
35 de tone de produse petroliere s-au scurs de la o navă sub pavlion bulgăresc pe cursul principal al Dunării, lângă Cělarevo (Serbia), la o altitudine de 1287 de metri. Această informație a fost primită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” – Departamentul Situații de Urgență, prin intermediul secretarului pentru ape de frontieră în cadrul Acordului bilateral România-Serbia, în după-amiaza zilei de 20 iunie a.c..
„Timpii estimați de specialiștii noștri pentru propagarea poluării sunt de cca 24-30 ore până la intrarea în țară. Ținând cont de cantitatea de poluant declarată, lungimea undei de poluare va fi pe o distanță de cca 70-100 km în condițiile de non-intervenție, în aval de zona producerii evenimentului“, susțin specialiștii AN Apele Române.
În acest moment, partea sârbă acționează prin echipele competente Vode Vojvodine (inspecția apelor provinciale, laboratorul acreditat etc.) împreună cu armata sârbă în vederea protejării Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale produse. Astfel, a fost identificată o locație adecvată unde s-a montat un baraj plutitor de protecție, în acest moment, pata de petrol fiind izolată.
Din dispoziția conducerii ANAR, respectiv a directorului general, ing. Sorin LUCACI, echipele Administrației Bazinale de Apă (ABA) Banat au început încă de aseară monitorizarea (vizuală) a apelor Dunării, în secțiunea Baziaș.
Întrucât lățimea Dunării în zona unde se estimează că va intra unda de poluare nu permite amplasarea unui baraj plutitor absorbant, formația de intervenție de la Apele Române (ABA) Banat- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin este pregătită să acționeze cu material tip spill sorb care va fi răspândit din bărci cu motor.
Intervenția de depoluare, ca și prelevarea probelor de apă vor fi realizate de către echipele românești doar în eventualitatea în care unda de poluare va ajunge în România, respectiv se vor observa irizații petroliere.
Un mizilic. Exxon de-varsa intentionat acu ceva ani cateva milioane de barili prin Amazon si cand ecuadorienii i-au dat in judecata, avocatii corporativi au zis in instanta ca o sa plateasca despagubiri cand o ingheta iadul. Apropo de interventia de mai sus, din hidrocarburi provin si ,,prafurile” sau cristalul (metamfetamina in general cu toate derivatele si substantele de design copy kat) care sunt trendy turbocool in ziua de azi. Au fost descoperite de un om stiinta roman, evreu de origine. Sa nu uitam ca cristalele in general sunt medii de transmisie/receptie si stocare pentru informatii extrem de interesante si cu potential mare. Distrugerile masive provocate planetei sub forma de ,,dezastru natural”sunt in mare parte intentionate si necesare procesului de terraformare si transhumanism emergent, iar accidentele reale sunt parca cireasa de pe tort.
hai ca petrolu’ e bun tovarashi! sanatos pentru paaaar, pentru pieeele, ia foooc si se faaaac muuulte „medicaaamente” din el…adica pe rumaneshte: SANATE CURATA!