Portret în aqua forte al politrucului liberal Ion Marcel Vela

Portret în aqua forte al politrucului liberal Ion Marcel Vela. Așa se numește un articol al cărui personaj principal este actualul ministru al Internelor. Postat în justitiarul.ro, articolul este, în fapt, o selecție de materiale culese din presă de Petre CĂLUIAN, selecție pe care o puteți citi integral în rândurile de mai jos.

„Cine este Marcel Vela, ministrul politruc de la interne adus de Iohannis in guvernul Orban, cel care cu un tupeu nesimțit greu de suportat striga la medicul Raed Arafat: „Ce-ați făcut in ultimii douăzeci de ani, domnule Arafat?

„Negocierile legate de trecerea lui Frunzăverde în tabăra liberală au fost conduse, conform declarațiilor liderilor PNL, de către președintele filialei din Caraș-Severin, primarul orașului Caransebeș, Marcel Vela. Potrivit listelor cu liderii zonali ai organizațiilor masonice din România, publicate de ziarul Curentul în septembrie 2010, președintele PNL Caraș-Severin, Marcel Vela, este șeful regional al Lojei Oriens, în dreptul adresei sale de corespondență apărând chiar primăria Caransebeș. Vela este de altfel primul lider al PNL care a anunțat cu surle și trâmbițe candidatura lui Frunzăverde la șefia Consiliului Județean din partea USL, precizând totodată că fostul lider democrat-liberal va fi urmat de peste 40 de primari și de parlamentarii PDL din județ.(…)

Un necunoscut la nivel național, liderul PNL Caraș Severin, Marcel Vela, primarul Caransebeșului, are bine conturat portretul la nivel local, el fiind anterior prefect și înainte de 1989 chiar informator de bază al Securității. Așa cum reiese dintr-o fișă publicată în presa locală, agentul încasator Ion Marcel Vela, mânat de sentimente patriotice, a fost recrutat ca informator în 1987, ocupându-se de turiști, legătura sa fiind lt.Ion Jurca, de la UM 0906. Numărul dosarului personal de la Securitate al informatorului Vela este, potrivit aceluiași document, 9197.

Sursa: https://www.curentul.info/actualitate/dezertarea-lui-frunzaverde-la-pnl-o-operatiune-masonica-suta-la-suta/

       Apoi, extras din scrisoarea deschisă din 2013 a Comandorului (r) Popa Nicolae:

„MARCEL VELA, primarul municipiului Caransebeș, Președintele PNL Caraș-Severin, Președinte interimar PNL Mehedinți, în Staff-ul PNL București. […]

Sunt în posesia informațiilor apărute în ziarele regionale și centrale, „Sud–Vest“ (8.11.2006) respectiv „Gardianul“ (18.09.2007) în baza cărora se dovedește ANGAJAMENTUL lui MARCEL VELA, primarul municipiului Caransebeș, că a fost COLABORATOR al SECURITĂȚII, fiind recrutat pe 18.02.1987 și încadrat în categoria de evidență a SECURITĂȚII STATULUI pe funcția de INFORMATOR (Dosar Nr. 9197). La alegerile locale din 2008 și din comanda lui Sorin Frunzăverde, Președintele CJ al jud. Caraș-Severin erau împrăștiate în ochii lumii pe străzi (afișe volante și lipite) în municipiul Caransebeș cu datele prezentate în cele 2 publicații mai sus amintite și scanate la prezentul Memoriu.

Cel care l-a recrutat ca informator a fost cadru activ în securitate pe nume Ilie Jurca. Astfel, în 2005 Ion Marcel Vela l-a numit pe Ilie Jurca în funcția de Director al Corpului de Gardieni Publici Caransebeș iar în 2007, Șef Serviciu Pază Obiective. Din 2010, firma POL– COM are contract cu Primăria municipiului Caransebeș pentru pază obiective, unde Ilie Jurca are calitatea de Admnistrator. Deci, Ion Marcel Vela are permanent grijă de favoritul său.

În anul 2000 Ion Marcel Vela a fost Prefect al județului Caraș-Severin, fiind foarte bun prieten cu Mona Muscă și cu fostul deputat PSD Iosif Armaș, cel care a distrus – cu pasiune memorabilă – stațiunea internațională Băile Herculane. Printre alți amici la cataramă, amintim:

– Chestorul-Șef Marian Tutilescu propus de Ion Marcel Vela pentru gradul de General, fiind Inspector Șef al IJP Caraș – Severin în 2000. Foarte mulți subordonați ai domniei sale au fost reținuți chiar de mine în misiuni de contrabandă cu țigări. (Dosarul REȚINERI este disponibil la atașament) Finul Chestorului Șef Marian Tutilescu numit în funcția de Inspector – Șef IJPF Caraș-Severin se numește Grigore Stolojescu.

Președintele Grupului pentru Investigații Politice, domnul Mugur Ciuvică a dat publicității transcrierile unor convorbiri telefonice înregistrate de Serviciul Român de Informații, UM 0653 Reșița în ancheta DIICOT privitor la Dosarul CONTRABANDEI CU ȚIGĂRI de pe Clisura (Defileul) Dunării în care apare și numele baronului de Caraș – Severin (Președintele CJ) SORIN FRUNZĂ VERDE.

Potrivit documentelor publicate contrabandiștii în convorbirile telefonice înregistrate de Parchet și martori, în declarațiile date de către infractori anchetatorilor se recunoaște că SORIN FRUNZĂVERDE a protejat pe contrabandistul OMER RADOVANCOVICI „Prințul Clisurii (Defileului) Dunării“. Primul Adjunct IJPF Caraș – Severin al Inspectorului Șef Marian Tutilescu a fost Col. Aurel Bistrian, implicat în acțiuni de contrabandă și la doar o lună de la destituirea motivată a fost suspect de repede reabilitat și pus în funcția de Inspector Șef IJPF Caraș-Severin (2001) de către prietenul lui apropiat Gen. Florin Sandu. Un exemplu: O afacere de 120 mii de mărci germane și-a găsit nașii la Oravița (Timpul, 25.08.2000) O autoizotermă cu nr. TM 06 HJK condusă de LADORA IOSIF CARA a fost reținută și confiscată din ordinul meu cu 312 baxuri de țigări de contrabandă. Evenimentul l-am raportat imediat la București (IGPF și MAI). Toate Rapoartele mele către București (MAI) au fost blocate și deviate la intervenția Chestorului Șef Marian Tutilescu.

– Marius Oprea, fostul Președinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului

– poetul Mircea Dinescu

– istoricul Stejărel Olaru, pe care domnul Ion Marcel Vela l-a propus și susținut pentru postul de parlamentar (deputat) la alegerile locale din 2008 (Caraș-Severin), fiind numit pe funcția de Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe.

– nașul fiicei sale, Vicepremierul Daniel Chițoiu.”

Sursa: http://www.cronicadeseverin.ro/?p=947

                                                                         Culese din presă de Petre CĂLUIAN

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Author

42 de Comentarii

 1. velea face o treaba excelenta la MAI,demonstrata prin atacul din partea unui limbric comunist-bolsevic, hirtia igenica a lui voiculescu,de la o asa asociatie fantoma,savaniuc, ce nume rusofon. da acest doctor palestinian sa plece in gaza ca e nevoie de el, poate organizeaza acolo situatiile de urgenta incit israelul va ceda nervos.

 2. ” Ion Marcel Vela a fost Prefect al județului Caraș-Severin, fiind foarte bun prieten cu Mona Muscă” pai in cazul asta ce CARTE de VIZITA mai onorabila vrei ? Ca MONA MUSCA a fost unul din cei mai capabili si iubiti politicieni romani,putea lesne sa devina primul presedinte femeie in ROMANIA.

 3. TRAIM MOMENTE grele, cand in crucea anului finlanda ,helsinchi popular vorbind, TRECE la ziua de lucru de 6 ore si saptamana de 4 zile lucratoare.
  In aceste conditiuni,grele,Sa te adresezi unui subaltern in zi de VINERI,a cincea roata la carutza intrebandu-l ca a facut in ultimii 20 de ani, incalca drepturile OMULUI. dreptul la avocat etc.

 4. Dar voi vreți in România un politician Lacrima Christi? De unde ? Dar avem ce merităm şi ce am sprijinit 30 de ani passiv sau activ.

 5. DEMISIA mafiotule !!!!!! Capo al mafiei seful politistilor ?, doar la pedelepre se poate asa ceva…

 6. Articole ca asta fac parte din campania lui Nistorescu de pace intre romani? Cam atat valoreaza scrierile „frezorului din Cugir”! Ipocrizie maxima.

 7. Ha, ha, ha ! La multi ani ! Este foarte bine ce se întâmplă pentru că asta si-au dorit românii ! Romanii, urmașii zimbrilor și urșilor carpatici, poporul binecuvântat cu inteligență și bun-simț !

 8. Ce rau a ajuns tara noastra sa fie condusa de asemenea specimene ca acest ministru cun CV de speriat , si poate asa le trebuie unora care nu deschid bine ochii si sustin astfel de indivizi si ajungem sa ne conduca un presedinte si un prim ministru neromani pusi in functie de forte obscure externe antiromanesti ………..

 9. Bravo lui Velă…Sa il i-a la tocat pe acest domn ce si-a batut joc de noi…Ce Arafat..este de neînlocuit? Este Dumnezeu?Am transformat o pușlama într-un mit…

 10. un sifonar al securitatii impus ministru din scaunul de primar intro comuna ceva mai mare Caransebes se da reprezentant al ,,romaniei normale,, ? alo.werner ? cam multi politruci si figuranti in spatele ,,lu matale,, ! politrucii intre ei ! ce a facut acest manivela=vela in 20 de ani ?

 11. Cu asa specimene nu se curata administratia centrala de jigodii!

  SECURISTI !

  Cautati bine in arhive si-l gasiti foarte probabil si pe Iohannis informator al fostei Securitati

 12. A rascoli viata de asa maniera reflecta caractere de doi lei. O avea un trecut sulfuros dar macar incearca sa faca ceva. Altii cu trecut mai mizerabil tot mizerabil au ramas in continuare.

 13. A rascoli astfel vietile oamenilor este o lipsa de caracter, iar unii din asta traiesc. O avea trecut sulfuros dar macar incearca sa faca ceva. Altii cu trecut mizerabil au devenit si au ramas tot la fel de toxici.

 14. Nu te mai vaicari popor român, ai ceea ce meriți, nu v-ați dus ca oile să votați PDL-ul vopsit al lui Băsescu?Cam ce fel de „inteligența nativă” poți avea dacă te raportezi de exemplu la un individ ce reprezintă imbecilitatea întruchipată ca cel ce folosește apelativul „Olteanul ” în postarile de mai sus!? Simplu…un popor de vite care nu poate avea în frunte decât un BOU, bine că măcar avem satisfacția că nu este BOUL NOSTRU!!

 15. Ca a fost un soi de ‘petrov’ este perfect credibil, doar asa un fost viitor tractorist ca el putea promova prin scoli chinuite si accede in niste functii de care au beneficiat si beneficiaza doar securistii si oamenii lor. Ca Marcelica sunt nenumarate exemple. Dar ca este niscaiva mason este greu de acceptat, doar presupunand ca unele loje au inceput sa fie infiintate de securitate si populate cu tot soiul de giurumele inculte. Mai stii, este foarte posibila si aceasta noua realitate.

 16. Ha ha ! Securisti transformati in masoni !! Astia, pentru BANI (si, bineinteles, si din prostie si maimuțareala) sint in stare sa se ia de șortulete, precum copiii de gradinita cind traverseaza strada si sa devina mîine mormoni, poimîine martori ai lui Iehova si, la nevoie, chiar hindusi !

 17. Politrucul Vela era securist inainte de revolutie si a ramas fidel structurii si dupa! Oare cati dintre politruci (joianis a recunoscut la TV ca este un politruc), deci cati politruci au ramas fideli securitatii? Dupa cum se vede, multi, foarte multi pe functii de conducere! Bravos natiune, in „sublima voastra inteligenta” ati putut vota acesti politruci!

 18. Cand un coate goale doreste sa compromita o persoana care a facut enorm pentru serviciul de urgenta, poti doar sa te-ntrebi de ce prostia contiuna sa-ngroapa Romania si de de prostii sunt cei mai populari Europeni si nationali?
  – Acum realizam de ce a fost numit la Interne. El , fiul de nobil, silit fiind,de buna voie, sa dea cu semnatura la securitatea comunista e obisnuit cu gradele. De la rapoarte catre securitate, ajunge un raportor catre lipsa de demnitate. Cica astia sunt cei care lupta impotriva ciumei rosii. Turnatorii de ieri, aparatorii comunismului ne dau lectii despre morala si demnitate. Jigodii, jigodii tinute-n brate de aceleasi jigodii securiste cominterniste.
  Va dati seama ce sluga au pus la Interne. Daca nu face ce i se cere, o sa ajungem sa vedem, niscaiva, file din dosarul de colaborator prin gazetele securistoide. Dar a nu face e o idee stiintifico fantastica. Colaboratorii de ieri, colaborationistii de azi. Cominternistii de la UE jubileaza. Au pe cine conta. Traiasca aparatorii comunismului. Traiasca Jhonny aparatorul turnatorilor. Traiasca tradatorii!! Avem ce s-a votat, adica o societate democratica a turnatorilor cu functii.„ Un turnator si un fiu de securist. Iata pohta ce am pohtit”.-Jhonny

 19. PETROV a ajuns şi alcoolic cât şi ca informator DSS la Cotroceni ca preşedinte…..ales de acest popor deştept de 3 ori……deci un mafiot la M.I. este floare la ureche pe lângă Petrov !!!! Succesuri Romania, succesuri M.I cu Vela, succesuri Iohannis, dacă sunt proşti românii atunci fă KAPPUT ALLES UND JETZT !

 20. O fi si vreunul care n,a fost cu secu? Daca jurnalistii nostri au aflat acestea ,cei de afara ,de specialitate stiu tot arborele genealogic al acestora ,de ce n,or spune de la inceput cine sunt, ca romanul e ingaduitor.si masochist si cred ca,i placesa fie mintit si chinuit..

 21. Informator al securitatii, ce mai cauta intr.un post cheie?
  Are datele unui securist tradator: aspect de nevastuica vicleana, privire piezisa si rea,
  etnie incerta (dupa visage), comportament grobian (fata de Arafat). Un vataf local varat pana in gat in toate combinatiile veroase din zona acees tulbure.
  Daca astia sunt liberalii maretului kaizer, e clar. In cateva luni, kaput cu totii.

 22. Informator al securitatii, ce mai cauta intr.un post cheie?
  Are datele unui securist tradator: aspect de nevastuica vicleana, privire piezisa si rea,
  etnie incerta (dupa visage), comportament grobian (fata de Arafat). Un vataf local varat pana in gat in toate combinatiile veroase din zona aceea tulbure.
  Daca astia sunt liberalii maretului kaizer, e clar. In cateva luni, kaput cu totii.

 23. Puslama esti tu, mihai, si cei care ti seamana, avand in vedere modul de exprimare la adresa unui OM care a chiar a facut ceva oentru tara asta! Dar propaganda pnlista atata stie sa faca atata face:sa latre si sa arunce cu mizerie. Rusine!

 24. Am citit aici un nume : col A.Bistrian .In 1998, l-am cunoscut la Centrul Chinologic Sibiu la o convocare . A fost practic o vacanță de vreo 15 zile ( nu s-au facut decat activități bahice și turism, întrucât centrul fusese afectat de parvoviroza ) .Domnul col ( era cel mai vechi dintre noi ) ne delecta citindu-ne dintr-o agendă conspectele sale de la bilanțuri tinute cu greii Nuta sau Mihalea .Dar altceva m-a „încântat ” pe mine tânăr căpitan la acest col: programul sau de lucru de la IPJ Caraș-unde nu era șef- pe ore .Si acum citind acest articol din luju m-am convins că omul nu brava !

 25. „Parerea” asta poti sa ti-o bagi drept in koor, adica acea parte a corpului tau de molusca cu care debitezi idiotenii si nemernicii cu putoare securista pe aici, printre comentarii ! Poti sa explici si colegilor tai de „scoala Baneasa”, la fel de infecti si gata oricind sa sara in apararea criminalilor si banditilor, pe cai mari in momentul de fata, ca „lupul isi schimba parul dar naravul, ba !”

 26. Daca este omul securitatii va face totul pentru oamenii fosti si actuali ai securitatii. Nicidecum pentru tine. Sau …

 27. Este normalitate. A ajuns el Petrov ditamai prezidentul si atunci de ce petrovul asta mic sa nu ajunga ministru? Ca el au fost mai toti ceilalti. In posturile cu butoane „Petrovia” tine loc de competenta.

 28. Asa este. De la Basescu securist informator s.a declansat in politica romaneasca marasmul care a condus la situatia (foarte grava) in care suntem acum. Basescu fost punctul zero al degradarii politicii romanesti postdecembriste. Personaj sinistru cu trecut politic compromis (informator), infractor santajabil (dosarul flota), personaj periculos, duplicitar, de o cruzime anormala (camuflata sub scoarta unui ranjet parșiv), razbunator, ranchiunos, invidios, alcoolist si imoral notoriu, cu o constiinta putreda ca si moravurile. L.a urât visceral pe A. Năstase (intelectual echilibrat, cu o conduita civilizata si o familie reusita), de a carui executie politica este responsabil. A deprofesionalizat si manelizat politica româneasca, coborând.o intr.un derizoriu periculos, ale carui roade otravite le culegem astazi. S.a inconjurat de nulitati sinistre de pe centura periferica a vietii publice, dandu.le tara pe mana intr.un mod inconstient si criminal. Un Satan de cursa lungă care a traumatizat pana la cangrena structurile si raporaturile social.politice di Romania. Toti cei care au fost in barca lui ii seamana si ar trebui ocoliti ca ciumatii. Cand colo, sunt spalati cu furtunul de catre Marele Mut si livrati ca marfa proaspata pe tejghea, desi ei put de la o posta a carne politica stricata.

 29. O alta lepra securist,la ce v-ati asteptat?Nesimtitul perfect.

 30. Domne, sa mai spuna cineva ca Romania n-a avansat in 30 de ani de „democratie”, „capitalism” si alte cacaturi ! Iata ca, dupa „partidele de garsoniera” de la inceputul anilor ’90, avem acum si „lojile de apartament” (in realitate simple grupari de crima organizata), al caror numar il intrece sigur de citeva ori pe cel al numarului anilor in care ne aflam (2020) ! Dupa „Cavalerii crucii de Malta din Pantelimon”, „Detinatorii adevarului suprem si ai secretelor lui Ramses al II-lea din Falticeni” si alte gogomanii de prostit prostii, pe bune de nu ma gindesc si eu, amarastean din Colentina, sa creez (cu sediul in debara), „Marea Loja a Aprozaristilor Luminii Spectrale din Obor” !

 31. Aşa din 2050 nu vom mai avea politicieni care au avut legătură directă cu Securitatea. Din 2050 vor fi doar cei cu legături SRI……

 32. Velacii frunzăverzi rânjesc sardonic ! După inlocuirea lui Arafat, vor avea mână liberă să aducă serviciul de Salvare la nivelul din anii 80, de pe vremea lui Ceașcă !

 33. „Velea face o treabă excelentă”. Acum știu de ce te numești „hasnaua 3″…

 34. Caca-Catu se vaita- la inceput- de gaura lasata de PSD, de lipsa banilor pe care ii va si imprumuta de la camatari(FMI, B.M.), va plati, in avans, harburile americane, va scoate bani sa plateasca indemnizatia a peste 500 de noi revolutionari si va da bani evreilor care au suferit in perioada Holo, la initiativa Polavanului de a le mari indemnizatiile.
  Intre timp, acest scarbos tupeist se gandise (sau era ideea altora) la o afacere de nisa: sa schimbe uniformele politiei cu altele noi si sa transforme Politia Locala in Politie Nationala!
  A fost tras de maneca si a inghitit in sec! Dar stapanii nu-l lasa in pace si urmareste desfiintarea SMURD si gonirea lui Arafat.

 35. După acest articol acest mafiot Vele, intr-o țară civilizată, era deja demis. Dar la noi, cu un alt penal la Cotroceni şi şantajabil cu şase case…..cine să îi ceară demisia? Sică nu poate, el doar execută!

 36. @ un popor : cu o conditie : daca articolul era scris intr-o tara ( unde o fi asa ceva ? ) in care presa nu este aliniata politic (tvr , cotidianul , a3 , otv-rtv ,justitiarul , jurnalul etc contra adevarul , evz , digi ,labe 1 etc . )si mai ales unde este o JUSTITIE independenta ( ha hah haaaaaaaaaaaaaa ! ) atunci poate ,poate . .

 37. Și tu Vele! Ia uite unde era marele deontolog, Marcel Velea. Vedeți, dacă unii nu au simțul măsurii și nu-și văd lungul nasului? VELEA, VALEA! Nu mai face valuri. S-ar putea să mai aflăm și alte lucruri mai „vesele” despre tine, susținute și de poze în ipostaze „hazlii”, ca să nu zic fierbinți. Ce zice Oltean Ahuayasca?

 38. Turnator ordinar, mai ai tupeu sa ocupi fotoliul de sef la MAI ?
  De securist ce esti ai dus lumea in beciurile CC-ului, mintind ca un porc, in sensul ca acolo erau maltratati anticomunistii de catre Securitate, desi acolo nua vost vreodata Securitatea ?
  Numai o scirba de securist se preteaza la asemenea combinatii de CACAT !!!
  Du-te invirtindu-te in Banatu-ti natal si sa nu mai vii decit cu pasaport !!!

 39. Vinovaţii inculpaţi
  Spun că nu sunt vinovaţi,
  Numai că averea lor
  „Scoate ochii” tuturor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.