Praf saharian peste România. Zonele cele mai afectate

Un val de praf saharian va traversa România, iar persoanele cu anumite boli trebuie să fie atente în această perioadă, avertizează specialistii.

 Aceștia spun că, uneori, cerul poate deveni roșu strălucitor, iar dacă plouă în aceste zile, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Autorităţile naţionale de mediu anunţă, joi, că o masă de aer încărcată cu praf saharian traversează România, până vineri seară. Cele mai mari concentraţii se vor înregistra în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării.

”Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5, începând de azi, 29 februarie şi până mâine, 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a transmis, joi, Agentia Natională pentru Protecţia Mediului, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, potrivit datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, cele mai mari concentraţii urmează să se înregistreze în regiunile vestice şi sud-vestice ale ţării, unde particulele în suspensie se vor asocia şi cu ploi, în noaptea de 29 februarie spre 1 martie.

”Meteorologii susţin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentraţia acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populaţia nu are motive să intre în panică.  În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitaţiile vor angrena  o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe maşini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roşiatice”, a declarat Vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Autorităţile de mediu mai anunţă că staţiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depăşire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunţată populaţiei.

Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către  public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

 1. „Prognozatorii vremii” sunt acum puțin mai mult decât niste actori care citesc scenarii într-o producție grandioasă care este complet orchestrată de cei care trag sforile la vârf. Combo-ul complexului militar/industrial/de inginerie climatică/media controlează acum vremea, cel putin la nivel local, si pe „prognozatorii” vremii. „Predominant însorit” înseamnă acum, în general, cer puternic stropit, cu puțini nori naturali. Comunitatea meteorologică, și în special meteorologii de la TV, stabilesc standarde pentru „nebunia colectivă”. Treaba lor este să scoată la liman în mod convingător narațiunea oficială, să explice vremea cosmetizată ca și cum ar fi complet naturală.

 2. Am scăpat de invazia lui Putin și o dăm pe invazia prafului saharian!…
  Și mai țineți gală azi cu jurnaliști cu intarziații mintali …

 3. Nu inteleg de ce sunt unii ce numesc asta „probleme” si se refera la „zone afectate” sugerind/insinuind ceva rau.
  De mii de ani nisipul din Sahara este dus fie peste Atlantic in America Latina, fie dus peste Marea Mediterana si duce la crestera plantelor si padurilor, respectiv inflorirea ecosistemelor. Nisipul saharia fiind un foarte bun ingrasamint natural, datorita caruia avem de mii de ani o vegetatie sanatoasa in care traiesc animale si insecte si oameni.

  Iar stirea e ca pe vremuri cu cotele apelor dunarii si auoleu se tot inunda malul … Senzational, Extraordina, daca erau atenti la orele de biologia aveau mai muta grija cum scriu si ar fi stiut ca nisipul saharian nu e rau si nici nu a aparut abia in ultimii ani prin spatiul de zbor romanesc. Ci tot vine sporadic peste Marea Mediterana, ajungind si pe meleagurile mioritice!?

 4. DUPA DRUMUL NISIPULUI SAHARIAN AM INTELES CUM FAC ASTIA SA INCALZEASCA GLOBUL.😱😱😱😱😱VA DAT.I SEAMA NISIPURI SANGERII ,ACUM STIU DE UNDE VINE VORBA ,,SANGE IN BALIGA,,

 5. Vrăjeală de doi bani! De ce? Pentru că, nu spun zonele, localitățile, spun în general unde ploua. Ploua la joia Paștelui, praful saharian circula din gura in gura.

 6. Inca ceva, temperatura normala medie pentru luna februarie în România, este în jur de 5-7 grade, doar la munte poate să ningă și temperaturile scăzute drastic. La meteo tv, anunță val de căldură până la 20 grade, pe hărțile tv arata 17, 18, 19 grade! Unde naiba sunt gradele daca in teritoriu sunt pe radar 8 grade in scris și temperatura resimțită de 5-6 grade? Doar așa se fac statisticile pentru cea mai călduroasă și cea mai geroasa zi sau luna. Priviți și voi temperatura pe radar, dar și temperatura resimțită la nivelul localității în care domiciliați, poate scrieți ceva.

 7. Mama MIA, „John Steed” …:) ‘
  CE re mAI FXXE Grija MAAARE de Spitale …
  PUNE-o P’Aia cu „Dumnezeu prefera Lemnul si Bisericile MICI” … 😊.
  Oi fi CHIAR Chirila … 😊
  Spitale SUNT Indestul …
  BANI pentru Dansele NU SUNT pen’ca SUNT PreaDestulDeMultiAlde”JOHN STEED” SI Stapanii LUI … 😊

 8. A mai fost ASHA in 1962, EXACT cand De Gaulle facea Experiente Nucleare, IN Algeria, DETONA Bomba Atomica FRANCEZA, ca Franta a ramas in Urma cu ATOMICA
  ATUNCI TchokoFlenderuu’ MIC la Caracter, Francois Mitterand era SOCILIST si CAPuu’ Stangii in Franta, era CONTRA Bombei FRANCEZE, adica a CEEEA CE la facut MARE dn MIC si Chircit la Fire, plina de FIERE, ca SI Ghoeorghe BASTA … …
  CUM a ajuns President, pacalind pe Frantzuzii GuGuStiucks la Fel ca TOTI Boboulenii din Lume a PASTRAT Bomba, desi il mushcase de DOS permanent pe Marele De Gaulle pe Tema ASTA si a ELIMINAT Pedeapsa cu Moartea …
  Avea SARCINA, ca ASHA a inceput sa creasca vizibil Numarul de CRIME in Franta … 😊
  Am SCARBAAAA pe (editat) pentru ca NE voia Destramati de Transilvania in 1989 si EL, Cazatura Dreacuu’ si cu ailalta Cazatura POLITICA, Gorbaciov a pus la Cale En Detail UCIDEREA lui Ceausescu de Craciun …

 9. Praful saharia inamic Number1, anvelope uzate sau plastic arzand, deseuri fumegande nu se omoara sa le declare pericol mortal.

 10. Sariti ecologisti ( a se citi = terroristi verzi )

  Sa fie sanctionata Africa pentru neglijenta sahariana , nu ?

 11. Praf saharian a mai fost dar nu ca acum, amestecat cu prafurile imprastiate de avioane…Cat despre un comentariu despre Transilvania…Transilvanenii majoritar romani pleaca singura la unguri pentru ca s-au saturat de mizeria baloasa a politicii psd de clanuri mafiote gen Stanescu, Firea, Ciuca, Ciolacu si multi altii cu nume schimbate si cu „genuri” dubioase cum ar fi Patapievici, etc. Generatia de tflisti si cu parintii lor turnatori sting lumina in Romania! Pentru baietii din sistem: Daca votati AUR mai aveti o sansa sa aveti un job! Daca votati PSD-PNL-USR, cand Romania dispare dispareti si voi pentru ca noii stapani au ciomege sa conduca si nu mai au nevoie de voi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.