Poluarea de pe Valea Borod. S-a aflat cauza

E oficial. Poluarea de pe Valea Borod provine de la o mină. Administratia Nationala „Apele Romane” informează că poluarea provenită din mină Cornițel s-a diluat pe râul Crișul Repede la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș și se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km.

„Din analizele și observațiile făcute de specialiștii Administrației Bazinale de Apă Crișuri, unda de poluare s-a atenuat în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud (județul Bihor) din cauza diluării cu apele râului Crișul Repede și a sedimentării suspensiilor provenite din mină. Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitații abundente, acestea să fie antrenate și prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone.

Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crișuri din Oradea indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc în trei puncte de prelevare. Oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă în cinci puncte de prelevare. Nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă.

Prelevările au fost efectuate pe parcursul zilei de joi, 29 februarie 2024, din cinci puncte, respectiv:

la ieșirea din mina Cornițel;

din Valea Borod;

din râul Crișul Repede (3), mai exact: în imediata apropiere a confluenței cu Valea Borod (1), în amonte de confluență (1) și în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud ( județul Bihor)”, arată institutia intr-un comunicat de presă.

Joi, reprezentantii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor au semnalat o posibilă poluare în zona minei Cornițel, UAT Bratca (județul Bihor). Incidentul s-a produs ca urmare a prăbușirii unei galerii de mină nefuncțională de mulți ani. Tot joi, ABA Crișuri a informat toate folosințele consumatoare de apă de suprafață din zonă pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Ce am spus ? Dezastru ecologic. Cica de la cutremur. Leprele de la mediu ce pazesc? Sa intre salariul.

  2. Valea Borod?
    nu,
    valea Borodului
    ca altfel suna ca in „limba cailor”.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.