Predoiu ne linişteşte cu Schengen: „Este ireversibil”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, susţine că aderarea României la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre este un proces ireversibil, iar pentru realizarea acestui obiectiv, MAI desfăşoară o activitate politico – diplomatică şi instituţională permanentă.

„Pentru mine, orice formă de integrare europeană este, mai întâi de toate, un act de generozitate şi deschidere culturală, nu numai unul de dezvoltare economică şi instituţional – politică. De aceea, integrarea noastră în spaţiul Schengen are deopotrivă o valoare de simbol şi o dimensiune de dezvoltare, pentru că vorbim de extinderea unui acquis comunitar Schengen la toate frontierele. Poate şi de aceea, focalizând discuţia la ceea ce a fost numit în Agora ‘blocajul austriac’, problema prezintă reflexe psihologice şi emoţionale dureroase pentru publicul din România, pentru că există şi multiple legături culturale care leagă România de Austria, pe lângă cele economice şi demografice contemporane. Este de ajuns să ne gândim la marile minţi ale neamului nostru care s-au instruit şi perfecţionat la Viena, cum ar fi poetul nostru naţional, geniu al poeziei universale, Mihai Eminescu, sau la faptul că un geniu al muzicii universale, George Enescu, a studiat la Viena înainte de a se îndrepta spre Paris (…) În acest spirit aş vrea să menţinem şi dezvoltăm relaţiile dintre ţările noastre, spre binele lor, al Europei, al culturii, al păcii”, a declarat Predoiu, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, cu ocazia Conferinţei Paneuropa România „Împreună către o Europă mai puternică şi mai sigură: o perspectivă asupra extinderii UE şi a aderării la spaţiul Schengen”.

În opinia sa, procesul de aderare deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este un proces ireversibil, iar extinderea cu frontierele terestre trebuie finalizată în acest an.

„Fără îndoială, acest proces este ireversibil şi se va finaliza cu extinderea acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria şi la frontierele terestre. Acest parcurs are ca bornă inevitabilă buna funcţionare a deciziei Consiliului din decembrie 2023 privind frontierele aeriene şi maritime, menţinerea unui nivel corespunzător în protejarea frontierelor, combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de persoane, în lunile următoare intrării în vigoare a sus menţionatei decizii, respectiv 31 martie anul curent. Pentru noi, acest proces trebuie finalizat în anul 2024 cu extinderea acquis-ului Schengen cu frontierele terestre. Pentru realizarea acestui obiectiv desfăşurăm şi vom desfăşura o activitate politico – diplomatică şi instituţională permanentă la nivelul MAI, până la realizarea obiectivului extinderii acquis-ului Schengen şi la frontierele terestre ale României (şi Bulgariei)”, a adăugat ministrul de Interne.

Predoiu spune că MAI român lucrează constant, zilnic, pe baza unui plan concret, pentru realizarea tuturor obligaţiilor MAI care decurg din aplicarea deciziei Consiliului din decembrie 2023 privind „Air Schengen” şi „Sea Schengen” şi ţine constant legătura cu miniştrii europeni, comisarul european şi agenţiile europene Frontex, Europol şi altele.

„MAI român este în grafic cu toate operaţiunile care îi incumbă în această privinţă şi a semnalat tuturor instituţiilor şi autorităţilor române implicate necesitatea de a fi pregătite pentru momentul 31.03.2023, spre exemplu, consiliilor judeţene care au în administrare aeroporturi. Cu loialitate instituţională, MAI român rămâne deschis pentru a sprijini cu expertiza şi informaţiile deţinute orice demers al autorităţilor române pentru aplicarea cu succes a deciziei Consiliului din decembrie 2023 privind extinderea spaţiului Schengen. În acelaşi timp, ne vom continua planurile de combatere a migraţiei ilegale, traficului de persoane şi de droguri şi a criminalităţii organizate. Colaborăm foarte bine cu MAI austriac şi MAI bulgar, precum şi cu Comisia Europeană, Frontex şi Europol. În 2023, am construit formate eficiente de lucru la nivel european bilateral şi multilateral pentru Schengen şi le dezvoltăm permanent. Această abordare constructivă şi creativă s-a demonstrat a fi corectă şi vom continua pe această cale”, a precizat Cătălin Predoiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

17 Comentarii

 1. Niciunul dintre aservitii de politicieni romani nu ar spune un cuvant de “bine” despre Austria si Nehammer, care ne blocheaza in mod arbitrar intrarea in Schengen. Ei continua sa prezinte intr-o lumina pozitiva esecul politicilor lor cu privire la intrarea in Schengen. Si desigur, nimic despre despagubirile in valoare de cateva miliarde de euro pe an pe care Romania ar trebui sa le primeasca pentru perioada in care ne-a fost refuzata intrarea in Schengen, incepand cu momentul din care am indeplinit toate conditiile necesare intrarii.

 2. Hopa si pelticul basist sa se bage in seama cat muncesc ei specialii.
  Vom intra in Schengen ca regiune a Austriei.
  Pana atunci ca tot ati ramas pe plus cu 7 mil euro repede 4mil la stapanul strategic pe harburi si restul la pensii speciale, la 45 de ani ca pensionar ai cheltuieli importante mai ales cu amantele de 20 de ani.

 3. „proces irevesibil” inseamna SAMAVOLNICIE!
  -pt. tradare predoiu va ispasi in mina de nichel de la Norilsk
  dincolo de cercul polar.

 4. Stiti el vorbeste peltic, nu ati înțeles bine, a spus imposibil, nu ireversibil!

 5. UE = neomarxism diabolic pentru transformarea popoarelor in populatii, pentru stergerea identitatii nationale, culturale, traditionale…pentru a ne coborî pe noi oamenii mai jos decat animalele, prin „valori” occidentale desfrau, sodomie, lgbt, droguri… controlati si manipulati prin card si cip, paine si circ si „crizele” lor inventate : „crize” financiare, medicale, climatice, alimentare, militare…pentru a intra in lagarul digital mondial pragatit prin aceste „crize” de iudeomasonii globalisti satanisti !
  Trezeste-te! Ridica-te !
  Roexit urgent !!!

  „Oamenii nu vor schimbarea decat in caz de necesitate si vad necesitatea doar in conditii de criza”! – debiteaza iudeomasonul globalist satanist jean monnet – parinte fondator al babiloniei satanice neomarxiste UE !
  ROEXIT URGENT !

 6. Predoiule, asa e. Inkontestabil.
  Dar tot la mana mult pupuatului in partea din spate a cancelarului VIP la congresul la maretul congres PPE de ghiocei PSDNL
  Dupa ce firmele austriecenau fost „imbunate” de guvenele mele cu cate si mai cate, gaze, paduri austriecii mai scuipa inca o data pe P$DNL si pe romani. Mai venim si data viitoare, flegme mai avem.

 7. Ce ar împiedica un asiatic de pildă ce e venit cu contract de mers pe biciletă, slujbă esențială economiei, să meargă în Germnaia? Acolo se dă apatrid și, cîțiva ani, ia mai mulți bani decît în România fără să facă nimic?
  Măcar luați ca posibilitate că cei din spatele statului român nu vor Schenghen să nu le plece investiția în Planul Kalegi!

 8. Ce gargară de “cum le spui dumneata bobocule mai rar vineva”.
  De unde până unde “ orice formă de integrare europeană este, mai întâi de toate, un act de generozitate”!!! Generozitate din partea cui? nu suntem egali acolo la UE ortodocșii cu catolicii și protestanții și musulmanii? Continuând cu “integrarea are deopotrivă o valoare de simbol şi o dimensiune de dezvoltare“, apui prețios “ ce a fost numit în Agora ‘blocajul austriac’, problema prezintă reflexe psihologice şi emoţionale dureroase…” poate scumpirea benzinei și a brânzei are reflexe dureroase pentru familiile cu mai muții copii. “Obligaţiilor MAI din decizia Consiliului din decembrie 2023 privind „Air Schengen” şi „Sea Schengen””
  Domnul Predoiu nu mai știe cuvintele Aer, Apă, Mare? “ Cu loialitate instituţională, MAI român rămâne deschis…”
  Ziceți-o pe cea adevărată Cu SLUGĂRNICIE instituțională MAE… Și tot în legătură cu eșecul Schengen: “ marile minţi ale neamului nostru care s-au instruit şi perfecţionat la Viena, cum ar fi poetul nostru naţional, geniu al poeziei universale, Mihai Eminescu, sau la faptul că un geniu al muzicii universale, George Enescu, a studiat la Viena…” Titlul conferinței singur produce suficientă Greață.

 9. Nu e nicio reflecție asupra publicului din România, e prostia voastră cu care vă lăudați de zeci de ani, prostie prin care ați distrus integritatea, suveranitatea și încrederea în ce înseamnă Romania!

 10. ireversibile sunt pierderile cauzate de austrieci, defrișările si jaful resurselor prin OMV

 11. Bună
  Cătăline ești baiat naiv!
  Sunteti lipsiți de demnitate in frunte cu Iohannis ,Ciolacu, CIUCĂ si toti ceilalti decidenti de la vârf.
  V-ati târât in fața unui arogant,sfidător cu reflexe imperiale
  In fapt un derbedeu al diplomației.
  Are si diplomatia derbedeii ei !
  NU AVETI NIMIC DE NEGOCIAT CU AUSTRIA! NIMIC!
  DITAMAI PREȘEDINTELE SA PRIMEASCA LA COTROCENI PE UN DERBEDEU CU TUPEUL CE-L CARACTERIZEAZA -NEEAMMER!
  O RUȘINE mai Iohannis!
  Voi nu sunteti demni pt a reprezenta Romania! Va tarati ca niste viermi!

 12. Un peltic PDL-ito-basist ,hot si prost.Nemernicule nu ai invatat nimic de la socrul tau Zamfirescu(ZVRP-casa de avocatura Zamfirescu-Racoti-Predoiu),care e maestru in afaceri oneroase.Da ce-ti pasa tie,un smecheras de Buzau,puturosenia iti aduce venituri consistente.Ai fost la Justitie unde ai taiat frunze la ciini ,acum esti la Interne unde le dai ciinilor sa linga sare!Ma prostovanilor voi nu vedeti ca sinteti de risul lumii?

 13. Daca e vorba de Prestoiu , aveti grija . Sa aveti macar bani de inmormintare.Ca de cind ne” linisteste” ……Adio si n-am cuvinte.

 14. Romania in senghen este la fel de ireversibil ca urcaina in ue.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.