Planul Național de Reziliență și Redresare.

Aceștia sunt pașii pe care Jaroslaw Kaczynski ar urma să-i facă pentru a se menține la putere. Sondajele arată că Partidul Lege și Justiție ar câștiga alegerile, dacă ar fi organizate acum. Singurul mod în care opoziția liberala ar putea câștiga este formarea unei alianțe largi, așa cum se întâmplă în Ungaria, înaintea alegerilor din primăvara anului viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

28 de Comentarii

  1. Si-au dat seama ca SUA e in cadere libera si nu o sa ii protejeze asa cum au crezut acum un deceniu, asa ca nu sunt obligati de ei pentru nimic, din fericire pentru ei au relatii bune cu China si incept sa intre sub aripa lor, Rromania desigur o sa mearga cu puterea in cadere si cu voia Domnului se va balcaniza.

  2. „Singurul mod în care opoziția liberala ar putea câștiga este formarea unei alianțe largi, așa cum se întâmplă în Ungaria”
    Interesant. Vizavi de Ungaria, acolo se aliaza comunisti, nazisti, progresisti, liberali… sub blanda privire a UE. De ce e mai rau Orban ca nazistii sau comunistii? Pai Orban nu vrea sa lase deciziile pe mana strainilor. Asa ca dumele cu nazistii sau comunistii rai e doar de OPORTUNITATE politica locala. Poate fi acceptata daca interesele le cer.

  3. Godacul Falcos Klaus Iohannis – Primul Homosexual al Romaniei – se delimiteaza de conservatorul polonez Jaroslaw Kaczynskie.
    Maidanzeul mioritic Vasilica – Fetita Negrilor in Ocnele din Iowa – rezoneaza cu Godacul si Suptscrie Ideilor sale alaturi de Homosexuala Raluca turcana – Bot de Cal.
    ADRIAN NASTASE SI BOBORU SAU LGBTQ O CER !

  4. De ce Polonia nu face televiziuni in America, de ce Romania nu face televizouni in America??? pentru ca Polonia nu vrea sa transforme America in colonie. Dar invers e valabil.
    Statele sunt luate de proaste. Si apoi puse capra.

  5. Deci sa presupunem ca doua tari au opinii diferite cu privire la o problema privind siguranță lor nationala.In aceasta situație este normal ca formator de opinie din cealalalta tara – o televiziune sa fie CICA INDEPENDENTA – FINANTATA DE CEALALALTA TARA? Pai de ce solicita america ca 5 G sa nu vina din China dacă tot fac apel la democrație și ca vezi chinezii ne spionează,pai dar o televiziune care influențează clar populația nu este mai rea? Toate aceste duble masuri arata ca DEMOCRATIA ESTE O GARGARA FLUTURATA DE CEI PUYERNICI PENTRU A IMPUNE REGULI CELOR MICI.PAI DACA ESTE DEMOCRATIE APOI SA FAC LA MINE IN TARA CE VREAU EU NU CE VREI TU.IN SUA SE VAND PISTOALE EU IN TARA NU VREAU PAU SA FACEM CA IN DEMOCRATIA LUI PESTE SI SA VINEM SI NOI PISTOALE.POLONIA ARE DREPTATE.DEMOCRATIA S-A NASCUT IN EST NU IN VEST.INTAI HITLER SI DUPA STALIN CARE A VENIT PRIN REVOLUTIE FINANTATA DIN GERMANIA DECI DIN VEST.GARGARA DEMOCRATIEI OCCIDENTALE – FACI CA MINE CA TE IA DRACU.

  6. daca ar investi China in media poloneza ce ar mai zice Blinken bin Itic?”Sfatuim guvernul polonez sa nu cumva sa …

  7. Nationalismul catolic din Polonia prefera sa lupte înainte de a se preda. Probabil ca vor pierde în cele din urma. Însă exemplul lor va îngreuna mult lupta progesistilor. Nationalismul ortodox din Romania, devenit între timp tehnocratic, a abandonat demult lupta. Ca sa câștige doar aia 1% cu lefuri de peste 3000 de euro pe luna, prietenii lui nea Florin Citu și singurii pentru care se guvernează in Romania. Restul nu contează.

  8. As zice ca sunt verticali . Spre deosebire de RO . Bravo Polonia !!!!

  9. Corect este: Polonia respinge neocomunismul prezentat drept senilism! Germanii și evreii sunt părinții comunismului, iar rușii și americanii sunt sclavii Anticristului! Popoarele cu credință în Dumnezeu au o luptă de purtat, o cruce de dus, o viață de închinat!

  10. Polonia nu „sfideaza”, ci isi cunoaste interesul national care coincide, din fericire pt ei, spre deosebire de noi, cu acela al majoritatii polonezilor! Binele uneori implica riscuri, sacrificii si respect/demnitate de sine. A fi in „trendul” aflat pe val intr-un atare moment istoric nu garanteaza nici binele, nici supravietuirea unei natii decat trecator-circumstantial. Dar garanteaza falimrntul si o tinichea in plus pe o coada si asa foarte zornaitoare…
    Chiar nu se vede in ce hal a ajuns UE sub o tutela straina de spiritul sau, sub care au bagat-o niste elite co-interesate?

  11. Cum s-ar zice: Polonia, prin presedinte, are Oaie.
    Romania e Oaie sau Hamster, sau Iepuras, daca ne uitam la cate iepurite se duc cu Mister Pinci.
    Sunt acum exagerata, fireste…

  12. POPORUL ROMAN NU VA MAI CARCAI,IMPOTRIVA GUVERNATILOR SUSTINUTI DE MARILE PUTERI,CU BAZELE MILITARE LA NOI IN TARA.ORICUM POLONIA ISI PERMITE ,S-A DEZVOLTAT,MARILE FIRME SUNT IN POLONIA ,FATA DE NOI SARACII [BOGATI] AI EUROPEI.

  13. Polonia si Ungaria sunt singurele state din Europa( Romania nici nu poate fi inclusa ..noi suntem o colonie plina de idioti condusa de un manglitor de case , traficant de copii si de un puscarias mincinos , iresponsabil si traficant la bursa) care au leaderi veritabili si care se vor intari…restul sunt conduse de papagali. Pentru cine are creier ( evident ca sunt exclusi hastagienii si sustinatorii PDL-PNL-leprelor idioate, sau a neonazistilor USR ) sa vizioneze interviul dat de Viktor Orban lui Carlson Tucker …nimic mai elocvent.Stau si ma intreb…cum ar fi fost sa-i ia interviu „Ganditorului INGRIJORAT de la Sibiu”….cam ce ar fi putut discuta cu acest Imbec.l care a ajuns presedintele Romaniei printr-o conjunctura securistica!?

  14. cum bah sfideaza ? Polonia probabil are politicieni cu coloana vertebrala .

  15. Ambasadorul american sorosist n-a miscat un deget sa apere independenta mediei in Romania cand Antenei 3 i s-a furat sediul de catre „justitie” si cand detinatorul trustului Voiculescu a fost bagat abuziv la puscarie. Sper ca Polonia sa reziste guvernului american progresist-sorosist celebru in aplicarea de dublu standard.

  16. la fel ca si orban katchinsky este un lider care are ca obiectiv strategic …repolonizarea …poloniei…democratia este doar un vehicul nu o startegie in sine …democratia este ce vrea fiecare sa fie …din liderii europei….jidanii au cultivat slabiciunea si inferioritatea europenilor iar in cazul nostru lasitatea si egoismul destrictiv….eisenhower a zis ca …un comandant de alianta inceteaza sa mai gindesca ca un american…la fel si clownii nostri ,se cred importanti ori sint facuti de jidani sa creda ca sint …romania pierde de 30 de ani…

  17. „Presa libera si independenta face democratia mai puternica ” a cuvantat Blinken. Tocmai am vazut cum e cu presa libera si, mai ales, independenta in Statele Unite. Daca,dupa dovezile de ” libera exprimare” date anul trecut , SUA mai pot vorbi de presa libera si daca dupa ce tot ceea cee ce inseamna comunicare se afla in mainile a doi oameni cu aceiasi orientare politico-ideologica, seceretarul de stat mai poate vorbi de presa independenta, inseamna ca nu mai este nici o speranta intr-o lume normala.

  18. cand Roamnia se va destrama, voi veti fi intre ciocan si nicovala, fraiere, intre unguri si romani. Ungurii va considera ”vite ingrate, gunoaie, etc”, iar pt. romanii care v-au eliberat cam tot asa veti fi…

  19. Romania a oprit avansarea turcilor in europa. Romanua a oprit avansarea nemtilor in primul razboi mondial.
    Romania a salvat pe greci si pe bulgari de sub turci.
    Cand Dacia a cazut a urmat invazia popoarelor migratoare.
    Daca Romania cade tarile vecine vor fi invadate ori de rusi ori de americani ori de arabi si turci.

  20. Polonia nu „sfideaza”, @Marchievici draga. Santajeaza. Lobbying-ul polonez din SUA votând Democrat. El a ales tichetul Obama-Robinette. Din care, acuma, a ramas Robinette, Obama ocupat fiind cu zaiafeturi la Martha’s Vineyard. Alegerile, însa, produc milionari/miliardari. Si nu numai în SUA ori Polonia. Kaczynsky, însa, e de dreapta (la fel lui Putin, în Rusia), adica suveranist (industrie proprie, granite, scaderea datoriilor). Robinette fiind de stânga, adica „mondialist” („pentru noi produc altii, noi platim, însa ieftin, forta de munca-n tari putin sau deloc dezvoltate. „Dezvoltarea prin îndatorare. Am dat kiks privind China, ajunsa, datorita noua, prima putere mondiala, dar nu ne lasam. Manipulam si presa – prin Zuckerberg -, si bursa ($ nemaivalorând nici cât o ceapa degerata, numai c-asta, nu conteaza”). Doua linii strategice între care nu-i loc de compromis. Kaczynski îi da afara din tara pe toti aia care n-au platforme (financiare si multimedia, „pâine si circ”, adica tot financiare). Sprijin traditional fiindu-i biserica catolica. Fata de SUA bântuite, dupa vrajitoarele din Salem, ale lui Mc Carthy, si, mai recent, ale Democratilor împotriva lui Trump, de „woke” si „cancel culture”. De anti-Kaczynski. De, în general, anti-europeni, care, nici macar (national)-socialistii, n-ar mai avea chef de haos. Vremi grele, de pre-criza drastica a ceea ce unii si-au închipuit a fi temelii mondiale. Motiv din care LGBT, în voga-n SUA, dictatura minoritatilor. Ori, Polonia e-o tara cu populatie compacta (si cu nemti si rusi, data fiindu-i istoria, dar compacti, si ei). Fata de SUA. „Opozitia la proiectele rusesti” = fatada (national)-socialista a politicii poloneze. Donald Tusk. Rival politic al lui Kaczynsky. Primul, actualmente, la naftalina. Spre relaxarea relatiilor internationale si consolidarea raporturilor bune-ntre vecini.

  21. @ „a”, 13 august 2021 la 6:09
    „„Presa libera si independenta face democratia mai puternica ” a cuvantat Blinken”.
    Mugitura asta citita de pe teleprompter, a bowului Blinken, îmi seamănă bine cu motto-ul halepinei pentr|uruku’ ei: „Soarele și tenisul întărește ‘nisul!”… :)))
    https://www.youtube.com/watch?v=aXQTaWjMoFw

  22. Sa traduc :
    -Deci presa libera si independenta e aia controlata de ei ( nu e cazul Romaniei care are PROTV si DIGI24)
    -Statul de drept e ala in care justitiei nationale I se impun decizii externe slujind interese externe (nu e cazul Romaniei care are MCV si “magistratii # resist care reclama strainilor deciziile CCR)
    -Cat despre retrocedari , exista interese straine majoritar ilegitime iar Polonia doreste sa puna ordine in mizeria retrocedarilor ( iar nu e cazul Romaniei care a retrocedat de la vizigoti incoace inclusiv ceea ce nu a fost niciodata proprietate straina )
    Problema e ca “reclamantii “ pierd parghiile controlului mintilor ca si parghiile economice. Or , asa ceva nu se tolereaza.
    Ii sprijin si-I simpatizez pe polonezi . Si-au dat seama ca trebuie s a stea pe picioarele lor , nu sa astepte gesturi de bunavointa . S-a vazut cum SUA a cedat intre altele in cazul North Stream 2. Lupta pentru a fi si a ramane o tara independenta , nu o colonie . Luptand pt aceste trei puncte, ei lupta si pentru noi . Infrangerea lor va insemna moartea sperantelor romanesti in venirea unor vremi mai bune.

  23. Polonia nu sfideaza pe nimeni / are coloana vertebrala , doar niste k kti se k k pe ei ; dara, ce mari se mai vad mustele din cooru lu’ Suru !

  24. Blinken discrediteaza democratia din America sustinanad necesitatea arhitrambitata a presei libere.
    CNN face presa libera?

  25. Polonia nu sfideaza pe nimeni! Polonia doreste doar sa isi pastreze si sa promoveze in continuare valorile sale traditionale care definesc statul si poporul polonez. Pentru un popor demn este inadmisibil sa vina o multinationala de presa care sa faca in mod tendentios si impotriva intereselor polonezilor politica interna a Poloniei. Atunci de ce Polonia nu are dreptul sa faca politica de cadre din interiorul multinationale de presa, sa-l concedieze pe presedintele (CEO) acelei companii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.